Аз пък се учудвам как толкова лесно възприемаме "чуждите" празници и ритуали, а също толкова лесно забравяме българските.
Празник за честване на мъртвите в БГ --> задушница, раздава се сладко (бонбони, вафли, жито и т.н)
Празник за гонене на зли духове с маски --> кукерството.
Ако празнуваме и сме наясно с българските празници и учим за тях в къщи и в училище, нямам нищо против да се осведомяваме за и участваме и в чуждите празници и обичаи.
Но има ли училища, които честват кукерство, или пък деца, които носят сладки на задушница за "Бог да прости"?
Това съвсем не е укор или заяждане, просто насочване на вниманието
В Англия в училищата има седмица на...(и тук различни държави и култури). Децата четат и учат за държавата, празниците, обичаите, храната и евентуално се обличат с костюм, но в Англия има много строго следване на униформата, та различните училища, различно постъпват.
Та в този ред на мисли, ако по програма се заложи, че в края на октомври, че се учи "Седмицата на САЩ" и децата си направят в училище парти за Деня на вси светии (<-- българското наименование; Хелоуин е американска дума, малко като юзър вместо потребител или да си казваме Хелоу вместо здравей, не че не го правим...ама аз си падам защитник на българското
)...та аз не бих се сърдила, ако го празнува, но бих се сърсила, ако в училищата и в къщи не ги учат на нищо (или недостатъчно, за да не изпадаме в крайности) български традиции, празници и обичаи.
Има ли още масово коледуване и лазаруване по училищата, както едно време, когато класната ще ни раздаде стихчета и коледни песни да научим, ще се изнамерят костюми, ще направи кратка програма и по Коледа ще ходим по библиотеки и читалища да изнасяме представлението и по ОФ клубовете, но те вече ги няма, ама аз нали съм си от старото време...
Поздрави и весел и усмихнат ден на всички?