Вени, тая картинка с кръговете можеш ли да я преведеш на български? мисля, че ще е много полезна да я показваме и на нашите деца. браво на канадците, какви хубави и полезни неща измислят...
От горната страна на кръговете са написани хората, които те обкръжават: аз(лилав), семейство (син) (родители, братя и сестри), зелен, близки познанства, жълт - в крайната му част се разполагат добрите познанства, например, виждате се на площадката, играете, знаете се по имена, но не се посещавате. Тук влизат и професионалистите - лекари, полицаи, учители.
От долната страна на кръговете са написани жестовете, които е прието да се правят с групата хора, съответстваща на съответния кръг. Синият дава жестовете на близостта - прегръдки, гушкания, целувки, това, което правим в семейството, най-общо казано. Зеленият дава държане на ръце, целувки по бузата.Жълтият дава пак държане на ръка и здрависване.
Последния кръг е червения, това са непознатите.
Може да начертаете кръговете на катастрон и да ги оцветите заедно. На тях лепите снимки на хора, които детето познава, за да може да направи лесно връзката. Приятелче от жълтия кръг например може да влезе в зеления, след като покаже определно поведение.
Лилавият кръг е най-важният. Той е кръгът на интимността, специалните части на детето. Там може да пипа само то, в стаята си, в банята, не в обществена тоалетна или на други места. Там не може да пипа никой друг, освен медицинско лице и то трябва да се обоснове защо. Най-лесно децата разбират идеята за лилавия кръг като изпънат цялата ръка напред, после се завъртят около себе си и видят "облачето", което се получава около тях. Никой няма право да влиза в това облаче, ако на тях не им е приятно.
Блу, много тъпо, душата. То и при нас се точат едни сополи вече втора или трета седмица, всички сме така, обаче да стигнем до стреп тест тук си е живо предизвикателство! То да не се налага де
П.С. Момичета, започнах да гледам филмите за Оскари, Спотлайт е филм, койти трябва да гледате. Лично аз осъзнах, колко лесно е дете да се насили от познат човек и да запази това с години, защото "така трябва". ЗА католическите свещеници иде реч, но си заслужава.