0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #580 -: Април 16, 2016, 11:07:38 am »
Аз съм пила и по време на бременност, и на кърмене.

« Отговор #581 -: Април 16, 2016, 11:58:50 am »
Момичета, днес е прекрасен ден да изведем бебетата, които блажено да се полюшват в утробите ни.  :D Ходих на преглед и ни съобщиха, че сме с розови гащи. Много е вълнуващо да разбереш пола на бебето и някак вече да го приемаш като едно малко човече. Хубав и усмихнат ден на всички!!!
*
« Отговор #582 -: Април 16, 2016, 12:21:16 pm »
sladka86, аз пия нон-стоп някакви витамини :) До 20 г.с. пиех фолиева киселина (която започнах да пия много преди да забременея), после пих два месеца Биозин мама (за имунната система) като направих малка почивка между двете опаковки. Не знам дали от него или просто късмет, но не съм боледувала цяла зима :) да чукам на дърво! Ама и лятото изпих доста имуностимулатори...преди трансфера. После пих от витамините на Pregnance care - има няколко вида, зависи какво търсиш. И продължавам да пия от тях. Освен това, заради контракциите, пия вече няколко месеца магнезий (магнерот). И така с витамините...
Маки, къде се изгуби, бях започнала да се притеснявам ... радвам се, че всичко е ок и при теб! Тези бактерии са голяма напаст, ама с АБ ще се махнат. Аз имах гъбички и ми изписаха едни глобули, веднага изчезнаха. А по принцип много рядко съм имала гъбички!?
Само така, момичета! Да издържим до края :) Наистина е прекрасен деня! Отивам да му се наслаждавам :)
« Отговор #583 -: Април 16, 2016, 12:29:04 pm »
sladka 86, аз пих преди забременяването фолиева кислина, след това ми изписаха Огестан, който се пие и при кърмене, така че го пия постоянно.
Нани, чудесно че чакате момиче, че тази година май масово само за момчета чувам, а е хубаво да има и моми за разкош.
Кажете момичета какво мислите за дрешки за лятно бебе? Колко и какви дрехи смятате да купувате? Какво ще носите в болницата, ако на някой са казали? Дайте съвет, че съм в голяма чуденка.
*
« Отговор #584 -: Април 16, 2016, 14:07:27 pm »
От два дни и тук е хубаво времето и излизам и аз на разходка :)

Изпих антибиотика, но още зеленее това чудо :/ сигурно нов ще трябва, този го пих 7 дни по 2 на ден...

Гъби, също имам и тях третирах, но и те са си тук още :/

Чудя се дали изобщо ще могат да се махнат тези неща, защото аз имам дефицит в имунната система, която е отговорна за предпазването на лигавица и кожа, а то това долу си е лигавица. Та и от този проблем с имунитета там просто не достигат сили да се пребори организма ми явно. Но ще видя докторката какво ще каже на 29 април...

Нани, честити ти розови гащи!

Витамини и аз пия, но напоследък рядко, защото ме избива на повръщане от тях... А и няма смисъл да ги глътна и след половин час да ги повърна... С храната гледах до сега да задържа антибиотика, но от днес ще се мъча пак с витамините...

Галина_89м, и аз много се вълнувам от покупките. Почнах и аз като теб със списък на дрехи, но се оказа, че другите работи са повече, по-скъпи и повече време за обмисляне изискват.

Също зависи, дали ще можем да ползваме дрешки от предишни деца, приятели, роднини и Т.н, а и много е важно дали ще имаме после още бебета и следователно дали ще пазим или подаряваме.

Аз, за съжаление няма да има от кого да взема деешки и бебешки вещи, нито пък тук имам приятели и роднини, на които после да ги подаря нещата, затова съм решила възможно най-малко да купувам, но аз и по-горе бях писала, че бебето ще пробвам да го гледам както едно време бабите са ги гледали, та моите методи едва ли ще се одобрят или приложат масово.

Прочетох, че за начало 0-3 месеца (но все пак зависи и колко голямо св роди бебето) е добре да имаме 5-7 бодита с къс ръкав (дълъг дори за зимно бебе не го препоръчват, защото над него трудно се облича още един дълъг ръкав, но пък с един слой дълъг ръкав няма ли да е студено  :ask:)

5-7 чифта (тук му викат пижама, но в бг май му казват гащеризон), представлява една цяла дреха, отпред с копчета, дълъг ръкав и дълги крачоли, може отдолу с/без ританка.

Има такива гащеризони и с къс ръкав и къс крачол, които ще са по-удачни за лятно бебе :)

И 1-2 чифта официално облекло (бузка с панталон или пола с блузка и такива по-официални комбинации).

1-2 шапки (това за лятно бебе не знам дали важи) и 5 чифта чорапи. Пелени за оригане и одеалце (то лятното бебе може и с пелена да се покрива).

Това от интернета прочетох за дрехи за новородено, ама ще е добре и майките да се включат със собствен опит по въпроса, щото то само един сух списък нищо не говори :)

Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
« Отговор #585 -: Април 16, 2016, 14:26:47 pm »
Здравейте на всички!

Нани, честити розови гащи!

Маки, радвам се да те видя отново на линия и аз, като другите момичета бях се притеснила за теб. Не, че пиша често но съм редовен четец :-)

galina_89m, макар на мен да ми е доста рано вече се ровя в разни списъци и така нататък и си пиша разни бележки. Та, като примерен списък ти прилагам това: http://moebebe.com/spisak-za-novorodeno-bebe

Хубав и усмихнат ден на всички!

*
« Отговор #586 -: Април 16, 2016, 15:05:58 pm »
Нани, честити розови гащи :)

Сладка и аз пия витамини. Първо пих фемибион 1 за през първи триместър, после док каза да направя пауза 1-2седмици и да започна фемибион 2 -за през втори триместър. Иначе си пия неофолик мета от преди процедурата и продължавам.

Вили-сънсмайл, много полезен списък, благодаря! Записах си го в отметки да ми е на лесно, като започна с пазаруването.

Времето е супер :) Аз разходих вече тумбачето :)
Навън се чувствам много добре, нищо ми няма, а като се прибера и започвам да кихам и да подсмърчам :(
Хубав и усмихнат ден, момичета!
Аз отивам да си направя джинджифилов чай и да я моря тази настинка.

« Последна редакция: Април 16, 2016, 15:07:36 pm от rosss »

« Отговор #587 -: Април 16, 2016, 15:41:03 pm »
rosss, пропуснах те. Исках да ти кажа, че аз тази седмица изкарах една настинка или вирус и аз не знам какво от вторник до вчера. Пих само парацетамол за температурата, че мен направо ме събаря, по принцип съм с по-ниска телесна. Та освен чай (Бронхолин) за кашлица, лукчета и парацетамола нищо друго не вземах. Въргалях се в леглото и не можех да дойда на себе си. А на ММ ми такива състояния му минават като се изпоти хубаво и вечерта, като ме гушне, докато не станах цялата мокра, чак вече не можех направо да дишам не ме пусна, но и май ми помогна.
От вчера съм като репичка, още малко кашлям и духам носа, но вече поне е отпушен и мога да тичам направо :-)

За списъка-дано е полезен, харесва ми, че има и като бройки неща, а не само трябва ви това и това.

*
« Отговор #588 -: Април 16, 2016, 15:54:05 pm »
И на мен ми хареса списъка, но има много неща, които не бих взела. За мен беше най-важна бройката, защото 5-7 бодита ми се виждаха малко, но явно са си достатъчно :)

Аз вече 4-5та седмица чета и проучвам за многократните пелени (еко памперсите) та това също е добре да се добави в списъка --> кърпички, кош за памперси, торбички за увиване на мръсния памперс (ако ще се ползват тези неща), корито и прах за пране също не видях в списъка, ама може и да съм пропуснала.

Също е добре да се прочете подробно за бебешката козметика и праховете за пране (има много противоречива информация в интернет, НЕ е задължително да вярваме на всичко, но е добре са сме прочели), примерно Джонсън били токсични, праховете някои имали вредни химикали и Т.н.

Ако имате време като мен и се чудите къде какво бебешко да четете, може да проучите и многократните пелени (дори и да сте против тях, просто така от любопитство) :)

От любопитство почнах да чета и за раждането, кърменето и евентуалния режим на бебето --> изобщо добре си запълвам времето :) 
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

*
« Отговор #589 -: Април 16, 2016, 22:23:07 pm »
Момичета, този списък наистина е много подробен. Има някои неща, които се чудя какви са изобщо.  :lol:
Не купувайте всичко наведнъж, защото с времето ще прецените какво ще ви трябва и дали изобщо. За дрехи - да, бодита, най-добре в началото да са с копчета отпред, а не през главата, по-лесно се обличат. Пижами със стъпало. Може 2-3 гащеризона или ако предпочитате блуза и панталон, пола и т.н. (това са одеждите за излизане). За лятно бебе не помня да съм купувала шапки. Чорапи ще трябват. Може би някакво леко яке или жилетка, ако захладнее. Но моля ви, в никакъв случай вълнени чорапи на бебе, родено в България през юли или август! Това е по отношение на дрехите. Не прекалявайте, защото в началото растат невероятно бързо. Синът ми на 4 месеца вече беше с четвърти поред размер (74).
Няколко обикновени пелени, които можете да ползвате, за да им изтриете устата, ако повърнат, или самите вас, да им сложите под главата вместо възглавница.
Малките лигавници също са удобни, за да не се цапат, ако много повръщат.
Едно леко одеало за навън.
Шапка за след баня не съм ползвала. Майка ми умираше от ужас, че мъжът ми проветрява точно преди да си легнат. Вече свикна, де, след 7 години.
Чувалите за спане са много удобни. Аз ги харесвам, но не е задължително новороденото да е в чувал, защото то още не може да се движи. Ако го завиете, няма да се отвие.
За количката би било добре да си сложите нещо непромокаемо, поне докато е толкова малко още. После ще я цапат с други неща, но текстилната й част се пере. Едно от любимите ми неща, а аз съм практична, е чувалът за количка. Ще ви трябва, когато застудее и през зимата. Да, моите съм ги изкарвала всеки ден. Мисля, че най-студено е било до -12С. Дъщеря ми е родена през ноември и не е настивала въпреки ежедневните разходки. За тях е важно да дишат чист въздух. Така се гради имунитет. Всеки си преценява, но за мен не е правилно по цяла зима да си седят децата вкъщи, защото навън било студено. Или да се разхождат по моловете. Там се въртят от климатика всякакви вируси и бактерии. Няма нищо по-хубаво от чистия въздух, дори и студен. Моите днес бяха навън под дъжда, добре екипирани с гумени панталони, ботуши и якета. Температурата беше 10-11 градуса. И много се забавляваха. Дъщеря ми беше намерила най-голямата локва на двора и играеше в нея.

Като бройка 5-7 не са много, защото малките бебета често повръщат, напикават се и прочие. А и мен ме мързеше да пера непрекъснато, но поне два пъти седмично няма да ви се размине.

Скрин за повиване и легло поне на мен ми бяха необходими. Към скрина се продават и подходящи гумирани или платнени подложки. Чаршафи и протектор за матрак - ок.

Количка и към нея чанта. В повечето случаи има и термоотделение в нея. Ако няма, не бързайте да купувате преди да родите. Не се знае дали ще ви трябва. Аз имах термочантичка на Авент. Ако сложех гореща вода, след няколко часа беше просто топла. Много по-смислен е термос. Но и той не е нужен предварително. Ако сте кърмачка (пожелавам го на всички, които искат да кърмят), не ви трябват нито шишета, нито адаптирано мляко. Помпата е под въпрос. Не я купувайте и нея преди да родите! Поне в България има във всяка аптека обикновени ръчни помпи за десетина-двайсет лева. Ако ви потрябва, ще пратите мъжа ви да ви купи. За по-нататък евентуално уред за греене на пюрета, стерилизатор, биберони (не, не ви трябват в родилния дом). Ако кърмите и искате да стерилизирате, същата работа върши и една тенджера гореща вода. Е, ако е на шишета бебето, си е хамалогия по 7-8 шишета да изварявате дневно. Тогава препоръчвам стерилизатор. Но за два-три биберона, ако ползва бебето изобщо, няма смисъл. Термометър за въздух и вода също не ви е нужен. За водата потопете лакът и ако не ви нито горещо, нито студено, значи е правилната температура. В първата клиника, където раждах, така проверяваха.  :D  По-нататък можете да си вземете термометър за ухо за бебето (също любима моя покупка, много удобен). Термометър-биберон няма голям смисъл, защото може бебето да реве и да плюе точно тогава биберона. Ножичка не ви трябва в началото, чак след първия месец се режат ноктите, защото иначе са много меки. Лъжичка, гребен може да не ви потрябват. На моите не съм им давала вода след млякото. Някои майки дават, за да не получавали млечница.
За къпането - хавлия и някакво олио. Ако кожата е добре, няма нужда да го мажете с всякакви кремчета. Ако е проблемна, консултирайте се с лекар! Пудра не съм ползвала.

Играчки не купувайте в началото! Детето не може да играе с тях, а и със сигурност ще получите подаръци от приятели и семейството. Мисля, че към тримесечна възраст започват да се заиграват по малко.

Маки, всичките джаджи днес са измислени за удобство на родителите. На бебето му е все едно дали ще има шезлонг или бънджи. Ако ти е удобно да го гледаш без тези неща, защо не. Аз, например, никога не съм купувала проходилка. Не ми се е виждало необходимо. Моите си пълзяха, стигаха навсякъде и в един момент проходиха.
Хубаво правиш, че четеш за кърменето и бебето. Повечето от нас така са се вкопчили в бременността, че като се роди бебето, и нищо не знаят по въпроса. Не че от четенето много остава в главата. Малкият човек тотално ни кара да се чувстваме объркани. Първият път е така. А втория, хм, днес ме питаха за някакво захранване. Имам чувството, че съм захранвала преди около 150 г.  :lol: Уж си минал през всичко и знаеш, ама се забравя. А и децата са различни.

Ще потърся и списък, който аз съм си правила, и ще го кача тук.

Колко съм изписала!  8O Почти един роман.
« Последна редакция: Април 16, 2016, 23:03:11 pm от blue_sky »

*
« Отговор #590 -: Април 17, 2016, 08:36:29 am »
blue_sky, Ихааа, благодаря за безценните съвети! И аз започнах да правя списък и сега като гледам ще задрасквам някои неща от дрехите и ще добавям други :) За стерилизатор и аз се замислих, ама май няма смисъл, една голяма тенджера и готово, както и за помпа за гърдите :ask: може да потрябва, а може не...

За сега съм купила няколко бодита само, значи добре съм се ориентирала :) за лятно бебе...и чорапки :) и 3 книжки с приказки...И накупих бая прежди за свекито, да има да плете :) жилетки, терлички и други такива благини за зимата..
*
« Отговор #591 -: Април 17, 2016, 12:16:16 pm »
Аз имах стерилизатор, но моите сравнително рано започнаха с АМ. И двата пъти не ми потръгна особено кърменето, а втория път нямах толкова време да се разправям с него, затова се наложи да мине малката към шишето.

Ето го и моят списък. Също е дълъг, но няма смисъл да се купува всичко в началото, а само при нужда.
« Последна редакция: Април 17, 2016, 12:27:36 pm от blue_sky »

*
« Отговор #592 -: Април 17, 2016, 14:23:42 pm »
Момичета, аз доколкото разбрах, целта на стерилизатора е да не прокисва млякото. Ако шишето не е измито добре и е останало дори частица залепено мляко по него, слагайки новото мляко, то ще се пресече. Но ако е стерилизирано --> няма да се пресече.

В този ред на мисли, ако си измиваме добре шишетата, те няма да прокисват. Също четох, че стъклените шишета се мият много по-лесно и с много по-малък шанс от прокисване, в сравнение с пластмасовите шишета, по които по-лесно се "залепват" частиците.

Така че, аз за себе си реших, че няма да ползвам стерилизатор, а ще взема стъклени шишета, които ще мия ръчно с четка и после ще ги въртя в съдомиялната и така се надявам да избегна прокисването. Ако видя зор, или ще търкам по-добре или ще ги цамбуркам в тенджера да се попарят... А ако и с това видя зор, ще се прежаля за стерилизатор :)

Но идеята ми е да кърмя и дано да се справя, та да не се налага по-горните методи :)

Блу, много хубав списък и съвети! Благодаря ти! Дано и други да споделят техния опит :)

Добавка:

Аз имам въпрос и за къпането. Като старомодна и фен на бабешкото детеотглеждане, търсих да набележа корито (едновремешно) за къпане, но явно са ги спрели от производство, защото сега се продават само нещо като поставки за къпане на бебе, разни мини ванички и приспособления за измиване на бебе, но едновремешно корито не намерих.

Та ако някой е ползвал едновремешно корито и модерен "уред" за къпане на бебе, моля да сподели "за" и "против" и за двете :)
« Последна редакция: Април 17, 2016, 14:30:57 pm от makiyaki »

*
« Отговор #593 -: Април 17, 2016, 20:54:31 pm »
Маки, какво ще рече едновремешно корито?

« Отговор #594 -: Април 17, 2016, 22:25:41 pm »
Здравейте и от мен! В петък бяхме на втора ФМ. Всичко е нормално. Ще си имаме момченце! Махаше ни с ръчичка! Никак не му хареса наблюдаването и слезе много ниско.
Аз мисля, че започнах вече да го усещам (карам 19 г.с.)!
Относно витамините - аз пия Pregnacare. Пия и Магнерот.
Моята Т от началото на бременността е по-висока.В началото се притеснявах много! Но според АГ-то ми е нормално. А и аз пия Утрогестан (вече съм на режим спиране), който може да влияе на ТТ. Понякога е 36.6-7-8, а понякога 37.10.
Имам проблем с пролетна алергия (вече е по-спокойно положението), но какво кихане падаше! Много се притеснявах да няма някакви последствия, но всичко е ок.
Пожелавам на всички ни спокойна бременност и здрави бебчета на финал! :)
*
« Отговор #595 -: Април 17, 2016, 22:29:42 pm »
Ох, момичета, аз нещо много се обърках. Не знам в кой месец съм.Все си мисля, че 25 г.с влизам в 7-ми, но някъде пише, че е от 27 г.с. Обърквам се с тези лунни, календарни....Кой е правилния да гледаме???
Цветенце, честити ти сини гащи  :bori_002:
*
« Отговор #596 -: Април 18, 2016, 07:16:15 am »
Добро утро, момичета!
А бе много мъже тая година...девойки няма ли да има? Само Нани май ще пазари розови гащи :) Трябва да има и мацки за тези младежи :wink:
Важното е да родят живи и здрави!
Поли, преди няколко поста бях изкарала един линк за седмиците и месеците, върни се малко назад в темата, ще го намериш! Там всичко е обяснено, но според мен 25 г.с. не е седми месец. Мисля, че трябва да е след 27 г.с..
« Отговор #597 -: Април 18, 2016, 07:56:52 am »
Добро утро! Няколко страници назад Vilia беше дала линк към bremennost.bg Ще си позволя и аз да дам два линка за седмиците и месеците. Информацията на този сайт ми се струва най-точна!
http://bremennost.bg/19-gestacionna-sedmica-koi-mesec-e.html
http://bremennost.bg/koq-gestacionna-sedmica-na-koi-mesec-otgovarq.html
Хубав ден! :)
*
« Отговор #598 -: Април 18, 2016, 09:58:15 am »
Да, аз точно там чета. И до сега не обръщах много внимание, но вчера се зачетох и разбрах, че съм била в заблуда  :D :D :D.
*
« Отговор #599 -: Април 18, 2016, 10:28:59 am »
Момичета, докато бях бременна, исках да се подготвя за кърменето. Препоръчвам го и на вас.

Сега подарявам една полезна книга по темата: http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=49807.msg1129904#msg1129904

ПС: книгата е обещана, радвам се на светкавичния интерес :)
« Последна редакция: Април 18, 2016, 10:47:42 am от rumyanau »

La vita è bella