Това "Европейско кенгуру" в нашето училище до сега /ІІ-ри клас/ хич не го популяризират. Ходят децата само на състезанията на Съюза на българските начални учители, които състезания...ни щъ да коментирам изобщо. А детето ми има интерес към математика и се справя добре. Догодина в трети клас ще се поинтересувам как и кога да го запиша за участие в "Кенгуруто", ако иска, разбира се. Скоро му разказвах, че на моя колежка детето от друго училище в нашия град в трети клас се класирал на първите места в националния кръг на "Математическото кенгуро", а в ІV-ти - заедно с момиченце от София /поне така ми каза майката/ спечелили първо място на състезанието по английски. Казах му го не за друго, а защото мисля, че такива положителни примери би трябвало да стимулират децата, а той ме погледна по оня начин: "какво искаш да кажеш, че той е много умен, пък аз не съм". И каза нещо от сорта, но не помня точно какво. Та много деликатна работата на мене ми се струва - да ги стимулираме на учат и да участват в подобни състезания, но някак да не ги товарим с големи очаквания за успехи на всяка цена. Не знам как е при вашите деца, но нашият второкласник е малко - ден да мине, друг да дойде. Гледа бързо да отметне домашните и хайде - на игра или пред телевизора и таблета. :)Сигурно е нормално за момче на неговата възраст, де, аз пък какво искам, да остава над книги с часове - това като студент, може би, я се случи, я не :)Иначе е отговорен, изпълнителен. Но не винаги е старателен, ако бърза за нещо негово си или не е искал точно в този момент в почивния ден на пише домашна - леле какви "гарги" подрежда на белия лист. А онзи ден думите "съобщително" и "съобщавам", при отговор на упражнения за съобщително изречение бяха написани по поне 6 невъобразими начина. Съжалявам, че не мога да ги повторя, та да се посмеете. Вярно, трудни думи са, ама при положение, че на листа с въпросите от упражненията ги има изписани сума ти пъти, как не ги погледна, та ги препише. Разбеснях се, накарах го да ги напише няколко пъти, белким ги запомни и така. Той се нацупи, ама изпълнява. Миналата година в къщи пишехме кратки диктовки и решавахме по малко задачи за упражнение в къщи.Тази решавахме последно есента, когато вземаха събиране и изваждане с двуцифрени числа