0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #80 -: Декември 12, 2015, 14:31:23 pm »
Jbrul много добре казано. Същото си го мислех преди 2 дни, четейки как се провалил протеста, защото видите ли във фейсбук всички го подкрепят, а реално 10 майки накръст. Ами като изчетох как и какви искания са поставени, напълно ми стана ясно безсмислието на това начинание. Аз детски получавах една единствена година и то защото ме осигуряваха на супер малка заплата, ако беше на реална, пак нямаше да се вредя. Оттогава ме осигуряват все на реална заплата и при все, че децата са две, пак не се класирам, не защото заплатата ми е колосално голяма, а защото този минимум от 350 лв. на човек не мръднал от 9 години насам. Това е едното, което трябва да се промени -да се вдигне мимимума, защото с 350 лева не можеш да живееш нормално и тази сума е напълно неадекватна. Сметката ни за ток зимата се върти около тази сума. Второто супер малоумно при тези детски надбавки е, че взимат брутен доход -добре де  ама на мен заплатата ми реално е с 200 лева по-малко от този брутен доход. Това нямало значение, гледал се брутния и така нататък.
Сега малко в друга посока. За пореден път се убедих, че един от основните ни проблеми в България не е липсата на правила, а абсолютния отказ да ги спазваш. От години си говорим със съседите в квартала как трябва да направят улиците ни еднопосочни, защото движението стана супер трудно, колите и хората се увеличиха многократно. Паркира се от двете страни и улицата хем е тясна, хем двупосочна -няма минаване. Има часове, в които е по-натоварено от голям булевард. Та преди няколко седмици една сутрин водейки малкия на ясла, виждам заветните знаци, указващи, че улиците са еднопосочни и коя накъде е отворена и т.н. Първите дни никой не го спазва -мисля си, абе хората още не са свикнали, ще свикнат, ще стане по-добре. Е три-четири седмици по-късно положението си е все същото. Водя малкия доста рано в 8 без 20, когато не е още най-натоварено и в рамките на 5 минути срещам поне 3-4 коли, които си карат най-спокойно в насрещното, влизайки в забранената посока. И на никой не му пука. А вечер поради същата причина стават задръствания, седят, гледат се умно, свирят си с клаксони и прочие. Ами не сме научени да спазваме правила и това си е. А някои неща наистина могат да се решат доста лесно. като застане там сутрин един полицай, за отрицателно време, ще напише доста глоби. Като се разчуе за това, ще се замислят.
<br />[link=http:
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #81 -: Декември 12, 2015, 18:18:25 pm »
Второто супер малоумно при тези детски надбавки е, че взимат брутен доход -добре де  ама на мен заплатата ми реално е с 200 лева по-малко от този брутен доход. Това нямало значение, гледал се брутния и така нататък. 

На мен годишния оборот щели да ми броят за брутен доход душа, то поне печалбата да беше ама тц  :lol: сигурно и още по-малоумно може да стане и накрая и някой безработен няма да се дореди за деЦки  :lol:
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #82 -: Декември 12, 2015, 19:09:57 pm »
meshko106, по повод улицата и паркирането...ммм все едно за тази пред нас говориш.  :lol: Същата картинка е, а знаци има и то от ГОДИНИ, ама кой да ти ушие една яка глоба за нарушението - не. Набутвам се да плащам каско на колата, само защото всяка щета по моя кола - се случва винаги, когато е паркирана пред нас. Никакви други, никога и по никакъв повод не съм имала. Пък пред нас има и уширение т.е. паркинг зона, ама като спрат и срещу нея нерегламентирано и като тръгнат да се разминават по тясното коли на боя разстояние и добавиш и калпави шофьори... Жбрул редовно я броня няма, я фарче, а от врата до врата е видимо какъв цвят е била колата на некадърния водач, който пак ще ме вкара в бокса. Та едни 800лв. на година ги давам по тая причина. Не щото аз си удрям колите. Ся то...да пази Господ нали, винаги може и сама да си направя нещо такова. Ама от 2009-а досега - не съм. И, ако не ставаше това пред нас (6 пъти вече и то скъпи щети за хиляди, не за 100-200лв.) - това с каското щях да си го спестя като разход. Ама уви - в тая наша държава каското пак ми е по-малкия разход от стойността на задна броня (2500), стоп (1500), парктроник нов, боя, труд...смятай  :?

Относно подпомагането на родители и вида на исканията по темата - за мен има една главна грешка. И тя е, че се иска ПРЯКО подпомагане с пари в брой. А истински би се усетило и то дългосрочно ще действа това, ако подпомагането за нас е косвено. Т.е. - не ми давайте на мен 50лв. в брой, дайте на работодателя 100, за да има интерес да ме наеме и да ми плаща 600. Примерни цифри просто. Ние като народ го нямаме това мислене обаче и много ни спъва това, вкл. с тези протести и искания, които се издигат. На дребно, късогледо, че и да додрапаш до някаква там помощ за първите 2 години - после разходите по-малки не стават с деца, а трудовите ти доходи и условия на труд са все така неприемливи - това не се мисли. А трябва! Ние деца не гледаме само първата, или втората година да са ни живи и здрави. Още 20-ина поне ги гледаме. Няма искане да се разкара плоския данък, поне за двойките с деца до 15 г. да кажем. Така някой милионер и аз и ти - сме еднакво обложени. Ама доходите ни са космически различни егати! Има много, много начини хората отглеждащи деца като нас (не като циганите) да бъдат подпомагани реално в това си начинание, без някакви мършави пари в брой да им се подхвърлят. Като ни ги подхвърлят, дори и да се класираме за тях - не са ни в помощ отникъде, какво да се лъжем?!! И аз не се класирам за деЦки, много ми е висок дохода за целта... Ама и да се класирах, какво ме топлят тия умрели 30-ина лв. на месец бе?  Отивам с лапето на кино - два билета, пуканки, съответната там чаша с играчка за филма и ги няма тия пари.

Ми да искаме да се направи така, че да съм привлекателна за наемане на работа, пък аз парите за киното ще ги изкарам така. И за други неща ще изкарам и няма да са 30-ина лв. на месец., а не да си вися у дома по принуда. Щото не ме искат, или ми предлагат половината заплата за дадена позиция, рекетирайки ме, че ако не склоня - мен с това малко дете другаде хич няма и да ме вземат (няма, факт). Или да ме изритват през месец-два от някъде, щото много болнични и отсъствия трупам, заради малкия и просто такъв служител - на тях не им трябва. Но ние самите - не мислим в переспектива за себе си, дългосрочно и "на едро", ами все....сакън да не се прекараме. Ама ако дават пари на работодателите за нас, а не направо на нас - това не е помощ и пр. Та и в нашите глави си е повредата искам да кажа.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #83 -: Декември 12, 2015, 19:20:05 pm »
Жбрул, няма да се одобрят такива искания, то така още повече ще трябва да платят, а както виждам се опитват да сведат разхода до 0 Аз съм съгласна и да ги спрат тия детски за всички, те не се водят социална помощ, та да са само за хора с ниски доходи и някога са били за всички, макар и малко, но сигурно ги е страх, че при спиране в протестите ще се включат и циганите. Не са много 35лв за теб, но има хора, които повярвай ми разчитат на тях, по груба сметка това могат да бъдат няколко чифта обувки или няколко ката дрехи. За такива неща като кино, доста семейства и не помислят.
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #84 -: Декември 13, 2015, 02:36:10 am »
Не са много 35лв за теб, но има хора, които повярвай ми разчитат на тях, по груба сметка това могат да бъдат няколко чифта обувки или няколко ката дрехи. За такива неща като кино, доста семейства и не помислят.

Което Марго, идва като поредно доказателство за малоумие и несъстоятелност на издигнатите искания - а именно тия 35 лв. да се полагат на ВСИЧКИ. Това е неоправдано разходване на средства просто. Аз от 35 нямам нужда и да ми ги дават - не ме грее. Друга жена има нужда от 5 Х35 - да й дадат на нея толкова, за да има реална полза от харченето на тия пари с такива цели. К'во ще "подпомагаме" с 35 кинта на месец всяко българско семейство с деца? Ми едно има такива доходи, дето това са им парите дето харчат на разходка в парка, за друго - това са обувките на детето за зимата. На това другото семейство - дайте 350, а на онова дето му е все тая - не ги давайте. Ма не било справедливо така, те всички били деца...

Считам, че всякакво подпомагане по тия пера в кеш - следва да е според конкретна ситуация, не "на калпак". Иначе казано - подпомагането да е целево, за който има нужда и когато се налага. А ОБЩИТЕ политики, за всички хора раждащи и гледащи деца в тая държава - споменах какви бива да бъдат и те не се изразяват в подхвърляне на 30 кинта на всички ни с нужда, или без... :? А в създаване на условия да си гледаме децата спокойно и да раждаме още, като можем да си ги гледаме с изкараното от нас, не с помощи.

На каква нереална "база" се смята и това с което уж ни подпомагат - да не коментирам. Дори държавната статистика, казва че е около 4000 на месец минимума, който трябва за едно 4-членно семейство. А реалните заплати какви са? А определеният минимален доход за митичните деЦки какъв е? Нещо общо с реалните цифри да имат? Ми инвалидите? 200лв. и си нетрудоспособен, ама следва да оцеляваш с тях... Пенсиите? То не е за говорене даже. Те здравите, работещи хора мизеруват в общия случай - раждаемост искали. То, ако само с искане ставало - тоя сайт да го нямаше. Пък кога някой се присети нещо да иска изобщо, то е толкова малоумно, та по-добре да не го искат, ми да си мълчат и да не се излагат излишно. Познато ми е отегчението на майките с бебета, ама по-добреда бродират, като нямат капацитет за нещо друго.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #85 -: Декември 13, 2015, 08:44:38 am »
Всъщност то си има целеви подпомагания. Не знам от социалните, но гледам, че Общински съвет често гласува такива неща.
Стачкува се за подпомагане като в другите държави мисля, но то кое ни е като там...
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #86 -: Декември 13, 2015, 11:40:51 am »
А, в другите държави Марго - няма такива филми като две години платено майчинство. Примерно. Но за сметка на това има нормални доходи за учили, квалифицирани и желаещи да работят хора. И родителите имат избор по тази причина. Ако решат единия да си стои у дома с децата - има оправяне само със заплатата на другия. Ако решат и двамата да работят пък - у дома влизат две заплати и съответно има с какво да си платиш за помощ при отглеждането на децата. Не, че и на тях им е лесно, въпреки по-високите доходи, но поне не им е невъзможно да се справят. Пък у нас често е второто както знаеш.
Държавата там подпомага отглеждането на деца в детските заведения, ама помня за Англия конкретно, като се премести братовчед ми със семейството си нещо относно ДГ за малкото. Първата година жена му не работеше. И малкият им син ходеше на градина, безплатна, ама за някакви часове на седмица, не както у нас целодневно. С цел да се интегрира, социализира и пр. Та в този период жена му беше мега изнервена, само се караха, постоянно крещеше по децата и за най-дребното... И я попитах защо не го праща на ДГ по цял ден, големия си е на училище и нали...барем през деня да си лекува нервите на тишина и спокойствие. И ми обясни, че след като тя не работи, ако иска целодневна градина за малкия - трябва да плащат. Не помня сумата, ама не беше символична де. Т.е. тя държавата се грижи детето ти да не бъде лишено от социални контакти, обучение и пр., ама като си фри и си седиш у дома - не ти го гледа цял ден безплатно пък ти да пляскаш баджак и да пиеш кафенце. Или ако искаш да го правиш това - си плащаш чинно за тая раУта. ;) У нас нали знаеш как стои същият въпрос? Особено в големите градове, начело със София където няма и няма места по държавни ясли и градини - немалко деца, чиито майки си седят цял ден у дома, или по кафетата биват приети. Пък за децата на работещи, или поне искащи да работят майки - места няма и опцията е да седиш безработна, или частно детско заведение. Чиято месечна такса често е колкото заплатата ти, или над нея дори. Та недомислена ни е и тук системата де.

Цитирам едно от исканията на сегашните протести: 4. Осигуряване места за всички деца в общински и ведомствени детски ясли и градини,задължаване на общинските власти да изплащат временно компенсации на всички родители, чиито деца, над 2 год. възраст, въпреки подадено заявление, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини.
Осигуряване на места за ВСИЧКИ деца т.е. без оглед родителите на тия деца работят ли, не работят ли, имат ли намерение да работят... Ами прощавай, ама те тия детски заведения се изграждат, поддържат и издържат от данъците на всички хора, вкл. тези без деца, вкл. тези с големи деца... И откъде накъде всички да са длъжни да спонсорират отглеждането в държавна на ДГ на едно дете като моето, щом аз си седя по цял ден в къщи все пак и мога лично да се грижа за него м? Аз конкретно - не седя в къщи, защото така ми харесва, но познавам доволно много майки, които не работят защото не искат, а не защото не могат. И децата им са си цял ден на общинската градина, срещу символична месечна такса, наред с децата на тези дето по цял ден блъскат за МРЗ и плащат и те същата такса като другите. Та ся пък видиш ли ти - искали компенсации в КЕШ тия майки, ако са си подали заявлението, ама няма място в детското заведение за тяхното отроче. Та, ако това се приеме (много ясно, че няма) - някоя като мен, освен че пляска баджак в къщи, даже и пари в брой да й даваме за тази "дейност"? Ми не е нормално това и не е редно. И го коментирам, като илюстрация просто какви искания се издигат. Хем тъпи и необосновани, хем и реално неизпълними де.
Що не искат примерно да не е приема два пъти в годината, а всеки месец да може да се приемат деца? И да са с приоритет тези от семейства, в които и двамата родители са работещи т.е. няма кой да се грижи за детето у дома. Така, ако си намеря работа аз този месец и си подпиша договора, прилагам го към документите, които подавам за място в детско заведение, ако имаше прием всеки месец и моето дете се приема преди тези на неработещи майки. Айде в периода 2-3 седмици между наемането ми на работа и реалния прием на детето ми - все някак ще се оправя. Таткото ще вземе отпуска, някоя баба, ако толкова няма чалъм - мога с бъдещия работодател да се договоря, да не почвам "от утре". Такива искания няма, не е имало никога, сама четеш какво се иска в момента. За всички, та за всички, че те всички били деца и били равни и пр. Те са равни, ама родителите им често не са в еднакви позиции за каквото и да било и това бива да се отчита в тези случаи. За децата на майки като мен - що не е като в Англия? Държавна градина - може, ама за по 2 часа, три пъти в седмицата, то е тип забавачка - песнички, игри, социализация, за да не е лишено детето. Оттам насетне - плащаш. Ако искаш. ;) Компенсации искали другарките, в брой. Брех!

2. ОБВЪРЗВАНЕ на МРЗ с размера на обезщетение,което получават майките в периода между първа и втора година на детето,което да позволи да отглеждат спокойно децата си и да избегнат финансовата принуда за завръщане на работа и оставяне на децата в детски заведения,на възраст в която децата не са изградили своя имунитет и боледуват често
Друг "бисер". Как точно обезщетението, като се обвърже с МРЗ и ще можем да си отглеждаме децата спокойно? Предвид какъв е размера на МРЗ? То, че за втората година е символично сега - така е, ама и да се изравни с МРЗ - пак ще е толкова символично, понеже и МРЗ е символична.  Ми барем да искат обвързване със средната за страната заплата. Или със сумата, която НСИ посочва като санитарен минимум за покриване на нуждите на една майка с дете. С 800-1000 на месец - мога да се съглася, че една година ще си гледаш споко у дома малкото дете, с МРЗ - тцъ. Така, че и това искане е тъпанарско. Понеже, ако се удовлетвори - за родителите увеличението ще е символично, ама като обща сума това увеличение си е бая бюджетен разход, от който реална файда - няма. Пък нали се сещаш по-голямата част от тия пари при какви родителки ще отидат, а там пък колко файда има...дума да не отварям. Е, има една признавам - всеки лев отгоре за тях стимулира раждаемостта им, факт.  :lol: Ама нали тя целта е не баш тоя вид раждаемост и "родителстване" да стимулираме.

3. Увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15% -16 % от МРЗ или 60 (при МРЗ от 380лв) и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството.
Ей го и искането относно митичните деЦки. Пак ще запитам...защо за всички, без оглед дадено семейство (родители), има ли няма ли нужда от тази добавка? Защо например, не се иска вдигане на прага за получаване на тези пари до някакъв все пак реалистичен т.е. обвързан с цената на живота у нас, ама истинската. Щото, ако някой твърди сериозно, че аз и Дани можем да живеем с по 350лв. на месец нормално - да заповяда да му подпечатам жълтата книжка.   :lol: Ок, аз разбирам, че на никого не са излишни и 30 лв. и 50лв. на месец, няма излишни пари, да. Аз ще ги дам за кино, или книжки, някой по-зле от мен финансово родител - за обувки, яке... Ама аз киното и книжките мога да ги осигуря и без да ми дават деЦки, поради което не считам, че трябва да ги получавам зер щото и аз имам дете и то не е по-малко дете от другите...

Вместо да се трошат такива пари "на калпак" - по-хубаво да се харчат за целево подпомагане на семейства с ниски доходи, като са актуализират сумите, които са база за такова подпомагане. Т.е. да се прави връзка с реалността малко от малко, а не с фантастиката (както е сега). Пък сега се твърди съвсееем официално, че едно семейство с две малки деца - следва да живее сЮвсем нормално с около 1500лв. на месец ОБЩО. Сметки, данъци, кредити, храна, лекарства, дрехи, обувки и к'вото ти хрумне още - с 1500. И един мармот....

Такива неща дето аз ги пиша - никога нямало да се приемат, щото ще излизат мноооого повече пари(някои от тях де). Да, така е. Ама някоя глупотевина от тези сега поисканите и да се приеме - няма никакво значение и не води до постигане на уж поставените цели, а именно - що-годе нормално и спокойно отглеждане на деца в България. И не се дразня в случая, че българските родители искали по-добри условия за отглеждане на децата си. Напротив. И аз искам и аз съм родител. Ама с ей такива "мерки" - това исканото няма как да се случи. Поради което намирам за малоумно да се иска изобщо. Не, та не - несолидарна съм била и това е то. Или просто умея да смятам по-добре от "протестърките". ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #87 -: Декември 13, 2015, 15:34:49 pm »
Малоумно звучи искането на калпак, просто защото всеки гледа от собствената си камбанария и никой не е мислил, че трайно безработните ще са най-облагодетелствани. Тези искания са от тяхна гледна точка, защото реално през втората година разходите ти не намалят, но или няма места в яслата  или си непрестанно в болничен, заради мястото в яслата и сама си писала как биват "съкратени" тия родители. На някой им прилагат и друг номер, намалят им часовете, т.е. осигуровките и заплатата, а не работата и ги принуждават реално да напуснат. Не твърдя, че това се крайни решения, но са решения за някакъв период.
Даваш ми пример с Англия, аз съм чувала примерно, че в Германия има нещо като два вида детски. Първите са за всички, доста над 100 евро "на калпак", вторите на социален принцип вероятно, също имат данъчни облекчения. Плащането на ДГ е около 150 евро и не става въпрос за 2 часа ако единият родител си е в къщи, а дори за целодневно.
Ти какво предлагаш, масови протести за по-високи заплати ли? Държавата е определила минимум, дори сега има работодатели, които осигуряват на този минимум, но плащат под него(нямам идея каква е вратичката, но явно я има). Просто явно има повече трудоспособни хора, задоволени са работодателите един вид и нямат причина да повишават заплатите. Убедена съм, че ако се вдигне МРЗ фирмите ще направят съкращения и това ще доведе до още повече безработни. Не виждам светлина и в този тунел...
Лично за себе си и аз не виждам ползи в тия искания, но нека им се предложи алтернатива. Те кво-няма точка  :?
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #88 -: Декември 13, 2015, 23:50:27 pm »
Няма два вида детски, едни са за всички - 186 евро. Има допълнителни вариации, които можеш да получиш според това, дали работиш или си безработен. Или според данъчната класа. Но всички получават 186 евро  :D
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #89 -: Декември 14, 2015, 00:19:27 am »
Гане, за първо и второ дете е 188 евро, за трето - 194 евро, за четвърто и всяко следващо - 219 евро. От 1 януари 2016 г. ще има увеличение от 2 евро за всички. Проверено.
За градините - зависи си от провинцията и мястото, където живееш. В бившата ГДР нещата са по-добре като наследство от социализма, когато е имало достатъчно детски градини. В по-малките градове в Западна Германия нещата са трагични, особено за деца под 3 г. В Аахен по три часа на ден за четиригодишно дете. То дали да изчистиш, напазаруваш или да сготвиш за това време? В Триер за деца под 3 г. изобщо няма места или може жената да се запише в списъка на чакащите и в следващите не знам колко години евентуално да я огрее. В Берлин за родители на деца над 1 г., ако родителите не работят, детето може да прекарва по 7 часа максимум в детска градина. Ако ходят на работа на пълен работен ден, са предвидени 9 часа. Таксите също са различни. При нас се плащат до 3-годишна възраст, като максимумът е към 350 евро, в зависимост от доходите. Над тази възраст се плаща само обядът, който е 23 евро месечно. Закуската и следобедната закуска се носят от вкъщи. Много хора се оплакват от липса на места в градините, но аз лично не съм имала проблем. Искахме една конкретна градина, подадохме документи в нея и може би сме имали късмет, но големия го приеха. На братята и сестрите им се полага място, ако голямото дете е там. Е, сега, ако искам Монтесори, Валдорф или и аз не знам какви други специализирани градини, ще се озоря сигурно, защото явно на много народ му е прищракало нещо и държи там да си даде детето. Та за тях се чака, може и над година да е. Иначе за приема - нашата градина е общинска, с цел планиране на бюджета децата се приемат веднъж годишно - в началото на учебната година. При частните мисля, че е по договорка.
Но да, напълно съм съгласна, че ако единият родител не работи, би било нормално детето да няма право да прекарва по 12 часа в градината, а примерно да е на половин ден. При нас обикновено сутринта учат разни неща, а следобяд играят. Нищо не пречи да си ги взимат родителите, когато малките се наспят и закусят към три.
За данъците - има облекчения, ако имаш деца. Но повече не мога да обяснявам, защото данъчната система тук е толкова сложна, че си има професия "данъчен съветник", който познава закони и ти помага да си признаеш какви ли не разходи от типа на медицинско лечение, което не се покрива от твоята каса (то почти всичко се покрива, но има и такива случаи), или дори разходите за чистачка, настройване на пиано и т.н.

А МРЗ в България е просто една голяма смешка, защото с нея човек не може да живее. Дори и само на хляб и кисело мляко да я кара!  :x
« Последна редакция: Декември 14, 2015, 00:25:49 am от blue_sky »

*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #90 -: Декември 14, 2015, 00:29:54 am »
Блу, може, вие сте на далавера, нашата семейна каса дава по 186 :lol:
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #91 -: Декември 14, 2015, 02:08:08 am »
м-и, аз какво да предлагам? Всъщност, не схващам и няма да схвана никога, защо ако коментирам и обясня дори, защо считам дадени действия/искания за глупави, несъстоятелни, безцелни... Следва някак си да имам готови решения на проблемите, поради които ги има тези действия, за да кажа, че те са глупави най-малкото. Ми ОК - нямам решения, което не значи, че една шепа скучаещи гъски само защото решили нещо да правят то е правилно и умно на принципа "ами поне нещо правят. Правят...дръжки. Та съм длъжна и да им ръкопляскам и да им подкрепям малоумията за капак, само защото и аз имам дете? Ми не съм.

Аз апропо - посочих някои мерки, които биха имали реален ефект по тези теми. Тук - бегло. Много пъти съм го правила и детайлно. Реакцията е винаги - "Това не може да стане" и "Това няма да се приеме". И да, вероятно - няма. Което не значи, че щото нямало да се приеме - аз не съм казала какво би дало файда наистина, пък някакви дивотии, дето можело да се приемат са ОК, само щото ще се приемат (евентуално). Те, АКО се приемат - затова ще се случи - защото кардинално няма да променят политики, разходи и общия пейзаж. ;) Поклон на воплите за мерки дето не променят нищо.

Как е по "ония държави" ( с какъв стандарт и какъв мащаб на спазване на законите да не коментирам) - казаха ти и Блу и Ганка. Нещо особено по-добре да виждаш отколкото е при нас, като вземеш предвид разликата в стандарта?  В някои аспекти е и по-зле даже... НО. Други доходи, функциониращо правосъдие, данъчна система, която позволява при познаване (дори срещу заплащане за консултация) - да си приспадна и разходите за маникюр за годината дето се вика... У нас как е - знаеш и сама. Имаш едно дете и две напът. Всичко най- най ви желая знаеш. Но ако те ползвам като хипотетичен пример...утре нещо много се обърква и ти трябва сама да гледаш тия три деца и себе си, работейки в България. М? Не е "Пази Боже", ами е невъзможно. Невъзможно е, ако на мъжа ти му се издъни нещо бизнеса, дори и жив и здрав да е човека и да бачка за заплата. Както казах напред - при тоя стандарт - това е. И не, 30 кинта отгоре за всички ни на месец - не правят по-малко трагична ситуацията.  И затова въпросната трагична ситуация - не намирам смисъл да опитваме да я "оправим" с плач и протести за тия 30 кинта... То чак да те втресе какви глупави и късогледи хора със скотско мислене се размножават и как възпитават деца, ако съдя по тия неща.

Ако ще искаш нещо - искай каквото точно ти е нужно баси. Не каквото може би, вероятно ще изпросиш, ама не те урежда, ама пък да не си съвсем капо. Щото тия искания са баш еманация на последното. Мислиш като мишка, държиш се като мишка...ми като лъв няма да те третират при това положение. ;) Нормално.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #92 -: Декември 14, 2015, 03:14:02 am »
А, Гане, моля ти се, само с парите за трето сме по-напред, а другото си го отглеждаме ей така, докато студенства. Вече е твърде дърт за детски, което не му пречи да учи, де.

Заповядай:
https://de.wikipedia.org/wiki/Kindergeld_%28Deutschland%29#H.C3.B6he

Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #93 -: Декември 14, 2015, 06:48:16 am »
Аз нямам майчински за Катето, защото не съм работила. Но детските и за двете деца са същите като за всички останали деца в Квебек, Канада.
[/url][/url]
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #94 -: Декември 14, 2015, 07:13:44 am »
Jbrul, аз и сега съм на две дали да си отглеждам децата в България, независимо от бизнеса или вложенията, които продължаваме да правим.
Не съм от хората, които смятат, че държавата или някой нещо им е длъжен, не съм ги питала дали да раждам все пак  :wink:
Това дали е малоумно, дали ще им свършат работа тия пари, те просто правят нещо и то е каквото могат. Мерки има, просто никой няма да ги наложи у нас и затова вероятно не са включени в исканията.
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #95 -: Декември 14, 2015, 11:18:04 am »
Ааа, Блу, значи имаме повод да празнуваме :D Увеличение има :lol:
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #96 -: Декември 15, 2015, 01:48:28 am »
Марго, то мерки има и никой няма да ги наложи... Още по-сигурно е, че няма да ги наложи никой, когато никой не ги и иска въпросните ;) А се искат само безсмислени глупости на принципа, че за тях има шанс да се съгласят. Не знам по какъв начин вече да го кажа. Не е лошо да се иска хич, ама е тъпо да искаш нещо, ей така за спорта пък ако стане - от него да няма полза и ти да си наясно ОЩЕ докато го издигаш като искане.

Като ще искаме деЦки - да ги искаме по 300лв. на дете, за всяко дете в държавата, а не по 30. Пък за обезщетения за майчинство - само за който е работил някога нещо и според какво и за колко е. Тогава и аз и циганката ще взимаме по 300 щото сме майки, ама за първата година аз ще взимам и още 1000 да кажем, щото съм и работила, плащала данъци, осигуровки, а тя - не, защото не е работила. Мерки да искаш нали... ;) Ама те мерките са мерки наистина, когато в тях има смисъл и водят до качествени промени. Иначе са...вятър раУта.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #97 -: Декември 15, 2015, 15:51:52 pm »
Хора, ние живеем в един огромен абсурд. Толкова идиотски неща ми се случиха за 2 дни. От събота вечерта съм с болки в бъбреците и понеже съм имала 3 пъти бъбречни кризи, с последната даже бях 10 дни в болница и 4 часа в спешното докато разберат какво ми има. Та, с този бекграунд и силата на болката прецених, че няма да мине от само себе си. Вдигнах и температура и така в понеделник рано сутрин на лекар, за да ми пуснат изследвания. Личната ми пуска обикновена и стерилна урина, но без кръвна картина. Аз я питах специално за кръвната картина, но тя реши, че ще ме прати при нефролога, пък той ако реши ще ми пусне други изледвания. Пускам си обикновената урина, стерилната нямаше как да я пусна същия ден, остава за следващия. Отивам при нефролога, но ми казват, че днес точно щял да дойде по-късно, да се върна след 2 часа. Връщам се вкъщи и след 2 часа отново отивам при нефролога. Пред кабината хора, но никой не чака за този кабинет. Влизам вътре и обяснявам колко ме боли и каква температура имам и че съм там за ехография. Поглежда ме над очилата и ми казва: Да, добре, ама ще дойдете след 2 и половина (в момента е 12) или утре сутрин, сега съм много зает. И ми показва една купчина с хартий- имал да пише болнични, защото в този ден бил част от комисия за болнични........Не мога да опиша как ми призля от всичко и се развиках> Казах му, че това е книжна работа, а аз съм спешен случай все пак и как не ги е срам да ме разкарват така като едвам ходя от болка. Той продължава колко бременни чакали за тези болнични и така, нататък. А отвън няма жива бременна. Вижте, продължавам аз, 2 пъти съм била бременна и 1 ден болничен не съм ползвала въпреки всичко, това не е болест. Искате ли да ви платя, за да ме прегледате? и т.н. Накрая, обиден от предложението ми, хвърли шумно листата и ме поведе към ехографа. Отне му наистина 5 минути. След което разбира се се наложи да се връщам в лабораторията за кръвна картина. Тази сутрин нося стерилната урина, за която също си имам направление и лабораторията работи с такива. Дотук добре, обаче ми казват, че направлението не покривало антибиограмата.  Невярваща на ушите си, аз питам добре какъв е смисълът да се изолира бактерияте без антибиограма към нея. Не съм с медицинско образование, но това ми се стори абсолютно безсмислено. Нечий гениален мозък обаче, е направил 2 различни кода -единият само за бактерията, а другията за антибиограмата  :o, а в моето направление присъства само единия код. Вариантите били 2 -да се върна при личната и да ми поправи направлението и другия да си доплатя за антибиограмата. Вариантът с личната отпада директно -тя е втора смяна и 3 часа пред кабинета, абсурд. ще си доплатя и тук идва следващия абсурд. Оказва се, че ако ми я пуснат с направлението и с доплащането, ще ми струва 14 лева, а ако ми пуснат директно платено изследване, ще платя само 10. Викам, хора докато ми изпишат антибиотик с тези темпове, или ще се самоизлекувам, или ще се стигна пак до болница. Взимам си резултатите от вчерашните изследвания и пак при нефролога. Той ме посреща с въпроса: Предписаха ли ви вече антибиотик? Почудих се точно какъв отговор да дам. Освен сама да си изпиша този антибиотик....кой очаква да ми го е изписал?! Абсурдите продължиха с това, че не ми пуснаха болничен, та ще трябва пак да ходя при личната и т.н. Поне имам лекарства вече за 63 лева и се надяваме, че сме улучили антибиотика, защото антибиограмата реално ще излезе в четвъртък.
<br />[link=http:
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #98 -: Декември 15, 2015, 16:52:05 pm »
Тоя филм с антибиограмата го играх миналата година между Коледа и НГ :) а за болничния, май ако не си искаш, не ти дават или предлагат. Не им се пише явно.
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #99 -: Декември 17, 2015, 00:33:07 am »
Мешко, ако те успокоява, абсурда не е само при вас. Аз съм с проблеми в коляното, до степен да не мога да ходя, ревах пред кабинета на ортопеда. От една година се влача ревейки, пусках си в БГ изследвания, правих си снимка, тук ме мотаят, на ехограф ме прегледаха. Тъпчат ме с волтарен и всякакви подобни, за да спре да ме боли, защото видиш ли имам силно възпаление на менискуса, което обаче само с опипване и ехограф видяха. Решиха, че имам тромбоза, биха ми фракси, пратиха ме на сърдечно-съдов, там ме гледаха, умуваха, проблем не видяха. И всички, за тая една година обясняват, че трябва да направя ямр. Ама великия ум, ортопедичен, рече и отсече, че не съм за операция и поради тази причина няма да ми го предпише това пусто ямр. Намерих си доктор, българин, да е жив и здрав, от две приказки се разбрахме, прати ме на ямр, след една година ходене по мъките, вече втора става, аз имам някаква насока какво ми има, сега чакам часа си, за да ида да ми изпише лечението... Така се спестява на здравната каса едни пари и се отваря работа за други специалисти...
Дано се оправиш бързо и безболезнено!
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю