Моля ви, не подценявайте БХС! Баба ми не е ходила на БХС, но дано никога не ви се налага да правите труден избор!
В западните държави е стандартно изследване, както и това за диабета при бременни. В Германия питат бременните дали искат да правят БХС, но това е поради друга причина. Има много двойки, които решават, че дори и детето да е със заболяване, ще го приемат и затова е безсмислено да се подлагат на изследвания. Излишно е да коментирам какво прави държавата и как подпомага такива семейства. Ще се досетите сами. За мен лично такъв въпрос никога не е стоял, затова и държах да знам дали бебетата ми са здрави, вероятно и на амниоцентеза щях да се подложа, ако беше нужно. Исках да имам прАво на избор, а не да бъда поставена пред свършен факт.
След цялата тази пледоария да добавя, че това е изследване, което дава вероятност. При лош резултат се предлага на бременната амниоцентеза или вече има и някакви модерни и много скъпи тестове, които са също много надеждни. Всеки си решава за себе си. Просто искам да ви кажа, че това изследване е важно за самите вас, защото вие носите отговорността за нероденото си дете. А и след това поне до 18-годишната му възраст.
Фалшиво висок резултат може да се получи, ако бременната е към 40 г., защото се смята по една формула, която включва и възрастта.
Лек бременност на всички и само хубави резултати от изследванията!