0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Правим опити за бебе - Тема 7
« Отговор #1020 -: Декември 18, 2015, 07:59:24 am »

Да не говорим за ВУЗ. Това лято пак станах студентка - изискаха ми всякакви документи, но не и имунизационен паспорт ;)

[/quote]

ne знам как е сега , но като се дипломирах / около 97г, / Варна , отказаха да ми дадат дипломата поради липса на ваксини.Та се наложи  лекар да заведа за да обясни ,че няма как  да се прави реимунизация при липса на първите, След това при МАГ в друг ВУЗ грижи не съм имала. ;)

пс Jbrul , не успях да се справя с цитатите , ама знам че ще се откриеш:)))
« Отговор #1021 -: Декември 18, 2015, 08:42:59 am »
Този спор въобще не е за тази тема, но ако може да се намеся и като юрист. Маки, Жбрул, истината е някъде по средата.

Маки, права си за Закона за здравето, действително някои имунизации са предвидени като задължение.

Жбрул, наистина, когато в текста на закона е предвидено някакво задължение, но за неизпълнението му няма санкция (в случая разбирайте наказание - напр. затвор, глоба и т.н.), реално това не е задължение, а препоръка. Правиш го, ама ако искаш. Щото никой не може да използва принуда за да те накара да го правиш. И не, недопускането до ДГ примерно не е санкция, ваксинацията се явява един вид условие, за да те пуснат. А в законите ни има условия за почти всичко, но това не ги прави задължения. Предполагам, това се опитва да обясни Жбрул.

И сегааааааа - за неваксинирането обаче действително е предвидена глоба в закона (по-конкретно от 50 до 100 лв., а при повторно извършване - от 100 до 200 лв.). Което прави ваксинацията ИСТИНСКО задължение дори и по закон. Примерът със здравните осигуровки е подходящ, защото при тях е същото. Както и с много други неща.

В общи линии, често юридически, спор няма - задължителните имунизации са си задължение. Реално обаче не са. Моето лично виждане е, че причината за това не е в характера на задължението, т.е. ваксинациите не са истинско задължение не защото държавата е избрала да ти даде, видиш ли, право на избор, а както и във всеки друг случай - защото не хаби ресурси да събира толкова дребни глоби. Ако тя имаше читави механизми да си събира глобите (разбирайте всякакви глоби, не само тези), щяха да ги налагат със сигурност и този спор нямаше да го има.

*
« Отговор #1022 -: Декември 18, 2015, 11:49:36 am »
AdeliaMiss, мерси за намесата, точно това опитвах да обясня, ама хич не ми се получи.  :lol: По закон някои имунизации са определени като задължителни, има предвидени санкции (глоби), ако не изпълниш това свое задължение, но в практиката - всъщност нищо не следва за теб, заради това, че не си го изпълнил. Дори въпросните глоби не съм чула да са наложени на някого, някога. Но все пак, за ваксините конкретно е важно да подчертаем, че дори дефинирани като "задължителни" - това НЕ означава, че някой може да бъде имунизиран насилствено, въпреки волята си. Което е важен момент. Важен е, защото така реално - правото на личен избор по въпроса на всеки човек - не е нарушено. Да, недопускането в ясла/ДГ, без ваксинации е "условие за допуск", а не е наказание/санкция, ама родителите на такива деца го броят точно като репресия спрямо тях и децата им. И заради това тръгват и подобрен род спорове, като сегашния де... За куп професии - наличието на здравна книжка - също е условие да можеш да работиш точно това, по тази логика и този вид служители са репресирани. За да бъдеш пилот на самолет (да те допуснат да учиш за това) - пак има условия физически на които, ако не отговаряш - не може. И това е репресия значи. Ако не си платя данъците в срок, за което съм длъжна по закон - ми се начисляват лихви - значи ме наказват, следователно пак ме репресират... И до утре мога да изреждам такива примери, ама не виждам смисъл, би трябвало да е ясно какво имам предвид. Ами като живеем в общество, имаме държава - имаме и права имаме и задължения. Доста от задълженията - не ни допадат и на мен не ми допадат де, ама...спазвам си ги. Не е коректно обаче думата "задължение" - да я приравним във всички случаи на "насила, чрез принуда могат да ме накарат да направя нещо което не желая". В случая с ваксините у нас - явно каквото и да пише в закона - няма ваксиниран насила човек, та даже и глобен за това, че не се е ваксинирал - няма. Та къде е толкова "драмата" - не стана ясно.

kategori4nost, не се съмнявам в думите ти. И с предишното ми виШУ и с това - не е изисквана подобна информация, ни за прием, ни при записване, ни при дипломиране. Сега бях изненадана, че ми поискаха медицинскоо при записването, което си било изискване на МУ-София за всичките им студенти, но във въпросния документ - пак нищо не пише за ваксини. А в общи линии пише, че не съм на инвалидна количка и не съм сляпа (слава Богу). В твоя случай, въпреки, че са ти създали спънки заради липсата на имунизации - все пак си си получила дипломата де. Т.е. не си пострадала и ощетена, все тая какъв е закона, въпреки че със сигурност са ти похабили доста нерви де. Като знам на какво е способна администрацията в някой ВУЗ....ужасТ  :lol:

Спирам и аз да спамя по тази тема. С пожелание скоро всички списващи тук да видят заветните две чертички, пък другото...когато му дойде времето ще го мислите. Хубав ден на всички!  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #1023 -: Декември 21, 2015, 09:23:48 am »
Как сте момичета  :), нека да е лека кратката работна седмица
и да са приятни оставащите дни до Бъдни вечер и Коледа  :)

« Последна редакция: Декември 21, 2015, 09:37:14 am от marsi »

« Отговор #1024 -: Декември 21, 2015, 10:12:37 am »
Имаме си точкаааааа :) Идеално сакче и започнало да се образува жълтъчно мехурче.  :D

« Отговор #1025 -: Декември 21, 2015, 10:17:17 am »
Браво, Ади, хайде дано повечко от нас да те последват  :bighug: :bighug: :bighug:
*
« Отговор #1026 -: Декември 21, 2015, 10:30:20 am »
Имаме си точкаааааа :) Идеално сакче и започнало да се образува жълтъчно мехурче.  :D

Браво,Ади.
Страхотни новини по Коледа  :)
Пожелавам ти безпроблемна бременност и леко раждане след 9 месеца.
 :bighug: :bighug: :bighug:

Колко време продължиха опитите Ви...дай ни малко кураж, че аз нещо съм се отчаяла....
« Отговор #1027 -: Декември 21, 2015, 10:36:06 am »
Аз писах малко по-назад - това ни беше 7ми месец опити, като първите два не ги усещам като сериозни. Останалите 5 си бяха сериозни. Пих АЦЦ този месец и забелязах така лелеяната прозрачна белтъкообразна ЦС.

Благодаря ви момичета!  :bighug: :bighug: :bighug: Място не мога да си намеря от радост!

Не се отказвайте!

*
« Отговор #1028 -: Декември 21, 2015, 11:10:39 am »
Честита точица Adi, скоро чакаме да се похвалиш и със сърчице  :heartbeat:

Носи в душата си зелено дърво и пееща птичка навярно ще долети
*
« Отговор #1029 -: Декември 21, 2015, 11:36:39 am »
Браво, Adelia, много се радвам за теб :) В коя седмица си? Скоро трябва да видите и как тупти сърчице :)

« Отговор #1030 -: Декември 21, 2015, 11:39:33 am »
4та седмица и 5 дни. Това какво се води - 4та или 5та седмица? Много съм зле...

« Отговор #1031 -: Декември 21, 2015, 12:23:04 pm »

Честита точица, Ади!
Очакваме скоро да чуеш и сърчицето  :)
Лека и спокойна бременност ти желая и здраво и усмихнато бебче на финала :babyflips:

Момичета,
Док ми каза, че всичко е наред с мен след хистероскопията и ми каза веднага след НГ, на 2-3 ден от цикъла да пристигам да ми прави схема за стимулация и да почваме инвитро процедурата.
Много се вълнувам :) Дано да имаме късмет!
*
« Отговор #1032 -: Декември 21, 2015, 12:52:47 pm »
Mirracles вярвам, че 2016та ще донесе щастие на много от нас, които отдавна го чакаме. Дано ветеранките да сме сред първите с положителни тестчета в тема 8  :)

« Отговор #1033 -: Декември 21, 2015, 13:05:57 pm »
Ади, честито! Пожелавам ти безпроблемни 9 месеца!  :)
« Отговор #1034 -: Декември 21, 2015, 13:47:18 pm »
Честита точица и от мен, Ади! Много лека бременност ти пожелавам и здраво бебе след 9 месеца!

4 г.с. + 5 дни е 5та седмица, т.е. имаш навършени 4 пълни седмици и в момента тече петата ;)

« Отговор #1035 -: Декември 21, 2015, 16:23:26 pm »

Лили,

Дано наистина ни се усмихне съдбата и да ни дари с това щастие!
Как вървят при тебе нещата? Кога се планира следващата процедура при вас?

*
« Отговор #1036 -: Декември 21, 2015, 20:27:28 pm »
нищо ново при мен  :( мисля, че спуках фоликула този месец,поне не го усещам вече. Едва ли е била качествена Я,едно заради високото ФСХ и второ заради ниския Е2 така че не очаквам изненади ( не че не забъркахме един кекс преди О)  Очаквам цикъл към 31ви,дано не подрани,за да мога на 4ти да пусна хормони и ако ФСХ пада,може би ще ми трябват още няколко месеца докато падне достатъчно,за да помисля за пункция.Иначе окончателно решихме повече да не правя стимулации,просто не ми се отразяват добре. Абе надъхала съм се за 2016та ама да видим кой кого ...

« Отговор #1037 -: Декември 22, 2015, 16:54:51 pm »

Лили,

Стискам палци да ти се нормализират хормоните и да можеш да направиш следващата процедура скоро!

Момичетаааа,

Попаднах на един линк с много Коледни бебета и си помислих з атова, което си пожелахме преди няколко месеца и как лека полека се случва вече -

http://www.housebeautiful.com/lifestyle/kids-pets/news/g3006/knitted-christmas-baby-outfits/

С пожелания за още много Коледни чудеса в нашата тема!

mc101

https://www.youtube.com/watch?v=WSUFzC6_fp8
*
« Отговор #1038 -: Декември 25, 2015, 23:19:06 pm »
Честита Коледа, момичета! Пожелавам ви здраве, уют, любов и много чудеса!

*
« Отговор #1039 -: Декември 26, 2015, 08:39:46 am »
Весела Коледа момичета! Нека най-съкровенните ви мечти се сбъднат много скоро!!  santa2  preggo mc101