Всеки дом си има свои правила - така е. В моя роден дом - правилата бяха либерални (на общия фон), вероятно и затова моите възприятия по този и други въпроси клонят натам.
Все пак да напомня, че при казуса на Албена - говорим за все още малки деца. Не толкова малки вече, че да не им работят естествените инстинкти за всеки здрав и нормално развиващ се човек като този - да те привлича противоположния пол. По начин различен от приятелството, което те привлича при другарчетата ти от твоя собствен пол. Те децата се харесват и обичат и са "гаджета", защото в това има и сексуален елемент, но те още не го осъзнават като такъв все пак. Да имат мисъл и идея да го изконсумират "класически" пък изобщо. Засега "обичането им" е сведено до гушкане, държане за ръце, носенето на чантата й и пр. платонични изяви на този вид привличане и емоции. Не му е рано на сексуалното ограмотяване на 9г. изобщо, но като повод за същото да се вземе тази ситуация и реално да трябва да обясняваш на дъщеря си/сина си, че не си ОК с такова общо спане, защото при зрелите и вече сексуално активни хора - то предполага и други неща...ще се получи малко нелепичко според мен. От моя гледна точка има и един момент на излишен псевдо-морал, но както уточнихме и напред - всеки дом си има свои правила и всеки родител е в правото си да наложи такива, според личните си разбирания.
Преди някой да ми каже, че ми е лесно да дрънкам сега, понеже хем моят син е на 5, хем е момче и да ме видите вие след някоя година.... След някоя година на мен са ми ясни отсега следните предстоящи за случване събития. Когато синът ми започне да прави секс - със сигурност няма да е пълнолетен и много вероятно - партньорката му също няма да бъде. Тези двамата ще си правят секс, независимо аз и родителите на девойката какво мислим по въпроса. При това положение - предпочитам да им отстъпя спалнята си и да го правят там, "под носа ми", да не се крият, тревожат че ще се карам, пък ако пази Боже стане някой фал - да не смеят да дойдат да кажат овреме. Ако не се крият и са наясно, че аз съм ОК с това което правят - бих имала къде повече възможност и повече ще им влезе в главите цялото наливане на тема "как и защо това се прави безопасно". Ако все пак се издънят по темата - ще имам много повече шанс да разбера бързо и да реша проблема адекватно. Било болест, било нежелана бременност, било любовен скандал между тях. Аз "сексуалното възпитание" не го разбирам като лекция за презервативите, след 18-я му рожден ден
(много от нашето поколение и това не са получили дори), пък дотогава нали....по тия въпроси да се правя, че ги няма в общи линии. Нито пък смятам лицемерно да се възгищиствам с "Ама как може?!!!", ако той на 15-16 прави секс, при все че аз самата правя от 16-годишна секс. Факт, от който нищо страшно и лошо не е последвало в моя живот апропо.
Не се виждам и изобщо в позицията, ако е на 9 да му обясня, че е доста нередно и неморално едно такова спане у нас с "гаджето", а 5 години по-късно да му купувам презервативи и самоотвержено да му демонстрирам как се поставят върху банан например (понеже е срамно да имаш вибратор и детето е да е наясно, че го имаш и, че дори на тази "преклонна' възраст - все още правиш секс). Ужас!
И някак си - от едната крайна позиция - рязко като превключа в другата и ще се получи добре. Ми честно казано, не ми се вярва.
Албена, аз и напред писах, ама пак ще го кажа. Ти си знаеш, кое и доколко ти е приемливо. Тя като настоява за такова гости и родителите на Марк, като са ОК - просто го организирай технически по твой "вкус". Две отделни легла ли ще са, дюшеци ли ще са, отделни стаи за спане ли ще са - варианти имаш достатъчно. Тя си получава нейното в момента, а ти не си чукаш главата, как да обясняваш неща, които са в сферата на етиката и морала предимно и на порядките в общество Х, а не в полето на "сексуалната грамотност" в този конкретен случай поне. Иначе - не е рано и за секса да започнеш да обясняваш по подходящ начин и със съответни книжки, каквито има бол вече (за щастие). Просто не е подходящ този повод точно е личното ми мнение.
Аз всъщност на Дани вече обяснявам какво ли не свързано с тази тема, според това дали и какво пита. Наскоро даже беше изпаднал в размисъл защо аз и той имаме "различни органи за пишкане". Казах, че неговият не служи само за пишкане, а когато стане голям - с него се слага бебето в корема на майката т.е. на бъдещата му жена. Как ставало това? Ами пъха се неговия орган, в този от който мама пишка, ама е друга дупката за целта. Последва въпрос дали това боли (него да го боли разбирайте)
Уверих го, че не и това е много приятно и за него и за "жена му", но това чаааак като стане голям. Дотогава - само се пишка от пишката и така. Изводът беше: "Аха, значи като се ожена и вече не само за пишкане, ами и за бебета става пишката, а преди това не. Ама аз тогава и заплата ще имам и да им купувам мляко на бебета". Казах, че правилно е разбрал и за момента - мисля, че това напълно стига. Ако и да съм наясно, че доста преди момента със сватбата ще се светне, че не само за пишкане служи органа...
Но, ако темата му е естествена от сега - тогава ще мога да дообяснявам каквото трябва. Или иначе казано - то това, като всичко с тях си е процес за мен, а не някакви единични действия.