AdeliaMiss, мерси за намесата, точно това опитвах да обясня, ама хич не ми се получи.
По закон някои имунизации са определени като задължителни, има предвидени санкции (глоби), ако не изпълниш това свое задължение, но в практиката - всъщност нищо не следва за теб, заради това, че не си го изпълнил. Дори въпросните глоби не съм чула да са наложени на някого, някога. Но все пак, за ваксините конкретно е важно да подчертаем, че дори дефинирани като "задължителни" - това НЕ означава, че някой може да бъде имунизиран
насилствено, въпреки волята си. Което е важен момент. Важен е, защото така реално - правото на личен избор по въпроса на всеки човек - не е нарушено. Да, недопускането в ясла/ДГ, без ваксинации е "условие за допуск", а не е наказание/санкция, ама родителите на такива деца го броят точно като репресия спрямо тях и децата им. И заради това тръгват и подобрен род спорове, като сегашния де... За куп професии - наличието на здравна книжка - също е условие да можеш да работиш точно това, по тази логика и този вид служители са репресирани. За да бъдеш пилот на самолет (да те допуснат да учиш за това) - пак има условия физически на които, ако не отговаряш - не може. И това е репресия значи. Ако не си платя данъците в срок, за което съм длъжна по закон - ми се начисляват лихви - значи ме наказват, следователно пак ме репресират... И до утре мога да изреждам такива примери, ама не виждам смисъл, би трябвало да е ясно какво имам предвид. Ами като живеем в общество, имаме държава - имаме и права имаме и задължения. Доста от задълженията - не ни допадат и на мен не ми допадат де, ама...спазвам си ги. Не е коректно обаче думата "задължение" - да я приравним във всички случаи на "насила, чрез принуда могат да ме накарат да направя нещо което не желая". В случая с ваксините у нас - явно каквото и да пише в закона - няма ваксиниран насила човек, та даже и глобен за това, че не се е ваксинирал - няма. Та къде е толкова "драмата" - не стана ясно.
kategori4nost, не се съмнявам в думите ти. И с предишното ми виШУ и с това - не е изисквана подобна информация, ни за прием, ни при записване, ни при дипломиране. Сега бях изненадана, че ми поискаха медицинскоо при записването, което си било изискване на МУ-София за всичките им студенти, но във въпросния документ - пак нищо не пише за ваксини. А в общи линии пише, че не съм на инвалидна количка и не съм сляпа (слава Богу). В твоя случай, въпреки, че са ти създали спънки заради липсата на имунизации - все пак си си получила дипломата де. Т.е. не си пострадала и ощетена, все тая какъв е закона, въпреки че със сигурност са ти похабили доста нерви де. Като знам на какво е способна администрацията в някой ВУЗ....ужасТ
Спирам и аз да спамя по тази тема. С пожелание скоро всички списващи тук да видят заветните две чертички, пък другото...когато му дойде времето ще го мислите. Хубав ден на всички!