На Гошко махнахме нощния памперс малко преди да навърши пет. Пиеше много течности вечер и спеше много дълбоко. Като махнех някоя нощ памперса за проба, дори не се събуждаше, когато се е напикал. Аз го дебнех, ставах по сума пъти на нощ, алармата нагласях, пробвах да го вдигам преди да си легна да пикае в гърнето, после към един часа - пак, но той или ме изпреварваше и пак се изпикаваше или се изпикаваше поне още веднъж в чаршафите до сутринта. А като го сложех на гърнето спящ - той се клати душичката, аз го подпирам...Отказах се много бързо. Реших, че като стане на 5, 5 и нещо, ще направя консултация с уролог, но не се наложи. Беше при свекърва ми една ваканция, там вечер тя го забавляваше много и нямал време да се налива с течности, после в къщи с малко напомняне и настояване променихме този навик. И от само-себе си изведнъж спря да пикае по време на сън. Не става и да пикае нощем и до сега е така. Явно съвпадна физиологичната промяна на тази възраст с ограничаването на течностите и нещата се получиха. Това беше един от поводите, по които си казах, че някои неща при децата идват с времето си и с моето нетърпение понякога само тормозим и себе си и децата /както аз правех, когато се опитвах насила да махна нощния памперс/.
Много статии изчетох тогава и ми е останала в главата информацията, която ме ползваше и внесе у мен успокоение тогава. До около 5 годишна възраст напикаването нощем изобщо не може да се смята за медицински проблем, не и при липса на други симптоми - папикаване и в будно състояние, болка и дискомфорт по време на уриниране, отклонения в изследванията и пр., които да говорят да уро-инфекция. При момчетата нощното напикаване, което не е свързано с болестен процес можело да продължи и до 6-6,5 години, а в редки случаи - и до пубертета. Аз пък имах братовчедка, която се напикаваше до пубертета, но стана нормална и здрава жена, роди две деца и т. н.
Така че - споко,Нимика, Калоянчо ти е още малък и не виждам проблем да си продължи с памперса. Ти реши дали да правиш още сега консултация с уролог, ако нещо те тревожи или го поизчакай още няколко месеца - година.
Единствения съвет, който на тази възраст ми даваха нашата педиатърка и тук доктор Бърди бе - ограничаване на течностите вечерно време. По възможност 2-3 часа преди сън - никакви. Е, разбира се малко водичка, ако е жадно детето, но не и по цели чаши чай, сок. Също така във вечерята да няма течни храни като супи, таратор, нито краставици, диня.Друго не можем да направим.Останалото е въпрос на индивидуалното развитие на детето.На всяко свинктерът /мускул/ на пикочня мехур, отговорен за задържането на урината, заработва по различно време и трябва да сме търпеливи.