Маки, "със закон" е просто метафора разбира се, изразяваща личното ми отношение по въпроса. Но понеже е баш ЛИЧНО, много внимавам говорейки по тези въпроси да не го натрапвам като "правилното". Не ми се ще да разпалим пак темата "начин на раждане", както вече казах - за мен това не е важен момент по отношение на резултата, а е важен резултата. Е, бива пък и спомените от самия процес да не са ти кофти разбира се.
По същество - рискове и негативи има (може да има) и при оперативно и при естествено раждане. Те са различни, при естествените раждания поради невъзможност да се контролира процеса са и повече рисковете, но те са все пак ПОТЕНЦИАЛНИ, а не задълже. При секцио - се знаят предварително, като цяло не са големи и дори да има някакви утежнения - не са дългосрочни. Та за хора като мен - това е много по-предпочитания вариант.
Все пак искам да отбележа някои неща по темата. Секциото в днешно време е толкова масова и усъвършенствана практика, че е нелепо да се пили още за "трудно възстановяване" от същото все едно си говорим за 60-те години на миналия век
Дори мускул не се реже все пак, та това са пълни дивотии. Колкото "тежко и трудно" ще се "възстановиш" след лапаро, толкова и след секцио в днешно време. При едно леко и безгрижно ест. раждане - все някой шев ще си отнесеш и ще ти опъват и ще те болят къде повече и по-дълго от "рязан корем". Пък, ако нямаш късмет и се "разпориш качествено" - говори ми ти кое е то "тежко и бавно възстановяване" после. И е пидурал да си имаш докато раждаш - после нямаш и тия разкъсвания и срезове си болят със седмици, клечиш в легени с тетра и пр. прелести. Казвам ти го само, за да се спре с това газиране само щото думата "операция" предполага" кръв, мъки и страдания нечовешки. Тцъ.
Има си и предимства, които няма да засягам, понеже не са ви важни особено в момента. Но за милиарден път сигурно в тази тема ще кажа - ако се наложи и това - не му се плашете, само ще си докарате излишен стрес за едното няма нищо.
Като му "ударя чертата" - тази тема я чета с години. В нея са писали безброй майки родили и по единия и по другия начин. Сега пак ги чета - как си гледат децата, как се развиват тези деца, как се чувстват майките им... Абсолютно идентично е развитието "нататък" за всичките майки и деца, все тая как са се родили децата. Точно толкова "значение има", как ще се родят, колкото "има" дали ще ги заченем спонтанно, или чрез АРТ
Демек - никакво. Просто е нормално бременните, особено толкова чакали да се окажат бременни - да отдават особено значение и на начина на раждане, почти мистично такова + че четете какъв ли не малоумен спам из нет-а по този въпрос. И други преди вас са го чели и са се филмирали и понастоящем - само се смеят и на себе си (като си спомнят) и на вас (незлобливо). Историята помни и случай на потребителка, която месеци ля статии за отровния епидурал, само дето не ни кълна как сме такива безотговорни бременни и накрая със сълзи е молила да й сложат и на нея, ама уви - твърде късно е било за целта. Екстрите като форцепс и кърпежи също си ги получи в пълен размер, та нали...тия фанатизми не ги препоръчвам на никого, че излизат през носа доволно често. ( В Англия, в Англия ражда тази мома, не са я "объркали" тука
)
Раждането момичета е етап от целия ви път досега, последна спирка преди целта. Това го помнете и си го повтаряйте. Какво ще е то - каквото се случи ще е. Дано е леко и бързо и както го искате. Ако не върви така - мислете с главите си и решавайте да е такова, че вие и бебе да сте максимално осигурени и да се гушнете здрави накрая. Нищо по-важно няма. Гледам точно Дани как ми бере цветя в градината и им търси "ваза". Откровено казано към днешна дата - ми е все тая, ако и през носа ми да се беше наложило да го вадят, щом го извадиха жив и здрав и пърха тука и се хилоти. Когато ми предстоеше да го вадят - решението беше на база как е най-малко рисково за него от гледна точка на медицината (не на астрологията и други такива) и ако Док беше казал, че "през носа" - щеше да е оттам. И второ бебе да чакам - пак така ще подходя. Сега още повече осъзнавам безценността на въпросните същества
Докато сте в очакване на бебето - грижете се за себе си, ходете си на прегледи, следете кръвотоци и пр. Това е най-доброто за бебето, което можете да направите. Пък то като му дойде времето - все някак излиза от вас, обичайно без да пита дали сте готови и дали точно така ви се щало да се случи това събитие. И като ви го дадат в ръцете накрая рЕзко се забравя всичко, което дотук писахме и сега е "толкова важно".
П.П. В повечето случаи - бебетата се раждат с лицето към гърба на мама. Аз съм се родила така. Много "лесно", естествено, без упойки, мама с разрези и 21 шева, аз синя. Толкова по темата за "лесното". НЯМА лесно раждане другарки. Ако имаше - щяха да раждат мъжете все пак, не ние