Синеочка, в кърмаческата навремето доста четох по въпроса и дали има, няма, колко има и ще има кърма - всъщност си зависи от структурата на самата гърда. Което се установява с преглед на ехограф, ако помня правилно. Дали била повече мастната тъкан, дали жлезистата... Не изпадам в детайли, защото наистина не ги помня вече, а за който е важна темата - може да ги намери сам. ТОТАЛНА дивотия е това всеобщо бълване къде ли не напоследък, че нямало то жена, която да не може да кърми, пък в достатъчно количество да е кърмата, пък докогато си искала. Сори, ама това са пълни нелепици. Може да е много по-малък процента на жените, които наистина не могат, заради физиолгични особености, но го има.
Аз специално, се оказах по въпросите на кърменето в онази графа, дето "всичко, което ви е без значение - се получава лесно и добре".
Нямах никакви мераци да кърмя, не го намирах ни за важно, ни за полезно, сега пък съвсем, но бях решила, че ако кърма има и бебето иска да суче - ще го кърмя. Толкова. Ако няма - "майната му на кърменето" беше положението за мен специално. Направих ВСИЧКО препоръчвано за успешно кърмене - наобратно.
Три дни Дани беше хранен с шише и АМ в болницата, отказах да слагам бебе на празна гърда, че да стимулирало лактацията. Нахоках консултантката по кърмене дори, заради тези й теории. За нейно нещастие - се оказах аз правата, като шурна една коластра на ден трети, БЕЗ никакво стимулиране, бебето като се лепна като пиявица... Аре холан нали - нещо като става - става, да не съм се убедила с очите си - да вържа на отчаяните простотии на луди жени фиксирани на тема кърмене.
Ок съм за всичко, ако няма залитанки, ама за кърменето са много залитанките напоследък и бият на лудост вече. (нямам предвид някой тук, като цяло говоря). Ако бебето не е с АБКМ - реално няма ни една смислена причина да застава някой на челна стойка, че да кърмел, в случай, че просто не му се получава добре, или никак, че да се терзае, обвинява....
Това с "великия имунитет" от кърмата ми е най-големия смях, честно. В компанията ми имаше такива ударни кърмачки, а децата им изпиха по 2-3 АБ, едно и в болница лежа, ПРЕДИ моето хранено с АМ само - да се разболее за сефте изобщо
Децата до една година по принцип не боледуват особено, заради "вътреутробния имунитет" и антителата за какво ли не предадени от мама, а не щото били кърмени. Ама повечето кърмачки кърмят до годинка, годинка и нещо и после като се почнат болестите и - аууу ето, като не го кърмя вече и заради това. Не е заради това.
Успешно кърмене на всички желая, докогато искат и могат, лошо няма. Просто, ако не става - не си го слагайте на сърце наистина и не мислете, че детето ви е лишено от нещо жизненоважно за него. Ползването на гърдите ми за залъгалка, а не за хранене - не го разбрах, проумях, няма и да го проумея никога, за тези цели ползвах НУК
Но пък, на която майка допада и това - нейно право е. Също не ми е неприемливо, хора разни.
П.П. Като знам с какво се храним всички, дори много стараейки се да е качествена храната - така и не разбрах отде се взима "полезността в кърмата ни" в днешно време, след като в нея преминава ВСИЧКО. Преди 100 години, или 50 дори - друго е било по темата, но сега? Усвоява се най-лесно от бебето - да. Поради което и всичките л***а поети от нас и синтезирани в нея - също. МноУ полезно и здравослвно няма що...