Мале колко сте изписали за туй раждане!?
Не се плашете, момичета! Най-големия враг е страха. Ако ще раждате по естествен път, само спокойствие и всичко ще бъде наред!
Сега и аз да споделя, защото това ще е второ раждане за мен и имам малко опит.
Вярно, че бях на 21 тогава, ама не мисля, че само това има значение. Родих точно за 2 часа (това е общо от нулево разкритие до 4 см + самото раждане и изхвърляне на плацентата), без никакви шевове, болката беше поносима и през цялото време бях изключително спокойна, много е важно дишането - дълбоко и бавно, с пълни гърди, когато започнат яките контракции, за да може да се насити матката и коремните мускули с кислород. Така ми обясняваше акушерката... Повече кислород, по-малко болки и обратното! Аз затова нямам никакъв страх от естественото раждане и много искам пак така да родя, но док беше категоричен и точка по въпроса!Мисля, че няма нищо общо с мензиса, дали ти е болезнен или не, и други такива.
Според мен, най-голямо значение има движението преди раждането (до последния ден си правех разходки от по 2-3 км) ама имах съвсем нормална бременност де, не като сега
Спокойствието по време на самото раждане, страхът сковава мускулите и всичко е много по-болезнено, правилното дишане!!!! и напъните да са в синхрон със самите контракции, а не да се напъва, когато няма такива или обратното, има контракция, пък не напъваш - това зависи от професионализма на този, който води раждането и те напътства кога да дишаш, кога да напъваш и т.н. Може би съм имала късмет с много-добра акушерка, лекар дойде само за малко да чуе тоновете и пак изчезна някъде!
На следващия ден бях пушка, никакви болки! Само дето ми излязоха хемероиди от напъните, и всъщност само те ме боляха, нищо друго!
Та така, мили момичета, не се страхувайте!
След години правех няколко бъбречни кризи и трябва да ви кажа, че няма такава болка! Натъпкана с морфин и още не знам какви коктейли от обезболяващи, се молех да умра, толкова беше непоносима болката!
Освен това, болката е много относително понятие - всеки има различен праг на поносимост. Чела съм статистика, според която, хората със светли очи (сини, зелени, пъстри) имат по-висок праг на болка и могат да издържат повече от тези, с кафяви.
Сега си спомням, че тогава до мен имаше още едно момиче, което още като пристигна и ревеше като на умряло....изобщо не чуваше какво и говори акушерката и само крещеше: мамо, мамо, боли, не мога и т.н. Само, ще кажа, че милата се мъчи почти цяла нощ, накрая даже я шиха яко...
Ако все пак, болката не се издържа, винаги има решение, както казва Джей, можеш да помолиш за упойка...По-важно е психическата нагласа и дишането! Не си губете времето и силите във викове и крясъци, няма смисъл
пазете ги за по-важното!
Хайде, стига нравствени поучения
Успех на всички бъдещи мами и по-спокойно!!! Няма измъкване от това, с което сме се хванали. Или ще боли по време на раждането (когато е естествено) или след него (ако е секцио)...