0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #800 -: Май 11, 2016, 21:52:46 pm »
Здравейте, момичета! :)
 Хахахааа, това с отказването е много готино  :lol:
Жбрул, абсолютно съм "За" постиженията на медицината!
Последното е, че съм бременна благодарение на нея :)

Блу, можеш ли да споделиш при шевовете какво си използвала за болките?

Вили-сънсмайл, благодаря, ще мажа! Явно няма спасение :(  И аз имам по ханша и гърдите от преди, така че, най-вероятно ще им се увеличи бройкката. Нищо, ще ги преглътна ;)

Форест рейн, радвам се, че се е успокоило положението :) Дано да е така до последно!

Вилия, хубав пример за дишането!
Отбелязвам си, че йогата би ми помогнала да се науча да дишам по-правилно :)

Маки, измори ли бактериите?
И аз съм на принципа: каквото организма си иска, трябва да му се даде. Но все пак е хубаво да се ограничаваме, не че съм пример. Ако можеш, ограничи я тая сол. Аз пък, малко взех да прекалявам със сладкото :( Обичам го и ми се яде...преди сгъвах по 1-2 шоколада на ден. Сега не го правя, но си хапвам. Захарта и преди и сега ми е 4,7 - 5,06. Белтък нямам в урината, но ще видим какво ще каже док.

:bighug: на всички!

*
« Отговор #801 -: Май 11, 2016, 22:22:13 pm »
Россс, бактериите са още тук :/ течение си имам ужасно и след последната микробиология ми е пратила рецепта в аптеката, да вървя да си я взимам. Не съм отишла още, защото не успях да говоря с докторката, а сестрата набързо ми каза, че хаповете ми ме чакали в аптеката.

Добре де, ама те вече два пъти ми изписват хапове, които НЕ са одобрени за лечение на бременни и предизвиквали деформации на плода! Представяте ли си какъв ужас! Аз понеже съм Тома неверни и добре че всичко проверявам преди да го изпия та и двата пъти се "спасих" и  й казах да ми изпише нещо БЕЗопасно за бременни. Но и двата пъти трябваше да се "набутам" да взема от аптеката ОПАСНИТЕ хапове и само ги колекционирам в нас  :(

Та сега бях решила да й се обадя и да я питам какви хапове е изписала (името) и да проверя в Гугъл  :bonk:

А тя нахалницата и двата пъти ми вика --> напълно безопасно са за бременни, не се влияй от какво пише в листовката. Да ама в сайта на здравното им министерство има списък с хапове, които НЯМАТ одобрение да бъдат предписвани на бременни. И списък с хапове за бременни. Защо, след като има хап за бременни, трябва да ми дава от списъка за небременни?!  докторка гадна, как да й вярва човек :(

Та така...сега ми никне мъдрец и ми предизвика някакъв абцес в устата, та утре имам час за зъбар, сигурно първо ще изпия антибиотика за зъба, а чак тогава ще пия антибиотика за вагиналните гадинки...

Голямо гълтане на антибиотици, голямо нещо, ама кво да се прави :/
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
« Отговор #802 -: Май 11, 2016, 23:40:53 pm »

Блу, можеш ли да споделиш при шевовете какво си използвала за болките?

Аз бях с епидурална, така че просто ми пуснаха от упойката, след като ми я бяха спрели, за да напъвам. Иначе има локални упойки, които докторите си ги знаят. Нямам представа аз.  :oops:

*
« Отговор #803 -: Май 12, 2016, 10:23:43 am »
Аз раждах третото си дете без упойка. Изрично забраниха на екипа да ползва, защото има опасност да не се усети руптура на матката (предишните ми две раждания са секцио). Болеше, но това беше най-чаканата болка в живота ми и знаех, че ме води по пътя към мечтаното раждане. :) За шевовете от епизиотомията ме приспаха за 10-тина минути.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
« Отговор #804 -: Май 12, 2016, 10:51:00 am »
Момичета, ако някой е решил да пазарува, утре в Хиполенд ще има 26 % намаление на всичко! Нещо като черен петък :)

Ние вече я свършихме тая работа още преди седмица, остават някои дребни неща...
*
« Отговор #805 -: Май 12, 2016, 20:52:50 pm »
Добре де, ама те вече два пъти ми изписват хапове, които НЕ са одобрени за лечение на бременни и предизвиквали деформации на плода! Представяте ли си какъв ужас! Аз понеже съм Тома неверни и добре че всичко проверявам преди да го изпия та и двата пъти се "спасих" и  й казах да ми изпише нещо БЕЗопасно за бременни. Но и двата пъти трябваше да се "набутам" да взема от аптеката ОПАСНИТЕ хапове и само ги колекционирам в нас  :(

Та сега бях решила да й се обадя и да я питам какви хапове е изписала (името) и да проверя в Гугъл  :bonk:

А тя нахалницата и двата пъти ми вика --> напълно безопасно са за бременни, не се влияй от какво пише в листовката. Да ама в сайта на здравното им министерство има списък с хапове, които НЯМАТ одобрение да бъдат предписвани на бременни. И списък с хапове за бременни. Защо, след като има хап за бременни, трябва да ми дава от списъка за небременни?!  докторка гадна, как да й вярва човек :(

Няколко питания имам....
1. Да си чувала за пукнат от инфекция мехур в твърде ранни седмици, за да оцелее плода сам? Ако оцелее благодарение на съвременната медицина - рядко е без увреждания.
2. Медицина ли си завършила? Специализация АГ?
3. Т. нар. от теб "нахалница" (това следящата бременността ти лекарка ли следва да е?) за какво ти е изобщо? Явно ти знаеш всичко, много по-добре от нея, имаш интернет (тя няма), имаш достъп до списъци и статистики по тази тема (тя няма), имаш опит (тя няма). Сериозно те питам - защо изобщо ходиш на лекар?
4. Два пъти са ти изписвани хапове за едно и също, ти си ги взела от аптеката, казала си, че си ги пила, но проблемът ти си остава все така. Много си умна и хитра, ама май не отчиташ, че подвеждаш лекаря си така и опорочаваш медицинската му преценка по твоя случай. А това е опасно!!! Ако моят лекар ми изпише 2 пъти АБ за бронхита с който се обзаведох, аз все така не ги пия, а той мисли, че ги пия, ама не ми действат... Какво считаш, че ще си помисли лекарят ми за моя здравословен проблем. И какво ОЩЕ по-сериозно ще ми изпише оттук насетне, считайки че имам резистентност към дадени медикаменти и затова не се повлиявам. А не да мисли колко съм върло "умна и хитра" и не съм си пила хаповете и му се влача за пореден път със същото, зазляващо и настоявам да ми го излекува все пак. Ама с чай. Може и с малко мантри (ама това вече, ако е на умиране).
5. Път пореден, ти точно как четеш наред, каквото докопаш, без да можеш да го интерпретираш адекватно. Вкл. в елементарната посока, когато се назначава прием на даден медикамент от ЛЕКАР-СПЕЦИАЛИСТ: "ползата надвишава риска". Ти какво считаш, че "нахалната ти лекарка" ти изписва нарочно ОПАСНИ ХАПЧЕТА, които посмъртно не може да пие бременна жена, понеже същата лекарка е тъпа, проста, с купена диплома, мрази те, иска да ти убие бебето, да го увреди...или всичко това накуп?

Благодаря БОЖЕ, че мама положи усилия да ме откаже едно време, баш медицина да уча, че такива пациенти като теб - щяха да ме влачат от съдебно на съдебно дело по въпроса, защо съм ги набилаи изгонила от кабинета. Сега разбирам и защо, когато изобщо съм мислила с това да се занимавам - интересът ми беше към работа в моргата (това сериозно). Там поне мълчат и не ти развиват философии пациентите, щото "били чели в нета", или " в един вестник". Амин!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #806 -: Май 12, 2016, 23:24:41 pm »
Пфф, Jubrul, пак големи думи си изписала и тежки обвинения си отправила.

Не знам как стигна до тези изводи, но или не си прочела правилно, или не си разбрала правилно.

А в случай, че аз не съм се изразила правилно, ще се опитам да се изразя пак, та дано да стане ясно:

Когато купих от аптеката хаповете и прочетох в листовката да НЕ се пият от бременни, защото причиняват увреждания на плода, Й се обадих да се "съветвам" с нея и тя каза, че нямало проблем. Питах я дали има такива, които НЕ причиняват увреждания и са подходящи за бременни и тя каза "разбира се" и ми ги изписа и аз ги пих.

На следващия път пак ми изписа хапове, на чиято листовка пише да НЕ се приемат от бременни и пак й се обадих и тя пак с готовност подмени рецептата с такива, подходящи за бременни и аз пак ги изпих.

Сега за трети път ми изписва лекарства и още не съм разбрала дали са подходящи за бременни или предизвикват увреждания на плода, но прекалено дълго съм го чакала това бебе, за да експериментирам с лекарства, които са опасни за бременни.

След като има специално създани лекарства за бременни, аз съм бременна, а тя ми следи бременността, НЕ разбирам защо всеки път трябва да й "напомням", да ми смени рецептата с подходяща за бременни?!

И с какво я "подвеждам", че не разбрах?

Ти голям адвокат й стана на тая докторка  :lol:

Само една случка да припомня от близкото минало --> обади ми се същата нахалница, да ми каже, че резултатът от Пренатеста ми бил идеален. Казах й да ми прати копие от резултата. Ами на копието прочетох --> нисък процент фетална фракция, не може да се направи заключение. След като пуснах резултата и тук в темата на бременните, аз понеже НЕ СЪМ ЛЕКАР, се появи МЕЛИ, която е, и нейния коментар беше, че тестът трябва да се повтори и че под не знам си колко % (моя резултат беше под тези %и), тестът е невалиден.

Ами на кого да вярвам? На Мели и на генетиците, написали заключението в теста ми, или на докторката, която дори не може да прочете резултата като хората.

И да, подобни лекари, не само са ненужни, но са и опасни за здравето и живота на пациентите си.

Така, че не знам как реши да й станеш адвокат на тая, но УПРЕЦИ, че не съм я сменила още, съм готова да приема, защото наистина много се проточи моето търпение към нея  :lol:

Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

« Отговор #807 -: Май 12, 2016, 23:27:41 pm »
С две думи - Маки, правиш глупости като не пиеш лекарства. Безвредно за плода лекарство няма, ама ползата е по-голяма от вредата, защото като бременна вредата може да е с фатален край.

А не разчитай, че антибиотик пер ос може да изтрепе гъбички, може и да ги умножи, доста гъбички обичат антибиотиците.

Наистина, доверявай се повече на лекаря си, че после ще луднеш. Дори в Канада не ме питаха, а дадоха антибиотици след едноседмична кашлица, понеже си докарах от нищо-нещо и стъпих на инфектирали бронхи. Или щях да родя по-рано от кашлица и напъни, или щях да пия антибиотик, с потенциален риск и да износя до края.
Познай кое взех.

П.С. поправям се. Не съм разбрала. Значи накрая си пила лекарствата? А кои бяха, че са безвредни за бременни, на каква остнова?
[/url][/url]
*
« Отговор #808 -: Май 12, 2016, 23:56:55 pm »
Здравейте, момичета :)

Вилия, благодаря за инфото! Аз още не съм се засилила да купувам, но ще ми е интересно да погледна какво и на какви цени има.

Блу, Уайт, аз имах предвид после, след изписването, като се прибереш вкъщи, дали има някакво мазило или друго, което може да облекчи евентуалните болки от шевове или обикновено са търпими и не се прилага обезболяване? Как не съм се сетила да питам сестра ми...знам, че й носихме бутилки с тетра, но не съм я питала, хм

Жбрул, за съжаление или за добро, докторите не можем да ги слагаме под общ знаменател. Щастие е, че имаме избор и можем да си изберем специалист, който да посещаваме.

Маки, сега пък и мъдрец...гадна работа :(
Ами, като трябва, ще се пият АБ, няма начин.
Мисля, че Мели (извинявам се, ако бъркам) е давала линк към сайт, в който могат да се проверяват лекарствата:
http://safefetus.com
Както Жбрул е писала, в някои случаи е по-добре да се пият по-сериозни хапчета, като идеята е, че риска е по-нисък спрямо последващи усложнения, които могат да настъпят без лечение.
Не можеш ли да смениш лекаря?
Стискам палци да се оправиш бързо!

*
« Отговор #809 -: Май 13, 2016, 13:14:07 pm »
Маки, когато си отворя домашната аптека, която е стабилно заредена и извадя листовките на кой да е медикамент - при бременност и кърмене на всеки препарат пише следните неща:

Бременност и кърмене
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.

Ето ти извадка от листовката на "Аспирин протект" (не кой знае какъв илач нали):
Бременност
"Ако по време на лечението с АСПИРИН Протект пациентката забременее, лекарят трябва да бъде уведомен. АСПИРИН Протект не трябва да се взема през първия и втори триместър на бременността без консултация с лекар. АСПИРИН Протект не трябва да се взема през последните три месеца на бременността, поради повишения риск от усложнения за майката и детето по време на раждане.

Кърмене
Малки количества от лекарственото вещество ацетилсалициловата киселина и нейните метаболити преминават в кърмата. Тъй като досега не са наблюдавани нежелани реакции при новородени след случайна употреба, обикновено не е наложително прекъсване на кърменето, ако дневната доза не превишава 150 mg. Ако се приемат по-високи дози (повече от 150 mg дневно), кърменето трябва да се прекъсне рано."

Както знаеш мей би, доста от бременните тук, които са с доказана тромбофилия - са на прием на този медикамент, ако е по-тежичък проблемът - направо са на фракси, инжекционно, цяла бременност. И точно приемът на тези неща, които са по принцип противопоказни за бременни жени, при тях пък са нещото което им позволява да износят и родят успешно. Че затова казвам, че четене на листовки - съвсем не е достатъчно за адекватна медицинска преценка, особено от лаик. Според теб защо в тези същите листовки пише "обичайна дозировка...", ИЛИ по преценка на лекаря? Или защо има медикаменти на свободна продажба, които са безопасни за прием от когото и да било и има и бая други, които са САМО по лекарско предписание? Ако безопасният за прием медикамент от бременна е също толкова безопасен и за инфекцията с която се е сдобила бременната - то не виждам що да го пиеш изобщо и защо да ти го предпише лекарят ти.
Не я защитавам изобщо твоята лекарка, аз не я познавам като професионалист. Но все пак - не вярвам да си по-компетентна от нея по медицински въпроси. Ако не й вярваш на преценката - ми смени я. Аз честно казано не проумявам каква полза имаш от нея изобщо, след като не й вярваш, не й следваш препоръките и пр. Хайде ще приема, че е мега некадърна просто и ако е така - то значи може само да ти навреди. Дори пък някога за нещо да "улучи" терапията (по случайност) - ти пак няма да я послушаш, вече убедена в нейната некадърност и пак ще има само вреди за теб.

Не съм чела всички листовки, на всички лекарства по света, но все пак, поне в БГ - обозначение, че може да се приема нещо безгрижно от бременни, бебета и всички останали съм виждала само за т.нар. "хомеопатични продукти". Което е напълно обяснимо. Такова обозначения няма на продукти съдържащи билкови екстракти обаче и също е обяснимо защо, няма го и на кой да е конвенционален медикамент, там само специалист може да прецени съотношението "полза - риск". И в този ред на мисли - намери си такъв на чиято преценка по темата да вярваш. На никого не е приятно да пие лекарства, вкл. на мен и без да съм бременна, но на много бременни се налага, за да продължат да са бременни и да родят живо и здраво дете.
Ей ще ти дам пресен пример, извън "бременните неща". Такава инфекция ми докара малкия от ДГ, че освен, че той е на АБ и аз съм, че и майка ми накачи. Вече на трети прием на бая сериозен медикамент и то на 12 часа ми е изписан (в листовката пише 1 на 24 часа) - ми се подуха лимфни възли, така че не мога главата си да обърна, другите екстри от инфекцията не ги споменавам. Ти си представи какво е това чудУ. Естествено, че този АБ ще ми натоври черния дроб, ест. че ако не пия пробиотици и лактобацили с него - може и някои гъбички да се накокорчат. Естествено, че в аптеката има огромен щанд с разни шишенца, обещаващи ми да ме излекуват от това, без никакви щети по черния ми дроб, риск от гъбички и пр. Дали има логика да ми бяха изписали от тях? Или да си ги купя сама, вместо изписания АБ? Едната страна на листовката е пълна с всички възможни противопоказания, странични ефекти на този АБ и пр. Да ти кажа - няма човек, който за поне 2-3 от изредените не влиза в графата "потенциално рисково". И к'во да направя? Да пукна от някоя лечима инфекция сега, че сакън пък да не ми се случи някой от упоменатите рискове в листовката? Моята ЛЛ ме познава от 20 години, знае на кое как реагирам, от какво се повлиявам, към какво съм, не съм алергична и пр. Толкова ме познава, че веднъж се бяхме видели просто на кафе и аз смъркам нещо, а тя само като чу как смъркам и как ми дрезгавее гласа ми казва: "Тая работа до два дни ще е за АБ при теб". Ей така само по звука бе човек и знаейки всички предишни пъти как се развива при мен нещото Х. И както винаги - позна  :lol: (подчертавам - говорим за лекар, който АБ ще предпише в много краен случай сам). Считам, че компетентно е преценила уравнението "полза-риск" и този път и пия каквото е казала. Ако не й вярвах на преценките - да съм я сменила отдавна. Пожелавам ти да си намериш лекар на когото да вярваш поне толкова и да имаш основанието да го направиш.

Както бях писала подробно и преди няколко поста - това е най-разумното, което може да направи всеки от нас. Да отдели времето, да рови и да си намери правилния лекар за каквото и да било, вместо да отделя двойно повече време, да му проверява диагнозите, назначените лечения в нет-а и да ги самокоригира по лично усмотрение. Така рискуваме себе си, дреме му на лекаря нали, ако се докараме до болница, изгубим бебето и пр. И да ти кажа Маки, аз хич не съм медицински неграмотен човек (така са се стекли обстоятелствата при мен просто), но ей Богу - твоето самочувствие и увереност по тези въпроси и как все знаеш най-добре и по-добре от всеки в бяла престилка и насън не мога да ги достигна. И не ти говоря тука за някакво сляпо доверяване на лекаря и аз не го правя това, но ти често отиваш в другата крайност - сляпо доверие в собствената ти преценка по мед. въпроси. Не ти го казвам, за да се заяждам, или нещо да те "хокам". Съвсем добронамерено ти казвам, че е в твоя полза само да намериш баланс между двете неща. Скоро ще имаш бебе. Те също имат проблеми, боледуват, влошават се остро от нещо за 30-ина минути (не като нас за 2 дни), тогава какво ще правиш? Ще четеш за вредата от парацетамола, докато детето ти направи температурен гърч, щото оная нахалница /нахалник педиатъра не изписал антипирептик, който да е гарантирано безопасен за бебета? В този ред на мисли, ако още не си - започвай усърден рисърч за педиатър на детето, щото това е далеч по-сложната част да ти призная. Вкл. в България, където не е никакъв дерт да си извикам у дома, на крака, някои от най-именитите такива (работещи само на частно), срещу смешните 30-ина лева. Пък в САЩ мисля, че цените за тези неща са дооооста соленички и това няма да ти е опция при нужда.  :?

*
« Отговор #810 -: Май 13, 2016, 15:06:48 pm »
Вени, точно така --> всичко съм си пила по рецепта, просто я помолих и двата пъти да смени рецептата.

Първия път беше за кандида, орална еднократна доза, но след като прочетох, че по време на бременност, кандида обикновено се лекува с вагинални глобули и много доктори въобще не изписват оралното лечение по време на бременност (рискът от аборт през първите 6 месеца се увеличавал с 50% + на самата листовка на хапчето пишеше, че МНОГО рядко, но все пак се случва, плода да получи някакъв рядък сърдечен дефект), я помолих да ми назначи вагиналното лечение (http://www.dailymail.co.uk/health/article-3386137/Drug-treat-thrush-increases-risk-spontaneous-miscarriage-50-6-months-pregnancy.html)

Втория път беше за бактериална вагиноза, изписа ми някакъв експериментален гел за НЕбременни  (nuvessa). Никога не е тестван на бременни и няма данни дали уврежда или не, но докато не бъде тестван, не може да получи одобрение за използване от бременни.

За този гел изрових клиничните експерименти (не от Гугъл, а научните публикации) и с него е експериментирано само върху бременни зайци и резултатът в бил фатален за плода.

Отказах да експериментирам с моето плодче и я помомих да ми изпише антибиотик за бременни. Пих метронодазол 500, 2 на ден за 7 дни.

Тъй като още имам проблем сега ще го третираме за трети път. Като разбера какво е изписала, ще докладвам  :lol:

Вени, не знам как точно определят кои лекарства са безвредни за бременни --> мисля си, че тези, които никога не са били тествани на бременни и нямат данни дали увреждат или не, като цяло НЕ са препоръчителни. Други са тествани и са свързани с увреждания. За мен най-безопасно е да взимам лекарства, които са тествани и НЕ са свързани с увреждания. Може би има момичета, които биха пили всичко, независимо дали е безопасно или не, както и други, които биха рискували.

Мисля, че съм взела правилно решение да ползвам лекарства, подходящи за бременни и да не си "играя с огъня".

Съвети и подкрепа приемам всякакви, тъй като тук сме се събрали, за да си споделяме и да се подкрепяме, а НЕ да се ПОСИЧАМЕ непрекъснато.

Критика приемам само от медицински лица, макар че медицинските лица следват професионални норми на СЪВЕТване, а не на критика и посичане :)

Россс, оправих го и мъдреца, вчера бях на преглед, абцесът е изчезнал и нямам нужда от повече хапове поне за него. Сега вече мога да се съсредоча върху другите гадинки :)

Вилия, аз много се радвам, че успях да си напазарувам по време на разпродажбата на бебешки неща. Сега цените са двойни   8O Аз не съм суеверна и се възползвах от случая и си мисля, че на разпродажби е най-изгодно да се пазарува, добре че си я свършила и ти тая работа, а знае ли се, може и други момичета да се престрашат и да се възползват от офертата на Хиполенд. После ако не те мързи, кажи ни какво купи :)

Хубав ден, момичета :)

« Последна редакция: Май 13, 2016, 15:22:33 pm от makiyaki »

*
« Отговор #811 -: Май 13, 2016, 15:52:05 pm »
Маки, за кандида у нас - обичайно се назначава комбиниран прием на орален и вагинален препарат. Зависи какво количество са излоирани, ако са малко - само вагинален препарат се изписва. http://apteka.framar.bg/04000247/%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BB-%D0%B2%D0%B0%D0%B3-%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BC-78-%D0%B3%D1%80-janssen-cilag
По мое време това беше актуалното за такива проблеми, сега може би има по-нови някакви, не съм се интересувала.
Просто информативно го споделям, има няколко "чешита" такива, около 2/3 от бременните са имали прием на въпросните препарати, поне веднъж през бременността си, някои и по повече. Не са родили увредени от това бебета. Да не кажеш сега пак, че нещо е "според мен", аз не съм медицинско лице. Така е според нашите АГ-специалисти само (тези, които масово посещаваме в БГ, момичетата от този форум). Лично на мен МЕЛИ (Д-р Даскалова) и Д-р Даскалов (Дани го извади Д-р Даскалов) са ми следили бременността, нали на нея й имаш доверие поне? Аз по тези въпроси не съм написала и ред "анти" на нейната медицинска преценка. ;)

За твоя случай - нито те "посичам", нито ти се карам нещо, не ми е работа най-малкото. Ти самата не се ли замисляш, че щом нещо ще трябва да го лекуваш за ТРЕТИ път - то с т.нар. от теб "безопасни за бременни препарати" (такива реално и доказано 100%  няма) - явно не го лекувате? ОК, избери си препарат за кандида, за който има клинични проучвания, отдавна се ползва в практиката и да си споко, че не рискуваш с някакъв нов, експериментален медикамент. Например това дето съм ти го постнала, при вас вероятно е с друго търговско наименование, но ще се ориентираш кое е по състава му (описан е). И за него - също си има предупреждение за бременни бе човек! И чинно си пише, че ако лекарят прецени - може да се ползва. И то се ползва, при това масово. Не вярвам да откриеш какво да е лекарство, в чиято листовка да няма такава графа: "бременна, питайте лекаря". Ако това за теб значи автоматично "опасно за бременни" - така кажи, че да те разбера най-после.  :lol:

Няма разрешен тест на медикамент върху бременни жени по цивилизования свят. Само върху бременни животни. Изводите за това и онова от "по-така" спектъра лекарства (конкретно при бременни жени) - са обикновено на база, когато нещо се е приложило при бременна жена, (освен при друг бозайник) като належащо и безалтернативно (друго не е помогнало) и е проследен ефекта. Но в тези случаи - пак има условия, за да бъде описан, трябва да са брой случаи, има правила за оценка и пр. Ако не са налични такива, или е проследено, но при неспазени (доста крути изисквания) -  в листовката се пише "няма данни". Така, че реални и мащабни проучвания за каквото и да било при бременни жени - няма, не може и да има. Знае се все пак, кои от съставките на кое и как влиаят, така че има начин да се прецени и по това какъв би бил риска при бременна. Хич не е лесно, бързо и "ей така" да се пусне на пазара какво да е ново лекарство, един вид "на фантазия" и "да видим какво ще стане". По 10 и нагоре години отнема доста често, изобщо да стигне до прилагане в клиничната практика препарат Х. Самите лекари апропо - не обичат да предписват неща, които сега са се появили на пазара, при наличен алтернативен медикамент, за който в собствената си практика са се убедили, че си е ОК.

П.П. Може ли линк на споменатия гел убиващ зайчето на бременната зайка, че ми стана любопитно. За лична консумация просто.  Както и самите клинични проучвания които си намерила, източника и пр. Предварително благодаря! Как и защо е получено разрешение за употреба на това нещо, при бременни хора? Някакво инфо имаш ли по въпроса?

*
« Отговор #812 -: Май 13, 2016, 17:00:58 pm »
Съжалявам, че пак се бъркам в темата, но Жбрул си е права. Мога да дам пример за медикамент, който е бил успокоително и потискал сутрешното гадене при бременни през 50те и 60те години. Нов продукт, уж 100% безвреден, а в последствие се раждат хиляди деца с различни малформации. После, чрез аналитични медицински проучвания на деца от едно и също поколение, едни със заболявания, други здрави, се проследява експозицията на този медикамент на майките. Така се установява, че проблемът идва от лекарството и така се доказва тератогенния му ефект. Затова огромен процент от лекарите залагат на вече познат и ефикасен продукт, а не на модерни супер яки, 100% безвредни лекарства.

Маки, какви са ти бактериите? Имаш ли антибиограма? Малко е безотговорно да тъпчат бременна с каквото работи при други, ако няма нужните изследвания. Сериозно обмисли да смениш лекаря си, с някой на когото имаш доверие, защото да подлагаш всяка дума на съмнение не е работа.

И само да кажа, че научни данни не се четат така лесно. Лекари с различни специалности не могат да четат и интерпретират една и съща научна литература и данни (ортопед да може да бъде адекватен по въпроси свързани с проучвания за нови лечения на рак и изследвания и да ги чете адекватно, няма как да стане) , а какво остава за не медици.
*
« Отговор #813 -: Май 13, 2016, 17:29:43 pm »
Jbrul, предполагам знаеш, че единствения начин, човек да провери дали една информация е "научно достоверна" или просто е слух от "някой вестник" е да се намерят данни за тази информация в научни журнали и публикации. Google scholar е чудесна търсачка с препратки към научни издания и там можеш да четеш и търсиш каквото си искаш НЕ "от вестник".

Името на гела съм го написала горе, ако ти се занимава можеш да потърсиш къде какво има научно публикувано за него, на мен ми беше достатъчно това http://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2014/205223s000lbl.pdf

Много  :offtopic: облик възприе тази тема за "бременни и бременност" с всичките тези обяснения за лекарства, терапии и подобни. Това за експериментите (може би те притеснява самата думата --> можеш да я замениш с проучване, опит, изследване) с бременни, което си написала, изобщо НЕ е вярно, но смятам, че ще можеш да се убедиш сама, след като прочетеш по-подробно, за не да разводняваме още темата.

Павла, аз заложих на вече познат и ефикасен продукт, а НЕ на нов и експериментален, който на всичкото отгоре е създаден за НЕбременни (for non-pregnant).

Ако новият и експериментален беше за бременни, може би щеше да има повод за дискусия защо съм избрала ПОЗНАТИЯ и ЕФИКАСЕН, а не новия и вреден. Но не виждам изобщо какво изобщо породи този спор?

Аз ли не се изказвам правилно, или вие четете между редовете? Не знам вече, но много се изморих от тази дискусия  :?

*
« Отговор #814 -: Май 13, 2016, 17:42:11 pm »
Съжалявам, че пак се бъркам в темата, но Жбрул си е права. Мога да дам пример за медикамент, който е бил успокоително и потискал сутрешното гадене при бременни през 50те и 60те години. Нов продукт, уж 100% безвреден, а в последствие се раждат хиляди деца с различни малформации. После, чрез аналитични медицински проучвания на деца от едно и също поколение, едни със заболявания, други здрави, се проследява експозицията на този медикамент на майките. Така се установява, че проблемът идва от лекарството и така се доказва тератогенния му ефект. Затова огромен процент от лекарите залагат на вече познат и ефикасен продукт, а не на модерни супер яки, 100% безвредни лекарства.

Павла  :D това, което си описала си е чист експеримент (проучване) на бременни --> дават хапове и събират информация, която след 50 години има някаква статистическа сигнифигност.

И описаното от теб напълно съвпада с моето мнение :) Доколкото прочетох, Жбрул ме упреква, че не съм слушала докторката си и не съм взела НЕпроучения медикамент.

Така че не знам как хем даваш пример за увреждания, хем си съгласна с Жбрул, или аз не съм разбрала правилно и може би Жбрул ме подкрепя за решението ми да заложа на познатото и ефикасно лечение?

Вече тотално се обърках  :lol:

*
« Отговор #815 -: Май 13, 2016, 17:57:45 pm »
Маки, това не е експеримент. Нещо, което уж не е пречело, после се е доказало, че има тератогенен ефект. Затова сега има нови изисквания и абсолютно всички лекарства се класифицират по специална скала за токсичност и тератогенност. Като мисля, че няма ефект 0, тоест 100% безвредно, затова на всички лекарства пише, че трябва да се приемат след консултация с лекар и само при необходимост от бременни.
А иначе ти се изказваш малко объркващо- хем ѝ нямаш доверие на лекарката, хем пиеш лекарствата ѝ, които държиш да сменяш, хем не я сменяш. Метронидазол на хапчета взимаш, а на гел не, като в описанието е за препарата като цяло. Първо просто прозвуча, че не си пила това което ти е изписано, а после си искала смяна без допълнителен преглед и тн. За Жбрул не мога да кажа, но за себе си казвам, че просто исках да ти обясня, че като лаик като четеш проучвания и научни статии е нещо съвсем различно от четенето им от лекар с АГ специалност. За това съм съгласна с нея и за полза вреда и други подобни.
Аз те питах дали имаш изследвания?

Спирам да пиша в тази тема, за да не я разводнявам. Извинявайте за небременното ми вмешателство.
*
« Отговор #816 -: Май 13, 2016, 18:06:08 pm »
Маки, съгласна съм, че вЕрно тотално се обърка. Също така - съгласна съм, че излишно се разводни тази тема с обяснения кой какво ще ползва, или няма и защо няма да си слуша лекаря и пр., заради теб и твоите паранои (без извинение тук). Та лично аз - ще спра да се занимавам.

Аз вестници - не чета, и "статии" по такива въпроси къде да е - също. Най-близкото до преса на медицинска тематика, което чета (и си имам абонамент) е това: http://spisaniemd.bg/md-info. Ако ще е на английски, или руски - също са сходни издания. На тема медицина и фармация баш - на нищо под това не разчитам, че нещо да правя изводи и да си позволя коментар изобщо. Та по-полечка с "Гугъл" - вметките и колко всички са боси и не знаят къде и какво да четат (освен теб разбира се). ;)

Това, което Pav-la ти пише, че тия "одобрени и безопасни за НЕбременни" дето си склонна да ги ползваш - с нищо не ти гарантират по примера даден от нея безопасност при употреба. Освен вярата ти, че Х е по-безопасно и ефективно, от Y, за което рисковете са известни и при милиони бременни - не е нанесло щети. За пореден и последен път - не можеш да четеш с достатъчна доза разбиране, това което се мяташ да четеш най-редовно. Присъединявам се към казаното напред. То хора с години учене, стаж и работа с пациенти - не могат никак, или добре да разберат материали по специалността на някой колега, както той не може по тяхната, ама ти пък виж - разбираш всичко. И то правилно. Малко е нереалистично все пак.  Животът, здравето и бебето са си твои - решенията - също. Всеки може да ОПИТА да ти даде съвет, на база своя опит и познания, да опита да се аргументира и дотам... Аз това единствено опитах - не става, така че спирам.

Успех, леко бременеене и раждане!  :D И на теб и на всички в темата разбира се.

П.П. Мерси за линка, ще го разгледам този гел.

*
« Отговор #817 -: Май 13, 2016, 21:54:37 pm »
Минало е времето да си редактирам предишния пост, пък сега седнах да чета подробно линка. Затова пускам нов, извинете ме.
Маки, "новият","хипер опасен за бременни" препарат от линка е, ами....метронидазол (METRONIDAZOLE VAGINAL GEL 1.3% ). Демек - нито е нов, нито липсват данни доволно много на кое и как действа, нито пък да не е прилаган при милиони бременни жени. Най-често предписвания медикамент за бременни при бактериална вагиноза е този ( с това активно вещество, все тая от търговското наименование). Че кое пък друго за теб се оказа "познат и ефикасен" продукт, сравнено с този, пък на този му казваш "нов и експериментален"?  8O  Не ми отговаряй, на себе си отговори.

« Отговор #818 -: Май 14, 2016, 01:24:05 am »
Мисля, че темата излиза от компетенцията на медицински лица и само Мели може да осветли тук.

П.С. Добре че съм си пила антибиотиците без да чета, досега да съм лудната. Сега обаче имам причина да обвинявам амоксицилина за кривите зъби на Катерина :lol:

Маки, ако нямаш доверие на лекаря си го смени. Мен ме следеше лекар, който етичната комисия даже искаше да му отнема лекарски права, че е тип Джейбрул цапнат в устата и заз две-три реплики срещу жени мюсюлманки, на които болшинството във форума бихме се смяли, другата част възмутили, се пенсионира човека. с вила в Аруба, Гърция, Италия и четвърти остров. Сега гледа био кокошки по 40 $ парчето :lol: Та мисълта ми беше, че хич не ме впечатляваше езикът му, а компетенциите му. Без хън-мън ми изписа прогестерон, който тук не изписват, желязо, антибиотици когато се наложи и ми даде свободата да пия по чаша вино на седмица, ако не искам да пия желязо. Абе, разбирахме се, имах му доверие, следващата лекарка на която ме прехвърли изроди Катерина. Та наистина е важно да намериш твоя лекар.
[/url][/url]
« Отговор #819 -: Май 14, 2016, 10:56:23 am »
Здравейте, момичета. По повод диоптрите и нормалното раждане, се обадих в една очна клиника и ми дадоха информация, че се прави тест на Голдън (или Голдман?) чрез разширяване на зениците. Ще се запиша съвсем скоро.

Сетих се да ви питам как сте с килограмите? При мен скоро започна малко по-осезаемо качване - 3кг за един месец, а общо качените са ми 5кг. Хубав и слънчев ден от мен  :balk_16: