Jbrul, не съм специалист по българско право и не знам какви истерии има в интернет, защото не се интересувам много, но когато една държава глобява и санкционира дадено поведение, значи човек НЯМА избор.
За да пуснеш дете в детска градина в БГ ваксинациите са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ. Никой не те кара да ги слагаш, но тогава защо задължително ги ИЗИСКВАТ при прием в ДГ? За социални, детски и там други надбавки дето ги споменаваш е същата работа. НЯМА равенство в България, а в Америка без имунизации НЕ можеш не само на детска градина, но и в училище и университет да бъдеш приет. Също не можеш да станеш американски гражданин или дори да получиш временна зелена карта, ако НЯМАШ ваксинации.
За това колко е скъпо на държавата да ни пази здрави и да ни осигури ваксини и здравеопазване СЪМ напълно съгласна. Но да няма глоби и разделение.
makiyaki, пак ще кажа - как е в САЩ по въпроса аз не знам. Приемам, че е така както ти го казваш. И ако е така наистина - ще се съглася, че ваксинациите там са задължителни, щом пък и те глобяват, ако нямаш...
В България - никой не е глобен, защото не се е ваксинирал. Законно, или не - и детските не спират и от училище не връщат неваксинирани деца.
Посещението на ясла и ДГ - НЕ СА задължителни за никого у нас. Та поради тази причина - избор си имаш, принуда - няма. Можеш да не ваксинираш и да си го гледаш у дома детето, може да го ваксинираш и да го пратиш на ясла и градина - както желаеш. Това не е липса на избор, да ме извиняваш. Това е понасяне на последствията от избора, който правиш. Както аз и детето ми - бихме си понесли последствията от избора ми да слагам ваксини, в случай, че някой от нас пострада заради този ми избор. Не, никой не ме е карал насила, така съм преценила аз, направила съм си избора по въпроса, от този ми избор - има някакви следствия (добри, лоши). Ти като решаваш да не слагаш ваксини - наясно си какви ще са последствията от това ти решение все пак, понасяш си ги и толкова.
Има си "режим на достъп" за куп учреждения и е нормално да го има. Да вземем една банка например. Дори да имам право да притежавам огнестрелно оръжие и правото да го нося с мен 24/7 - влизайки в банка, в качеството си на редови клиент - нямам право да вляза въоръжена. Ако и по принцип да имам право да ходя така, на почти всякакви други места. Ако не ми изнася това - имам право да не ползвам банкови услуги, имам право да си оставя пищова у нас, като ще ходя до банката - права имам всякакви. Има обаче и правила, които не са случайно измислени - както за ваксинирането, така и за достъпа на въоръжени хора по разни места. Нямам право да влизам с пищова в банката, защото може да съм я закъсала финансово и да ми хрумне да извърша въоръжен грабеж и да изпозастрелям куп народ по тази причина. Или нещо да изтрещя и да го направя това и без цел да докопам пари. Та превантивно, с цел да бъдат защитени и служителите и другите клиенти от подобни неща - просто не моЕ да влизаш въоръжен в банка и точка. Пък ти си имай права, никой не ти ги оспорва все пак.
Откакто в Сирия има война и масовите ваксинации не се случват, поради реално липсваща държава и здравна система, знаеш ли какво се получи? Ами само за 2-3 години масово НЕваксиниране се завърна полиомиелита. Дето ние с теб и поколения медици са го виждали само по снимки. ТОВА се случва, когато няма масови ваксинации. Няма нищо в природата, което изчезва, има само контрол на болестите - целенасочен. И ей това е препъни камъчето по темата, което антиваксърите - не желаят да вдянат. Ми нямало вече тази и онази болест, що да се ваксинираме? Еми като спрем всички да се ваксинираме - ще ги проима пак тези болести. Доста масово при това. В няколко държави в Западна Европа и в Англия и САЩ - си направиха такъв експеримент с туберкулозата например. Нямало вече риск, ще спрем БЦѝ по имунизационен календар. ОК, направиха го. И резултатът е, че за няколко години - туберкулозата (дето я няма вече
се завърна и процентът на разболелите се върви само нагоре. Та съответните здравни власти в тези държави - взеха да обмислят пак да върнат БЦЖ-то в календара. Понеже за разкош и туберкулозните щамове се оказват често мутирали някакви и не се повлияват от лечение с АБ, т.е. тези пациенти се оказват нелечимо болни. Найс а? У нас например, ваксинациите срещу вариола (едра шарка) са били в имунизационния календар до 78, или 79-а година. От моя набор насам (1980) - никой я няма тази ваксина. Обаче в сегашната ситуация в света и опасенията за възможни терористични атаки с биологични агенти (а такива вече имаше, ама с антракс) - баш вариолата е едно от възможните "оръжия", което при употреба - би имало сериозна поразяваща мощ. Поради тази причина, куп държави, вкл. и нашата си попълниха запасите с ваксини срещу вариола, та в случай на такава атака (или сериозни данни, че е възможна) - да се пристъпи към спешна имунизация на всички неваксинирани за това лица. Колко народ е това - смятай сама. Всеки българин от 35г. надолу я няма тази ваксина и е потенциална жертва на вариолата.
Изобщо не си падам по крайностите, но и се дразня когато даден въпрос се разглежда едностранчиво и умишлено се елементаризира и се свежда единствено до "ама аз имам право". Не само за ваксините, ами за каквото и да било. Имаме права, ама имаме и отговорности все пак, като членове на дадено общество. Не бива и не следва да се държим като в приказката "всяка коза за свой крак", ако имаме претенцията наистина, че сме интелигентни хора. В интерес на истината - има куп показания, които съвсем регламентирано и по закон - допускат еди кой си да не бъде ваксиниран. Ако има данни, че дори леко може да пострада този някой. Та не е то както го изкарваш - "всички под ножа", абсолютно безогледно и ...каквото стане. Когато няма никакви индикации, предпоставки, обременености и пр., предполагащи, че от ваксина може да последва проблем за някого - то аз не виждам логиката да не се сложи такава "за всеки случай". Ако всички вземем да правим така - какво ни чака вече ти казах. И то не е аз да го казвам, понеже така си мисля, то си е доказано в практиката. Ми дай да се върнем в средновековието, да мрем и да се увреждаме от болести, за които отдавна имаме ваксини, зер СВОБОДАТА на личността да е спазена 100%. Тя, че свободата е висша ценност е, ама животът не е ли?