Здравейте, дойде време и аз да разкажа за нашата история в борбата с азооспермия
Аз съм на 34г,съпругът ми е на 38г, заедно сме от 7 години. След година и половина неуспешни опити и след като моят съпруг си направи спермограма април 2015г. се оказа,че сме си губели времето и въобще не сме имали шанс за естествено забрeменяване. Диагнозата беше азооспермия-липса на сперматозоиди в еякулата. И в най-лошите си мисли не си бях представяла,че може положението да е толкова зле. След консултация с д-р Кацаров и хормонални изследвания ни бе предложена биопсия- ако се намерят сперматозоиди да се замразят и да последва при мен стимулация и икси.И тук според мен допуснахме грешка, първо,че аз не бях в стимулация и второ,че мъжът ми се подложи на "проста" биопсия, т.е отрязва се парченце и след това се гледа от ембриолог в нашия случай в АГ Варна под микроскоп и се търсят сперматозоиди. Биопсията беше направена в клиника Темелков. Имаше сперматозоиди,но бяха едва 5-6 бройки т.е няма смисъл от замразяване.
През октомври 2015 г.започна първия ни опит в АГ Варна. Биопсия на мъжът ми и пункция при мен в един ден. 6 годни яйцеклетки, оплодени 4 (само 4 сперматозоида намерени). Трансфер на 5 ден на 1 бластоцит и една морула. На 6 ден замразени останалите 2.Тест отрицателен. Началото на 2016г. трябваше да направим ЗЕТ, но такъв не беше осъществен,т.к според лекарите не си заслужаваше да бъдат трансферирани ембрионите след като бяха размразени.
Вече четях доста по бг и чуждестранни форуми, както и говорехме с мъжа ми по темата донорски материал. Решихме да пробваме още веднъж в чужбина поради причината,че при тази диагноза е най важен андрологът,видът на биопсията и ембриолозите. Във Варна нямаше смисъл да пробваме повече.
През декември 2015г. бяхме на първичен преглед в клиника в Истанбул.Мъжът ми си направи кариотип и делеции на y -хромозомата,които до сега в БГ не му бяха назначавани. След изчетеното за азоозпермията очаквах,че оттам ще изскочи причината за липсата на сперматозоиди,но и двете изследвания бяха в норма. Мнението на лекарите в Истанбул бе, че те могат да отгледат по добри ембриони и методът за намиране на сперматозоиди при тях е по различен Micro tese-по щадящ и с по голям шанс за намиране на повече и качествени сперматозоиди. Фсх на мъжът ми бе повишен, тестостерон на долна граница. Андрологът там предписа инжекции прегнил всяка седмица на мъжа ми и процедура след 6 месеца. Според лекарите между двете биопсии в БГ времето е било малко (първата е Юли,втората октомври). След 12 седмици инжекции съпругът ми си пусна кръвни изследвания,които препратихме към болницата. Към прегнила мъжът ми започна да приема и Аридемикс по едно хапче дневно. След дългите 6 месеца дойде момента за отпътуване към Истанбул през май 2016г. Стимулацията ми беше 7 дена с 137,5 Гонал, от 5 ден и Цитротид, 8 ден овитрел,10 ден пункция и микро тесе. Микро тесето беше първо. Едни от най дългите ми 15-20 мин., докато ми кажат,че има намерени сперматозоиди. Резултат от моята пункция бяха 10 фоликула и 10 годни яйцеклетки. 7 оплодени, трансфер на 5 ден на 1 бластоцит с качество 5АА и три замразени. За мое най голямо учудване бяха намерени достатъчно сперматозоиди, които замразихме.
Девет дена след трансфера тестът ми бе положителен и февруари тази година се роди дъщеричката ни.
Съжелявам,че стана толкова дълго,но предишната тема за азооспермия я бях препрочела стотици пъти и историите там ми дадоха много ценна информация и надежда.Бях си обещала,че ако чудото се случи,ще го споделя.