Мира, в БГ много обичат лапаро да правят за щяло и нещяло, това е мое мнение, така че преди да се решиш на тази манипулация, се консултирай поне с няколко специалиста.
Моят опит с лапарото е, снимка на тръби в Лондон --> проходими, всичко нормално, пиене на антибиотик 1 седмица преди и след снимката, превантивно, против инфекция.
Като отидох при Стаменов, той каза, че е добре снимката да е направена в неговата клиника
(защо? В Лондон не знаят как се снима ли? Или тръбите ми са се запушили 2 месеца след първата снимка???).
Както и да е, с доктор не може да се спори, направих при него втора снимка, преди която, нито ми изписаха антибиотик, нито пък ми направиха микробиология... Убеждаваха ме колко щяло да боли и да съм се съгласяла на упойка или поне на некви свещички обезболяващи, дето се мушкат в дупето... Казах НЕ и на двете и отидох на снимката без да съм си слагала свещи и други простотии и НЕ ме боля изобщо. Тръбите бяха проходими... На следващия месец след снимката бях с хидросалпингс, който според мен е абсолютно по тяхна вина. Как може да правят снимка без да са направили микробиология и без да са ми назначили антибиотик... Та така, следващата стъпка беше лапаро. Първо насила ми причиниха хидросалпингс, за да може после да го оперират с лапаро. Искаха да ми прекъснат и двете тръби, защото инвитрото било обречено с болни тръби, а и за какво са ми болни тръби...
Толкова бях ядосана и загубила вяра в тяхната професионалност и компетентност (преди това на пункция извадиха 20 яйца, но намерили само 8 живи сперматозоида и затова само тях се опитали да оплодят, а с другите 12 яйцеклетки какво стана и къде са?!?!?)... та до такава депресия ме доведе тоя Стаменов и неговата клиника, че 3 години никакви опити за нищо не направих, ама то нали ТРЯБВАШЕ първо лапарото да мине, щото с този хидросалпингс инвитро не може...
Ее, не си направих лапаро, мислех, че съм ялова, но успях да забременея 2 пъти по естествен начин, след като ТЕ казаха, че без лапаро е невъзможно дори успешно инвитро да имам.
Та за миомните възли, аз имам 4 и ми казаха, че не са опасни и че няма нужда от никаква манипулация. Казаха, че е опасно и има нужда от манипулация, ако миомните възли са ВЪТРЕ в матката или т.нар полипи. Но след като са отвън, нямало проблем... Вярвам им ...
А за репродуктивната клиника... В април месец ходихме, за да правим генетични, щото нали 2 бебета загубихме... Докторът каза, че нямаме проблем и по естествен начин да пробваме, защото инвитрото е скъпо... Но, добави, ако не се получи до 6 месеца, предвид нашата възраст, да отидем за инвитро.
Та като се върнем от Лондон, ще задвижа нещата по инвитрото. Не съм сигурна как още, но като наближи, ще им се обадя и ще ги питам