Евелина, и моят мъж по принцип е с високо кръвно (наследствено от майка му, как пък наследи всичките й болести, а не взе здравето на баща си, който на 81 г. само дето има очила и слухово апаратче). И да, може и да се чувства добре, но хапчетата се дават като превенция. Защото от високото кръвно до инфаркта е една малка крачка. 120/80 е нормално кръвно за мъж, но 160 горна граница е много.
Непременно съпругът ти трябва да се обърне към специалист. И да, взимат се хапчета доживот. Но по-добре 80 г. с хапчета отколкото примерно 50 без. Поговори сериозно с него и най-добре отидете заедно на лекар! Инфарктът и инсултът са най-големият бич за българския мъж и го застигат често между 50 и 60 г. Бащата на една приятелка беше много спортна натура, не помня да е бил изобщо, не пушеше. Отиде си на 55 г. от сърце. Патологът казал на приятелката ми, че сърцето било уголемено и бил учуден, защото това се контролира медикаментозно. Превенцията е нещо, което много куца в България. Всяка година, а за хронично болните и по-често, трябва да се правят кръвни изследвания, кардиограма и т.н.
Та за мъжа ми. От 7-8 г. взима хапчета за кръвно, през това време смени двама кардиолози (преместихме се в друга държава) и двамата са на същото мнение. Изпробва различни хапчета, изписани от лекарите, разбира се, докато улучат тези, които му понасят най-добре.
Спирам по темата.
Маки, за международното осиновяване на дете от България само знам, че детето трябва да има първо три отказа в страната. Познавах американци, които осиновиха ромче. Очевидно не бяха от един и същи етнос с детето. Не мисля, че бяха богаташи, имаха собствени деца, но искаха още едно. Но това беше преди около 20 г. Вероятно нещата са се променили. Успех на всички фронтове!
Не си ли починахте добре без тв?
Приятна неделя на всички и чакаме скоро следващия положителен тест.