Момичета, този списък наистина е много подробен. Има някои неща, които се чудя какви са изобщо.
Не купувайте всичко наведнъж, защото с времето ще прецените какво ще ви трябва и дали изобщо. За дрехи - да, бодита, най-добре в началото да са с копчета отпред, а не през главата, по-лесно се обличат. Пижами със стъпало. Може 2-3 гащеризона или ако предпочитате блуза и панталон, пола и т.н. (това са одеждите за излизане). За лятно бебе не помня да съм купувала шапки. Чорапи ще трябват. Може би някакво леко яке или жилетка, ако захладнее. Но моля ви, в никакъв случай вълнени чорапи на бебе, родено в България през юли или август! Това е по отношение на дрехите. Не прекалявайте, защото в началото растат невероятно бързо. Синът ми на 4 месеца вече беше с четвърти поред размер (74).
Няколко обикновени пелени, които можете да ползвате, за да им изтриете устата, ако повърнат, или самите вас, да им сложите под главата вместо възглавница.
Малките лигавници също са удобни, за да не се цапат, ако много повръщат.
Едно леко одеало за навън.
Шапка за след баня не съм ползвала. Майка ми умираше от ужас, че мъжът ми проветрява точно преди да си легнат. Вече свикна, де, след 7 години.
Чувалите за спане са много удобни. Аз ги харесвам, но не е задължително новороденото да е в чувал, защото то още не може да се движи. Ако го завиете, няма да се отвие.
За количката би било добре да си сложите нещо непромокаемо, поне докато е толкова малко още. После ще я цапат с други неща, но текстилната й част се пере. Едно от любимите ми неща, а аз съм практична, е чувалът за количка. Ще ви трябва, когато застудее и през зимата. Да, моите съм ги изкарвала всеки ден. Мисля, че най-студено е било до -12С. Дъщеря ми е родена през ноември и не е настивала въпреки ежедневните разходки. За тях е важно да дишат чист въздух. Така се гради имунитет. Всеки си преценява, но за мен не е правилно по цяла зима да си седят децата вкъщи, защото навън било студено. Или да се разхождат по моловете. Там се въртят от климатика всякакви вируси и бактерии. Няма нищо по-хубаво от чистия въздух, дори и студен. Моите днес бяха навън под дъжда, добре екипирани с гумени панталони, ботуши и якета. Температурата беше 10-11 градуса. И много се забавляваха. Дъщеря ми беше намерила най-голямата локва на двора и играеше в нея.
Като бройка 5-7 не са много, защото малките бебета често повръщат, напикават се и прочие. А и мен ме мързеше да пера непрекъснато, но поне два пъти седмично няма да ви се размине.
Скрин за повиване и легло поне на мен ми бяха необходими. Към скрина се продават и подходящи гумирани или платнени подложки. Чаршафи и протектор за матрак - ок.
Количка и към нея чанта. В повечето случаи има и термоотделение в нея. Ако няма, не бързайте да купувате преди да родите. Не се знае дали ще ви трябва. Аз имах термочантичка на Авент. Ако сложех гореща вода, след няколко часа беше просто топла. Много по-смислен е термос. Но и той не е нужен предварително. Ако сте кърмачка (пожелавам го на всички, които искат да кърмят), не ви трябват нито шишета, нито адаптирано мляко. Помпата е под въпрос. Не я купувайте и нея преди да родите! Поне в България има във всяка аптека обикновени ръчни помпи за десетина-двайсет лева. Ако ви потрябва, ще пратите мъжа ви да ви купи. За по-нататък евентуално уред за греене на пюрета, стерилизатор, биберони (не, не ви трябват в родилния дом). Ако кърмите и искате да стерилизирате, същата работа върши и една тенджера гореща вода. Е, ако е на шишета бебето, си е хамалогия по 7-8 шишета да изварявате дневно. Тогава препоръчвам стерилизатор. Но за два-три биберона, ако ползва бебето изобщо, няма смисъл. Термометър за въздух и вода също не ви е нужен. За водата потопете лакът и ако не ви нито горещо, нито студено, значи е правилната температура. В първата клиника, където раждах, така проверяваха.
По-нататък можете да си вземете термометър за ухо за бебето (също любима моя покупка, много удобен). Термометър-биберон няма голям смисъл, защото може бебето да реве и да плюе точно тогава биберона. Ножичка не ви трябва в началото, чак след първия месец се режат ноктите, защото иначе са много меки. Лъжичка, гребен може да не ви потрябват. На моите не съм им давала вода след млякото. Някои майки дават, за да не получавали млечница.
За къпането - хавлия и някакво олио. Ако кожата е добре, няма нужда да го мажете с всякакви кремчета. Ако е проблемна, консултирайте се с лекар! Пудра не съм ползвала.
Играчки не купувайте в началото! Детето не може да играе с тях, а и със сигурност ще получите подаръци от приятели и семейството. Мисля, че към тримесечна възраст започват да се заиграват по малко.
Маки, всичките джаджи днес са измислени за удобство на родителите. На бебето му е все едно дали ще има шезлонг или бънджи. Ако ти е удобно да го гледаш без тези неща, защо не. Аз, например, никога не съм купувала проходилка. Не ми се е виждало необходимо. Моите си пълзяха, стигаха навсякъде и в един момент проходиха.
Хубаво правиш, че четеш за кърменето и бебето. Повечето от нас така са се вкопчили в бременността, че като се роди бебето, и нищо не знаят по въпроса. Не че от четенето много остава в главата. Малкият човек тотално ни кара да се чувстваме объркани. Първият път е така. А втория, хм, днес ме питаха за някакво захранване. Имам чувството, че съм захранвала преди около 150 г.
Уж си минал през всичко и знаеш, ама се забравя. А и децата са различни.
Ще потърся и списък, който аз съм си правила, и ще го кача тук.
Колко съм изписала!
Почти един роман.