Лили, аз съм правила кариотип, то се прави за двамата (при нас е нормален), иначе няма смисъл. Чака се около месец, защото се брои ДНК-то, демек сложна работа.
Аз отидох в инвитро клиника в Бостън след 2рия миссед като се надявах да помогнат с НК клетките и имунологичния проблем. Та там ми направиха сума ти изследвания, с изключение на НК клетки, защото не вярвали в тях и другото важно, което не ми изследваха, а според мен е АБСОЛЮТНО задължително е mthfr мутацията. Нея ще я правя някой ден, ама кога ли?
Докато си чакам изследванията, почнсх да чета тук в подфорума за генетичните проблеми и като се осведомих добре...се оказа...и реших...че този кариотип е пълна загуба на време и 90% излишен.
Има момичета тук в генетичния подфорум с увреден кариотип и непрекъснати спонтанни аборти, но алтернативата не е много цветуща, защото е безбожно скъпа и не е 100% сигурна. Та едно, а може и повече от двойките в този подфорум бяха решили да забременяват и помятат, докато случат на ембрион с правилни хромозоми, та няколко от тях вече са мами и са минали без скъпата ПИД, която не дава гаранция, но пък с цената на много загуби...
Влез да изчетеш темата там, много е интересна и надъхваща
Редактирам само, за да добавя, че кариотип е полезен от гледна точка да се знае причината за загубите. Ако една двойка знае, че загубата е от кариотип и трябва да опитват, докато случат на хубав ембрион е по-лесно, отколкото всеки път да имат загуба по неясни причини (ако не са отхвърлили кариотип)...