Да, много е добре да има такава тема, в последно време този подфорум го бяхме поизоставили, а всъщност - той е отражение на половината проблем с очакването на бебето, което се бави. Присъединявам се към "призива" на
Блу - изливайте си тук всички емоции по темата, ако това не решава самият проблем, то психически разтоварва и прави по-поносимо очакването и борбата за бебе.
Пожелавам на всички "в очакване" - да не се задържат тук дълго, а скоро да пишат от позицията на майки и да споделят с тези след тях - как са се справили със ситуацията и да им дават кураж!
Мисля си, дали е уместно аз изобщо да "измрънкам" в тази тема. Защото вече имам едно дете и поне към момента - не е установено да имам репродуктивен проблем. Също така ще бъда пределно откровено в личното си мнение, че след като вече имам едно дете, желанието ми за още едно поне и да не се осъществи - няма да го преживея дълбоко драматично, както ако нямах ни едно. Но това си е за мен все пак. Има хора, които борят вторичен стерилитет и неуспехът им действа толкова смазващо, колкото и на онези, които още не са станали родители. Хората сме различни просто, реакциите ни в една и съща ситуация - също.
Мен в случая ме замисли заглавието на темата и формулировката "закъсняло майчинство". В известен смисъл, поне според моите желания и "велики планове за бъдещето" (как се смея сега, от този горчивия смях де) и с първата ми (и единствена бременност досега) - закъснях. Родих Дани малко преди да навърша 31 г., година по-късно преживях и развод с баща му и "плановете и мечтите" за поне 3 деца - отидоха в миналото. След развода си, неведнъж се упреквах, че пропилях 5 години в "нищо ви няма, ще стане бебето", вместо още след първата година неуспехи при умишлено правене на бебе - да потърсим помощ от репродуктивен специалист. Упреквах се, защото на онзи етап от барка и отношенията ни - имах шанса да родя поне две деца и то преди да съм навършила 30 г. и да не настъпят семейни кризи от появата на бебе (бебета), може би дори нямаше да се разведем, или пак да бях стигнала до развод - поне щях да имам две деца. Не ми се ще да оставям сина си самичък просто. Ама миналото си е минало и няма как да го "редактирам".
Обаче "кога му е време за деца" ми стана един от главните въпроси и на тоя си акъл вече имам само един отговор - "колкото по-рано - по-добре". Поради куп причини, които на 20 - 25г. даже не са ми минавали през ума. И аз, като много от моето поколение, чиито родители са ги раждали на по 20-ина години - растях с мантрата "Не бързай с децата, сега ученето, че кариера, че финансова сигурност, че тогава...". Дръжки!
"Че тогава..." като не става, или разбутате гнезденцето по някаква причина - чакай дипломата, банковата сметка, или хубавото ти жилище да ти каже "мамо", ама нъц.
Друг аспект, все повече жени да стигат до етапа "закъсняло майчинство" е медийното говорене по темата, изключително неприятен и вреден феномен през последните години. Ако човек не е доста в час, както сме ние тук (по принуда) - остава с едно впечатление, че на 40, 45 и нагоре - щуква ти просто и забременяваш от раз, "пък нали тя съвременната медицина". И когато разбереш, че не е баш така - е твърде, твърде късно.
Аз затова където седна и стана - пиля по тези въпроси на приятели и познати, до посиняване и смъртна досада (от тяхна страна), ама един да ме чуе и разбере - все файда.
В личен аспект - темата ме засяга, защото през юли навършвам 36г. Допреди година въпросът за още деца го бях приключила за себе си с "такива няма да има, нито искам". Така, ама той оня горе само това чака, че да ти се посмее на плановете.
Така се случиха нещата, че имам нова връзка, за момента щастлива, с мъж който още няма деца. Реално - нямам избор "дали, или", ако искам да си запазя връзката, той има право да иска биологично свое дете, а и разбира се - аз никак не съм против да родя (ако мога) дете на мъжа когото обичам и с когото се надявам да стареем заедно... Ама нали има го и момента с вече натрупаният житейски опит, цяла колекция "обеци" и на двете ушенца + всякакви спънки от битово естество в сегашната ситуация. В добавка - биологичният часовник трака ли трака неумолимо не в моя (наша полза). Хем не ни се ще да правим прибързани неща и то по такава важна тема - създаването на нов човек, хем от друга страна - време да се пробваме, ослушваме, стиковаме и н'ам какво си още няколко години, че тогава да пробваме за дете - съвсем няма.
В известен смисъл и аз като
Mirracles (макар и по по-различни причини) - трудно намирам баланса между емоциите си, разумното, нужното, онова което зависи от мен, онова, което никак не зависи от мен... Всеки ден си мисля, че съм на път да допусна същата грешка каквато и с бившия си мъж. Да опитам да наредя всичко, да е идеално, едва ли не 100% осигурено във всякакъв смисъл, че тогава да опитаме за бебе. Ами найс, ама ако действам по този план - изобщо ще започнем опити, когато съм навършила 40 г. Което от моя гледна точка, все тая по каква причина се е стигнало дотам - вече отива в графата "позакъсняло майчинство" и все пак по-нисък шанс за успех и доста висок за проблеми. На тази кълка, че веднъж като е станало и е завършило щастливо - значи ще стане пак така, само да пожелая - изобщо не лежа аз.
Сори, че ви занимах и с моята "драма", която идеално разбирам, не е изобщо релевантна на вашата. Ама и аз имам нужда понякога да си излея каквото ме гризе, ей така, просто за да ми олекне малко на главата, която пуши и от какво ли не друго.
Благодаря на проявилите завидно търпение и изчели всичко това!