Еххх само аз не съм се изказала за елхите още, какъв пропуск
Не, че някого ще изненадам, ама доколко елхата ще е "в безопасност" - зависи си от конкретното дете/деца. И от личен опит мога да кажа, че не възрастта им е гаранция, че ще има, или няма да има проблем.
Първите две години - елхите не ги е докосвал Дани. Гледаше ги, явно го радваха лампичките, но дотам. Помня, че като се роди, от гледна точка на безопсаност бях решила да заменя стъклените играчки с пластмасови такива, излязох на шопинг за целта...е, не можах да си причиня това на очите и се прибрах с 20-ина нови стъклени топки. Може би има и изпипани като изработка играчки за елха, които не са от стъкло, но аз все някакви китайски, недодялани съм виждала и не и не.
Третата Коледа - огромна елха, с чисто нова стъклена украса, съобразена с новия ми интериор. От негова страна - буйна радост, лампичките не се изключваха, освен когато спи и отново не пипаше нищо. Беше почти на три години, говореше вече добре, разбираше идеално, вкл. бях казала, че украсата не се пипа, защото може да се пореже и да има кръв. Само за негово лично удоволствие - оставих елхата да си стои в хола мнооого време след нова година. По това време, за първи път посмях да вляза да си взема душ САМА. Без да съм с него и без да е широко отворена вратата на банята. Отмъщението за това мое своеволие беше незабавно. Излизам от банята, влизам в хола и стъпвам върху стъкла. Мноооого стъкла. Дани съответно си е обул чехлите (обикновено не го прави), хванал портативната прахосмукачка и опитва да заличи следите от пъкленото си дело.
Явно като си е изкарал яда и се е усетил, че "мама никак няма да е доволна". Беше смъкнал повечето топки от елхата (поне 30 общо) и беше "играл боулинг" с тях из цялото помещение. Абсолютно наясно беше, че е направил нещо лошо, защото на въпроса ми "Защо?" - последва обяснение, че тя една топка щяла да падне и той се опитал "да я спаси", но уви не успял и после по необясним начин нали още 15 топки са се "самоубили"....Също така е отчел, че има шанс да се пореже, поради което и чехлите си беше обул.
Та така момичета - дали и какво ще сътворят с елхата и украсата й - зависи от множество, често непредвидими фактори
Въпреки, че не съм му се карала дори тогава - запомнил е случката. Тази година ме пита дали ще му направя елха, а той обещавал, че няма да чупи никакви топки повече.
Ето кадри от "преди" и "след". В общи линии - нищо страшно, дори и да се случи