Говорих с педиатърът каза че било нормално че организма приема това което му е нужно а др го изхвърля
Това е така, само че това, което на организма не му е нужно - се отделя по друг механизъм и през други отверстия, а не оттам откъдето влиза.
Следва да се прави разлика между "връщане" на кърма/АМ при новородени и
повръщане на въпросните. Давам си сметка, че е трудно, когато нямаш опит, да им направиш разликата, ей така от едно четене някъде. Ако го опиша нагледно - прехранено бебе, като върне мляко - млякото излиза във вида, в което е поето, най-много гарнирано с малко лиги. Освен това просто се излива от устичката в посока надолу, следвайки гравитацията, като количество е малко обичайно (не да се изкара почти всичко поето). В общи линии, ситуацията е като да препълните съд с течност и малко от надлятото изтича навън. Дотам. Няма повръщане, пресечено, изкарване под налягане (на фонтан), камо ли в количество.
Ако е нещо от другите - то винаги става дума за рефлукс, който може да е в степен от- до. От много леко до наистина тежко състояние. При новородените всъщност е масово състояние да имат рефлукс в някаква лека степен и не е повод за драма.
При леките състояния - държане изправено 30-ина мин. след хранене, оригване, слагане да спи леко повдигнато детето - може да даде желаният резултат. При по-тежка ситуация - ако се кърми детето, се добавя доза сгъстено АМ на хранене. Ако е изцяло на АМ - въпросното се сгъстява с оризово брашно (до нужната степен), или се ползва АМ-АР. Пи вече тежките рефлукси (с постоянно повръщане, на почти цялата храна и ненаддаване) - се консултира с гастро-ентеролг и мерките ги определя той.
Искам да напомня две неща по тази тема:
1. Повечето БГ-педиатри, броят за рефлукс единствено постоянните повръщания "на фонтан", съпроводени със загуба на тегло, нарушения в развитието на бебето и пр. Такива позиции - на мен не са ми попадали никога от педиатри практикуващи някъде другаде "по белия свят" - точно напротив.
2. Ако беше "нормално" новородените да си повръщат амен-амен след всяко хранене, кога на фонтан, кога не чак така - то това щеше да е известно на драгото човечество от хиляди години, точно както ни е известно около каква възраст обичайно ни прохождат децата.
Не, не е нормално да се повръща, ако и да не е "болка за умирачка" това нещо. Имайте предвид, че при по-сериозните повръщания - се уврежда и хранопровода, детето се чувства много некомфортно и това може да се точи с месеци, понеже "ми нормално си било и няма защо да се взимат мерки по темата". Не е вярно това.
Разбира се, всеки си решава как да процедира с детето си, аз споделям само каквото съм изчела (не е малко) и каквото от личен опит знам по темата. Успех на всички с такива проблеми и дано скоро да ги няма!
П.П. Искам да ви кажа, че аз съм на 36 почти и си имам ГЕР в лека форма, та вечно имам "Деган" в чантата си. При доста хора - възрастта не решава напълно този проблем, пък какво да говорим за бебета родили се "онзи ден" какво е положението, когато състоянието е остро все още. И като знам каква мъка е само да ми се гади (без да повърна дори) - никога не бих причинила такова нещо на бебе.