0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема на бременните № 97
« Отговор #540 -: Април 05, 2016, 20:08:55 pm »
Здравейте, момичета :)
Аз от около 2 седмици ходя отново на работа. Първите дни бях напълно смачкана, но все повече свиквам и понякога дори се разхождаме след работния ден :) Добре е, че времето е хубаво, въпреки че при нас пролетта е по-хладна и по-ветровита.
Аз вече съм +4, а уж напоследък нямам апетит?! Изненадах се тази сутрин като видях кантара  8O От въздуха ли се пълнее ;)
Аз имам въпросче: появи ми се течение, абсолютно прозрачно, без мирис, това нормално ли е или е притеснително? Прегледа ми е на 18-ти и ще поискам МБ, но трябва ли да отида по-навреме тук при някой лекар?! Не съм си избрала в Бургас, все още  :oops: колебая се между двама....
« Последна редакция: Април 05, 2016, 20:10:41 pm от rosss »

« Отговор #541 -: Април 06, 2016, 08:57:47 am »
Rossi, по принцип е нормално да се увеличи малко ваг. секрет, че и с напредване още повече.И аз имам и ми казаха, че е нормално.
« Отговор #542 -: Април 06, 2016, 11:00:51 am »
Аз като кг вече съм +9 в 25 седмица. Дано не качвам.много, понеже на мен в нач.ми излезе риск от прееклампсия след 34 сидмица.

Бореща се за една мечта.
« Отговор #543 -: Април 06, 2016, 11:15:19 am »
Rosss, и на мен ми се появи течение, но нямам никакви оплаквания като сърбеж, парене и мирис. Миналия месец ми правиха МБ и всичко беше наред. За всеки случай ще се консултирам с лекарката на следващия преглед. Ако и ти нямаш оплаквания, вероятно всичко е наред.
*
« Отговор #544 -: Април 06, 2016, 11:46:04 am »
Фрея, какво общо има прееклампсията с килограмите?

« Отговор #545 -: Април 06, 2016, 13:52:55 pm »
Блу, има - ако бременна почне да качва много кг за кратко време, това е един от признаците й.

Бореща се за една мечта.
*
« Отговор #546 -: Април 06, 2016, 14:27:36 pm »
Вероятно, защото задържа вода.
Но иначе прееклампсията не се предизвиква от много качени килограми.

« Отговор #547 -: Април 06, 2016, 15:45:44 pm »
Да, не се, но и многото качени кг, са един от симптомите. Освен високото кръвно и отичането на глезените.

Бореща се за една мечта.
*
« Отговор #548 -: Април 06, 2016, 21:56:22 pm »
И наличието на белтък в урината, доколкото знам.

*
« Отговор #549 -: Април 06, 2016, 22:01:46 pm »
блу не е баш така, многото качени кг са в голям минус за бременната и една от последиците може да бъде риск от преклампсия. Аз бях с хелп синдром/преклампсия (още не мога да разбера какво точно беше, защото всеки лекар различно казва) и плюс 25кг хич не ми помогнаха на кръвното и цялостното здравословно състояние. Всичко си е навързано - много килограми, белтък, високо кръвно, ниски тромбоцити...та те и небременните с наднормено тегло, една от последиците може да е високо кръвно, да не говорим за бременна...
рос нормално е, стига да нямаш дискомфорт ;)
« Последна редакция: Април 06, 2016, 22:04:20 pm от Krisi08 »

*
« Отговор #550 -: Април 06, 2016, 22:10:05 pm »
Криси, може и да има някакъв риск, но това не значи, че всяка бременна с много качени килограми ще получи прееклампсия.
Имам една приятелка, която ми е единственият пример, когото познавам. Лекарката й нито веднъж не й измерила кръвното по време на бременността, явно и урината не й беше проверявала, като килограми не беше кой знае колко много, но крайниците й бяха оттекли. И така в 29 седмица й се спукали водите и я приеха за задържане. Е, колко да задържи, роди след 4-5 дена. С второто много изкъсо я следяха, друг лекар, разбира се. Много внимаваха, но пак направи прееклампсия, но този път бързо се усетиха и така роди в 34 седмица. Не помня дали взимаше някакви лекарства като превенция. В 30 седмица я приеха в болница.

*
« Отговор #551 -: Април 06, 2016, 22:10:32 pm »
Благодаря за успокоението, момичета! :)
Ако не се появят притеснителни симптоми, ще си изчакам прегледа.

« Отговор #552 -: Април 07, 2016, 09:22:54 am »
Рос, и аз се бях притеснила в началото заради това течение, но и на мен лекарката ми каза, че е нещо нормално и няма нищо притеснително. Аз съм на преглед утре - стискайте ми палци да чуем сърчицетото на малката душичка  :D
« Отговор #553 -: Април 07, 2016, 10:29:29 am »
Криси, може и да има някакъв риск, но това не значи, че всяка бременна с много качени килограми ще получи прееклампсия.
Имам една приятелка, която ми е единственият пример, когото познавам. Лекарката й нито веднъж не й измерила кръвното по време на бременността, явно и урината не й беше проверявала, като килограми не беше кой знае колко много, но крайниците й бяха оттекли. И така в 29 седмица й се спукали водите и я приеха за задържане. Е, колко да задържи, роди след 4-5 дена. С второто много изкъсо я следяха, друг лекар, разбира се. Много внимаваха, но пак направи прееклампсия, но този път бързо се усетиха и така роди в 34 седмица. Не помня дали взимаше някакви лекарства като превенция. В 30 седмица я приеха в болница.
blue sky, а първото детенце добре ли е?

*
« Отговор #554 -: Април 07, 2016, 13:09:45 pm »
Извинявам се, че се намесвам в бременната тема, но това, което казвате всички е вярно. Многото килограми са рисков фактор, но не са преекламсия, повишеният белтък +повишено кръвно е прееклампсия.
Има и нещо друго- не е задължително да има каквито и да е симптоми или рискови фактори за преекламсия или не дай си Боже- еклампсия, може и да е внезапна. Точно затова килограмите и другите рискови фактори, които могат да се контролират е хубаво да се държат под контрол, а тези като години, първа бременност (първа от нов мъж също) не могат да се избегнат и контролират.
Други рискови фактори са- хронични заболявания на бъбреци, хипертония, антифосфолипидни антитела, многоплодна бременност, фамилна обремененост, много голяма разлика между две бременности- 10+.
Сменянето на Na c K сол, почивка, нормална активност- разходки и тн, следене на килограми, намаляват риска от прееклампсия.
*
« Отговор #555 -: Април 07, 2016, 15:08:04 pm »
blue sky, а първото детенце добре ли е?

Добре са и двете деца. Голямото е вече на 7 и е учудващо високо.  :lol: Не е имала някакви кой знае какви здравословни проблеми освен обичайните при почване на градина.
Когато се роди тя, нямах никаква представа от недоносени бебета. Тогава започнах да чета и разбрах, че 29 седмица е наистина рано, но вероятността детето да е напълно здраво, е много голяма.

На всички вас лека бременност и здрави и доносени бебета!

*
« Отговор #556 -: Април 08, 2016, 09:10:23 am »
блу и аз не казвам, че всяка бременна с наднормено тегло ще стигне до преклампсия :) просто че със сигурност не помага, ако си предразположена както писа freya_85
На мен примерно много ми се караха за тия кг, даже вместо да се радвам, че ще ходя на преглед и ще видя бебето, аз се депресирах от страх колко ли кг ме премери и колко ще ми се кара  :lol: човека си беше прав в крайна сметка...

А за това, че на твоята позната не са мерили кръвното, не е много ОК, по принцип на всяка бременна мисля че го проверяват на всяка ЖК. При мен също краката ми бяха като на слон + кръвно и директно ме вкараха в болница. Добре, че дечицата са ОК и нищо им няма. По принцип да, бебетата след 28г.с вече имат много голям шанс да са напълно здрави. Естествено, тук нека добутаме до 38ма поне ;)
« Последна редакция: Април 08, 2016, 09:13:03 am от Krisi08 »

*
« Отговор #557 -: Април 08, 2016, 09:53:01 am »
Аз се моля да добутам до 32 г.с. Вече съм в 31, значи малко остава :)
Не знам защо съм решила, че 32 седмица е ключова...сигурно после ще се моля да стигна до 38 :)
Преди няколко дена се бях шашнала, че правя гестационен диабет, защото не можех да си насмогна на вода....жадна нон-стоп. Пуснах веднага една кръвна захар, слава богу е добре - 3.92. И хемоглобинът добре се държи - 126 и не пада :) чувала, че при някои бременни в последните месеци много пада...
И ТСХ е добре - 1,21.
А иначе кг - много съм натрупала, и на мен ми се карат много, вече съм + 15 кг! Но пък кръвното ми е добре - 90/60, то по принцип винаги ми е много ниско .
И краката си усещам леко подути, ама то сигурно от многото кг :(
Тъй ще е , още малко :)
Пожелавам на всички лека и безпроблемна бременност и дано всички стигнем благополучно поне до 38 г.с. както казва Krisi08 :) и да родим здрави и хубави бебчета!!!!
*
« Отговор #558 -: Април 08, 2016, 10:32:30 am »
Момичета, обещавам ви, че от родилния дом ще излезете -10 кг.
Имам приятелка, чиято лекарка много я тормозеше. Не помня колко беше качила. Тя си беше закръглена и без това. Ама на всеки преглед да ти обясняват "аз като бременна качих само 8 кг. Престани да ядеш!". Щях да съм я сменила триста пъти. По стечение на обстоятелствата винаги съм била при мъже-гинеколози в последните 10 години и те никога не са ми казвали колко да качвам и колко не.

Криси, естествено, че не е нормално да не й мерят кръвното, да не й контролират белтъка в урината. Важното е, че всичко е наред с детето. Ама ако не беше?! :x  И да отидеш после на преглед и да поискаш обяснение защо се е получило така. Ами, случва се. Иди да запалиш една свещ за теб и детето в някоя църква! Това бил отговорът.
« Последна редакция: Април 08, 2016, 10:36:57 am от blue_sky »

*
« Отговор #559 -: Април 08, 2016, 18:14:14 pm »
Вилия, браво за резултатите! :) А, защо се следи ТСХ ?

Аз не мога да контролирам глада. Един ден умирам за сладко, на следващия не мога да го погледна...един ден не пия почти никакви течности, на следващия съм като жаба...един ден се тъпча нон стоп, на следващия хапвам мъничко...Нямам никакъв режим...може би, затова качвам килца!? Притеснявам се да не започна да вдигам кръвно и ми дадоха апарат, който е с помпичка и маншет за над лакътя. С него измервам 100/70. Преди да забременея съм мерила с апарат за китка и обичайните стойности ми бяха 90/60. Как мислите, дали е заради апаратите или....?

Блу, тези 10 кила по-малко са доста подхлъзващи...ще взема да се отпусна съвсем ;)

Момичета, и аз пожелавам на всички ни да си родим на термин, без проблеми, хубави и здрави бебоци! :)