Лили, аз разбрах, че който няма проблеми с усвояването, трябва да взима по една таблетка. А който има, трябва Д-р да му предпише по колко.
На НЕОФОЛИКА пишеше да не се взима повече от 2 табл, освен ако не е предписано друго.
Извън стандартната дозировка, посочена в листовката на лекарствени продукти, които се продават без рецепта - не следва да се взима "отгоре". Това като правило за всякакви препарати. Конкретно, че мета-тата, ако пиете някоя таблетка отгоре - нищо няма да последва страшно - друг въпрос, но за много други неща - не е така.
При всички планиращи бременност жени - следва да се направи и тест за тромбофилия и този за мутации и да се знае, има ли няма ли проблем с усвояването на ФК. Ако има - лекарят ви ще ви дозира какво и колко да приемате. Естествено НЗОК не ги поема тези изследвания де, но те са много важни момичета и който не ги е правил - бива при първа възможност да ги пусне. Касаят и успешното износване на бъдеща бременност и превенция на проблеми за плода. Да ги пуснете вече бременни и тогава да се взимат някакви мерки - в доста случаи е "след дъжд качулка", за съжаление.
Кварталните АГ-та в България - масово не са и чували за тромбофилия де... И в чужбина и у нас - въпросният тест можете да си направите без да сте насочени от лекар в съответната лаборатория, която прави такива. Нямам идея колко струва това навън. През 2010, когато аз го правих в "Геника" - платих към 200лв. за всичко. Пък кръв ми взимаха в Пловдив, че идва специален куриер да я взима и транспортира по определения ред до София и това беше крайната цена. Сега и да не е поевтинял този тест - по-скъп не е станал. Сумата не е непосилна, а това е едно от базовите изследвания все пак. Та както казах - който още не го е правил, при първа възможност е добре да си го пусне.
Моя роднина две износени бебета изгуби, 2-3 седмици преди термин, заради тъпата тромбофилия и местните "светила" й викаха: "Еми стават такива неща понякога, не знаем причината, ха дано другия път...".
Вие нали разбирате какво е два пъти това да ти се случи, не в първите седмици, ами вече очакваш раждане всеки момент, стегнал си багажа, купени креватчета, колички... Аз малко след второто й загубено бебе се бях регистрирала тук и бях почнала да чета... Тя с третото, аз с първото забременяхме по едно и също време. Тя - кървене, лежане, лекарски мнения как "то си било нормално..."
Решавам да се намеся и я питам тромбофилия-тест правила ли е - естествено не беше, сефте чува, пита какво е това. Натиснах я аз да го пусне спешно и воала. Цяла бременност на фракси, но на финала - живо и здраво момченце на термин, през март става на 5.
Ако пак беше чакала "на късмет" и на местните АГ-та - и това дете щеше да "приключи" като предишните две. Надявам се, че илюстрирах достатъчно, защо е важен тест това.