Маки, аз съм се ровила и съм чела предостатъчно по коментираните въпроси, както съм говорила и с доволно много специалисти по същите, когато на мен ми е било времето за тези неща. Т.е. преди повече от 5 години. Тогава ползвах и друг лаптоп, със сегашния съм от 2 години. Та всякакви отметки на мед. статии, статистики и пр. ми бяха на бившия комп, понеже са ми били важни когато аз бях бременна. Това са много материали все пак, че да седна сега да ги ровя наново специално за теб, или когото и да било, да не говорим, че въпросните ги бях събирала с месеци. "Снесла" съм смляно и обобщено изводите от всичко прочетено тогава, никой не е длъжен да ги взима под внимание, щом са му непотребни. Не само ти, а всеки четящ тук.
За протокола ще ти кажа, че ако аз седна да ти разправям за всички възможни рискове при едно оперативно раждане, дори тия дето са 000,1% - ще изпаднеш в нервна криза.
Пък ги знам, просто защото като щях да раждам така - изрових всичко дето може да се обърка, ей така за лично инфо. Та мненията ми ТУК - никога не са "агитационни" в тази посока, понеже идеално знам неща, които доста хора не знаят. Същите знам и за естественото раждане. Че все си опявам да се мисли индивидуално и да се преценява медицински и рационално, а не емоционално и лаишки. И всяка бременна, на която не й се нрави разминаването между рационалното и нейните въжделения по темата - е ядосана на Jbrul, че й разваля рахата нещо.
Ама аз вЕрно трябва да спра да си развалям моя в тези теми. Моето когато е трябвало - свършила съм го явно както трябва - имам положителен и прекрасен резултат и чудесни спомени от раждането си. Пожелавам на всички в темата същото.
Опитах напред да ти обясня само едно нещо, че по тези въпроси няма "общо и като цяло", има статистика по
отделните, конкретни параметри на всеки един от тях. Ти обаче искаш някой, ако може специалист да е да те увери, че на база статистически данни, включващи стотици хиляди раждания - твоето ще протече баш както искаш, при минимален риск. Такова "уверение" може да ти даде само и единствено лекарят, който следи твоята бременност и при когото ще раждаш и никой друг! Вкл. и друг АГ, ако ще най-великият специалист в света да е. Като и твоят собствен лекар - пак "под условие" може да ти го даде въпросното във вид "има всички шансове за това и това и това". И пак прогнозата да влезе в онези другите 3% да кажем, защото става дума за живи хора, а не за щайга ябълки. Защото Маки, медицинската статистика, за която си се хванала е
елемент от взимането на адекватно медицинско решение за случай Х, а другият важен елемент на това същото решение е
преценката на наблюдаващия лекар. Която е базирана на много учене и РЕАЛЕН опит. Практика. Т.е. това са хората, които могат правилно да употребят статистическите данни, отнасяйки ги към конкретен свой пациент. Лаиците като нас - изпускат голяма част от цялото и заради това - често си правят не особено правилни изводи по тези въпроси. ТОВА именно разправях и напред, ама ти или не искаш, или наистина не можеш да ме разбереш правилно, като казвам (на всички ви), че няма лошо да се информирате, лошо става като си повярва някой как знае повече от всички, на които това им е работата. Да знаят и да могат. За коректно интерпретиране на данни и информация - са нужни определени познания просто. Ако ги нямаш - то интерпретираш некоректно, в добрия случай - просто непълно, като е непълно - реално не ти върши работа. Ха сега - дано вече разбра за какво говоря в предишния си пост и не, не е това за което ти говориш.
Конкретните примери за нечие раждане съм ги дала САМО за илюстрация, а не като основание да се правят някакви изводи въз основа на конкретно раждане, та дори изрично съм го посочила това в предишния си пост (провери).
Форцепсът не е забранен от закона. Също както и едни други инструменти не са забранени и да не дава Господ да се налага да се ползват те, защото се ползват при плод умрял по време на раждането, за да се спаси животът на майката. Ползват се и във ветеринарната медицина. И да, в определена фаза на естественото раждане, когато плодът е слязъл твърде много вече в малкия таз - не може да се извади оперативно (жив), ако не може да се извади жив и от "където рекъл Господ" - сещаш се какъв е финала. По тази причина и при спешно секцио се взима предвид "докъде е бебето" и от един момент насетне - и спешното секцио не е възможен вариант. Много четеш и ровиш уж, ама на ся - основни неща си изпуснала по въпроса май. Което не значи, че е желателно да се опира до тях. Та същото е и за форцепсът Маки. Просто не е желателно да се опира до него, понеже се вдига рискът за травми по бебето. И (хипотетичен пример), ако лекарската преценка е, че при майка Х, едно естествено раждане няма висок шанс да протече леко и нормално, че е твърде вероятно да се наложи форцепс, за да приключи изобщо, да се рискуват травми по бебето - то същият този лекар е логично да насочи за планово секцио. Ако всичко изглежда ОК преди старта и все пак раждането се закучи и тогава се наложи форцепс - ОК. Разликата между двете ситуации схващаш ли я? А в две (да кажем за по-лесно 2) държави, в които медицинската грижа е на идентично ниво откъм квалифицирани кадри и материално-техническа обезпеченост... Та, ако в едната държава, да кажем при всички естествени раждания форцепс се ползва в 10% от случаите, а в другата в 55% от случаите - какъв е изводът според теб? Че във втората живеят масово някакви негодни да раждат естествено жени и затова, или че в първата живеят същия вид жени, ама в голям процент от случаите там не се залага на "ми да пробваме пък дали не може и така да стане", при разни предварително известни показания, че има висок риск "да не стане". И като ти казвам, че е важно не само да изровиш данни, ами и да имаш възможността да ги тълкуваш правилно е и заради това. Понеже тези статистики не се правят с цел ти (или аз) да си отговориш на бременните тревоги и въпроси, така КОНКРЕТНО за това, което ни вълнува нас. Тях ги има с цел да ги ползват (адекватно) медицинските специалисти и
болничните администрации. Това последното го натъртвам, за да ти обърна внимание, че в съвременната медицина иде реч повече за пари и бюджети, отколкото за здраве и всеки пациент това бива да си го напомня. Постоянно. Това е една дълга и "мръсна" тема и нито тук, нито сега й е мястото да я обсъждаме, та ще се въздържа. Само ще ти кажа, че има пряка и дебела връзка с това, което писахме напред.
За България - няма официални данни, колко процента от ражданията секцио са по искане на родилката, колко процента са с измислени показания общо, но и аз и ти мисля сме наясно, че процентът на оперативни раждания у нас, какъвто е в последните години (само той е официално известен и документиран) - няма начин да е такъв, ако всичко е по показания. Нали? По твоята логика значи - такова твърдение следва да е "слух", поради липса на официални статистически данни. Има и още... От общата раждаемост у нас - какъв е процентът на ромската. От тяхната - какъв е процентът на малолетни и непълнолетни родилки... Ако седнеш да се размислиш, да разбиеш графа по графа - крайният извод ще е различен от този "на прима виста".
За Англия, ако изключа всякакви официални данни и си базирам мнението на "слухове". Същите идват от 3-ма АГ българи, работещи там 15-ина години, които многократно са обяснявали, че е такава финансовата политика в сферата - да се мъчи до дупка с естествено раждане, малко от малко да има шанс (т.е. техните шефове ги карат да пренебрегват друга мед. статистика в полза на бюджета на здравното заведение), което налага употребата на дъвкания тук форцепс прекомерно често сравнено с други държави, където финансовата политика на здравните власти е друга. Това, ако не ти е "от първа ръка" - съжалявам, "по-първа" от тази аз не си представям. В пейзажа добавям 50-ина приятели живеещи в Англия, 20-ина приятелки раждали там и от тях поне 13-15 опрели до форцепс при раждане. В България - нямам дори една позната (а те са стотици), не приятелка която да е виждала този инструмент. Същото важи за САЩ, Канада, Испания, Австрия, Германия, Унгария (държави, в които имам много приятели и роднини ти изреждам, че "слуховете" да са поне на база голяма извадка). Зер една Англия седи като "маргаритка в маково поле" по въпроса с форцепса, дето се налага на всяко трето раждане. Ама може да е от климата там...ми сигурно.
Хайде със здраве и моля те - не ми реагирай първосигнално (и обяснимо хормонално), ами върни, прочети ме 2 и 3 пъти, помисли пак
какво всъщност и защо ти пиша и така. Нито е "с лошо", нито за "чесане на пръсти". "Сдала" съм детето за няколко дни, гаджето ми е на гости, едвам изрових време да ти отговоря от чисто уважение в момента, та разбери ме, че и аз съм човек и съм бизи близките няколко дни.
Ако нещо искаш да продължим този разговор - драсни ми на ЛС, ще отговоря като се освободя. Че с моите чаршафи изкьорих другите бременни. (Извинете момичета, спирам
)
На всички леко бременеене и хубави почивни дни и дано се пооправи пустото време!!!