Ех, аман от тъпотии! Ами, че на мен ми сложиха Приорикс миналата година, защото живеем до квартала на интелектуалците, някои от които са и анти-ваксъри, та беше избухнала епидемия.
За хепатит не съм ваксинирана като дете, предполагам, че на моята възраст никой не е (набор 79 съм). И си направих като възрастна - две дози през 2013 г. и една през 2015 г.
В семейството ще имаме бебе (не аз, да подчертая) и ни предупредиха, че е добре да си прегледаме с мъжа ми ваксините дали са ни актуални. Иначе може да заразим бебето с нещо, срещу което още не е ваксинирано. Аз имам тетанус, полиомиелит и дифтерит, валидни до 2017 г. (в България се опасявам, че последната ни ваксина е правена, като сме били на 17 г. и след това почти никой личен лекар не следи за реваксинации), но нямам за магарешка кашлица. На мъжа ми всичко му е изтекло, а като аз съм била бременна, никой лекар не ми е обърнал внимание. Ще прегледам още веднъж препоръките на местния институт за ваксинации, на СЗО и ще обсъдим с лекаря кога и как ще слагаме това, което липсва, ако е нужно.
Злати, ваксината срещу рубеола е много важна. Не я пропускай! Знам, че ти се струват много 3 месеца, но рискът за бебето, ако се разболееш, е твърде висок. На Запад препоръчват на желаещи да забременеят да се ваксинират първо. Някога не знам каква е била ваксината. Но е факт, че ми излезе на изследванията, че имам имунитет. Иначе и аз нямам имунизационен паспорт от детските си години. Чак на 27 г. ми направиха, когато се бях пребила с колело и тогава ме реваксинираха срещу тетанус. Беше комбинирана с другите две.
Благодаря на цигу за информацията и се извинявам, че съм ви подвела, момичета. Не съм знаела, че за бременната рискът е висок. Но в крайна сметка, в България няма ваксина за варицела, така че не виждам какво можете да направите.
Подкрепям Руми за Центъра за заразни болести. И аз съм си пускала там доста изследвания. Винаги след това са ми ги разяснявали. Имат два филиала - едните са на "Янко Сакъзов", другите са в "Банишора". Зависи какво ще изследва човек.
Да добавя, че живея извън България от 10 г., така че всичките допълнителни ваксинации съм си ги правила тук.