Смайли, щом е изписан за 10 дни АБ - толкова го давай. Много често хората, особено такива, които считат АБ за вредни и "отровни" си самосъкращават курса на лечение. Обичайният ефект е, че оставят недолекувана инфекция, която до седмица - десет дни набира нова сила и се налага втори прием на АБ накрая. Та нали...вместо да избегенеш прием на АБ, накрая се тъпчеш с два поредни, щото няма накъде.
Рискът от пиене на АБ за щяло и нещяло и на често - не е в това, че един вид си сриваш имунната система и тя в бъдеще вече не може да се справи сама,каквито са и опасенията на майките в общия случай. Безразборният прием на АБ - води до риск от резистентност към определена група АБ, или дори към всички такива препарати, ако човек редовно прекалява с всички. Затова и лекарите питат, когато ти изписват АБ, дали си пил такъв скоро, какъв е бил и съответно - изписват препарат от друга група, за да се избегне този ефект. Лично аз, а и всеки кадърен специалист - АБ няма да даде, освен, ако вече е очевидно нужен и просто няма какво друго да се направи, всякакви консервативни методи са изпробвани, за достатъчно дълго време, но пациентът само се влошава. Другата опция е да не дадеш АБ, пациентът съвсем да стане зле и да опре до болнично лечение накрая. Ама вече тогава - идват абокатите, АБ в комбинация най-често (не само един) + други препарати и така реално - си навредил на пациента си. Защото си го оставил да стигне до състояние, което налага по-дълго и по-агресивно лечение. Възстановяването е по-бавно после + че реално вместо да пиеш един АБ, ама навреме, пиеш повече и по-дълго после.
Казвам ти ги тези неща, за да не те гризе, че си дала АБ, че имало начин да го избегнеш, ако беше почакала, ако беше опитала това и онова и пр. В периода, който споменах в предишния си пост, когато при моя Дани се случи ситуацията с многото прием на АБ - правила съм я тази грешка.
Не го дадох когато му беше времето, беше още бронхит, на челна стойка застана да са капки, откашлящи сиропи, витамини, даже в един момент мислех, че тръгва да се оправя и така. Колкото навръх Коледа, рентгена на бял дроб да ми покаже как съм го "оправила" с една хубава пневмония. Та две седмици и кусур си мъчих детето с какви ли не илачи, беше му зле и накрая лекувах нещо много по-тежко, ест. пак с АБ. И повече такива "експерименти" - не си правя.
За нашия случай, имай и друго предвид. Т.е. не си мисли, че задължително и при вас ще има подобна случка. Многото боледувания при Дани тогава, бяха заради много проблемната трета сливица (която извадихме де). Когато го пуснах на ДГ, тя хем вече беше във "върховата си форма", хем беше ей това време на годината, като плъпнат всякакви вируси и ест. в градината - хлапетиите разнасят поне няколко различни наведнъж. Както споменах, преди това той почти не ми е боледувал, за сефте на 1,3 години и после още веднъж и това беше. Даже помня, че не се притеснявах изобщо, че ще започне да боледува, именно защото беше много по-здрав от всички деца край нас. Като лепне някой вирус - проблем нямаше, него го изкарва "на крак" дето се вика. Обаче сливицата е като една огромна гъба, която е перфектна среда, за бързото размножаване на микроорганизми. Т.е. такива, които естествено си ги имаме и не са проблем, заради нея рязко стигат до количество, което вече е проблем. Вирусът служи като катализатор само, да поразклати имунната система и всичкото това да навири рогата.
И оттам се почват секрети, това слиза надолу, започват кашлици, идва си ред на Т и другите екстри и накрая се налагаше АБ. Т.е. при моя Дани проблемът беше, че зад носа му има един постоянно активен генератор на инфекции и мааалко нещо да си закачи - "генераторът" заработваше с пълна сила, ако успее в добавка и нещо бактериално да му се лепне + вече хванатото - красотЪ. Та изчаках да навърши 3 години и я махнехме и с това приключи цялата драма, пиене на АБ и пр. Сега боледува в "рамките на нормалното", ако мога така да се изразя и продължава само от ДГ да си хваща нещо де.
Ако не ходи, хем е контактен непрекъснато с всякакви болни хора - не хваща. Но явно в ДГ са повечко и по-концентрирани циркулиращите вируси, на малка площ, по-близки и продължителни са му контактите със заразни хора и съответно - оттам лепва.
От май месец не беше боледувал, уви снощи в 3:30ч. ме събуди ревящ и оплакващ се от болка в едното ухо. Малко по-късно вдигна и Т. Оказа се, че в момента актуално вирусче удряло в ушите, много пациенти и деца и възрастни минали през нашата ЛЛ тези дни със същите оплаквания и има си хас баш у нас да се размине де.
Ще видим как ще приключи тази история. Иначе за мен поне 2-3 боледувания на година са съвсем приемливи. А и с възрастта наистина по-рядко се случва и по-леко минава, та и това има значение.
И за мен и за него - колебания да се пие АБ нямам, когато има показания за това. Да почна АБ, ей така, превантивно едва ли не, защото съм убедена, че няма да се размине без - не. За жалост - доста хора точно това правят на своя глава, още по-жалкото е, че доста лекари и те изписват по същата "логика" АБ, а то...ми няма такава логика. Иначе - вредни лекарства, ей така по принцип - няма. Вредно е да се тъпчеш с лекарства, които не са за твоето състояние и от които реално нямаш нужда. Във вашия случай - реална нужда от АБ си има и още как.
Бързо оздравяване и дано не се повтаря скоро това!