Вени, в прав текст нямам написана диагноза дислексия. При него има и друго, той е левичар.
А диагнозата от ЕЕГ-то гласи: Специфични обучителни проблеми - дисфазия на развитието. Нарушения на съня. Енуреза.
Неврологичен статус: трудности във фината моторика и координация. Огледални движения при пробата на противопоставяне на палеца с останалите пръсти. Лека мануална диспраксия.
Иначе и при него разменянето на букви може да е до голяма степен от невнимание. Тъй като не му е интересно и много лесно се разсейва и забравя до къде е стигнал, от кой ред преписва и разни такива. Но от друга страна все още има думи които при изговаряне им сменя буквите извътре, като думата "прекопирам", при него е "крепопирам". Освен това един ден му задавам задача (устно) не помня със седем или десет беше и той я сметна "правилно", но с обратното число и като го накарах пак да си помисли и му я повторих накрая ми каза, че се е объркал, защото "
седем" и "
десет" били почти едни и същи. И аз тогава се замислих, че ако обърнеш буквите наистина са с разлика от една буква. Освен това бърка букви като "х" и "г" при четене, "п" и "д" и някой други. Като чете се налага да го връщаме по няколко пъти да прочита една и съща дума, защото я чете грешно и не и разбира, естествено смисъла. И има навика, като прочете две букви от думата и да я "доизмисля" нататък без да я допрочете. И към всичко това като сложим огромния му инат който прилага веднага след като нещо го затрудни и нещата стават меко казано трудни. И психоложката, каза че нещо като го затрудни и той буквално изключва и отказва да работи. В къщи полагам неемуверни усилия, да си напише домашните. Последното което измислих е да давам по 20 стотинки за написано без мрънкане домашно и има някакъв ефект, но пак трябва да му се виси над главата. Сега почивните дни съм решила да се пробвам да го оставя сам нещо да преписва за около 5 минути не повече без да го надзиравам, но ще видим дали ще ми се получи, така де, ако той иска ще се получи иначе никакъв шанс...
А иначе ме изуми какъв начин за смятане си е измислил. Смята на линия
. Примерно 20 - 7, забива единия пръст на 20 и почва да брои до седем по линията и вижда, че е 13.
Та ще видим докъде, ще я докараме, надявам се лекарствата да имат някакъв ефект (между другото едното е някакви аминокиселини и по листовка пише, че е за лечение на дислексия при деца), ако не на лято ще го водя и психолог да работи върху поведението му с него.
При нас, нещата не са чак като при
Мешко и драмата е най-вече вечер, но не е като да няма хич проблеми.