makiyaki, Законът за здравето мога да ти го рецитирам, понеже точно това уча в момента. Здравното осигуряване в България също е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, ама колко са неосигурените лица - ти ли ще провериш, или аз да ти кажа?
За ваксините е същата работа. Поради причина, която ти посочих многократно напред - реално никой не може да бъде санкциониран за прескачане на тези си задължения. Поради което, специално у нас - те са баш "ако искаш". Ако не искаш - не следва нищо за теб. След като не ти извличат детето полицаите от вас, за да го ваксинират насила, или да го направят това с теб - значи не е задължително и можеш да не го направиш. Толкова.
Но
цигу задава съвсем резонният въпрос в този разговор. А именно - докато е лично мнение, просто изказано някъде - да, може, няма проблем какво е то точно. Когато от личното мнение произтичат последствия за околните и то негативни - вече е различно.
Аз не съм юрист, по темата която така те разяри, юристите ЗА У НАС - казват следното:
"Всяко лице – лично за себе си или като родител може да откаже извършване на задължителна имунизация, което поведение ще бъде свързано със съответните негативни административно-правни последици." В превод - не ваксинираш - не може на ясла и градина. Реално - други последствия у нас - няма за такива родители. Да, твърдя го. И не само аз, ами хората които пряко се занимават с тези въпроси. Дали трябва да е така като "последствия" - няма да коментирам.
В закона е взето предвид, че задължителният характер на имунопрофилактиката, макар и възприеман като ограничаване на лични права, не е реципрочен на принудително поставяне на ваксина. Демек, това което ти разправям от самото начало - има политика на държавата, целяща да те
склони да поставяш ваксини, като ако не го правиш - за теб има някакви неудобства (негативи), НО това не е нито насилие, нито задължение в буквалния смисъл - на силово наложено действие спрямо някой, който категорично не желае това действие да бъде упражнено спрямо него. Не могат насила да ваксинират теб и детето ти. Къде е "задължителното" реално?
Практиката е такава, защото се дава превес на обществения над личния интерес - нормално е и това.
Уточнявам ги тези неща, само заради упрека ти, че аз нещо не боравя с факти и "разтягам локуми по темата" и не знам кое как стои точно. Само, че сериозно си се объркала.
Много, ама много неща във всякакви сфери са регламентирани като задължителни за гражданите. Само, че както винаги - "дяволът е в детайлите". Ако дадено твое задължение - не може и не ти бива налагано силово - няма основание да пищиш, че има принуда спрямо теб, при това неизбежна. А за ваксините е точно така. Няма принуда. Когато някой бъде насила ваксиниран, против волята му - тогава ще се съглася, че ваксините са задължителни.
П.П. Относно бъдещите ти деца, пускането им на училище и в коя държава ще е...разбира се, че си е лично твоя работа това. Аз го дадох като пример за политиките по темата на отделните държави, съвсем в контекста на разговора, та не се е "промъкнало" в темата. То е част от нея. Незибежна и не по моя воля. Няма какво да те обижда. В САЩ, за тия неща - би търпяла негативи, в Англия - не би. Оттам насетне кое ти е по-важно - неваксинирането, или липсата на негативи - си е чисто твоя работа. Което именно казах и напред. Отстояваш си избора с всички средства на място Х и търпиш негативи от него, или трябва да ходиш на място Y - където с твоя избор и мнения държавата е съгласна. Имаш и трети вариант - да промениш нещата по вълнуващата те тема , в държавата, която сега обитаваш. Това е.
И аз намирам за тъпо, ако синът ми не е бил на ДГ повече от 60 дни - да ме разиграват с нови изследвания за чревни паразити и пр., все едно го гледам в градския канал. А и като не ходи на ДГ е здрав, като ходи - все нещо се разболява... Та по-скоро аз трябва да ги карам да се изследват.
Ама....такива са правилата у нас - спазвам ги. Тъпи, или не. В САЩ - няма такива дивотии апропо. Като не ме кефят нашите правила - мога да се преместя при вас. Хем откъм ваксини ще съм безгрижна, хем откъм ДГ.... Ама не са ми толкова голям проблем едни изследвания, че да се забия в САЩ.