Ах, Вилия, поуспокоих се малко за моите бодежи, ама за твоите направо им звънкай, няма какво да чакаш до другата седмица...
Дъждец и аз не съм много наясно с къпането, защото тепърва ще се срещам с педиатри и ще получавам насоки. Знам само, че в Англия (тях съм ги признала като едни от най-развитите и напреднали държави, винаги са в крак с последните моди и тенденции --> сега с последното раждане на сестра ми й препоръчаха да НЕ реже пъпната връв веднага, а да изчака да спре да пулсира, за да може всички стволови клетки да влезнат в бебето. Подобна практика в САЩ няма, въпреки разни доводи на учени за позитивите от това действие --> САЩ съм ги признала за най-назадничевата нация от абсолютни идиоти--> тук масово дори бебетата не стоят при майката, а биват отнасяни в бебешката стая и донасяни само за кърмене, а практиката "кожа до кожа" изобщо не са чували, въпреки че е научно доказано и препоръчано) та за къпането в Англия, където от години не къпят бебето след раждане, а само го забърсват с кърпа и така полу кърваво ти го връчват... В началото ми се виждаше много нечистоплътно и идиотско, но скоро прочетох някъде, че бебетата излизат с някакъв защитен слой покрити vernix, които бил отговорен за имунната система и който трябвало да се втрие в кожата, а не да се отмие. Затова и бебетата НЕ ги мият със сапун 1-2 седмици след раждането, само с вода и дупетата.
А иначе след като този vernix попие добре в кожата, не знам какво е обяснението за рядкото къпане. Тук от чуждестранните форуми научавам, че препоръчват не повече от веднъж седмично (вана/корито, иначе дупето всеки ден по няколко пъти). Според мен препоръката е по-скоро че НЯМА нужда от често къпане, а не че то ще навреди на бебето. Аз съм от поколението дето сме къпани всеки ден и не мога да кажа, че съм увредена
според мен е въпрос на избор, а моят е --> ако няма нужда, няма да го правя; ако има нужда, те ще го препоръчат
А за отглеждането на бебе аз също изобщо не съм наясно, затова и питам --> както и Блу каза, правиш едни планове, ама бебето се ражда със собствено мнение, та накрая май правиш каквото бебето нареди
Да са живи и здрави бебетата и ние да сме живи и здрави да ги гледаме, пък другото всичко ще се нареди някак си