Добре, кажи ми в "Макдоналдс" конкретно, защо те не те наеха? Аз не казвам, че лъжеш нещо по въпроса "не ме наемат на работа където и да опитам", а не ми е ясна причината да не те наемат, особено пък на места като споменатото. Дето се вика - "Макдоналдс" точно са нарицателно по света, че и у нас за първо работно място на млади хора, без ден стаж и опит, сега завършили училище т.е. за там няма почти никакви критерии да те наемат, освен...да си жив.
В добавка, постоянно търсят персонал, защото при първа възможност, доста от служителите им се хващат на по-добра работа и текучеството е сравнително височко при тях. Така е и в KFC и подобните им компании. Те пък си имат и предимства - там се работи на светло т.е. наемат те с договор, плащат ти осигуровки, вариант да не си получиш изработените пари - няма, колкото и да не е впечатляваща заплатата, върви си ти трудов стаж и пр. Пък тези неща ги знам, защото доста от децата на семейни приятели, отивайки в София като студенти в първи курс - баш в "Макдоналдс" се хващаха на работа в началото. И в интерес на истината, фактът че вече имат някакъв трудов стаж, било и там - им беше от полза за намиране на следваща работна позиция (по-читава).
Друг вид работа, на която те наемат бързо и лесно, само да имаш шофьорска книжка е в куриерските компании. "Еконт", "Спийди" и пр. Постоянно се разрастват тези фирми и постоянно си търсят хора. И това го знам поради причините от пример първи. Момчетата предпочитат такава работа пред "Макдоналдс" и един няма да е кандидатствал и да не са го взели, ей така както прясно е кацнал в София от провинцията и дори бегло не познава града. Също не им е проблем това, щото им връчват по един джи пи ес и им дават конкретен район за обслужване и за месец-два го научават добре, та се оправят и без навигация в него. Парите също не са лоши в тези фирми и също работят "на светло".
Брокерите на недвижими имоти пък да не ги захващам, че при тях обявите за работа са направо с абонамент и сигурно ползват отстъпки за публикуването им тук-таме, защото реално са перманентни техните. По този повод се сещам за приятел с такава фирма, който си разширяваше дейността и отвори офис и в Бургас преди три години. В чудо се беше видял да си намери брокери и след като един месец постоянно ми се оплакваше как няма и няма, му казах че може би трябва да позанижи малко изискванията, да даде шанс на хора без опит в областта, да инвестира време и усилия в това да си ги обучи той...и човекът се смя с глас 15-ина минути. Щото се оказа, че изобщо няма изисквания към кандидатите каквито аз предполагах и ми препрати няколко покъртителни CV-та, за илюстрация. Две бяха много забележителни - на едното се мъдреше снимката на напомпан младеж с татуси и плочки, гол до кръста
, а другото беше със снимка на някаква девойка в стил "горещ секс телефон", лапнала една близалка и гледаща "мръсно". Писанията отдолу бяха не по-малко впечатляващи де, минимум две правописни грешки на изречение, т'ва точки, запетаи, главни букви, нов ред...изобщо не съществуваше. Та ти го разправям, като илюстрация, че човекът имаше "изисквания" към кандидатите за брокери във вид: "Само да са малко от малко нормални, все пак ще работят с хора и да могат поне името си да напишат правилно в някой договор, айде договорите са типови и само ги разпечатваме. Ни стаж, ни опит им искам, ще ги науча на всичко, не е проблем това". Та при такава ситуация в тези фирми точно - също няма логика да не искат да те наемат. Сигурна съм, че не им пращаш CV със снимка, като споменатите, както и че същото е написано грамотно. В добавка и език знаеш и с компютри работиш добре и не си някоя пикла на 18 т.е. все пак по-зрял човек, предполага се и по-отговорен и постоянен по тази причина... В тези фирми, като недостатък се явява (за мен поне де) липсата на някакво сигурно и твърдо месечно възнаграждение. Обичайно, или си само на процент от сключените от теб сделки, или се предлага твърда заплата във вид МРЗ, но ако го има това и процентът, който получава брокерът от сключените сделки се реже наполовина поне от обичайния за бранша. В много фирми ти предлагат да си избереш дори едно от двете. Ако се чувстваш уверена в способностите си и считаш, че за месец от сключени сделки и полагащият ти се от тях процент можеш да изкараш доста повече от МРЗ + някакъв мижав процент в добавка - избираш това. Ако си начинаещ в бранша - обичайно си избираш твърдата заплатка, поне в началото. Да ти кажа, познавам няколко човека, които от години това работят, вярно е голямо търчане, но често и по 2000лв. на месец си докарват те конкретно. А всичките навремето почнаха тази работа уж временно, за някой лев към студентския бюджет, завършиха, взеха заветните дипломи и така и не работиха и ден по специалността си. Предполагам е ясно защо.
Отделям толкова внимание на този бранш точно по две причини. Хем се търсят хора постоянно и те наемат на работа лесно. Хем пък, ако проявиш упоритост и старание и изучиш тънкостите на занаята, хич не се вадят лоши пари, та и доста добри са даже, ако се понапънеш да си ги изкараш. А и ето - работа с хора е това, както ти искаш. И ще има да пишеш, пишеш оферти и да си все с телефона на ухото в добавка.
И съвсем сериозно твърдя, че буквално има глад за хора в тоА бизнес. Януари като бях в София на лекции се прибирам един следобед в апартамента и на стълбището попадам на две мадами. "Добър ден, ние сме от агенция Х за недвижими имоти и търсим апартамент за наши клиенти в този блок, или съседните, вие да продавате, или някой от съседите ви да продава?". Обяснявам, че не знам дали някой продава, понеже съм на гости тук и временно пребивавам, понеже съм студентка и нали докато ходя на лекции... Едната мадама явно реши, че временно пребивавам в самия блок, а не в София и като съм студентка пък, вероятно и аз като повечето студенти бих искала някаква работа да хвана в добавка. Та офертата да им стана колежка я получих на третата минута, насред стълбището във вид: "Ние освен апартамент и хора си търсим, вие бихте ли искали да работите за нас?" И ми подава визитка и тръгна да ми обяснява къде е офиса, как е заплащането... Не я изслушах докрай, уточних, че аз съм временно в града, а не в този блок, затова няма как да приема предложената работа, но все пак благодаря. Жената ми каза да задържа визитката и ако имам приятели с интерес към тази оферта за работа - да звъннат на посочените телефони. В момента ме е яд, че визитката я изхвърлих отдавна, иначе веднага бих ти дала номера им.
Обаче ти разправям за случката, като чиста проба илюстрация, че не ти да търсиш, ами те теб те търсят да ти предложат работа... Аз не съм някаква извънземна зер, нито за 3 мин. общи приказки на някакво стълбище, с нещо чак толкова мога да впечатля бъдещ работодател, че да ми отправи предложение да ме наеме. Ходя, говоря т.е. не викаъм "ЪЪЪЪ" и да точа лиги
, любезна съм, усмихвам се - значи ставам. Друго не й трябваше на жената да знае за мен по повод такава работна позиция явно. Пък считам, че посочените "критерии" за такава работа ги притежаваш и ти, така че.... Малеее сега се замислих, че ако тази жена беше наясно каква логорея ме друса - щеше на колене да ме моли да почна работа при тях.
Та Фанте, вземи конкретно обявите за брокер на недвижими имоти да разгледаш, не мога да си представя, че и там биха ти отказали работа. Честно!
П.П. За София - не мога да помогна за такива специалисти, но софиянки предполагам ще се включат по въпроса.