0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Правим опити за бебе - Тема 8
« Отговор #320 -: Февруари 25, 2016, 11:40:05 am »

Здравейте момичета,

По темата за усвояването на фолиевата киселина, аз имам изследвания за тромбофилия и доказано 50% намалено усвояване на фк, обаче и в двете репродуктивни клиники ми предписаха мета фк в значително по-малка доза, отколкото 10те таблетки, които вие споделяте, че пиете. Това на колко микрограма се равнява? В едната клиника ми изписаха само Фемибион 1,  в състава на който има по 200 микрограма фк и 200 мета фк, общо 400 микрограма. В другата ми изписаха 2 по 400 микрограма мета фк. Не мога да разбера дали тази доза е достатъчна или не. Досега докторите не са ми споменавали за 10 таблетки мета фк.
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 8
« Отговор #321 -: Февруари 25, 2016, 12:19:08 pm »
Мира, при мен няма още нищо доказано, защото си чакам резултатите. Не ги пуснахме преди поцедурата. Затова и дозата ми е 3 таблетки на ден от неофолик мета: като презастраховане. Иначе едно хапче е 400 микрограма (0,4мг). Това което четох е че дневната доза не трябва да превишава повече от 800мг - което си е доста хапчета.
Ще коментирам пак другата седмица какво са ми предписали, ако имам мутация.


Re: Правим опити за бебе - Тема 8
« Отговор #322 -: Февруари 25, 2016, 12:30:35 pm »

Rosss,

Оставам с впечатление, че различните доктори имат различни схващания за това колко мета фк е достатъчна при проблем с усвояването. Не се притеснявай, дори и да има мутация, най-много да ти предпишат фраксипарин или аспирин протект и да ти увеличат мета фк. Иначе как вървят нещата при теб, мила?
Re: Правим опити за бебе - Тема 8
« Отговор #323 -: Февруари 25, 2016, 12:57:12 pm »
здравейте момичета , аз редовно ви чета но не пиша.исках да попитам ако сте слагали прегнил или хоримон за таймиране на овулацията колко време след това сте в овулация .в указанията пише до 36 часа , аз го сложих в неделя и във вторник имах доста осезаеми признаци но и вчера имах някакви усещания та се чудя.
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 8
« Отговор #324 -: Февруари 25, 2016, 13:09:45 pm »
Мира,
чакам си прегледа другата седмица и се надявам всичко да е добре. Въпреки, че нямам никакви симптоми вече, се опитвам да гледам по-ведро.
А за генетичните, някак си, не се притеснявам. Така или иначе аз си бия фраксипарин профилактична доза. Предполагам, че ми го изписа заради историята ми: мисед. Преди това си пиех аспирин протект (изписан ми е от док), за който пък съм гледала няколко итервюта с АГ, според които е редно да се предписва профилактично преди и по време на бременност.

Основната ми грешка е че не питам. Спичам на прегледа и дори да съм си записала въпросите, пак забравям.  :oops:

Какво става при теб? С какво ще чистите останалите фоликули? Или се изчистиха вече?


*
Re: Правим опити за бебе - Тема 8
« Отговор #325 -: Февруари 25, 2016, 13:18:28 pm »
Лорена, до 48ия час настъпва. Естествено медицината и човешкото тяло не са точни науки, така че ако сме с таймиран секс покрийте до 72рия час поне.
Пожелавам ти успех.
Re: Правим опити за бебе - Тема 8
« Отговор #326 -: Февруари 25, 2016, 13:19:32 pm »
Въпросът ми, Мечта, е дали след О може да се тренира. Да не би упражненията примерно да предизвикват някакви контракции и да не може да се захване (ако е станало) бебето. Може да звучи глупаво, но като правя коремни все за това си мисля...  8O

Според мен няма проблем, няма как да предизвикат контракции. Според всичко, което съм чела, чувала и обсъждала (със специалисти и любители), няма как спортът да навреди на здрав ембрион и здрава, нормална бременност, особено ако бъдещата майка е тренирана и го прави редовно. Проблем има с рискови бременности; също и ако досега жената не е спортувала, не е това моментът да започва, освен с леки упражнения, предназначени специално за бременни. Все пак ако много се притесняваш, по-добре да махнеш някои упражнения или въобще да си дадеш малко почивка, отколкото да го мислиш и да се тревожиш.

Коремните преси според мен лично са най-безсмисленото и травматично упражнение на света и има къде-къде по-добри начини да се тренира тази мускулатура.  yahoo_33


Re: Правим опити за бебе - Тема 8
« Отговор #327 -: Февруари 25, 2016, 13:24:24 pm »

Rosss,

И аз понякога се спичам на прегледа и не успявам да си задам всички въпроси, та после се ядосвам.

Не са ми се изчистили фуликулите, ще пия по препоръка на док Марвелон този месец. Това, което ме притеснява обаче е, че противозачатъчните не са препоръчителни при доказана тромбофилия, както е при мен. Пих подобно противозачатъчно (Regulon) преди хистероскопията в предишната ми клиника, но пиех и аспирин протект тогава. А новия ми док ми махна аспирина, смята че вреди много повече при случаи на колит, както е при мен, отколкото да помага за тромбофилията. Смята да борим тромбофилията с фраксипарин  при следващия опит или евентуално след доказана бременност. Та се чудя сега да пия ли на своя глава и аспирин протект през ден, докато пия противазачатъчните или не.
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 8
« Отговор #328 -: Февруари 25, 2016, 13:53:12 pm »
Мира, с риск да разбуня духовете и да предизвикам вълни от негодувание за отношението ми към "лекарите" и вълни от защита на "лекарите", които си "знаят", смея да твърдя, че дозата ти от 400мг ФК от които само 200 мг са мета е АБСОЛЮТНО НЕАДЕКВАТНА...

Дозата фк зависи дори от теглото и (според английското здравеопазване) жени с излишни килограми и свръх тегло, трябвс да взимат голяма доза ФК. Аз съм с излишни кг, така че 400 мг за мен не са достатъчни. За теб с тая мутация също не са достатъчни...

Така че ако тук има хора с излишни кг (bmi над 25) и хора с мутации или и двете, презастраховайте се и пийте големи дози ФК :)
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 8
« Отговор #329 -: Февруари 25, 2016, 14:01:22 pm »
Mirracles, по 10 табл. аз лично пиех, при вече доказана бременност. Преди това - не помня колко взимах, че беше отдавна  :oops:, но не бяха 10 де.

За коремните преси и изобщо всякакъв спорт, аз съм "анти" щото просто ме мързи, а и за щастие - нямам нужда. Но пък относно захващането на ембриона и колко е "здраво", мога да ви споделя следното. По едно време имахме огромни аквариуми в къщи (един 500 и един 300 литра) и гледах хищни риби. Писна ни в един момент да им слугуваме и започнахме да ги разпродаваме. Имахме и две акули, които един човек от София искаше да купи и как, как да му ги занесем безопасно (то не са гупи това, а са и по 200 кинта парчето) - бившият ми съпруг домъква един огромен бидон 100 и кусур литра и го пълним почти до горе и слагаме акулите в него. И съответно това нещо двамката го смъкваме 2 етажа и го товарим в колата. Тежестта - ясна, мускулна треска имах от "упражнението". Е, два дни след този напън видях двете чертички. :lol: Те "чертичките" скоро станаха на 5 годинки, та явно здраво си се захващат де ;) Понеже и на почивка бяхме тръгнали когато носехме тези риби, та преди теста успях и да се намокря до костен мозък в един проливен дъжд, та реших да се загрея после в парната баня на хотела, където изкарах към 30-ина минути (все противопоказани за бременност изпълнения). Пък що бира изпих и колко се пържих на плажа, преди да разбера, че съм бременна - да не споменавам. Аз бях в 5 ГС, когато разбрах за бебето. В периода от зачеването до теста - всеки ден съм била по плодовите градини, карала съм и съм се друсала по егати лунния пейзаж, безброй касетки с плодове примъкнах оттук - дотам на ръка и какви ли не "безобразия" от вида още.
Та едва ли едни коремни преси ще са заплаха в такава ситуация ;)

makiyaki, аз и тогава и сега съм си все 50 кг., дозата я споменах. Никога не съм питала лекаря си, как и защо такава доза ми е предписал точно, просто съм много небрежна към такива подробности и счетох, че той е по-наясно от мен. Явно е бил, поне ако съдя по живото си и здраво дете с перфектно гръбначе. За ФК конкретно - за мен е по-голям рискът да се предпише в недостатъчна доза, отколкото да се взима в повече от реално нужната за пациентка Х. Предполагам - ясно защо. При недостиг - последствията за плода могат да са много тежки, при прием отгоре - реално няма последствия.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Правим опити за бебе - Тема 8
« Отговор #330 -: Февруари 25, 2016, 14:08:21 pm »
Jbrul, точно и аз това се опитвах да кажа, че ФК винаги е по-добре да е повече. За мен е грешно да се "възприема", че доза от 400мг е "достатъчна" както за хора с излишни кг, така и за нормално сложени, а пък тези с мутациите съвсем не им е мястото под "общия знаменател" на 400-те мг.

Хубаво е когато докторите са информирани и изписват МЕТА, а не обикновена ФК на хората с мутациите, хубаво е и когато тази МЕТА доза е повече от 200 мг...

Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 8
« Отговор #331 -: Февруари 25, 2016, 14:24:10 pm »
Мира,
аз бих се доверила на док. Може би е права, защото, ако се обостри колита няма да е никак добре: диета, хапчета...
Ако си и и непушач, според мен рисковете са твърде минимални.
Мен ме е срам  :oops:, ама ще си кажа: аз не спрях цигарите, когато пих противозачатъчните, за да чистя задържани фоликули и хем ме беше страх, че ще взема да направя някой тромб, хем ми беше гузно, че искам бебе, а пък ги смуча, хем никотиновия глад ме разкъсваше....въобще ... идилия  :lol:  :lol: При мен смесените чувства, винаги са в излишък...
Каква мутация имаш за тромбофилия? Правила ли си консултация с генетик?
Аз сега се зачудих, ако при мен има мутации и док вземе решение за някаква профилактика, дали е редно да потърся мнението на генетик?

Пиша и ми се рестартира смотания таблет. Пускам отговора така и отивам да ми боцнат един прегнил, а пък после ще чета новите отговори


*
Re: Правим опити за бебе - Тема 8
« Отговор #332 -: Февруари 25, 2016, 14:31:43 pm »
Мира,

пропуснала съм момента с аспирина. Има много начини за "разреждане" на кръвта и без аспирин. Примерно рибешки омеги и гинко билоба, дори + магарешки бодил. Или ако щеш мурсалски чай... Та ако включиш някои от тези по време на противозачатъчните (или комбинация или всички), можеш спокойно да НЕ взимаш аспирина :)
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 8
« Отговор #333 -: Февруари 25, 2016, 15:02:46 pm »
Маки, а защо тогава изписват лекарство за разреждане на кръвта, например на пациент с високо кръвно, като целта е да го предпази от тромбози, също така Омега и аспирин в малка дозировка? Защо всичко наведнъж, ако според теб едното замества другото?

*
Re: Правим опити за бебе - Тема 8
« Отговор #334 -: Февруари 25, 2016, 15:28:36 pm »
Блу, питай доктора на Мира, защо поташ мен  :lol:

Защо й е забранил да взима аспирин, след като при нея има риск от тромбози?

Вместо да седи и да се протеснява дали да вярва на лекаря си и дали няма да хване тромбоза, моят съвет е след като лекарят й не й помага, тя да си помогне сама.

Има и вариянт в който никой нищо не прави, оставя се в ръцете на Провидението и така...
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 8
« Отговор #335 -: Февруари 25, 2016, 15:47:23 pm »
Маки, само за да се ориентирам: в постовете ти говориш за микрограми, нали!? или милиграми?


*
Re: Правим опити за бебе - Тема 8
« Отговор #336 -: Февруари 25, 2016, 15:51:19 pm »
Маки, рискът от тромбози при прием на противозачатъчни е по- малък отколкото аспиринът да подразни стомаха, особено ако вече има проблем с него, както Мира е казала. В медицината никога 2+2 не е 4 или почти никога. Основното правило е да се преценява риска и да се избира по- малкото зло и рrimum non nocere ( Преди всичко не вреди).
От многото постове, които съм изчела тук с оплаквания от лекари наблюдавам една тенденция- лекарят казва едно, човекът си прави каквото си знае и после кой е виновен. Естествено има и лекари, които се впускат с прекалено голяма самоувереност в неща, за които не са достатъчно добре подготвени. Трябва да се задават много въпроси, трябва да си изясним нещата за себе си, а ако не успеем с даден лекар- сменяме го.
Re: Правим опити за бебе - Тема 8
« Отговор #337 -: Февруари 25, 2016, 16:29:48 pm »
Именно в това е моята вечна питанка - за кое да се доверя на преценката на лекаря (и на кой от лекарите, които съм посещавала) и за кое - не.

На няколко пъти ми се е случвало да се сблъсквам с недоглеждане от страна на лекар, на когото имам доверие и това ми е коствало и нерви и време. Близо година и повече си ходех при обикновената ми гинеколожка, която уж даже на сайта на клиниката е представена като репродуктивен специалист и така и не ми беше изследвала нито АМХ и Инхибин Б, нито проходимост на тръби, нито пък усвояване на фк, все важни неща, предвид възрастта ми и това, че времето ни диша във врата. Пила съм си обикновена фк близо година и половина и очевидно не съм я усвоявала. Продължаваше да ме успокоява, че нещата ще се случат в един момент, просто не трябва да се подлагам на излишен стрес. За АМХ и Инхибин Б дори разбрах от форума, а не от лекар, преди да си ги изследвам.

После когато стигнах до репродуктивната клиника и се готвех за хистероскопия, док беше забравила да ми каже да спра аспирина преди интервенцията и чак при анестезиолога разбрах, два-три дни преди операцията, а трябва поне 7 дни преди оперативна намеса да се спре.  После след операцията дълго време имах кървене, защото док ми беше казала да си продължа аспирина след операцията и чак когато я попитах изрично дали кървенето не е свързано евентуално с аспирина и дали да не го спра, тогава каза - ами да спри го.

В другата клиника пък становището за аспирина е съвсем различно - че може да ми навреди значително повече, отколкото може да ми помогне, предвид колита и стомашните оплаквания.

Та затова ми е трудно да се доверя на 100% на преценката на лекаря си. Защото се случва и те да пропуснат или да не съобразят нещо, независимо че са далеч по-компетентни от мен в тези теми.
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 8
« Отговор #338 -: Февруари 25, 2016, 16:49:02 pm »
Мира, не говоря за твоя случай в частност, защото аспиринът не знам да е убил или да е трайно навредил на някого, ако се взима един месец. За фолиевата  к-на- тя няма токсична доза май. Нищо не ти пречи да си взимаш протекта и да внимаваш какво ядеш, да не го взимаш на гладно и тн, неща които да ти предпазят лигавицата. Но това трябва да го кажеш на лекаря, това е. На мен също ми се е случвало лекар да пропусне нещо,да не кажа никога, но почти никога не ми се е случвало да кажа, че държа на нещо, било то изследване, лекарство и да не ми се разясни защо мога или не мога да го направя или да ми се обясни как да се предпазя от нежеланите реакции.
Повтарям се вече, но ако нямате доверие на лекаря си има само едно решение- сменяте го.
 В България поне това не е трудно. Аз не знам какво да правя. В България не мога да си позволя да седя много време, а дори и да можех, ММ не може в никакъв случай. Тук- даже не можах да си запиша час при лекаря си, за да се види да не би да съм образувала някоя киста след Кломид. Харесвам си лекаря, но не смятам, че достатъчно навътре в репродуктивната медицина, а до друг близките 3-4 месеца не мога да се добера. Другото- тук никой няма да ни обърне сериозно внимание, защото ни няма нищо. Всички изследвания в норма, спермограма- добра, а дете не става.
Много се отплеснах, но просто исках да кажа, че съмнения винаги ще има, никой не ни е в главите, затова питайте, звънете, ако искате наречете го притеснявайте лекарите си, а ако те не са отзивчиви, ако са груби или просто ако не са вашите лекари- сменете ги.
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 8
« Отговор #339 -: Февруари 25, 2016, 16:56:35 pm »
А, такива "хитове" съм имала и аз с редовите АГ-та. Профилактичен преглед с УЗ и "становище", че тръбите ми са чудесни и напълно проходими.  :lol: И аз си свиркам нали... Ха познай кога разбрах, как се изследва проходимост на тръби и, че с преглед с УЗ (ако ще да е космически апарата) - няма как да се установи това. Пък дали някой ми каза, че бива благоверният да си направи една спермограма и то не в кварталната лаборатория - няма нужда да коментирам. Млад мъж, накъм 30, к'во да му е... Еми к'во да му е наистина - двуглави, неплуващи, с н'ам какви опашки и други "екстри", ама когато Д-р Даскалова ги погледна.

В интерес на истината обаче - веднъж като приключих с редовите АГ-та и си избрах репродуктивни специалисти (благодарение на момичетата тук разбира се) - всички действия са били 100% адекватни, пропуск за нищо не е имало (казвам го от сегашната си позиция на вече достатъчно знания по темата, в началото ги нямах разбира се) и към момента, ако имам нужда пак от помощ по темата - на своите лекари бих се доверила наистина 100% и със затворени очи дето се казва. Те доказано си заслужиха такова доверие. Явно съм имала и голяма доза късмет при избора на лекари. Има го и този момент.

Честно казано, аз съм от типа хора, които ако имат съмнение, че за тях се прави най-доброто и аекватното - просто сменям лекар. Нямам "любовно отношение" към лекарите си, очаквам от тях професионализъм и резултати. В карйна сметка - не сме се събрали "да се обичаме и да бъдем мили", а да решим даден проблем. Никога няма да се начудя на някои потребителки (не визирам някоя от вас), които си избират репродуктивен специалист главно по това колко бил мил...  8O И с години се влачат при него и резултат няма, ама на ся - колко мило им обяснявал, че няма идея защо се е случил поредния провал.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!