Маки, когато си отворя домашната аптека, която е стабилно заредена и извадя листовките на кой да е медикамент - при бременност и кърмене на всеки препарат пише следните неща:
Бременност и кърмене
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.
Ето ти извадка от листовката на "Аспирин протект" (не кой знае какъв илач нали):
Бременност
"Ако по време на лечението с АСПИРИН Протект пациентката забременее, лекарят трябва да бъде уведомен. АСПИРИН Протект не трябва да се взема през първия и втори триместър на бременността без консултация с лекар. АСПИРИН Протект не трябва да се взема през последните три месеца на бременността, поради повишения риск от усложнения за майката и детето по време на раждане.
Кърмене
Малки количества от лекарственото вещество ацетилсалициловата киселина и нейните метаболити преминават в кърмата. Тъй като досега не са наблюдавани нежелани реакции при новородени след случайна употреба, обикновено не е наложително прекъсване на кърменето, ако дневната доза не превишава 150 mg. Ако се приемат по-високи дози (повече от 150 mg дневно), кърменето трябва да се прекъсне рано."Както знаеш мей би, доста от бременните тук, които са с доказана тромбофилия - са на прием на този медикамент, ако е по-тежичък проблемът - направо са на фракси, инжекционно, цяла бременност. И точно приемът на тези неща, които са по принцип противопоказни за бременни жени, при тях пък са нещото което им позволява да износят и родят успешно. Че затова казвам, че четене на листовки - съвсем не е достатъчно за адекватна медицинска преценка, особено от лаик. Според теб защо в тези същите листовки пише "обичайна дозировка...", ИЛИ по преценка на лекаря? Или защо има медикаменти на свободна продажба, които са безопасни за прием от когото и да било и има и бая други, които са САМО по лекарско предписание? Ако безопасният за прием медикамент от бременна е също толкова безопасен и за инфекцията с която се е сдобила бременната - то не виждам що да го пиеш изобщо и защо да ти го предпише лекарят ти.
Не я защитавам изобщо твоята лекарка, аз не я познавам като професионалист. Но все пак - не вярвам да си по-компетентна от нея по медицински въпроси. Ако не й вярваш на преценката - ми смени я. Аз честно казано не проумявам каква полза имаш от нея изобщо, след като не й вярваш, не й следваш препоръките и пр. Хайде ще приема, че е мега некадърна просто и ако е така - то значи може само да ти навреди. Дори пък някога за нещо да "улучи" терапията (по случайност) - ти пак няма да я послушаш, вече убедена в нейната некадърност и пак ще има само вреди за теб.
Не съм чела всички листовки, на всички лекарства по света, но все пак, поне в БГ - обозначение, че може да се приема нещо безгрижно от бременни, бебета и всички останали съм виждала само за т.нар. "хомеопатични продукти". Което е напълно обяснимо. Такова обозначения няма на продукти съдържащи билкови екстракти обаче и също е обяснимо защо, няма го и на кой да е конвенционален медикамент, там само специалист може да прецени съотношението "полза - риск". И в този ред на мисли - намери си такъв на чиято преценка по темата да вярваш. На никого не е приятно да пие лекарства, вкл. на мен и без да съм бременна, но на много бременни се налага, за да продължат да са бременни и да родят живо и здраво дете.
Ей ще ти дам пресен пример, извън "бременните неща". Такава инфекция ми докара малкия от ДГ, че освен, че той е на АБ и аз съм, че и майка ми накачи. Вече на трети прием на бая сериозен медикамент и то на 12 часа ми е изписан (в листовката пише 1 на 24 часа) - ми се подуха лимфни възли, така че не мога главата си да обърна, другите екстри от инфекцията не ги споменавам. Ти си представи какво е това чудУ. Естествено, че този АБ ще ми натоври черния дроб, ест. че ако не пия пробиотици и лактобацили с него - може и някои гъбички да се накокорчат. Естествено, че в аптеката има огромен щанд с разни шишенца, обещаващи ми да ме излекуват от това, без никакви щети по черния ми дроб, риск от гъбички и пр. Дали има логика да ми бяха изписали от тях? Или да си ги купя сама, вместо изписания АБ? Едната страна на листовката е пълна с всички възможни противопоказания, странични ефекти на този АБ и пр. Да ти кажа - няма човек, който за поне 2-3 от изредените не влиза в графата "потенциално рисково". И к'во да направя? Да пукна от някоя лечима инфекция сега, че сакън пък да не ми се случи някой от упоменатите рискове в листовката? Моята ЛЛ ме познава от 20 години, знае на кое как реагирам, от какво се повлиявам, към какво съм, не съм алергична и пр. Толкова ме познава, че веднъж се бяхме видели просто на кафе и аз смъркам нещо, а тя само като чу как смъркам и как ми дрезгавее гласа ми казва: "Тая работа до два дни ще е за АБ при теб". Ей така само по звука бе човек и знаейки всички предишни пъти как се развива при мен нещото Х. И както винаги - позна
(подчертавам - говорим за лекар, който АБ ще предпише в много краен случай сам). Считам, че компетентно е преценила уравнението "полза-риск" и този път и пия каквото е казала. Ако не й вярвах на преценките - да съм я сменила отдавна. Пожелавам ти да си намериш лекар на когото да вярваш поне толкова и да имаш основанието да го направиш.
Както бях писала подробно и преди няколко поста - това е най-разумното, което може да направи всеки от нас. Да отдели времето, да рови и да си намери правилния лекар за каквото и да било, вместо да отделя двойно повече време, да му проверява диагнозите, назначените лечения в нет-а и да ги самокоригира по лично усмотрение. Така рискуваме себе си, дреме му на лекаря нали, ако се докараме до болница, изгубим бебето и пр. И да ти кажа Маки, аз хич не съм медицински неграмотен човек (така са се стекли обстоятелствата при мен просто), но ей Богу - твоето самочувствие и увереност по тези въпроси и как все знаеш най-добре и по-добре от всеки в бяла престилка и насън не мога да ги достигна. И не ти говоря тука за някакво сляпо доверяване на лекаря и аз не го правя това, но ти често отиваш в другата крайност - сляпо доверие в собствената ти преценка по мед. въпроси. Не ти го казвам, за да се заяждам, или нещо да те "хокам". Съвсем добронамерено ти казвам, че е в твоя полза само да намериш баланс между двете неща. Скоро ще имаш бебе. Те също имат проблеми, боледуват, влошават се остро от нещо за 30-ина минути (не като нас за 2 дни), тогава какво ще правиш? Ще четеш за вредата от парацетамола, докато детето ти направи температурен гърч, щото оная нахалница /нахалник педиатъра не изписал антипирептик, който да е гарантирано безопасен за бебета? В този ред на мисли, ако още не си - започвай усърден рисърч за педиатър на детето, щото това е далеч по-сложната част да ти призная. Вкл. в България, където не е никакъв дерт да си извикам у дома, на крака, някои от най-именитите такива (работещи само на частно), срещу смешните 30-ина лева. Пък в САЩ мисля, че цените за тези неща са дооооста соленички и това няма да ти е опция при нужда.