Самайли, искрено ти съчувствам за ситуацията с яслата и боледуването.
И аз се чудя трета година, защо моят Дани така се разболява и все на ДГ, ама...с чуденето си останах. Да ти кажа - не мисля, че проблемът е в дадена ясла/градина. До дете си е то. Има някои, които почти го прескачат този период с "безкрайните детски болести", но те са малцинството. Повечето други - докъм 5-6 годишни са по "нашата" схема и няма оправия и спасение, каквото и да опитваш. Поне аз каквото се сетих и ми казаха, че да променя ситуацията съм пробвала...еми - не и не, не става. У дома - здрав, някой ден на ДГ - айде пак. Не са много деца при нас в група. По списък са 15-16, но реално - не са повече от 10 едновременно та не е в това дерта (бройката деца). Имам приятелки с деца в държавни ДГ, където са по 30 и няколко в група, ама което си е здраво - здраво и това си е. На съседката ми внучето беше няколко месеца в градината на Дани, пуснаха го на 2 годинки. То за този период - не пропусна и ден посещения, а моят "батко" - дали изкара и 5 дни да ходи и после си отвися с месеци у дома. Ето - едно и също детско заведение, едни и същи условия, другото дете по-мъничко хем, ама то си ходеше без проблем. На всичкото отгоре - от бебе беше много болнаво уж, все капки, сиропи, АБ, а Дани не ми боледуваше преди ДГ. Ай намери логика в тази ситуация, ако можеш.
Мога само да ти пожелая сегашните боледувания да са били инцидентни, да не ги завлачите и вие, както при нас беше, че...не да работиш, ами къщата си не можеш да оправиш, като е такава ситуацията.
У нас в момента - пак се ослушвам, дали ще има яко разболяване, или ще се повлачи само със сополи известно време. Празници идват все пак, ако не сега кога да се случи такава случка.
Хем на ДГ беше на 15-и последно, за коледното тържество, беше си здрав. После бяхме на ски т.е. чист въздух и всички екстри, но...задръсти му се носа, тръгна задния ринит, оттам кашлиците и ни минава, ни става по-зле. Опитвам тука с по-сериозни капки (с АБ) локално да туширам проблема + сироп за кашлицата. Миналия път - успях така да реша проблема, дано и този имам късмет, че не ми се мисли, ако сега се тръшне с нещо по-сериозно, как ще си пренареждам плановете за близките дни.
Блу, бързо да ти минава каквото е, че стомашните неволи са неприятно нещо, все тая с, или без коледни софри.
За гърнето ми хрумва все един лаф, а именно "Една работа колкото повече я мислиш - толкова повече не става".
Ще стане, когато детето си реши и нито секунда по-рано. Разбирам, че не всички могат да чакат този момент, понеже персонала на детските заведения ги притиска с подобен род изисквания. Което намирам, освен за тъпо и за безкрайно нередно.
Не по друга причина, а защото се гони някаква уравниловка на децата, каквато в реалността е просто невъзможна. Ми всяко си е различно, прави различни неща добре на различна възраст все пак. Всички на 2 години видите ли вие, трябва да са свалили памперса, да си казват чинно, когато ще правят нещо... И се вади душа на родителите да ги научели. Ми те родителите сигурно са кретени, обичащи да ръсят пари за памперси и не, че не могат да научат отрочето да ползва тоалетна, ами просто не искат. Аман от глупости вече. Като каже това хлапе, че "няма пък" - да дойде лелката от градината да го убеди в обратното. Нали го гледах тоя филм една година поне. Можеше да стиска, да казва, ама се заинати и: "Няма пък в памперса искам!". И колкото повече агитирахме за тоалетната - повече се запъваше. Защо така искаше - нямам идея. Изведнъж "обърна палачинката" за един ден и това беше. Какво можех да направя в предишния период? Да се карам и да го бия, че се изходил в памперса ли? Или да стържа л***а от бельото му? Понеже като си е навил, че ще върши тези неща "в гащите" - ще си ги върши там, независимо от вида на гащите. И ще е наясно, че аз напишкан/наакан няма да го оставя, та...дреме му. Само дето щях да бърша пикни от пода, да стържа **** и да пера дрехи нон стоп, понеже е "много важно" да не е памперс. Пък и персонала по тия ясли и градини не го разбирам. Къде по-лесно е памперси да сменят, вместо да мият и преобуват м'найсе пъти на ден, поредното изпуснало се бебе.