0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #40 -: Ноември 21, 2015, 14:40:35 pm »
Ами не знам дали правилно си ме разбрал този път, ще се "чуе" нататък.  :lol:

Снощи в "Панорама" (втората половина на предаването) - имаше интересни гости по темата. Казвам и за теб и за другите на които им е интересно, а са пропуснали, ако искат да видят разговора на запис. Та гост беше и един доц.д-р (Симеон Евстатиев), специалист по ислям. Т.е. човек, който не "поназнайва нещо по въпроса", нито си гради позициите по него от четено/чуто (изманипулирано) в медиите, а човек който наистина в дълбочина познава тази религия, нейните проявления, добрите, лошите страни... И категорично нали - не е ислямофоб  :lol: Та стана дума, че не само в исляма, а в повечето религии - има и радикални (фанатизирани) последователи, които са винаги малцинство. Мнозинството са си нормални, миролюбиви хора. Да, повечето мюсюлмани по света са такива, това което и ние тук си говорим. Да го кажа пак, че явно съм оставила друго впечатление без да искам в предишните си постове. Факт е също така, че фанатизираното и крайно малцинство представители на някоя религия - обичайно доминира над миролюбивото и доста по-многобройно мнозинство на нейните представители. Ей това, което гледаме и в момента. На фона на броя мюсюлмани по света - това са "една шепа" фанатизирани откачалници, които направиха обаче такива страхотни поразии, че редовите граждани по тоя същия свят взеха да слагат знак на равенство между ислям и тероризъм. От това страдат най-много мирните, нормални мюсюлмани разбира се.
Въпросният специалист обаче - разкритикува реакцията на всичко случващо се на "ислямската общност" т.е. на споменатото мирно и нормално мнозинство мюсюлмани. И според мен напълно основателно. Каза, че не е адекватно, докато се случват ей такива неща - редовите мюсюлмани да изискват още и още "толерантност" от нас, защото те самите не били такива, но те самите - не реагират по никакъв начин СРЕЩУ изцепките на "своите". А се занимават с искания, като ИДИЛ - да не бъде наричана от нашите политици и медии "ислямска", защото така се създавал лош имидж на религията им. И както каза човекът - както и да наричаме ИДИЛ - тя по-малко ислямска няма да стане и това няма да реши проблемите с въпросната организация. Нито ще се справи с нарастващия страх и разделение в нашите общества на база кой е мюсюлманин, кой не е. Т.е. Рачо става така, че вместо самите нормални мюсюлмани да се обърнат към своите духовни лидери, да поискат от тях съответни действия, съответно публично говорене и осъждане на действията на ИДИЛ и подобните им, активни мерки, за да бъдат разграничени категорично те от онези Убавци... Редовите мюсюлмани се обръщат към нас, които все пак сме реалните мишени и физически жертви на ислямисткият тероризъм с упреци, че го коментираме, отричаме и с това си говорене - тях ги обиждаме и им изграждаме лош имидж и как те са наши жертви. Не те не са наши жертви - те са жертви на същото на което и ние сме. И това не е нормалната и адекватна реакция на мюсюлманската общност, пак казвам, мани ме мен - според специалиста по темата "ислям" не е.
Според същия този човек има цитирам: "вътрешноисламски механизми" да се реагира на случващото се. Механизъм на ниво влиятелни духовни лидери, йерархия в исляма - ИДИЛ да бъде делегитимирана. Както и всички фракции с подобни уклони, правещи подобни неща уж в името на Аллах.  Ако направим аналог с християнството на споменатите механизми - това е като Папата да отлъчи от лоното на църквата човек Х, или цяла фракция. Върховният водач (или водачи) на дадената религия като каже: "Тези не са от нашите и ние ги отричаме" - това не е просто някакво голо "политическо" изявление без последствия за въпросните. Не и когато става дума за религия, хеле пък за ислям. В исляма баш - това има преки, реални последствия върху ей такива радикалисти и делата им, както и върху възможността на тези, които организират цялата тази история - да продължават все така успешно да я организират и използват ;) За разлика от днешното християнство - ислямът е жива религия, съвсем пълнокръвна. Което в превод значи, че духовните лидери, религиозните водачи, авторитетите за всеки редови вярващ мюсюлманин - имат огромно влияние. Каквото преди векове са имали върху нас нашите религиозни лидери. Факт е обаче, че въпросните хора - не правят нищо по темата. Не реагират и не наказват според вътрешните си правила и разни техни духовници проповядващи съвсем открито екстремистки ислям и джихадизъм. Което е една мълчалива подкрепа все пак, ако и да не е официално заявена, или открито. Нещо, като това което в нашия НК формулираме като "престъпно бездействие". Редовите мюсюлмани, тези мирните - също не натискат своите лидери по този въпрос. Те се сърдят на нас и ни обвиняват в нетолерантност.

Така, че ако рационално огледаме ситуацията, а не емоционално - тя монетата има две страни, както обикновено де. Абе чуй го наистина човека, когато имаш време, аз сега преразказвам все пак, а и съм го слушала на още няколко места по темата и компилирам всичко, което съм чула от него, не само снощните му мнения. Но, ако все още не е ясно каква ми е аджеба позицията по тези въпроси - моята най-много се припокрива с изказаната от този човек снощи. Просто защото тя е разумната, обективната и обоснована с нещо. Редно е все пак "ислямската общност", щом наистина не припознава себе си в делата на тези хора и твърди, че е потресена колкото нас поне от тях - активно да застане срещу тях. Което до момента - наистина не се е случило Рачо. Гневът на редовите мюсюлмани - сега е насочен към редовите християни, които биват отстрелвани и взривявани, на които им режат главите, във вид на упреци, че сме нетолерантни и ислямофоби и пр. В крайна сметка, такова поведение все пак - оставя впечатлението, че мюсюлманите всъщност одобряват подобни действия спрямо нас, макар и безмълвно. Което води само до подозрения и параноя спрямо тях "на общо основание". А това е в наша и в тяхна вреда все пак.

"Западняците" в последно време - са добили странния маниер да се "самобичуват" за всичко лошо, което се случва на тях, или на някой друг по света. Някакво такова "по презумпция ние сме виновни". Което е абсурдно все пак. Ако приемем, че ние сме виновни за всяко зло, ние редовите граждани, аз и ти, то следва да приемем, че всеки мюсюлманин е тероряга. Пък това не е вярно. А като се държим така - ние реално не изискваме нищо от "другите", не търсим някакви варианти за общи действия с тях, спрямо това, което всички не одобряваме. Само взаимно се сочим с пръст, което е глупаво и безплодно...

Линк за предаването: http://bnt.bg/predavanyia/panorama/terora-t-evropa-ba-lgariya-va-nshniyat-minista-r-daniel-mitov-20-11-2015
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #41 -: Ноември 21, 2015, 15:07:45 pm »
Малко извън темата. Много ги мразя нашите медии като задъвчат едно и също нещо, сякаш всичко останало е спряло. Три дни гледам тоя с вързаните очи дето се е наредил да го прегръщат французите, а примерно за протестите за винетки и лунно затъмнение...
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #42 -: Ноември 21, 2015, 15:14:07 pm »
Марго, те нашите "медии" не са за коментар даже... От друга страна, точно в момента светът се тресе буквално и донякъде е нормално приоритет да са международните новини. Ама и да не беше ставащото сега - пак нямаше да отразят проблема с винетките де, ами щяха да ни заливат с детската "Евровизия" и от сорта. В общи линии, попадна ми една картинка тия дни, която идеално съответства на състоянието на българската "журналистика" ;)


Нямам какво да добавя май към това "нарисувано мнение"
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #43 -: Ноември 21, 2015, 15:41:16 pm »
Абе при желание поне веднъж в една емисия ще го заменят тоя. Направо насаждат омраза у мен  :lol:
Но явно, че желанието липсва :)
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #44 -: Ноември 21, 2015, 18:11:45 pm »
Поствам един интересен текст по актуалната "тема на деня". Качвам го, заради опита на нормален, а не на политически и високопарен език да се обясни/коментира онова, което всички всъщност виждаме.

http://www.ivremena.com/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/%D0%BD%D0%B5-%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B0-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%81
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #45 -: Ноември 21, 2015, 22:11:21 pm »
Свате, благодаря! Много ми хареса текста, само с последния абзац не съм съгласна напълно.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #46 -: Ноември 24, 2015, 08:55:06 am »
И пак за родното образование и "уважението към учителя". Макар, че в контекста на материала, може да си говорим за "уважаване" наистина, ама в един друг смисъл на думата де ;)
http://news.plovdiv24.bg/598853.html
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #47 -: Ноември 24, 2015, 10:30:13 am »
Изпратих детето на градина тази сутрин, пия кафе, цъкам из фейса, попадам на драматични кадри. От Сирия. Разрушени сгради, окървавени деца... Пореден упрек от приятел към „онези другите“, които твърдяли, че не всички лазещи към Европа са бежанци. Честно казано – зачудих се къде е връзката между снимките и твърдението на доста хора, че повечето мигранти – не са бежанци. Би имало връзка, ако някой твърди, че в Сирия няма война и не умират хора. Аз досега не съм попадала на подобно твърдение от когото и да било. Също така – пострадалите на тези кадри хора – не са дошли до Европа, да сме ги върнали обратно в Сирия и сега нали...ето пострадли (мъртви) са.

Все по-малко разбирам тази сълзливост и отказ да се приемат някакви очевидни факти. Толкова очевидни, колкото и фактът, че в Сирия се води война и умират хора все пак. Понеже нали – има и други кадри, при това милиони. Снимки, видео, репортерски интервюта с „бежанци“. На тези другите кадри – се виждат с „невъоръжено око“ стотици млади, здрави мъже, които уж са „бежанци“ и тук таме между тях – някоя жена с дете. Не съм от сълзливите хора, не съм и от бездушните, просто си задавам някакви въпроси, които ми се струват логични. Аз хем съм жена нали, не здрав мъжага в разцвета на силите си, но ако тука стане каквото в Сирия и реша да бягам – дали ще зарежа майка си, баба си, детето си? Ми не, няма. Вие ще си зарежете ли семействата там където падат бомби? Едва ли. А тези мъже, прииждащи сами сега – дали са си зарязали семействата там където падат бомби? Съмнително. Може някои от мъжете пристигащи сами – да са изгубили всичките си роднини, при някаква атака – да. Ама стотици хиляди мъже, с по 10-ина 20 близки роднини (при тях знаете са големи семействата) да са изгубили цялата си фамилия, до крак – смятате ли колко жертви са това? Ми няма толкова за цялото време на конфликта в Сирия, даже и наполовина не са. Пък и много от избитите досега в Сирия са християни, но това е отделна тема. Пък „бежанците“ са мюсюлмани главно. Ако са избили семейството ти и бягаш, за да оцелееш – слизаш от ферибота в опрятен външен вид, нахилен и правиш с пръсти знакът „виктори“. Сериозно ли?
И понеже просто си си изхвърлил личните документи и казваш „сириец съм“ - номерът минава. Европейските гранични власти са с вързани ръце, щото ако си наистина сириец – как да рискуват да те отпратят? И хайде „добре дошъл“ и ти. Може да вади очи, че стотици хиляди такива хора, не са никакви бежанци, но понеже не можем формално да го докажем още на границата и ...“шах и мат с пешката“ за нас.
Боби ми сподели интересни данни по темата одеве. България разполагала с 6000 места за бежанци, от които „заети“ са 1500 към момента. САМО! При този „бежнски“? поток – не е ли доста странно да имаме свободни места за настаняване на бежанци? Тя държавата ни, че не е идеална – не е. Но ние дето сме недоволните й от това и онова граждани – все пак живеем в мир, не ни падат бомби по главите, не ни колят някакви изроди от ИДИЛ, не сме гладни, жадни, болни... Ние недоволстваме заради разни други неща, които са ни дерт, защото базовите ни нужди са задоволени и при това положение – други са ни дертовете. Например новите цени на винетките. На тези хора, от споменатите кадри от Сирия, вЕрно ли в България няма да им хареса, ако се доберат дотук м? Не им предлагаме 5-звездни условия в местата за настаняване, но на някой бягащ наистина от това по снимките - „бежански лагер“ бил той и в България – ще му се види едно много, много приятно място. Или поне приемливо. Ако бягаш с дрехите на гърба си от война, влачил си се незнайно колко дни и нощи, през какви ли не трудно проходими терени, гладен, жаден, болен... И като пристигнеш тук – ще хвърляш подарената ти храна, дрехи, играчки, вещи от първа необходимост, защото са ти ги дали „друговерци“? Амиии. Уточнявам, че достатъчно кадри има и на въпросните храни и вещи – не са остатъци от нечия трапеза, подхвърлени на тези хора все едно са прасета. Пакетирана храна, или прясно сготвена, по всякакви там санитарни стандарти валидни в ЕС. Даренията от редови граждани на нещо – също не са някакви продрани парцали с лекета, ако са дрехи, а съвсем нови, или дрехи без следа от употреба. Същото е и с играчките. Да не говорим, че такива неща осигурени като дарения от куп хуманитарни организации са чисто нови и с етикети. Няма братче! (В моя град, има даже магазин на „Червения кръст“ в който за много символични суми се продават страхотни детски играчки с етикетите. Купувала съм. Все са от дарения, които дарените с тях – не щяли) Горките „бежанци“ тия неща ги хвърлят и скандират, че сме фашисти и им нарушаваме правата, ако не ги пуснем да си ходят боща където им се дощяло в Европа. И ние всички трябва да се направим на ударени с чук по главата поне и да не се замисляме дали така ще правят, ако са наистина бежанци, или няма. Ми няма да правят така. То не иска особено мислене и дълбоки „анализи“.
Оплакващите псевдобежанците и постоянно упрекващи мен и такива като мен в расизъм, ксенофобия, липса на човечност и разбира се параноя - твърдяха също така, че не, така с тия вълни – не сме допускали терористи. Понеже те терористите имали пари и ако искали да дойдат – щели да кацнат с първа класа на летището в Париж (примерно). Да, ама то на летището в Париж да кацнеш – не е само до това да си платиш полета, ами там има все още здрав граничен контрол, свалят ти куп данни, не минаваш с „изгубих си паспорта“, с фалшиви документи – рискуваш да те закопчаят още на терминала... Докато по сухопътните граници и то при тоя наплив...нали се сещате. Оказа се, че при сегашните атентати в Париж – двама от тия дето „си дръпнаха шнура“ на стадиона били...даммм. „Бежанци“. Законно пропуснати, ползващи се със закрила в ЕС и как си му е реда. Точно така се установи кои са те де, понеже са им свалили пръстови отпечатъци на влизане и сега ги сравниха с тези на труповете. Не е като нещо паспорти, подхвърлени и пр. http://www.segabg.com/article.php?id=779507 Все още пръстовите отпечатъци се водят като сигурен начин за установяване на самоличност доколкото знам. Или и това не? Може би са фалшифицирали базата данни разследващите, по поръчка на „световния заговор“...срещу бежанците.

Ми какво съм искала аз, да, така било, НО ВСЕ ПАК, заради такива неща – да не приемаме бежанци ли? И наново плач за горките хора, можело да са малък процент от всички прииждащи, но не бива никакъв риск да се поема и на един да не помогнем. ОК де. Така да е. Ами в такъв случай, понеже имаме форсмажор – следва някои правила да се променят съответстващо на форсмажорна ситуация. Не става да сме разграден двор, както досега, като прониквали чат-пат легално, нелегално 100-200 души на месец. Сега се изсипват хиляди и то всеки ден и това месеци наред. Ами при това положение – ограничават им се правата. Строим лагери, или както ще ги наречем там места за настаняване от абсолютно затворен тип, не връщаме никого, настаняваме го където в момента има възможност, не където той бил искал. Всеки, който е хванат на територията на ЕС, като незаконно проникнал – задържане от същия вид, никакво хоцкане и възможност да „изчезне“ от погледа на властите, приоритетно проучване на такива какви са що са... За който се окаже, че идва от мирна държава – кораба, самолета, влака и обратно там. Незабавно и без хънта – мънта. Аман от идиотщини вече, честно!

Бил ми замъглен мозъкът от омраза прочетох одеве и страхът го замъглявал, рече поредната диванна активистка, „дълбоко съпричастна“ с тези хора и „бранеща изконни човешки ценности“. Разбира се най-близкото на бежанец, което е виждала на живо е сириецът, който й продава дюнер. Той Бойко Борисов не е сам в „титаничното си мислене“. Има си хас. Може пък да ми е замъглен мозъкът, знам ли...но поне със сигурност все още ми е останал такъв.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #48 -: Ноември 24, 2015, 12:14:02 pm »
Свате, няма смисъл, душа.... откажи се да обясняваш на хора, които никога няма да сгреят. Само си хабиш нервите и времето. Приеми че си расистка, ксенофобка, нацистка и каквото там те наричат и си свиркай. По-добре гореизброеното, но здраво стъпил на земята и притежаващ повече от 2гр мозък, отколкото безмозъчен диванен активист, живеещ в облаците.  8)

Относно предния ти пост за учителката в шуменското село - не се учудвам от реакцията на директора. Тя работата в нашата държава е "А вие защо биете негрите?" Неадекватни институции, неадекватни управляващи, неадекватен народ.... Чудя се още как не съм развила шизофрения...
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #49 -: Ноември 24, 2015, 13:53:16 pm »
Толкова "хуманизъм" свате и сълзи за "нещастните хора по света" (а вече и у нас), а в собствения ни двор е ето това: http://burgas.topnovini.bg/node/641915 Ама нали...голяма работа. Някакво си дете с ДЦП предало Богу дух, ами то и за него по-добре така, какво да се мъчи, че и майка си да мъчи... (четох ги такива). Те не се имат за фашисти де. Доколкото аз помня - именно фашистите са имали подобно мнение по тези въпроси, но тя пък тази манипулация нали...знаеш ли.  Докато пишат това за тази новина, на друго място стръвно плачат за "бежанците". Ми да, това е шизофрения, не ми се вързва особено със "съпричастност". Но то с моя замъглен от омраза мозък...к'во ли разбирам и аз де.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #50 -: Ноември 24, 2015, 23:02:06 pm »
От 31.12 Канада ще приеме 25000 бежанци. САМО жени и деца или семейства мъж-жена-дете. Докато се проучат напълно ще се настйняват в изолирани военни лагери. И пак има много хора против, случаи на насилие пад мюсюлмани и напрежение.
А това е Канада...отворена и толерантнй страна
[/url][/url]
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #51 -: Ноември 24, 2015, 23:13:04 pm »
А как толерантна и отворена страна бе Вени? Що не приемат 25 000 млади мъже? Има такива в излишък дето се вика, пък и са супер за работна ръка, няма семейства, че деца и грижи по тях.... Много "тъпи" милите канадци, не си знаят интереса те. А я виж Европа. И още и още иска даже....
Как така ИЗОЛИРАНИ, че ще ги и проучват?! А правата на тия хора да са м? Потресена съм!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #52 -: Ноември 25, 2015, 01:47:29 am »
Ми като си нямат БХК и ще прокопсат :lol:
[/url][/url]
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #53 -: Ноември 25, 2015, 07:26:12 am »
 
Вчера Турция "настъпа котето по опашката" с действието си срещу руския боен самолет. http://epicenter.bg/article/Svalyaneto-na-ruskiya-Su-24-shte-ima-tezhki-posledstviya-za-otnosheniyata-ni-s-Ankara/86310/7/97
Ердоган и той върти едни интриги, знаейки че са член на НАТО и само да решат могат да задействат член 5 ( нападението на страна член е нападение срещу всички) и то точно сега, когато дядя Владя предлага международен съюз срещу ИДИЛ.

Относно Путин напоследък все повече му се радвам. Няма да е зле някои умни държавни глави да вземат пример от него в частност отношението му към емигрантите и малцинствените групи.
« Последна редакция: Ноември 25, 2015, 07:38:33 am от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #54 -: Ноември 25, 2015, 13:38:05 pm »
Ми като си нямат БХК и ще прокопсат :lol:

Номинирам те за  изказване точно на място ! :lol:


*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #55 -: Ноември 25, 2015, 15:50:22 pm »
Откровено казано, не считам, че точно другарят Путин и неговият режим са пример за подражание за когото и да било. Разбира се, като всичко на този свят - никой не е абсолютно прав, грешен, добър, лош и пр. Конкретно това негово изказване относно малцинствата (ако наистина е негово) го споделям. Не, защото съм тоталитарист по душа, а защото съответства на личните ми разбирания по този въпрос точно. Давам си сметка, че много хора - имат обратни на моите разбирания, другояче ги виждат и мислят нещата, не оспорвам това тяхно право.
За съжаление на всички ни обаче - виждаме как едни прекрасни на теория виждания по такива въпроси - не се реализират в практиката и водят до огромни, огромни проблеми. Проблеми за нас т.нар. "мнозинство", но и проблеми за т.нар. "малцинства". Когато 100 пъти си се убедил, че това което правиш - не дава желания резултат най-малкото, да продължаваш упорито да го правиш същото и да очакваш различен от досегашния резултат е самоубийство. Европа обаче - продължава да си прави каквото досега, да твърди, че така трябвало и било правилно, като в същия този момент нейните лидери бяха принудени (най-после) да признаят на глас, че сме претърпели абсолютен крах в интегрирането на тези и онези в европейските държави. Последно?
Хем сме се провалили в нещо, хем пък се настоява да продължим да го правим по същия начин това нещо, понеже то така било правилно и щяло да стане.  8O Ми сигурно съм много тъпа, да, щом в такава позиция не намирам никаква логика. Ама никаква наистина.

Продължавам да чета мнения, ама мноооого, че се насаждала омраза към мигрантите сега, от всеки, който постави следния въпрос. "Как тези новодошлите ще се интегрират успешно в Европа, след като дошлите доста преди тях, родени и расли тук, вече трето поколение - също не са интегрирани?" Отговорът е, че с любов, уважение и толерантност щяло да стане. А с тези предишните не било станало, поради липсата на любов, уважение и толерантност от мръсните европейски шовинисти към тях.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #56 -: Ноември 26, 2015, 00:31:15 am »
Точно гледах един филм по БНТ, който следва да е документален. Много приятен за гледане, много позитивен, много обнадеждаващ такъв, много човешки... Става дума за Германия, защо тя е мечта и цел на мигрантите, няколко лични истории на СИРИЙЦИ получили право да пребивават там...
Дикторът обясни, че всички германци приветстват "политиката на отворени врати" и се чувстват щастливи и горди, че могат да помогнат на хора в нужда. Чувстват се длъжни да го направят, защото по време на Втората световна война - много германци са търсили спасение извън родината си и затова сега - следва да върнат жеста на други и пр. Между редовете и набързо се каза, че някакви там хора и организации нещо протестирали срещу приема на толкова много чужденци накуп, как Меркел казала, че трябва да ги е срам от тези техни действия и...после потокът на позитивното говорене отново забълбука.
Главните герои на материала - трима млади мъже. Приятни на вид, облечени с европейски дрехи и говорещи с интервюиращия ги журналист на английски език - без грам запъване т.е. нали не е "английски първо ниво". Супер случайно разбира се и тримата се оказват компютърни специалисти. Не просто високообразовани хора, а и със специалност търсена на трудовия пазар не само в Германия в днешно време. Нищо не казаха за Аллах апропо, колко са мюсюлмани, колко е важно за тях това и пр. Тцъ. Хората обясниха, че в Германия - придобитата квалификация в родината им се признава, което е от главните причини да искат точно там да бъдат. Същите са хора, които вече имат трудов стаж зад гърба си. Изключително светски настроени - в смисъл, че това, което искат да постигнат е в общи линии същото, което иска и всеки европеец. Спокоен живот, с добър стандарт на , благодарение на доброто им образование и положен труд. Не социални помощи, джамия до гъзЪ и километър приказки за "правата ИМ". Сигурност и просперитет за семействата и децата им. Единият има жена и малък син, които след 2 години раздяла - пристигат при него в Германия легално. На въпрос към този мъж конкретно, дали ако в Сирия настъпи мир би се върнал? Отговорът му беше: Не знам да ви кажа. Ако до година-две настъпи мир - може би. Но, ако мине много време - ще останем тук, детето ми ще е научило немски, ще живее тук, ще познава този живот и вече как да го върна там?  Тук ще останем, ако стане така, аз заради сина си все пак рискувах да тръгна. Такаааа. Това е мисленето на всеки от нас по такива въпроси, дето му викаме "европейско". Или не? Другите момчета, които още не са семейни т.е. няма фактор "дете/деца" за такива решения - казаха, че биха се върнали в Сирия. Цитирам единият по памет: "Ние се интегрираме добре, но за нас Сирия е Сирия и бих се върнал, ако мога". Доста българи по света биха казали същото си мисля... Може да се интегрирам навсякъде, ама ако България се пооправи - бих се върнал.
Дали съм против такива мигранти да приемем в България? Не, никак даже. А те реално са и истински бежанци, в Сирия все пак има война, не гърмят пиратки, та и да не са като гореописаните хора - пак съм ОК да ги приемем. Такива като описаните нагоре хора и за мен са "добре дошли" у нас и в Европа изобщо, ако са такива. Защо? Ами защото това не са хора нуждаещи се от интеграция. Те искат да са тук, защото техните виждания за света и живота просто са като моите и вашите. Ако сме различни все пак в някакви детайли, те са наистина детайли и не пречат по никакъв начин на мирното ни съвместно съществуване. Един от тези мъже изказа и мнението, че трябва да имаме такава мигрантска политика (ние в Европа), която да дава възможност на хора като него да идват тук легално, НО за да работят. И да е ясно, че не са добре дошли други, които гонят социални помощи. ТОЙ го каза, сириеца. Едва ли защото мрази сирийци, а защото е наясно какво мотивира повечето мигранти дето се пишат бежанци да лазят насам. И защото именно заради такива хора - той е бил принуден да стигне дотук ползвайки два пъти услугите на трафиканти на хора + че е изминал пътя от Гърция до Германия ПЕША! И като е стигнал в Германия знаете ли какво? Ми отишъл при полицията и казал: "Сириец съм, нямам документи". Така направили и другите двама. После изчакали без крясъци и драма 8-10 месеца да мине процедурата, която да установи кои са и дали са те наистина.  Получили са цялата грижа, добро отношение и помощ възможни, учат ударно немски. Единият от тях трябва да учи наново каквото е учил в Сирия, ама в немски университет. В Сирия не успял да завърши, а и си е изгубил, той пък наистина документите по пътя. Не се бунтува, не скандира, не реве, че е дискриминиран... Зубри немски, всичко ще захваща отначало и се усмихва и казва, че си струва.

Хубав филм, позитивен, нека се покаже и другата страна на мигрантския поток разбира се, НО... Винаги изниква едно НО поне, та и няколко в подобна "документалистика", която яко намирисва на пропаганда. Колко мигранти и бежанци влязоха в Европа за последните месеци? Хайде ще кажа милион, макар че реално са повече. Колко от този милион са сирийци? ИМА значение това и ще кажа защо. Диктаторски, мракобесен, какъвто и да е бил техният режим, той беше СВЕТСКИ. Има значение това, като идваш в Европа. Не всичко ти е чуждо и неприемливо тук, даже напротив. Интегрираш се успешно, защото реално - не се налага да се интегрираш, само малко да се адаптираш за разни неща и толкова.

Като го гледа човек този филм и да си помисли, че всички сирийци са компютърни спецове с европейски манталитет. Не само те де, ами всички мигранти. А ние гадните ксенофоби и шовинисти не ги щем тези хора... Разбира се, че между всички идващи сега има и като хората във филма. Процентът какъв е? Нисък. Ама не защото идват от еди къде си зер. Просто процентът на този тип хора във ВСИЧКИ страни по света, вкл. европейските държави, Канада, САЩ е малкият процент. Нарича се "каймак на обществото". Като разбуташ една държава - този каймак първи изтича и хуква да се спасява. След него хуква и "тинята" обаче, щото и те са хора и те душа носят. Във филмчето - нямаше и кадър за тази "тиня". Нормално, филмчето има друга цел. Да ни покаже какви хубави неща ни се случват и ни чакат от "великото преселение на народите" в момента. Ако беше наистина долументално - щеше да покаже и другите хора. Тези необразованите, с "националните носии", които след безумен преход пеша и изтощение се надупват да се молят на Аллах по ливадите, понеже това им е най-важното на света... И да се наложи да си зададем пак въпроса, който е актуален в Европа от мноооого време. А именно: "А ТЕЗИ как да ги интегрираме?". Онези от филмчето - лесни, не ги мислим. Ама те са малкооо.

Целият този филм е еманация и на досегашната европейска политика по същите наболели въпроси, каквито и днес имаме. При това с все по-страшна сила ни стоят. А именно - да не говорим кое е проблемното, да се направим, че го няма, да се съсредоточим над хубавото и това от което НИЕ имаме полза... АлоУУУ лицемерите! И сега вЕрно ли се чудите защо там едни хора са капсулирани, мразят ни, не се интегрират? Ами защото това ваше лицемерие - те го виждат и усещат отдавна. То е нормативно зададено. И задължително за нас другите. И уж в полза на тях и на техните права, ама всъщност не е така и то се видя, та изгърма даже. Неведнъж де. Когато ние кажем, че проблем има - следват санкции, че сме го казали. Не следват действия по решаване на този проблем реално. Затова тези хора са аутсайдери, затова ние другите хора се страхуваме вече от тях "на общо основание". Защото в Европа е забранено тези проблеми дори да бъдат назовавани. Което е първата и необходима стъпка към евентуалното им разрешаване. Като я няма нея - няма НИЩО. Не сгрявате, че да снимате трима сирийски компютърни инженери, които са "хора за пример" отвсякъде - не ви решава проблемът с едни 900 000 души, които още са в първобитно-общинния строй отвсякъде, ама вече живущи в Мюнхен, или Париж, или Виена. Този факт - няма автоматично да ги превърне в тези хора от филма. Те просто ще си изградят нова пещера там където ги натикате. Както правеха и досега.

Разбира се, когато аз (не само аз де) ги казвам тези неща съм ксенофоб. А възвишените ЕС-лидери, "правозащитници" и друга паплач - са бели и добри, понеже просто не говорят за проблеми дето вадят очи. А как то няма такива проблеми. После пък плачат за резултатите от проблемите дето ги нямало де... И едни такива "европейски политики", чак да се умилиш. Или да минеш на "Диазепам".
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #57 -: Ноември 26, 2015, 22:15:51 pm »
Нека дружно се насладим на поредният "подвиг" на БХК, в борбата му за опазване на човешките права. За тях бишкотките и техните търговски наименования са една изключителна опасност за човешките права и почти заплаха за световния мир дори... http://www.dnes.bg/obshtestvo/2015/11/23/negyrche-i-negyrka-ne-moje-diskriminaciia-e.284158

Тия катили от ИДИЛ толкова ли не могат да им намерят адреЗа? Поне нещо читаво да свършат, като така и така са решили да стрелят и да се взривяват. Хем БХК и подобните им - са си емблема на упадъчните нрави в днешна Европа, без никакви кавички. Така, че и откъм идеология няма да правят компромиси... Те Париж та Париж, пък концерт, пък бар... Язък значи за напъна им.  :lol:
« Последна редакция: Ноември 26, 2015, 22:23:56 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #58 -: Ноември 26, 2015, 22:49:53 pm »
НИ моЪ поиЧи  :D  Да пуснат веднага, ама веднага, жалба срещу заглавието на романа " Десет малки негърчета":D


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :) -тема 2
« Отговор #59 -: Ноември 26, 2015, 23:16:25 pm »
Мдааа, може би и редакция Том Сойер и Чичо Томовата колиба.  :wink: