Мед, доста след годинката дадох на филия с масло. Т.е майка ми го направи - аз нито закусвам, нито "филия с нещо" я броя за ядене и някак не ми е хрумвало, не че заради някакви опасения от алергии. Но помня, че четох за меда - след годинката поне. Сега...че на нас масово са ни топили залъгалките в мед и не сме пукнали - друга тема
Но все пак е известно, че е риск меда при бебета и така.
Ядки - пак след годинката по същите причини и ядки не ям и не се сещам за тях. Малкото обича обаче и то сурови. Имам лешник в двора на къщата - цялата реколта годишна, което са няколко кила поне - си я изяжда той. Само фъстъци не давам, защото май към тях е алергичен, ама те не са и полезни, пък били токсични, пък н'ам какво си. Абе - без фъстъци се живее добре. Всякакви други ядки яде на корем. Обича слънчоглед също така, купувам белен и него яде суров.
Супи без застройка не обичам и не готвя такива. Когато съм дала жълтък (яйце) - дала съм и застроена супа значи. При всички случаи е било преди 10-я му месец, или най-късно тогава. Жив е.
Така, или иначе застройката на супата е реално сварен жълтък, дори да я застроиш при вече изключен котлон. Като малка - баба ми правеше десерт от няколко много разбити жълтъка (до пяна почти) с пудра захар и какао. Изяла съм хиляди такива, съвсем сурови всъщност. Полза дали има - не знам, но е вкусно и не е имало вреда.
Райски ябълки не съм давала, щото не са ми попадали и даже не знам как се консумират. Всякакви други ябълки - яде от много ранна възраст, сурови - не на сок и пр. Първо пасирани, после стъргани, сега - цели и необелени.
Да имам второ дете...няма да погледна "схема за захранване", дори собствената си такава, честно. По-голяма глупост от това чалдисване със захранването до 1-и клас и алергиите - за мен няма в днешно време. С миенето на зъбите (на буквално малки бебета с половин - един зъб) е общо взето подобна история и има сериозен пазар там на джаджи и пасти, да не го забравяме. И за други "полезности" е пазарен ПР, а не необходимост реална, ама по-лесни жертви от нас родителите - едва ли има