lilibell, известни са над 40 типа ЧПВ, или поне толкова бяха, когато аз за последно се рових по темата
Та по твоя въпрос знам (предавам по памет), че при нискорисковите за рак щамове, т.е. различните от HPV 6/11/16/18, ако е имало еднократен контакт със заразено лице, или няколко, но с неголяма честота и в твоето тяло не е попаднал вирус в концетрирано количество, имунната ти система е била в кондиция и е подтиснала вирусното размножаване, то може да има процес на "самоизчистване" от вируса. Ако се пусне тест в момента, в който все още си прясно заразена и тялото ти се бори с инфекцията - ще излезе положителен. Ако се пусне същия тест след известно време, а междувременно си провеждала и целенасочено лечение за справяне с него - може да излезе отрицателен. Остава винаги "уговорката", че в тялото ти, в минимално количество, "спящ" може да е останал все пак въпросния ЧПВ и просто да не го хване теста. Възможно е и да е напълно изчистен при обстоятелствата, които посочих, но човек винаги си има едно наум, ако е лепвал такава инфекция, следи се редовно и при проблем - взима адекватни мерки навреме. Поне вирусолозите, с които аз съм разговаряла са на мнение, че веднъж имал ли си ЧПВ, дори от нискорисковите щамове - не може да се приеме за 100% сигурно, че не е останал някъде скатан в теб, дори при отрицателен тест за същия. В тази ситуация се приема, че няма активна инфекция, пряка заплаха за здравето ти, не си заразен, може никога повече да не избие, може и наистина имунната система да го е унищожила "до крак". Но статистиката сочи, че в повечето случаи - веднъж като е имало инфекция и е имало симптоми, следват рецидиви при доста пациенти, ако при тях настъпи имунен срив. Има и пациенти с положителен тест за ЧПВ т.е. доказано носителство, които обаче никога не се разболяват. Защо така - никой още не знае. Всички сте наясно, че имунологията е съвсем "тъмна Индия", повече и от вирусологията.
Ще ти дам и обратен пример на твоето питане. Ако е възможно и сигурно, че човек може да се излекува, ако е лепнал ЧПВ, защо тогава за високорисковите типове, тези причиняващи рак - това не важи? Лепнеш ли ги - това е, не минават. Затова и за жени водещи полов живот - има изискване първо да се тестват за тях, че ако ги няма - тогава "Церварикс". Би следвало и за тях да може да се излекуваш, ако може и за другите типове.
Личният ми опит с тези гадории, стартира от времето, когато не бях чувала за ЧПВ. Бях ученичка, пред завършване на гимназията, гаджето ми явно е било от не особено верните и ме обзавежда с кондиломи. Шаш и паника естествено, докато разбера какво е, моята АГ ми казва, че "нищо особено", започва едно горене с един там препарат...бе цял месец мъки, не искам да си спомням. За гарнитура - наглия тип твърди, че явно аз някъде съм хоцкала, защото на него нищо му нямало.
И факт - нямаше му в онзи момент нищо видимо. И като всеки мъж - няма да признае изневяра, като има шанс да се измъкне. Че аз друг партньор нямах и кой ми го е лепнал това - ясно ми беше, ама ако мислиш, че АГ спомена изобщо за ЧПВ (ако и тя е знаела) - друг път. Кога точно ме е заразил - нямах понятие, но брадавиците избиха, когато рязко свалих 6-7 кг. за месец, бях в стрес, заради загубата на много близък мой човек, а имунната ми система я нямаше никаква. Та след цялата тази простотия, два месеца молби и увещания от него пак да се съберем и аз с лапешкия си акъл и любов нали...кандисах.
И тогава него го простря един як грип, след което се нацъфка и той с кондиломи. Нищо му нямало а? Кой знае откога го е влачил и разнасял вируса, ама рядко боледуваше, да не говорим за тежко и все му се е разминавало до онзи момент. Та тогава пак се скарахме де, вече окончателно и повече не ме е инфектирал поне.
Дооооста години след това, научавам за съществуването на ЧПВ и, че кондиломите се причиняват от такъв. Това беше и причината за първи път да търся специалисти по темата, за да питам като съм го имала 100% - излекуване има ли, няма ли, да очаквам ли пак да ме споходят, заразна ли съм, била ли съм през всички тези години и пр. Навремето моята АГ, каза, че вече е излекувано и аз де да знам за какво става дума и, че това не е като вагинални гъбички да лепнеш. Обясниха ми каквото и аз ти казах напред. Факт е, че от онова време (1999) - много пъти ми е била смазана имунната система, но за щастие - никога повече не ми се е случвала тази случка. На тест - също не излиза да съм носител на този щам, но си имам винаги едно наум, че може да си го нося още и при подходящи условия - да избие пак. Казвали са ми, че е вероятно напълно да съм се изчистила навремето, била съм млада, организмът силен, взела съм мерки веднага след като съм разбрала, че нещо не е ОК. От друга страна обаче - щом инфекцията така ме е ударила, че да избият кондиломите и то сериозно - не може да се счита, че вирусът е бил в малко количество. Което пък води до допускането, че едва ли съвсем се е изчистил, щом толкова здраво ме е полазил, а реално - никой не може да каже 100% кое от двете е вярното
Написаното дотук обаче - не се отнася за ЧПВ от канцерогенните, които посочих в началото. Аз поне не съм попадала на публикация, или мнение на специалист, че ако се заразиш с тях - има излекуване. Така, че говоренето за ЧПВ като цяло е едно, за конкретни щамове - друга бира. Ако трябва да обобщя: За нискорисковите типове - гаранция, че са изкоренени напълно никой не може да ви даде, а за високорисковите - няма излекуване, със сигурност. Та никого не съветвам, при положителен тест за какъвто и да било ЧПВ "да си свирка" и да си мисли, че "няма страшно". Особено пък за щамовете водещи до рак.