0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #60 -: Ноември 26, 2015, 23:42:54 pm »
Ами да ти кажа...можеш, или не - на прав път си. Щото жалба (от тези, или аналогични на тях не разбрах) - вече има за "Пипи дългото чорапче" ;) Заради дискриминационните там писания за "татко й негърския крал". Беше коментар по същата тема в профила на приятелка, с уточнението, че "може и вече да са го променили". Мисля, че не става дума за България, ние сме заети сега да разкараме Ботев и други "дискримнатори" от учебниците. Викам да подпукват и АГ-тата вече. Каква е тази linea nigra при бременни жени а? Колко дискриминационно, а и при черните жени сигурно не е толкова видима, та тотално е дискриминационно! Както и латинският език - веднага да бъде поправен, според всички антидискриминационни правила!
И БХК всъщност освен за вашите права, мисли и за вашето задрве, проумейте го. К'во сте ги заръфали тия бишкоти а? Захарта е вредна. Та и "Негърче". Хем захар, хем дискриминация на едно бухате. Мизерници такивИ.  :lol:

Извън откровения бъзик по повод поредната дивотия на БХК, се замислих колко негри, пардон чернокожи има у нас, та чак ги дискриминираме, та и с някакви бишкоти... Аз хем в голям град живея - не съм мернала един чернокож никъде. Ако мерна - не ми пречи, не го дискриминирам, нищо. В момента в Х-фактор пее един чернокож младеж, който хем е негър, хем не е българин, хем ние "шовинистите и дискриминаторите" - гласуваме за него да си седи и да ни пее момчето, ако и да е черно. Ей тия малоумни "правозащитни" организации баш, дето се навъдиха - зорлен докараха у българите неприязън към всякакви "малцинства" и редови идиоти с ей тия си прояви. А се вижда, че българите не просто са толерантни, като не им лазиш по нервите и не ги правиш на идиоти, ами даже са повече от разумното толерантни. ОбачИ тия - не та не, ся ще ни обясняват те дискриминираме ли другарката - плод на междурасова любов, или не, като Рупаме бишкоти "Негърче". Тия ги имаше и по соц-а де. И тогава куп държави, със 100% чернокожо население ни бяха "братски" и тия "дискриминираните" от въпросните бишкоти чернокожи хора, идвали тук по всякакви програми "братски" - и те са ги Рупали с нас. Ама назадничева работа тогаваааа. Не е имало БХК да ги светне, че не ядат бишкоти, ами това всъщност е хрупкане на дискриминация. Пък колко е дискриминация да кажеш на/за черен на цвят човек, че е черен...някъде толкова, колкото някой да ми каже на мен, че не съм черна. Може много да искам да съм, ама не съм. Това е факт. Фактите що да са дискриминация - нямам и бегла представа де, но от БХК сигурно имат.  Те знаят всичко в сферата на откровения абсурд, ако не го знаят - го изобретяват.

Жалко наистина, че никой не се сеща точно тях да ги...хммм атакува. В смисъл да излипсват тотално и буквално. Една пръска лепкава тиня по-малко на тоя сбъркан и без това свят - добре дошло. А умниците дето я провеждат тая интеграция (неслучващата се) и се чудят?! що тя не се случвала... Ми как да се случи бе идиоти, като методите ви са толкова адекватни, колкото исковете на БХК за това и онова. Като са ви такива "гарантите" на интеграционната политика, да не коментирам каква ви е самата "интеграционна политика", че вЕрно трябва да се разплача вече от толкова много идиотщина...

П.П. Допускам, че жалбоподателката може да е чула по свой адрес от "баба ти Пена" кибичеща пред входа нещо като: "За майка ти толкова ли бял мъж не се намери?". Което разбира се е тъпо и нелепо, а на баба ти Пена - толкУ й е акъла. Пък като те е засегнала тя - съди нея, не някакви бишкоти. Баба ти Пена и да я осъдиш и с право - тя пак ще счита, че майка ти трябвало да се съеши с някой Бай Ганьо, просто щото той не е черен. Освен това си е "наш". Може и да е калпав за всичко, обаче това е маловажно, пред факта, че си е "наш". И не е черен де. Баба ти Пена и да я спукаш от съд - ще си остане на това мнение до гроб. Също така - тя скоро няма да е на този свят, а и какво тя мислела за теб - реално хич не те засяга, ако имаш поне 2 грама мозък. Тези дето остават след нея - хич не ги е еня, с кого майка ти е правила секс и дали изобщо съществуваш и какъв точно ти е отенъка на кожата. Те си имат други грижи, от битово естество. На три ракии, ако не си мега грозна - мъжката част счита, че е много готино да правиш секс с мулатка дори. Та не те дискриминират ми чак са мераклии. Е, ако си много грозна - "не могат да пият толкова чак" и снежно бяла да си - все тая. При всички версии на ситуацията обаче - пак не схващам к'во са виновни бишкотите "Негърче". Под същото название у нас се подвизава и един сладкиш, както  и едни подобия на мъфини, ама те са в мн. число...дискриминационни.
« Последна редакция: Ноември 27, 2015, 00:04:04 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #61 -: Ноември 29, 2015, 06:07:30 am »
http://www.segabg.com/article.php?id=780287#.VliS8JprZus.facebook

Франция временно излиза от Европейската конвенция за правата на човека


Абе вижте сега, не е като да сме най-толерантната нация. Има тук не малко българи, на които черните са им виновни, винаги и за всичко, некадърни и мързеливи били. възпитават си децата в този ред на мисли и не е приятно после ти да обясняваш на твоето дете, че е неприлично да прави жест, че чернокожите миришат. Или да обясняваш, че си зависи от усилията на всеки.

Досега лошо от арабин, сириец, чернокож не съм видяла. Виж китайците са друга работа, хич не са ми на сърце като поведение.

Но че БХК си е организация без много мисъл в нея, така си е.
[/url][/url]
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #62 -: Ноември 29, 2015, 14:46:49 pm »
Даммм, четох го това за Франция. Напред, а и в предишната тема - точно в тази посока коментирахме и ние ситуацията, ако помня добре. Т.е., че при сегашния наплив от хора, огромна част от които са икономически имигранти, твърдящи, че бягат от война - трябва, ако ще временно, да се попроменят някои правила за прием. Щото според Конвенцията - на никой копче не можеш да кажеш, да ограничиш движението му дори, или да му откажеш достъп, щом твърди че е бежанец. Когато е съставян въпросният документ - никой не е предвидил, че ще бъде ползван от хора мигриращи по икономически съображения, а не бягащи от репресии и смърт.

Ние не сме най-толерантната нация, ама както знаеш у нас точно - хич не е препълнено с чернокожи. Нито съм чула/видяла/прочела да е имало ексцесии някакви точно с такива хора пък, да не говорим масово, или редовно. Мисля, че последният такъв случай беше за мъж, когато някакви Сидеров-фенове бяха нападнали, докато се е разхождал с жена си българка. Което разбира се нередно и неприятно, но все пак не е масовка, нито тези "ултра националисти" са представители на редовия българин. Те много по-често нападат безпричинно цигани, или някой който им прилича на арабин. Но те като цяло не харесват всеки различен от тях самите. Абсолютно съм убедена, че мисленето и поведението им - няма да се променят, ако по съдебен ред производители на бишкотки бъдат принудени да сменят търговското наименование на продукта си. Виж, ако получат мазни ефективни присъди обаче, заради престъплението си, което се основава на "расова ненавист" - просто следващ път едва ли ще посмеят да си я изразят така. Както и подобните им. Та твърдя, че справянето с подобни идиотски изблици и прояви иска друг вид мерки.
Има и друг момент. Дали ползваш дадена дума в негативен смисъл (контекст) с цел да уязвиш, унизиш, обидиш някого. В САЩ да кажем, доста по-различно седи този въпрос ;) По исторически причини, думата "негър" е натоварена с негативно значение. Ние не сме имали захарни плантации, на които да ни робуват тези хора обаче, та и не е баш същото когато думата "негър" се употреби тук. В случая с бишкотите - съвсем пък няма негативно значение, аналогията е с нещо приятно, хубаво, вкусно, любимо като шоколада. Имам един диск у дома, озаглавен "Руски цигански романси". Сигурна съм, че според БХК такова заглавие е обида към циганите, щото не пише "ромски", ама реално - няма никаква обида, както се сещаш. Обида, или дискриминация, би било да кажа на някой на улицата: "Бе стой по-далеч от мен бе циганин мръсен", ей така, само защото е от съответния етнос и само по тази причина - аз съм негативно настроена към този човек. Ако коментирам с други майки в парка, че детето е яло за закуска "циганска баница" е толкова "дискриминация" спрямо циганите, колкото бишкоти "Негърче" са дискриминация спрямо негрите.

БХК всъщност е организация, която има доста "мисъл", ама за жалост тя не е свързана с опазването на ничии права Вени. ;) Все повече се убеждавам, че главната им цел е, да създават такива ситуации и да водят такива абсурдни дела за това и онова, че да изкарат от нерви и най-спокойния и толерантен човек в тази държава. Всяко такова тяхно "дело" - има за цел да разбуни обществото, да предизвика масова (и съвсем логична) реакция на възмущение, да има коментари, статии, отзвук. И да кажат: "Ето, в България има расизъм, ксенофобия, ужасТ!" И сателитните им НПО - започват да се гушат пак с едни пари, че "да се борели с тези проблеми". ;) Поредната финансова схемичка, нищо повече. Ти да си чула БХК да заведе някое дело, например срещу работодател, който е отказал работна позиция на някого, защото е НАД определена (искана от работодателя) възраст? Такива случаи с лопата да ги ринеш, забранено е по закон да се поставя подобно условия, откровена дискриминация си е, нарушава се така основно човешко право - това на труд... Отварят един сайт/вестник с обяви за работа и в доста от тях това дискриминационно условие си го пише черно на бяло даже. Ама с такива неща не се занимават те, понеже няма как после да изцоцат пари от тях по някоя поредна "програма", а просто биха свършили наистина онова, което твърдят, че им е пряка задача на тях и кауза и пр. Същото е и с отказа да те наемат защото имаш малки деца, или да те уволнят по тази причина, с формално друг мотив разбира се... Тези проблеми у нас са къде по-масови, отдавна и ежедневно спохождат някого, отколкото "дискриминацията спрямо чернокожи, посредством бишкоти". Тези проблеми не са и тайна някаква, но БХК някак...не ги забелязват, или не ги броят за проблеми. Защото от тях - просто пари не се изкарват, не по друга причина.

За да не спамя в темата за малките деца, тук ще коментирам това, което си писала за системата на образование и начина на преподаване в Канада и какво е у нас по същите въпроси. С две ръце (и два крака) се съгласявам с теб и изводите ти.  :D Сега като бях на очни какво ми направи впечатление на мен. Ден Х, по предмет, който съм изучавала и преди и винаги ми е бил досаден, заради суховатата (така ми се струваше) материя, за мениджмънт става дума... И влиза професора, на видима възраст към 45 да е най-много и се настройвам аз за 4 часа отегчение до смърт. Да, ама човекът понеже е правил специализации по чужбина, практикуващ е, та е попил откъдето каквото трябва... Никакви записки, никакво монотонно дуднене и диктовка на определения за това и онова, буквално направи шоу  :lol: Цялата му лекция беше с практическа насоченост, през цялото време поставяше казуси за реална ситуация и питаше ние какво нисли, къде виждаме проблема, как бихме го решили т.е. бяхме в непрекъснат диалог. Ако не получи правилен отговор за дадена ситуация от никой в залата - обяснява как би следвало да се постъпи в нея, защо така, давайки примери от ежедневието си (съвсем битови, не само служебни). Абе...катил да си - ще разбереш какво ти разправя, какви са причинно-следствените връзки и най-вече що е то мениджър по принцип и вече здравен мениджър в частност - пак със съответни казуси и реални примери. Такаааа, аз накрая на часовете му бях буквално в еуфория, не усетих кога мина времето и изпитах известно разочарование, че приключихме. И на прибиране си мислех точно следното: "И аз толкова години да считам дисциплината за скучна и досадна, егати пропуска". Ами считала съм я, защото по нея такива са ми били преподавателите просто, че да ме отвратят, не да ме заинтригуват. Ден следващ - друг предмет. Аз обнадеждена след този професор и си мисля: "Е, явно от едно време с предишното учене - имат напредък, ей ходили, видяли, обучили са ги, наели са правилните методи на преподаване...". Влиза една дама с м'найсе титли пред името и тя не е особено възрастна и се случва следното нещо. Включва лаптопа и прожекционния апарат, казва да си извадим там листовете на които ще пишем и прожектира първия "слайд", който се оказва сканирана страница от учебника ни по предмета. И започва диктовка: "Тема първа - еди какво си заглавие. Записвайте колеги..." И продължава да диктува 1:1 това, което е сканираното от учебника, като прави съответни паузи (изчаквайки да го напишем), на по-дълги думи пита "Записахте ли?" и сменя "слайда" със следваща сканирана страница от учебника и продължава диктовката. Не ми издържат нервите и казвам: "Извинете, тези неща, които записваме в учебника ни има ли ги?". Жената ми отговаря: "Ама разбира се, аз нали по учебника ви ги диктувам." И продължи с диктовките и така 4 часа Вени. Нямаше дори някакво замисляне от нейна страна, защо получава такъв въпрос. Тя това брои за "преподаване", друго явно не е виждала и си диктува ли диктува... Идваше ми да й кажа, че ако това ще й е преподаването, да си извадим всички учебниците и да си ги преписваме мирно и тихо тия 4 часа, кой с каквото темпо му е удобно, а тя да иде да пие кафе, да обядва, на фризьор, ако иска да отиде и да се върне после да ни даде заверките, защото чинно сме си преписали учебниците и така. Няма какво да ни диктува. ми така де. Естествено не й го казах, за да не си гарантирам късане на този изпит поне 5 пъти, защото публично съм я обидила. Но да, ей така масово се "преподава" у нас каквото се сетиш и после нали...ми хората не знаели/не разбирали реално това, за което имат дипломи. Ами, като така ще "преподавате" какво взаимно си губим времето с такива "лекции"? В началото на семестъра - казвате кои са учебниците, сядаме да ги зубрим и преписваме у дома, на изпита ви ги рецитираме (повечето от нас без грам да са схванали материята естествено) и толкова. Имам колеги на по 40 - 45 години, които за тези две седмици в чудо се бяха видели, кой да изгърми отпуски, кой така да си размени смени на работа, че после месец и нещо ден почивен няма да има, зер да посещават въпросните лекции. Които бяха абсолютно безсмислени за посещение през повечето време, защото протичаха като при въпросната госпожа. С изключение на споменатия в началото професор, още една лекторка само имахме, която наистина да преподава, по същия начин като него. И използва прожекционния апарат по предназначение т.е. да илюстрира това, което ни обясняваше с множество примери и хипотетични ситуации с някоя схема, графика и пр., за онагледяване. Въпросната дама, под 30-годишна, завършила в Германия (аууу каква "изненада"). Всички останали 8 души по други предмети, които се извъртяха - диктуваха учебниците, дословно и това беше. В резюме, от двете седмици, в които посещавах лекции - само 8 часа някой нещо ми е преподавал наистина. Останалото беше излишно висене в залата. Е, "ползата" е, че много задобрях на "О!Думи" и в тетрадката ми за записки има 10-ина много добри скици, от години не бях рисувала  :lol: :lol: :lol: Сега съм заета със зазубряне на куп излишни определения, точки, запетайки и пр., защото иначе - изпитите нямат взимане. И "естествено", ако знам каква е дефиницията за "мениджър" - ще бъда добър такъв...поне според местната образователна система. Пък според мен, бих могла да бъда наистина, ако някой ме учи КАК да бъда такъв, да е чисто практически насочено обучението. Но нали, аз какво разбирам сравнено с тия накичените с титлите. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #63 -: Ноември 29, 2015, 15:49:35 pm »
Жбрул, това преподаване не е от възрастта им. Просто някой така си го разбират явно, аз това по-скоро го разбирам като някой, който не му се отдава да се е хванал да прави нещо, защото колкото и титли да имат, те не могат ли да говорят и да владеят аудиторията, просто не са за там. Мениджмънта и аз го мразех, а го преподаваше млада жена. Виж микро и макро икономика съм карала при две почти пенсионерки и си беше голяма забава със смешни примери, които да направят впечатление и да останат запомнени.
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #64 -: Ноември 29, 2015, 17:12:32 pm »
Марго, аз уточних, че всичките преподаватели, които споменах са млади хора, или сравнително млади - аз човек между 40-50 го броя за млад, да не говорим под това.... Тази дама с диктовката на учебника - също е около 50-те. Другите лектори - също не бяха по-възрастни, освен един.

"Разделителната линия" беше в това, кой е учил (или поне специализирал) в чужбина и кой е градил кариера САМО у нас. ;) Иска се разбира се и талант да умееш да преподаваш, да, не е за всеки то... Но тук не става дума за лектор, който говори скучно, или не успява добре да обясни нещо на аудиторията, или се затруднява в пряка и бърза комуникация с нея... А за хора, които изобщо НЕ преподават нищо, а диктуват учебници.  8O Буквално го разбирай това. Четири астрономически часа диктовка на учебник и НИЩО друго! Това е сбъркан МЕТОД на преподаване..."прподаване" всъщност, а не въпрос опиращ до личностни качества, комуникационни умения, възможност да предаваш знания и пр. Те тези хора - така са учили и те като студенти. Зубрили са определения и са ги рецитирали по изпити. После се написали свои учебници с определения и искат на изпит да им ги рецитираш на тях... Практиката, реалността, в това обучение изобщо не е заложена. А не, че е, ама някой просто не може да ти я предаде добре ;)

Една друга дама, която също гордо ни прожектираше сканове от нейните учебници, диктувайки ни какви са по стандарт дадени лечебни заведения, прекъсваше диктовката единствено с: "Е, разбира се това у нас не е така колеги, ама на изпита ще ви питаме за тези неща".  :lol: Т.е. за нещата дето у нас не са така и за които следва да твърдим, че са...на изпит де. Ако беше някой от другите й колеги, дето дадох за пример - нямаше да диктува, ами щеше да каже: "Така колеги, ето ги стандартите и снимките, а всички знаем, че у нас не е така. Според вас, това и онова защо не са така у нас? А какво може и следва да се направи за да стане така, както е по снимките, както е по обявените стандарти?". Щото видиш ли Марго - от нас в тази специалност, се очаква да бъдем подготвени в посока, ей тия раУти дето не съответстват реално на снимките - да ги направим съответстващи на тях. Което става с приучаване към критично мислене, вникване в даден проблем, познаване на механизмите в системата, откриване на слаби звена там, корекция и пр. Не със зазубряне на мед. стандарти. Прощавай нали, ама тях си ги има написани, ако ми е нужна справка - имам я с един клик в нет-а - не е нужно да знам наизуст даден стандарт ;) Стига да знам, че такъв има просто. И ако в дадена област нещата не вървят - сядам и гледам защо и мисля как да отстраня проблема. Наблягам на МИСЛЯ. А да се мисли по този начин е нещо което човек научава, това би следвало да е целта на такова образование. Ей това последното, е обучението в Канада по същество и във всяка нормална държава. Учиш, учиш, па като се изучиш - знаеш как да го прилагаш в практиката, какъв е алгоритъмът за решаване на проблеми, откъде да захванеш, какво да вземеш предвид, че да имаш добър резултат накрая. Не да "управляваш" такова звено със: "Бе не ме интересува как ще се справите, стандартът е такъв, действайте някак. И да им рецитираш "стандарта" на служителите си, които ти обясняват, че нямат дори марли и бинт, с които да работят". Така е в родните ни болници в момента масово, с изключение на някои частни.

Същата картинка е и в куп други сектори разбира се, давам пример с този, който ми е на мен приоритетен по ред причини. Наясно съм, че батакът в него, не е само заради некадърен мениджмънт, ама като добавиш и него на фона на целия батак - управия няма, няма и да има. Хеле при такова "обучение" на кадрите, които следва да оправят батака. За разлика от други икономически специалности - тук имаш мааалко по-различна структура на ресурса т.е. най-отгоре ти е "човешкият капитал". И те ти диктуват налЕ как без обезпеченост по този параграф - здравеопазване няма и не моЙ да има, ти си записваш, после го пишеш и казваш на изпита... Но реално - средната възраст на лекарите в България е 55 години, който може - бяга навън, специалистите по здравни грижи - отдавна духнаха, а каквито изкараме сега - духват моментално. Това разбира се ще да е следствие от много "добрите" политики по отношение на "глявния капитал" в здравеопазването, дам. И като си гледам преподавателите и като си помисля, че такива бастуни ни движат здравеопазването, никак не ми е чудно, защо е на тоя хал същото... Едни дървени философи, обучават следващо поколение такива. К'во да ти говоря...  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #65 -: Декември 01, 2015, 14:51:57 pm »
Не, че аз не обичам да правя подаръци и да получавам такива. Разбира се - те са част от атмосферата на Коледа и няма лошо в тази традиция. За жалост - наистина се превърнахме в едно консуматорско общество и вещите силно изместиха "духа на празника". Попадна ми днес това видео по темата "Коледа" - споделям го с вас, защото напомня какъв е истинския смисъл на празниците... :)

https://vidozz.com/2R2
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #66 -: Декември 05, 2015, 11:18:40 am »
Много ми хареса!! :D
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #67 -: Декември 07, 2015, 11:23:42 am »
Да си призная...тази тема я избягвам, защото по нея позициите са полярни обикновено. Имам предвид донорството на генетичен материал, ако разширя въпроса - и регламентирането на сурогацията. Една част от хората са категорично на мнение, че тези дейности следва да се извършват единствено и само като безвъзмезден, безкористен дарителски акт, една друга част (сред които съм и аз) - считат, че трябва да има И абсолютно официална опция  - да ти бъде заплатена такава "услуга", ако някой желае да се възползва. Може да има "таван" на заплащането, може много неща да се измислят по детайлите, но все пак да ги има и тези опции, наред с безвъзмездния акт на даряването.

Бях решила изобщо и ред да не пиша, покрай поредния скандал с Д-р Емин и неговата дейност, но тази сутрин се облъчих с един сутрешен ТВ-блок, след като изпратих Дани на градина и просто исках да се разсъня. Е, успях да се разсъня за около 30 сек., попадайки на "дебата" в Бтв. Призля ми от глупостите, които издрънка водещия. Обаче за пореден път се замислих, на кого правим услуга, като отказваме да приемем факта, че щом има определен вид търсене - то винаги ще има и предлагане, ама когато е нерегламентирана такава дейност - "сделката" е под масата. Пък като е под масата - рисковете са огромни за всички участващи + че се хвърля кално петно и по онова, което си става по регламент и съвсем законно, безопасно и пр. В крайна сметка - има бели държави, където е регламентирано и платеното донорство на генетичен материал и сурогацията, практикуват се от години т.е. има откъде да се почерпи опит по тези въпроси. Ние обаче...не та, не, не може, нередно, неморално н'ам какво си. Да ме извинят всички несподелящи позициите ми по тези въпроси, но наистина го намирам за глупаво това у нас. Така хем си имаме част от "сектора", в която се случват нередни и незаконни неща и няма какво да си говорим, че това не било факт, хем пък се рути имиджа на огромната част от същия този "сектор", в който нещата се случват по всички правила. И файдата къде е - не ми е ясно на мен.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #68 -: Декември 07, 2015, 12:59:52 pm »
Файдата е да се мислят някои хора за мноУ възвишени. Аз също съм на мнение, че трябва да има опция за заплащане на донорите. Едно даряване на яйцеклетки не е проста процедура, като да дариш кръв или да се "изцъкаш" в чашка /простете за грубия израз :oops:/. Последиците от нея всички знаем какви могат да бъдат, за дискомфорта и времето, да не отварям дума. Отделно, психологичния момент. Ами, ако пък има жени, които срещу заплащане са склонни да дарят, по-добре да имат това законно право, отколкото нуждаещи се жени да чакат с години несъществуващи донори....
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #69 -: Декември 07, 2015, 13:20:40 pm »
Ами Сикс, както знаеш в Испания и Дания - направо са на каталог донорите. Не знам от това да е настъпил апокалипсис. А и по такава тема точно, с "възвишено-морални вопли" - реални решения не се постигат. Двойките чакащи за донорска Я - ще плащат под масата за целта, като не могат да си позволят лукса да чакат по година и отгоре да се появи безвъзмездна дарителка и точка. А от тия неща - всички замесени са в риск. За сурогацията пък - дума да не отварям какво е.  :? И файдата къде е? Лицемерно си говорим, че не бе, няма такива неща и случки. Да, ама има. И всички го знаем, ако и да не са масовия случай - не е като да няма. И все някой такъв казус се разчува и последствията са върху ВСИЧКИ хора с репродуктивни проблеми, всички клиники и лекари работещи почтено и според действащото законодателство. Това са "ползите". Пък другото си върви все така...
И пак казвам. Опцията да се заплаща официално за тези неща - не изключва опцията, който може и желае - просто да дари. Съответно, който има времето да чака да е дарена Я - чака. Който го няма - да може да си плати. Ама не под масата, ами легално, за да се гарантира контрола над всичко случващо се. Вкл. тая донорка за кой път дава Я. Като е тайно...сещаш се.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #70 -: Декември 08, 2015, 10:11:54 am »
Няколко пъти го прочетох, да не би нещо да не разбирам. Да ви кажа малко ни е това, което се случва.

http://dnes.dir.bg/news/spisanie-tim-lichnost-godinata-jihad-islyamska-darzhava-abu-bakr-al-bagdadi-21171682?nt=4
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #71 -: Декември 08, 2015, 10:32:18 am »
Рязко ми се изпари празнично-приповдигнатото настроение днес. Не ми е весело, не ми е коледно-всеопрощаващо... Тъжно-безнадеждно ми стана. И съвършено бясно в същия този момент.
Когато водещите обявиха за какво ще се отнася следващия материал и точният израз беше: "Могилино за възрастни хора", първо си помислих че преувеличават. Знаете ги местните медии, склонността им към сензации и гръмки фрази... Очаквах пореден скандал за злоупотреба със средства  по обществена поръчка. Примерно - разправия за сменени дограми, описани по фактура така, все едно не са ПВЦ, а чист, масивен махагон. Или как фирмата на брат'чеда на кмета доставя нискокачествени ябълки за стола на старческия дом, фактурирани като трюфели поне... Или в най-лошия случай, че санитарно-битовите условия в това учреждение - не отговарят на н'ам кое изискване на ЕС и не са същите като в дом за възрастни хора в Германия, или Белгия.
Това, което всъщност видях, беше толкова потресаващо, че ми трябваха минута-две, за да започна да асимилирам, че е съвсем реално. Веднъж в живота си съм виждала бивш нацистки концлагер, отвътре, подробно... Бих казала, че той е едно много уютно и битово уредено местенце, сравнено с този "дом за възрастни хора" в гр. Кула. Сигурно съм наивна, че дори и глупава, щом до тази сутрин - не допусках, че някъде в държавата ни има подобно място. Да, знам, че в тези учреждения - не е лукс, че обзавеждането е овехтяло, че има недостиг на персонал, че ремонти се правят чат-пат и на парче и все не достигат средства, за да се направят наистина както трябва... Но това от видеото в линка са буквално нечовешки условия за живот (без кавички). Нещо повече - това е унижение, гавра и геноцид спрямо хора, които може да са моята, или вашите баба и дядо. Хора, в залеза на живота си, хора цял живот блъскали, гледали, изучили деца, а сега болни, или просто безпомощни и буквално захвърлени в някакво бунище, ей така...просто докато умрат. В унизителни условия. Повтарям.
Сигурно някой веднага би упрекнал децата на тези хора, че са ги зарязали там и как са едни безсърдечни неблагодарници, които вместо да се погрижат подобаващо за родителите си... Обаче не е там търсеният отговор. Превратна работа е живота. Може би някои от тях не са имали деца, други са преживели най-страшното за един родител - да погребат децата си без време, при трети - наследниците им едвам сами оцеляват на МРЗ, а при други - децата "са хванали чужбините, че да оцелеят"... В общи линии - не вярвам, че има много хора, които да зареждат на такова място майка си, или баща си, ей така защото "не им се занимава" просто и имат какъвто и да било по-добър избор по въпроса от...това.
Друг аспект на темата е, че не следва в държава претендираща да е "европейска и цивилизована", когато си в пенсионна възраст, а пази Боже и болен, или инвалидизиран в добавка - да зависиш от това дали роднините ти имат възможностите (и желанието) да се погрижат да си изкараш старините в нормални, човешки условия. И ако нямат - единствената ти опция да е да отидеш да чакаш "оная с косата" в някаква клоака. Или третата "опция" - да виснеш на въжето и да се приключи с тази гавра, защото това не е живот просто! Нали тия домове ги има и са замислени уж, за да може именно възрастни хора, за които няма кой да се грижи от роднините им - да си изживеят старините спокойно, достойно, обгрижени, сред други хора все пак, за да не им е толкова самотно?!!

Клоаката от видеото - взима 70% от пенсиите на обитателите си. В клоаката реално отопление - няма, защото... "Ми то имаме парно, ама то е на въглища, ама сме купили някакви кофти въглища и реално си е студено де".  8O Тук вече се присетих за първата си мисъл по темата за обществените поръчки, та явно и такава линия има в този сюжет + всичко останало. Колкото е температурата навън - толкова е и вътре. Това управата на въпросното място го съобщава като факт, който следва да е някак си нормален. Еми какво да направим? На първия етаж - са само лежащо болни хора, карали им ги с носилките директно, мятат ги по леглата и ги оставят да си гният там. Хем на студено, хем сред ужасен мухъл и влага, понеже ВиК инсталацията последно е виждала ремонт през 1962г. така, че всичко и отвсякъде тече. Освен в баните де - там не тече. "Баните" исках да кажа, понеже това са помещения с вид по-потресаващ и от най-занемарената обществена градска тоалетна, която съм виждала. Пък за протокола - такава съм виждала за последно в детските си години, понастоящем - подобни "обекти" са затворени и извадени от експлоатация, защото са негодни. Негодни, за да извършиш в тях едни свои физиологични нужди набързо. Но в същия този момент, нещо с подобен вид наричано накратко "дом" - се явява годно за обитаване от възрастни и често доста болни хора. Е, ако се случи някой да не е болен, при тези условия съм сигурна, че максимум за седмица ще бъде. Господин кмета на гр. Кула, който се явява пряк стопанин на учреждението и забележете е лекар по професия - заявява на журналистката, че било въпрос на гледна точка дали условията са добри, или не са.  8O 8O 8O Изобщо не е въпрос на гледна точка дали този човек е за преглед при колега офталмолог + колега психиатър, ако сериозно вярва, в това което изръси пред камерата. Директорката на дома, чиито кабинет е единственото явно помещение в тази сграда, което е в един чудесен вид, с новички мебели, светличко, уютно и без мухъл - не беше чак толкова безочлива. Призна си, че тя не би настанила тук своята майка. Относно вида на кабинета й - не считам, че е ненормално работното ти помещение да има нормален вид и това е нещо осъдително. Напротив. Но явно и малкото пари, които чат-пат влизат за ремонтни дейности - не се харчат за обитателите де.

Една от обитателките на дома казва, че има нужда от чорапи и обувки, защото краката й са измръзнали. Казва дори, че не е толкова зле там, защото иначе - няма къде да иде. Не съм от плачещите хора, много рядко го правя. Усетих, че ми се наливат очите. От бяс и безсилие, пред това, което гледам. Заради "социалната политика" на "държавата". Заради това, че първата хрумнала ми мисъл след видяното беше, че и аз и други редови граждани - ще изпратим (занесем) там чорапи, обувки, якета, одеала, кой каквото може. Че може би собственика на някоя строителна компания, който е свестен човек - ще прати бригада да пооправи малко стаите и баните... Ей така, защото е човешко и може да си го позволи. И, че всъщност цялата "социална политика" е някакъв кърпеж на положението тук-таме от най-обикновени граждани. Които граждани са данъкоплатци!!! Които граждани дават част от изработеното от тях, за да не бъде този "дом" в такъв вид, а в онакъв, ама той не е. И когато попитат управляващите ги "Защо така бе?" - следва как ще назначим проверка, ще направим комисия, ще уволним един бушон и ще сложим на негово място друг бушон, но "домът" ще си остане в този вид и това всички го знаят. И затова вадят кой колкото може повторно от и без това отънелите си джобове, защото... Ами защото просто това е неприемливо да се случва.
След репортажа, научаваме, че държавата чинно превежда по едни 8000лв. на година за всеки обитател на това учреждение. Плюс това, че им взимат пенсиите на хората всеки месец и колкото и да не са луди пари това - чак толкова нищо да не се подобрява - няма да е. Ако тези пари не се "усвояват" обаче за други неща.

След този репортаж - следва участие на някакъв висш духовник по повод тръшкането на БПЦ за собствеността на храм-паметника "Александър Невски" и защо трябва тя да е на БПЦ. Аргументът е, че БПЦ и през турското робство и сега се молела за българския народ, а по радостни поводи му отслужвала тържествени литургии на същия този народ. Евалата, поклон! СтраОтна и ползотворна "дейност", българският народ без тия неща нямаше да оцелее никогИш. Пък ако нотариалния акт на "Александър Невски" не е ваш - чисто ще се затрием. Но понеже като всичко друго и журналистите ни са калпави - не го попитаха тоя поп, какво БПЦ РЕАЛНО прави за благото на народа си. Къде са им сиропиталищата, а безплатните кухни за бедни, а болниците финансирани от църквата за социално слабите граждани, а хосписите им... Не го попитаха какво мисли за репортажа, който вървеше преди гостуването му. Ще се помолят ли, за хората в клоаката в гр. Кула, или ще им се откъсне от сърцето някой лев, че да дарят и да подобрят условията там...

Нямаме за жалост достатъчно дълга стена, че да събере всички дето следва да бъдат наредени пред нея. Не за групова снимка разбира се.  :x

http://novanews.novatv.bg/news/view/2015/12/08/132734/%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%8F%D1%82-%D0%B2-%D0%BC%D0%B8%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0-%D0%B2-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0/
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #72 -: Декември 08, 2015, 11:00:12 am »
И пояснението от бивша социална министърка:
държавата превежда всеки месец по 666лв. за всеки човек, настанен в такъв дом...



*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #73 -: Декември 08, 2015, 11:06:01 am »
И къде отиват тези пари?  8O 8O 8O

Джей, без извинение, но кметът е едно дебело и безочливо същество. Той щял да се погрижи за хората. А стига, бе! Щото дойде телевизия. Мухълът бил от недобра хигиена, не се проветрявало.  osi_7

После си призна, че всъщност общините си имат приоритети. И на него това не му бил приоритет.  :x
« Последна редакция: Декември 08, 2015, 11:21:27 am от blue_sky »

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #74 -: Декември 08, 2015, 19:00:12 pm »
Как да му е приоритет като домът е пълен, дори и в това състояние?! На него парите си му вървят, на тях много им здраве...
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #75 -: Декември 09, 2015, 12:17:59 pm »
Не съм гледала репортажа, нямам и намерение да го гледам, не мисля, че бих го понесла....
Разстрел им е малко, свате!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #76 -: Декември 11, 2015, 08:59:31 am »
И понеже отворихте приказка ,относно делото във Върховният съд относно собствеността на храм паметник "Св.Александър Невски" само гледайте,ако съдът се произнесе в полза на БПЦ какво ще последва от това..... :lol: Главното мюфтийство ще атакува за собственост всички паметници от културно и историческо наследство,които те припознават като техни молитвени домове,демек-джамии. Да внимават в Стара Загора, Карлово и т.н. имам чувството,че БПЦ и Мюфтийството са в скрита колаборация :( А ако ги попиташ къде им е социалната функция.... 8O Само едно молитви и молебени,кактказва Жбрул!!! :lol:
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #77 -: Декември 11, 2015, 11:07:47 am »
Няколко пъти го прочетох, да не би нещо да не разбирам. Да ви кажа малко ни е това, което се случва.

http://dnes.dir.bg/news/spisanie-tim-lichnost-godinata-jihad-islyamska-darzhava-abu-bakr-al-bagdadi-21171682?nt=4
Додич, действително всеки нормално мислещ човек като прочете нещо подобно би си казал "абсурд, това не е възможно" ... за който е пропуснал новината, лидерът на ИДИЛ  Абу Бакр ал Багдади е сред първите осем класирани от списание "Тайм" за "Човек на годината".

Отварям малка скоба, според мен се конкурира упешно за "Абсурд на годината" с номинацията на Български Хелзински Комитет за “Човек на годината” на убиеца Джок Полфрийман (австралиецът беше осъден на 20г. затвор заради убийството на студента Андрей Монов в София). Освен това същият е извършвал множество груби нарушения през изтеклите вече 6г. от присъдата и е наказван многократно от затворническите власти, затова от главния ни прокурор е отказано предложението на австралийските власти да им бъде предаден, за да изтърпи наложеното му наказание там. Изказано е становището, че при това поведение на осъдения не са постигнати целите на наказанието и е отказан трансфер. Та този човек е сред номинираните от БХК за "Човек на 2015".
След острата обществена реакция номинацията беше заменена с тази на Българско затворническо сдружение за реабилитация, на което сдружение Полфрийман е председател!?!?  Възмутена съм, и не само аз, но какво от това, спирам до тук .... и затварям скобата.

Връщам се на списание "Тайм" и годишната класация. Абу Бакр ал Багдади всички знаем кой е, сред отличените е и Меркел, с какво точно е заслужила не ми е ясно, и други "любимци" като Тръмп ....  че даже едно недоразумение нарекло се Кейтлин (транссексуалният Брус Дженър, бивш лекоатлет, който минавайки 60-те се обърка нещо човекът и явно реши да се конкурира с доведената си дъщеря Ким Кардашиян).

И така, предлагам статията на Христина Христова
Класацията на Тайм „Човек на годината“ – грандиозна пропаганда и цинична лъжа
Много добър анализ, който дава повече информация за действителното гласуване на читателите и размисли(отговори) защо тези хора са се появили в класацията впоследствие. Всъщност осемте класирани от "Тайм" нямат нищо общо с действителното гласуване на читателите, където на първо място с голяма преднина е Бърни Сандърс, Меркел е едва на десето място, Ал Багдади напълно липсва .....
Освен написаното от Христина Христова за кандидатурите, ще допълня още малко за кандидат-президентската кампания на независимия сенатор Бърни Сандърс. Човек с дълга политическа кариера, един от общо двамата независими сенатори в горната камара на американския парламент. В настоящата президентска кампания двамат основни кандидати на Демократическата партия са Хилъри Клинтън и Б.Сандърс, който се радва на изненадващо голяма популярност в тазгодишната кампания. Той открито призовава срещу олигархията, която си купува политическо влияние, срещу корупцията, срещу нарушаване на човешките права и войните .... неща които неизменно защитава в своята 30-годишна кариера. Определя нахлуването в Ирак и сваляне режима на Саддам Хюсеин като една от най-големите политически грешка в историята на САЩ и е категорично против изпращане отново на американски бойни части в Близкия изток.

Ето така работи машината за масова дезинформация, включително и нашата родна, която след като получи опорните точки, послушно си изпя песента:
Меркел човек на годината на „Тайм”, втори – лидерът на ДАЕШ Багдади

Лидерът на "Даеш" с номинация за "Човек на годината"

"Тайм" обяви Меркел за личност на годината, следват Багдади и Тръмп ....
и т.н., и т.н.
« Последна редакция: Декември 11, 2015, 11:38:36 am от marsi »

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #78 -: Декември 11, 2015, 12:46:40 pm »
Марси, наистина много добър анализ. Това само иде да покаже в каква матрица сме наредени всички - един гигантски спектакъл по Оруел. Пускат разни анкети и допитвания, за да подхранват усещането за демокрация в т.нар. модерен и цивилизован свят. И накрая ни убеждават колко нашето мнение е погрешно и незначително. Цинизми като този е предшестван от едно друго безумие, за което писах и по-напред в темата - саудитец е настоящия председател на Съвета за правата на човека към ООН. От това по-голямо лицемерие здраве му кажи.
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #79 -: Декември 11, 2015, 22:41:05 pm »
Аз сега сигурно ще ви смая с краткото: "Съгласна с всичко от предишните два поста"...и толкова. То няма какво да се добави, а и да имаше - смисъл няма...

На мен една друга тема, локална такава, ми се разхожда по нервите от няколко дни насам да ви кажа. Не ми се захващаше, защото е едно отегчително дежа вю, пропито от малоумието на жени, които са родили деца. Понякога си мисля, че ги правят тия неща от чиста проба скука, честно. Визирам поредните протести на майките с искания за...леееко увеличение на социални помощи. И искане социалните помощи да са "на калпак". За красота този път - има и няколко други искания, мааалко по-адекватни, ама така поставени, че и някой да иска да ги изпълни - би се зачудил как точно и тия какво аджеба имат предвид.
Но и този път, като всеки друг път - "бунтът" е за деЦките и колко е майчинството като размер за втората година. Откакто аз родих - всяка година има такъв "бунт" по същите причини, със същите (нелепи) искания. Преди да забременея изобщо - също имаше помня...пак същото се искаше де. За всичките тези години, които визирам - лелеяното и сега увеличаване на чиста проба социални помощи за родителите се е реализирало. Многократно при това ;) Не заради техните искания, ми така решаваха политиците ни... мине не мине - на 20 лв. отгоре, на 30... От тия увеличения (искани и сега) - аз не виждам ни раждаемостта да се вдигна, ни по-лесно да си гледаме децата т.е. реални ползи за родителите - нулеви. Исканията са глупви и бива да се редактират сериозно, ако изобщо искания ще има. Ако ще за 37 лв. на месец деЦки, ама за всички да бъдели - намирам го за идиотско, ама честно ви казвам. Ако се появи сега някой да ми каже, че 37лв. на месец са това което му е разликата за читав живот с дете и кофти такъв с дете - ще си преосмисля позицията и ще ходя и аз да квакам на площада. Ако трябва и Дани ще натикам в бебешка количка, за да се вписвам идеално, само да ме убедите, че такива искания имат и грам мисъл някаква. Някаква бе!

Ако опитам да кажа това, или нещо подобно на "протестърките" - малииии. Добре, че сме в нет-а, щото на живо - павета ще мятат по мен поне.  :lol: Не съм била солидарна... Ми не съм. Не мога да бъда солидарна с малоумието, било то и майчино такова. Нищо не ставало в тая държава, не се оправяло...ми даааа. Щом успявате да се съберете все пак немалко хора, а сте неспособни като сте се събрали да мислите вкупом какво да искате поне - как да се оправя? С малоумен народ, малоумни майки, които като са толкова малоумни - какви деца отглеждат? Титани на интелекта мей би? А! ЩЕх да пропусна, една такава се пенеше, че само за циганките имало кинти, докато настояваше деЦките да са за ВСИЧКИ деца в тази държава, без оглед на доходи, образование, брой деца, ангажираност на родителите... Така било справедливо. И даже не й хрумна, че оплютите от нея циганки ще получават и те на корем тия деЦки. То едва ли повечето от тях не ги получават и сега де, понеже покриват критериите по закон да ги взимат, но ако някоя евентуално не ги - и тя да може.  :lol: Ма иска справедливост жената и раждаемост иска и чудеса... С повечко социални помощи - няма как да не стане. Освен това с 350 лв. на месец - дете не можеш да гледаш, ама с 420 вече - ще можеш. Ми сигурно... Трябва да пробвам някой път, ако ми падне саксия на главата де....
« Последна редакция: Декември 11, 2015, 22:49:33 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!