0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #760 -: Май 08, 2016, 19:37:47 pm »
Аз имам киселини, но за сега са леки и търпими, имайки предвид, че за първи път ми се случва подобно нещо, та за сега нищо не пия, но не е приятно :-) Относно крема, аз вече от два месеца мисля се мажа и съм доволна. Кожата ми изглежда добре. Стрии си имам по дупето от преди, надявам се до края да мина между капките :-)

*
« Отговор #761 -: Май 08, 2016, 19:44:51 pm »
Здравейте, намесвам се в темата ви да споделя как беше при мен. Имах сърбежи по тялото не само коремчето и кремовете помагаха краткотрайно, докато не установих, че са предизвикани от тъканите на бельото. Чистият памук не ги предизвикваше и до края на бременността носех само памучни дрехи и пижами.
По повод на третиране на зърната - и мен ме съветваха познати да ги търкам с груба материя, е не съм го правила. Да, имаше през първия месец кърмене болезнени зърна, кремчето много ми помогна. А после зърната свикват , така че кърменето става удоволствие.

Желая ви лека бременност до термин!

« Отговор #762 -: Май 09, 2016, 09:39:21 am »
Момичета, понеже Маки спомена диоптри, се сетих да ви питам има ли някоя от вас, която да е късогледа? Доколкото прочетох диоптрите не означават задължително, че не е препоръчително нормално раждане, но са предпоставка за проблеми с ретината. Трябвало съответен специалист да провери състоянието на ретината и да даде заключение дали едно нормално раждане би навредило на очите. Аз съм с -3 диоптъра. Някоя от вас, ако има повече инфо, може да сподели. Имате ли познати, които са късогледи и са родили нормално? Мерси и хубав и слънчев ден  :)
Здравей, Нани,
аз бях със 7 диоптъра през първата ми бременност, която протече в Италия. Бях при двама доктора, които след обстоен преглед ми казаха, че ще раждам нормално. Това се случи през 2008 г. В Италия са привържаници на нормалното раждане. И да исках нямаше как да раждам секцио, освен да отида в Рим. Въпреки диабетът по време на бременност и високите диоптри, родих нормално на 24 години бях. През 2013 си направих корекция на очите и се оказа, че съм имала почти цялостно отлепване на ретината, за което не съм и знаела, въпреки последващите прегледи през годините на очите. Беше страшно и опасно.
Сега съм бременна в 13+4 седмица и съм на почти 33 години. Мисля този път да не рискувам и да родя секцио. Едно, че има опасност диабетът да се върне, друго че и корекцията, която правих и беше на 100 % успешна, ме карат да мисля за секцио.
Поздрави и лек ден на всички

*
« Отговор #763 -: Май 09, 2016, 15:05:21 pm »
Момичета, по въпроса с кърменето и предварително третиране на зърната по какъвто и да е начин и моят лекар и лекарите на много от родилите вече момичета тук са категорични - не се правят такива неща! Търкане, стъргане и пр. Подобни действия могат да ви докарат само преждевременни контракции, а ако бременността е проблемна като цяло и се удържа преждевременното раждане с медикаменти и лежане - сами се сетете колко може да си навредите.
Аз имах консултант по кърменето - за да бъде всичко ОК, важното е как бебето "захапва" гърдата. Зърната се разраняват, когато това условие не е изпълнено. Например, ако само зърното е в устата на бебето. Има и жени, които са просто с по-нежни и чувствителни зърна и дори при правилно сучещо бебе - може да се появи дискомфорт, парене, болка, да се разранят първите седмици просто заради твърде честия натиск, който към момента е несвойствен. Примерно, както нови обувки, които по принцип са супер удобни и качествени, в първите дни в които ги носите - може да ви убиват тук-таме, при по-дълго ходене, просто защото още са нови. И после вече са ви мега удобни ;) Ако стане голям зор - има и силиконови и каучукови зърна за кърмене, докато свикнете.
За кремовете - този е от най-добрите и няма нужда да се отмива преди кърмене: http://apteka.framar.bg/30007206/%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%85-%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BC-10-%D0%B3%D1%80  Може да се мажете и преди раждането с него, макар че не виждам смисъл, ама може де.

Важното е само да не закачате зърната преди раждане с...кесийки, гъбки, вълнени парцали и...какво ли не още съм чувала по въпроса. Същото е като да насипете морска сол в коритото на бебето на принципа: "ама ние едно време..." и да захраните на 3 месеца с хляб натопен в соса на някоя мазна манджа. Такива практики са отхвърлени към днешна дата и това не е случайно. А и като помислим логично - природата е предвидила да кърмим успешно без никакви предварителни подготовки на зърната - следователно от такива няма нужда. ;) Кърменето ви изглежда плашещо, понеже толкова пушилка се вдига по темата през последните години и се изкара, че едно висше по въпроса трябва да имаш, че да ти се получи добре. Всъщност не е така, спокойно. Ако искате да сте предварително подготвени с нещо - ровнете в нет-а за позите за кърмене и как е правилно бебето да поема гърдата - има го и с картинки и това е напълно достатъчно по темата. Аз дори това не бях направила, нямах и мерак да кърмя, ама ми се получи от раз. Та щом аз успях - какво остава за вас, които и искате и се подготвяте. :) Няма място за притеснения. Успех на всички!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #764 -: Май 09, 2016, 15:28:28 pm »
Момичета, много сте изписали, аз пък го отдадох на празнуване и мързелуване тия дни :)

Нани, моите диоптри също са -3 или 4 и астигматизъм, но тук както е писала и chis08, някак диоптрите не ги притесняват.

Аз съм си записала час за консултация с очен лекар през юли, но ми казаха, че нямало нужда...Въпреки това ще ида, макар че от сега очаквам да ми кажат, че раждането няма нищо общо с диоптрите или нещо от рода, а пък кой знае, може и да ме изненадат и да дадат някакви съвети, насоки или забрана за нормално раждане.

Рос, много добра идея за ОН-лайн йогата, даже ако имаш време пусни линк тук :)

Аз киселини засега нямам, като преям и на другата сутрин повръщам стомашни сокове. Но засега храна не съм връщала (извинявам се за информацията  :oops:) и киселини не съм имала. По-скоро понякога като преяям, тежест и сърцебиене...

За стрии с нищо не се мажа, защото прочетох, че било до хормони. Бих се мазала с натурални продукти като зехтин и кокосово масло, ако не ме домързяваше, а пък може и да ми дойде музата и да почна да се мажа, знае ли се :) --> аз съм на принципа, ако не може да се яде, значи по-добре да не се слага на кожата... Разбира се, като бях на 20-30 се мажех с все знайни и незнайни скъпи козметики (които не ставаха за ядене), ама вече ме изби на "био" до степен като ония, дето ги наричат "изкукали", така че моя пример не го следвайте, освен ако и вие не "изкукате"  :lol: шегичка :)

Ади, много хубав въпрос за кърменето, мен също ме вълнува и въпреки, че не съм го чувала примера на свекито ти, намирам голяма логика в думите Й.

Чувала съм, че още преди раждането (ама може би като се влезе в 9ти месец), зърната могат да се подготвят с мазане с Ланолин (това е съставката, а самото търговско наименование или "марка" на крема, може да варира за различните държави, затова пиша съставката).

Сладка спомена за връзката гърди-раждане --> аз също съм я чувала и затова мисля да започна търкането, стискането и мазането към 38 гс (до 40-42 все ще са привикнали гърдите) :)

Също вчера мислех и дали е добре преди самото раждане да почнем с помпите да помпим, че да се стимулира млеконадоя и да тръгне кърмата с раждането  :lol: това е малко зверско и е лично моя приумица, но чувам, че млякото някой път "слизало" 3-4 дни след раждането, а мисълта ми бебчо да яде АД, и то в първите си дни от живота ме ужасява още повече и от раждане и всичко взето заедно...

Момичета, за термина и аз съм чуденка  8O в Англия знам, че го изчисляват според първият УЗ 8-12 гс, защото след това почва много да варира растежа на бебето.

В Америка го изчисляват според ПРМ (с което аз не бях много съгласна, защото не всеки овулира на 14ти ден)...

При мен на първия УЗ показа бебе с 3 дни по-голямо, сега почна да изостава и затова въпреки изоставането, аз не го смятам за по-късно от термин по ПРМ...

Много ми е чудно и за тези бебета, които в 36гс, отговарят по размер на 40гс (като на сестра ми случая), защото 36гс се води недоносено и макар и рядко, може да има проблеми с дробчетата, а това, че големината му е на 40гс, означава ли, че дробчета и всичко е развито като на 40гс?

Личното ми предпочитание е да родя след 39гс, макар че сигурно съм единствена, съдейки по бг мамите с термин средата на месеца, които се записват в отчетните теми на предишния месец, защото "със сигурност" щели да родят по-рано  8O Това явно е някаква мания, мода или тенденция, на която аз не робувам, но изчисляването на термина би ме стресирал много, ако бебето върви напред или назад с много, за да не вземат да го извадят прекалено рано, или пък да закъснеят с ваденето...

Нани и аз съм от тази оптимисти  :wink:

Хубав и усмихнат ден на всички :)

Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
« Отговор #765 -: Май 09, 2016, 15:52:20 pm »
Маки, не си права, да знаеш! Поне за някои неща.  :lol:
За търкането на зърната Джей е казала. Ако смяташ, че ще ти помогне с нещо, прави го. Но няма абсолютно никакъв смисъл, освен че можеш да си докараш контракции. Включително и гинеколозите го отричат. Нямате ли акушерки или консултанти по кърмене, с които да можеш да говориш по въпроса?
Има и био мазила за тяло, ако те интересува. И аз съм им фен, но в Германия ми е лесно, защото има голямо предлагане на био козметика.
За помпата - абсолютно никакъв смисъл също. Каквото и да правиш, няма да ти слезе по-бързо кърмата. Първите дни детето смуче коластра, която по принцип на по-слаби бебета им стига. Уж трябва да им стига на всички, но на по-едрите не им е достатъчна, смята моята акушерка и аз съм съгласна с нея. Ако в първата клиника ми бяха предложили да дохранват сина ми, сигурно щях да се съглася за 3-4 дена, защото ми проглуши ушите от рев от глад. В това няма нищо лошо, нито пък значи, че ще се откаже да суче. Той беше през цялото време при мен (както и сестра му, но тя беше доста по-слаба и не е плакала от глад), но знам, че им даваха чай или мляко от капачка в клиниката. Така ми казаха мои познати, които също бяха раждали там. От друга страна, маки, тук има много майки, чиито бебета са пили АМ в родилния дом в България и това не им е попречило след това да бъдат кърмени. Като се замисля, ако имаше начин кърмата да слезе по-рано, сигурно щеше някой да го е измислил досега.

Нани
, аз съм с -3,5 диоптъра. В петия месец ходих на очен, където ми мериха очното налягане и нямаше проблем да родя нормално и двата пъти. Ако има опасност от отлепяне от ретината, както и след лазарна корекция, т.е. на мен ми казаха, че ще ми направят, когато приключа с ражданията, тогава се прави секцио и не подлежи на коментар. Рисковете са много големи в сравнение с ползите.

Терминът навсякъде се изчислява според ПРМ. На мен ми отложиха пункцията и трансферът и затова в един момент вместо да обяснявам много, просто сама си връщах 14 дена от пункцията и така ми смятаха термина.

Лека бременност и раждане на всички!

« Отговор #766 -: Май 09, 2016, 16:11:02 pm »
Относно стимулирането на гърдите. И аз съм съгласна с Jbrul и blue_sky, защото имам приятелка, която я бяха предупредили (личния й АГ), че от тези бабини деветини, особено при стимулиране на зърната може да се предизвикат контракции и преждевременно раждане.

Същи съм съгласна и за изчислението на термина, освен това е важно, за да се знае все пак бебето дали е в норми. Някой беше писал по-този въпрос по назад в темата.

*
« Отговор #767 -: Май 09, 2016, 16:12:39 pm »
Хаха, блу, разсмя ме за това с помпата. Аз също никога не съм го чувала, но по пътя на логиката, вчера мозъкът ми я роди тая идея, затова днес бързах да попитам :)

Иначе за кърменето, някой пък много кърма има, но не ще бебето да суче и пак се налага АМ. Съвсем не го отричам като "храна", просто се моля на мен да не ми се налага :)

За мазилата съм съгласна :) аз не твърдя, че съм права, напротив, предупреждавам, че съм екстремна и да не се водят "по моя акъл", освен ако и те не са на него  :oops: :lol:

Току що прочетох и в темата за инвитро, че и там терминът се изчислява според ПРМ, нищо че пункциите нормално са преди 14ден. Та значи така ще си броя дните и дано бебчето да почне да си расте по термин вече...
« Последна редакция: Май 09, 2016, 16:17:19 pm от makiyaki »
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

*
« Отговор #768 -: Май 09, 2016, 17:36:55 pm »
Маки, вЕрно си екстремна, щом ти е родила главата да помпиш преди раждане, че да гарантираш "млеконадой" после.  :lol: Предполагам си наясно, но хайде да повторим за всички бременни. При раждане - в тялото на мама протичат съответни биохимични процеси, че да тръгне кърмата. Преди да родиш - биохимията е друга и такива действия могат да предизвикат раждане (че след него кърмене), ама по отделно - не моЙ. Моля ви, внимавайте с тези неща, наистина може да си отворите голяма беля, а не вярвам да има желаещи да раждат преждевременно и вместо кърмене - да има кувьоз и хранене със сонда за старт (и не, няма да е с кърма). Та...умната. (При мен капки коластра избиваха още в 7-я месец, ама ако бях си монтирала "доилния апарат" - нямаше да текне мляко с литри, ами щях да се окажа спешно в болницата)

Счита се, че при секцио - кърмата слиза по-късно, отколкото при естествено раждане. Логика има да е така, заради споменатата напред биохимия. Със секциото нещата се случват доста по-бързо и организмът "догонва случката", а при естественото раждане - следва да вървят плавно и паралелно процесите и когато бебето излезе - слагате го на гърда и кърмата (първо е коластра де, тя е най-хранителна) - вече чака.
Както всички знаете обаче - теорията и практиката често се разминават. Има естествено родили жени, които така и не успяват да кърмят изобщо с всякакви стойки и чалъми, консултанти, причините са най-различни. Едно от нашите момичета например (раждахме на едно място) - беше с планово секцио, но с жесток мерак да кърми и пожела веднага след като извадят бебето - да го сложат на гърда, засука си още в операционна детето и си сука дълго и успешно. Индивидуално е се опитвам да ви кажа и запомнете, че няма по-добра помпа от бебето.

Аз когато раждах, една мама имаше в съседната стая, в един ден се родиха децата. Аз секцио, тя естествено раждане. На мен кърма ми слезе на третия ден, отказах да ми виси бебето на празна гърда и казах да дават АМ до този момент. Апокалипсиса дето ми го разигра консултантката по кърмене заради това мое решение -  ще ви го спестя, ще кажа само, че сгреши тя, а не аз. "Колежката" в другата стая обаче се беше запънала по темата и това бебе нейното се носеше на всеки кръгъл час, 24/7, за да го кърми. То щяло да стимулира като смуче празна гърда, то така щяло да стане по-бързо. Никого не искам да обидя, но за мен си беше чист садизъм такова изпълнение. Това дете милото рева близо 4 денонощия от ГЛАД! Новородено човече бе хора. Вие ако 4 дни не ядете как е а?  :? И някой ви държи гладен, защото нямало "био-храна" в момента, ами някаква "не био" храна и затова - по-добре глад. Дойде й кърма на тази жена, в деня в който нас ни изписваха с Дани и ден след като аз вече кърмех. Споделям само за ИЛЮСТРАЦИЯ, че общи положения има, ама задължително да се случат нещата според тях - няма такива гаранции. Та се решава според ситуацията и там. Ако беше както е по дебелите книги - следваше на мен да не ми слезе кърма изобщо, или доста късно да стане, или Дани да не иска гърда след биберон с АМ, а другото момиче да може да си кърми още в родилна зала. Ама не.

То и аз съм екстремист явно в някои отношения, ама по въпроса "държим новородено гладно", като може да бъде нахранено все пак - ще си остана такава до гроб. Напомням, че ако вие нямате кърма и не искате АМ, то други родилки ще имат кърма и с удоволствие ще ви дадат от своята, да си храните детето някой и друг ден, решения има бол. Не е лошо да се обсъдят с лекари и болница предварително. Ако и шише е толкова проблем - има и "система" с катетър през рамото, който пуска мляко по зърното на мама от банка с кърма, сакън пък да не откажело гърда бебето след някой и друг ден с биберон. На мен ми е все тая за кърменето де, втори път даже не бих и един час - директно АМ ще дам, но понеже гледам, че на вас ви е важно да кърмите - начини има колкото искате. Маркирах само няколко. В сайта има и специална тема, където всичко по въпроса е разнищено в детайли. Възползвайте се.  :D

*
« Отговор #769 -: Май 09, 2016, 17:46:20 pm »
При нормалното раждане се отделя хормона окситоцин, който кара млякото да слезе в гърдите и да започне кърменето.Той спомага процеса на кърмене не само на раждане.На много майки родили секцио им бият окситоцин, за да им тръгне кърма.Освен това коластрата е златна в средите на кърмачките и не трябва да се изпомпва и хвърля, а трябва бебето да се храни с нея и дохранва ако има нужда.

Маки, освен да си докараш зверски контракции с едно помпене, друго няма да направиш.

*
« Отговор #770 -: Май 09, 2016, 18:03:57 pm »
При нормалното раждане се отделя хормона окситоцин, който кара млякото да слезе в гърдите и да започне кърменето.

Както знаем - същият хормон се вкарва и за да се предизвика раждане при преносване. Та нали...оставете си гърдите на мира, понеже хич не е майтап раУта. Кърмилите тук, между които и аз - ще ви потвърдят, че след раждане, когато бебето суче, в първите дни, или седмица-две - матката контрахира осезаемо. Това СЛЕД раждане, преди него - сещайте се.

« Отговор #771 -: Май 09, 2016, 18:09:50 pm »
Да, и аз съм съгласна с всичко за кърменето.
Исках само да напиша за ин витрото(аз съм ин витро), че не се смята винаги ПРМ, защото има жени по-дълъг протокол и там няма М умишлено затова се смята датата, която е 14 дена преди пункция.
И също за големината на бебето, което отговаря на по-големи седмици, а всъщност не е. Да е 30гс, а да е голямо като за 31гс. Това важи само за големината, но не и за вътрешното развието. Ако бебето се роди по-рано от термина си и по размер е по-голямо това не значи, че и дробчетата му са по-добре развити. Затова и секциото го правят възможно най-близо до термин, доколкото позволява и субективните фактори за отделната жена.
Терминът също си остава този, който е изчислен, а не на база текущ размер на бебето пак поради по-горните причини. Вече лично мое мнение е, че при ест. забременяване, когато напр. има закъсняване с раждането то най-вероятна причина е, че жената може да имала по-късна Ову, или нередовен Ц и т.н.
*
« Отговор #772 -: Май 09, 2016, 19:15:36 pm »
Това важи само за големината, но не и за вътрешното развието. Ако бебето се роди по-рано от термина си и по размер е по-голямо това не значи, че и дробчетата му са по-добре развити. Затова и секциото го правят възможно най-близо до термин, доколкото позволява и субективните фактори за отделната жена.
Терминът също си остава този, който е изчислен, а не на база текущ размер на бебето пак поради по-горните причини.

Сладка, да си жива и здрава, точно това ми беше въпросът и благодарности за разяснението!

При мен понеже в момента се наблюдава изоставане (не напредване) и се притеснявах, да не би общо да е изоставането в развитието или само физическата големина, но така както си го обяснила излиза, че вътрешното развитие е важно по гестационни седмици, а не големината на бебето, та като че ли си по отдъхнах малко :)

Хаха, Jbrul, ама слагаш ми в устата думи  :lol: и го изкарваш, че с теб сме вечно в противоположност  :oops:

И все излиза, че трябва да се защитавам  :help1:

За помпането само попитах, от любопитство, дали някой го е правил, дали има логика и какво мислите по въпроса... А излиза след твоето обяснение, че едва ли не не само съм решена да го практикувам това помпане, ами и виждате ли, агитирам и останалите ...

По въпроса за АМ, абсолютно съм съгласна с теб, че е глупаво детето да се държи гладно, само и само на кърма да е. Аз ме съм изказвала подобно мнение. Въпросът ми беше, ако можем да направим нещо, за да тръгне кърмата и да се получи кърменето, какво да е това нещо, защото ако е можело, а не съм го направила, ще ми е гузно после...

По въпроса за раждането, пак съм абсолютно съгласна с теб, че животът на майката и бебето е най-важен. По скоро за раждането имах нещо като реторично питане или търсене на мнения, защо при една и съща бременна и бременност, различните специалисти дават различно мнение, и на кого от всички да се доверим  8O А ти от там като ме почна, то не беше форцепс, то не беше шевове и чудесии, все едно аз съм измислила английското здравеопазване и техните препоръки  :oops:

Хайде дано да сме уточнили "различията", че хората остават с впечатление за  :balk_198: а това въобще не е моята цел.

Ако задавам глупави въпроси или споделям мнение за това как е извън България, то не е за да търся конфликт, или за да казвам как е правилно, а просто за информираност на себе си и публиката питам...

А пък ако съм засегнала някого с моите коментари и информация, извинявам се и ще се постарая за вбъдеще по-малко да се "обяснявам"  :wink:

*
« Отговор #773 -: Май 09, 2016, 19:24:49 pm »
Извинявам се, че ви се меся в бременната тема, но принципно няма кой знае какво значение колко диоптъра късогледство имате, а какво е състоянието на ретината и очното налягане. Все пак колкото по- висок е диоптърът, толкова по- голяма е възможността да имате дегенеративни промени на ретината. Слагат се капки за разширяване на зениците, след това се прави преглед с Голдман (едно черно нещо с много огледалца и лещи, и светлина), измерват се отново диоптрите и се мери налягането. Ако има високо налягане или неща, които притесняват очния лекар може да се направи и скенер на окото и очния нерв. И след този преглед, ако всичко е добре или поне няма дегенеративни проблеми на ретината и няма високо налягане- може да се ражда нормално, но има ли някой от горните проблеми- секцио, иначе рискът е много голям.
Лично аз, когато ми се случи, с моите диоптри (-5,75), ако все още нямам проблеми с ретина и налягане, пак бих могла да раждам нормално, но дори и да има малка вероятност от проблеми с очите няма да рискувам.Някой лекари казват, че ако е само диоптър не трябва да се ражда с отворени очи, а да си стискаш очите при напъните, но не знам дали е така, макар да има малко логика- като кихането с отворени очи.
« Последна редакция: Май 09, 2016, 19:29:12 pm от Pav-la »
« Отговор #774 -: Май 09, 2016, 20:21:12 pm »
Ихаа, пак пушилка се е вдигала. Разбрах за гърдите, спирам с опитите да ги тренирам тогава, и без това май нищо не правя.

Аз не че съм някаква луда фанатичка на тема кърмене, ама просто ми се вижда тъпо да имам кърма и да не кърмя детето си. А дано има, пък ако не - живеем в 21 век! Нищо против АМ нямам, аз самата не съм кърмена никога, защото майка ми е нямала и капка кърма, никога не й е тръгнала, нито с мен, нито със сестра ми после.

Маки, това за помпата и според мен е безумно. То тялото си знае работата, иначе да почваме да точим отсега, че да има за после  :lol:

За термина - аз не виждам някакъв кой знае какъв смисъл от него, освен за болничните. Иначе дали са 2-3-5 дни по-рано или по-късно, много важно. Днес бях на предварителна среща за училището за родители, та водещата акушерка каза, че термин се изчислява по ПРМ и точка. Никакви мерки, теглилки, видеозони или други не би трябвало да играят роля при определянето на термина.

За киселините - ами имам си. Не всеки ден, сравнително рядко, но са си гадни. Засега ги "лекувам" със спрайт :oops: Опитвам се да установя има ли някакви определени храни, които ги причиняват, ама и да има - едва ли ще спра да ги ям, щом ми се ядат  :lol:
« Последна редакция: Май 09, 2016, 20:24:22 pm от AdeliaMiss »

*
« Отговор #775 -: Май 09, 2016, 21:53:14 pm »
Маки, не ти слагам думи в устата, нито сме в конфликт за нещо, едва ли и другите това си мислят. Изказват се мнения, аргументи, опит и така. Нищо повече.  :D

За кърменето, хич нямах предвид, че ти лично би държала бебето гладно. За жалост обаче, този почти фанатизъм напоследък с кърменето - води до такива ситуации като описаната от мен доволно често. Даже по родилните отделения - масово спряха да се разправят с такива родилки и да ги убеждават, че не е ОК бебето да седи гладно някой и друг ден. Не са техни бебетата все пак...ми да си седят. В повечето български АГ-отделения, при такива майки и когато бебето не е постоянно при тях - хранят ги с АМ без майката да знае и толкова. Един от малкото случаи, в които съм ОК да се прави нещо преко майчината воля, когато въпросната майка е такава дива коза.  :lol:
За помпането и други такива "методи" за "гарантиране на кърмене" - бях подробна и настоятелна, за да е ясно на всички, че е опасно и не - не ти гарантира кърмене. За да кърмиш успешно трябва да правиш само едно. НИЩО! ;)
За раждането на кого да се довериш - писах напред. Можеш да си направиш супер рисърч за лекари и да избереш твоя адекватно, а той като те следи пряко и от - до - може да прецени за теб персонално кое е най-добре. Да направиш рисърч за ражданията по света по принцип и как са постъпили 100 000 лекари в 10 000 000 случая, че така ти сама да решиш за теб кое е най-добре - не моЙ. Ако улучиш - ще е съвпадение. Напред беше писала, че статистиката У Англия "установила", че шансът да завърши безгрижно едно оперативно раждане и едно естествено раждане е: 50/50. Такава "статистика" е толкова "полезна и информативна" колкото да метнеш монетка и да гледаш дали е ези, или тура и така да решиш как да раждаш. Няма никаква мед. обосновка така - да, ама шансът е същият, като този дето е статистически обоснован уж.
Вместо статистики - чети мненията на пациентките на твоя лекар, говори с тях, проучи него. И ако ти е задоволително наученото - довери му се на преценката. Това статистически ти е най-добрата гаранция за успешно раждане, кърмене и пр.
Понякога ми е много абсурдно, че аз хич нямам твоите "био - трески" и в същото време - си бях много по- "био-бременна" и родилка. Парадокс се получава. За английското здравеопазване ти обръщам внимание на разни аспекти САМО за да не приемаш за "чиста монета" същите понеже са техни, а те си падат по такива неща. Понеже е важно и защо аджеба "си падат". Нищо повече. Не, че при тях всичко е кофти, както и в България не е, но за всяко нещо  - поотделно коментираме. Или поне аз.

Има една особеност у нас, която аз винаги имам предвид, когато се пише и говори по форуми. Когато някой живеещ навън каже, как е при тях еди кое си - в 90% от случаите местната "публика" го приема автоматично като "така е по-добре и по-правилно". Щото в България сме свикнали, че всичко "там навън" е непременно по-добре от при нас, вкл. здравеопазването във всичките му аспекти. Ами да, ама не. Хеле за здравеопазване. И доста момичета живеещи навън са го казвали директно и то неведнъж, ама на тях - никой не ще да им повярва нещо. Понеже ние тук си живеем масово с идеята колко сме прецакани за всичко, не че друго. Затова просто понеже ти си по-настоятелна в разказването на "практиките навън" - отделям време твои постове да коментирам, когато за нещо - не е автоматично по-добро и правилно, само защото в САЩ, Англия, или Занзибар правят така. Нищо повече.

Иначе - тук е мястото за задаване на всякакви въпроси, "глупави" коментари и на кой каквото му щукне да пита, каже, или разкаже. Аз просто достатъчно време ги чета същите и съм им отговаряла безброй пъти, поради което може би звуча кофти, защото не мога да седна да се прехласвам вече по такива теми, за което се извинявам на всички. Опитвам да бъда полезна просто, не да се заяждам с когото и да било.  :D

AdeliaMiss, аз киселини имах само последния месец и тук ми препоръчаха да пия едно "Стоп ацид" - супер добре ми действаше. Смехът, че не знаех какво ми е, понеже за сефте имах в живота си киселини и влизам и супер ошашкана опитвам да опиша едва ли не "смъртоносните симптоми"  :lol: - можеш да си го представиш и сама.
Също така бях решила да купя отделна пералня за бебето и други идиотщини мои е имало когато бях бременна...всички сме си минали по реда, ама по различни въпроси ни е тресло явно. Това за Маки го споделям конкретно - не е дерт, даже си е нормално. Ама като го минеш и видиш нататък - и да искаш после - няма как да се дертиш за пълни дивотии, както искрено си можел, ама...с първото бебе.

*
« Отговор #776 -: Май 09, 2016, 22:11:51 pm »
Аделия, значение има терминът, ако преносваш например. Като моя милост. Май съм специалистът по преносване на форума. И да, тогава имат значение дори и два-три дена. Защото се чака до определен момент и после се предизвиква раждане. Пак за преносването. Преглед се прави на термин и после през ден. В деветия месец иначе са веднъж седмично или поне моите бяха така.

« Отговор #777 -: Май 09, 2016, 22:20:02 pm »
Ясно. А в този случай кой термин се гледа? По ПРМ или според УЗ?

*
« Отговор #778 -: Май 10, 2016, 00:18:36 am »
ПРМ, в моя случай, както казах, си извадих 14 дена от пункцията и тази дата давах. Имаше разлика от една седмица с ПРМ. Забавиха ми стимулацията, за да им се вместя в графика.

*
« Отговор #779 -: Май 10, 2016, 01:56:18 am »
На УЗ терминът също "се смята" според предполагаемата дата на овулация, или трансфер съответно. Обърнете внимание при преглед, че ви питат за тези неща, въвежда се като данни и дали бебето е "напред", или "назад" в ГС седмица Х - всъщност е базирано и на тази информация.
Размерът и килограмите на плода - не са критерий за това дали е достатъчно развит за самостоятелен живот. Моят син се роди 2830, а на изписването беше 2600. ;) За сравнение - котката ми беше дабъл на килограми спрямо него, когато си го прибрахме (на 4-и ден след секциото). Но за щастие - всичко му функционираше добре от първата глътка въздух, защото беше добре развит, пък няма и на кого да се метне, че да бъде и тежък. При майка с гестационен диабет - бебето може да е и 5 кила и с куп проблеми, вкл. налагащи специални болнични грижи.
В крайна сметка тези "напред" и "назад" при бременност са математически модели, които са средни стойности на едно и друго. Нататък (след раждане) е същото с ДК - на горна граница било, на долна било, малко ядяло, много ядяло и пр. тъпотии. Казвам "тъпотии" само по една причина. Този вид информация - следва да е за лична консумация на лекаря следящ бременната/детето, защото обикновено - само той е наясно кое и какво отклонение от норма Х е наистина за тревога и кое не. А те така ги ръсят тези неща за "добър ден", че няма вече бременна и майка, която да не параноясва с тези "норми". Напълно излишно.
Аз сигурно 50 пъти питах моите лекари, след като малкият очевидно ще се роди под 3 кг. - непременно в кувьоз ли ще бъде.  :lol: И добре, че ме изтърпяха всеки един път да ми обясняват, че неговите жизнени показатели в тези седмици и възможността му да си живее жив и здрав извън мен - хич нямат пряка връзка с килцата му, ами с други неща. Та...прави бяха хората. За гарнитура - тотално некърмен - се разболя за сефте на годинка и три месеца и то от вирус, който ни простря всички у дома. Но той се освести за три дни, а ние  с мама и шепа АБ...така към месец се влачихме от същото.

Знам, че е трудно да се успокоите и искате всичко да предвидите сега и да елиминирате всеки потенциален риск, ако може... Ами - не може. Та по-добре работете върху приемането на този факт. Ще ви е много полезно, още след първите часове след раждането, ако успеете да го направите. Като гушнете бебето - ако 5% от нещата после се случат както сега ги мислите - то е за черпня и заря.  :lol:

И за да бъда докрай откровена - най-излишните неща, които съм чела в целия си живот са тези, които като бременна четях в посока "как да се подготвя да бъда добра майка". Извън чисто медицинско инфо - какво да дам при температура, на възраст Х да кажем - другото е такъв тотално малоумен спам, че още не мога да си простя, че изобщо съм го чела, пък макар и малко.  Ваша воля дали ще четете такива неща де, то пък не е лошо след време да има на какво да се смеете. ;) Например великата и бистрена на десетки хиляди страници тема: "Как да накараме бебето да спи в своето легло (и/или стая) без да реве нон стоп?"  :lol: На 10-тата книга от вида, вече ще забележите дребния шрифт с "може и това да не се получи". И точно докато се ядосате - детето става на 3-4 години и си заминава в стаята само и си спи без никакви гимнастики... А вие правите така:  8O 8O 8O Подобно е с памперсите, пиенето на вода, от шише и чаша, обръщане по корем, лазене, ходене....Не ви ги казвам тези неща за да ви плаша, ами защото е страхотно приключение, много си струва и при всеки протича различно. Изживейте своето, инстинктите ви са безупречни, само им се доверете повечко. Пък книжките и форумите - повече за разтоварване ги ползвайте ;)

Леко ви бременеене момичета!