Ох, Кали, стойте тук, че още въпроси имам, но ще се върна веднага да добавям, ама бързам да публикувам за Лили --> Ох, Лили, ти пък котка и дисциплина
Добавка:
Явно много обичат саксии котките, аз си го обяснявам с това, че като са затворени в апартамента и искат "двор". Порша легна в саксията с копъра и там лежа, отгоре му, той още е малък, няколко пръста от пръста...
Лили, аз съм чувала, че трябва на котките специална трева да се сади, даже проучих и в амазон се продава котешка трева (семена, които да садиш и като поникнат, те да пасат от там). Семената са на див овес, но те за по-евтино ги смесват с пшеница и ечемик. Та се надявах Порша да "пасе" копър и магданоз, но тя единствено ръфаше джинджифила и алоето, а то е бодли и много смешна беше като се убоде и мяука...
Кали, ноктите е ужас, купихме и цяла котешка "наблюдателница" на 3 етажа, дето да си точи ноктите и да си играе, но тя не проявява никакъв интерес. Играе там само ако аз стоя при нея. А сме го сложили почни пред прозореца, хем да се припича на слънце, хем да наблюдава птиците... Дивана обаче е ужас от нейните нокти. Но ние знаехме, че ще е така...добре че нямаме скъпи мебели, то нейното "дърво" (наблюдателница) е по-скъпо от дивана...
Другия въпрос е за "сученето" й. Имам нужда от биберон за нея, който изобрети бебешки биберон, много пари ще спечели. Идва да спи при мен и все под гушата ми ляга (на бюста) и по половин час няма заспиване, само бутане, галене и "сучене", едвам я изтърпявам и често не мога да я изтърпя и затова рядко спи у мен
като реши, че ще суче, ушите и се свиват, очите са затворени и едно мощно бутане с муцуната и близане, хапане (не болезнено) все едно ще суче . Любимото и е да суче от устата ми. Стискам силно устни, като видя, че се бута в устата ми, а тя още по силно бута и ближе... Ужас... Но тя е като в транс, затворени очи и нищо не вижда/чува, като зомби е в този момент...
Като заспи също от време на време изкарва езика и имитира смучещо движение, дори като си спи в леглото... Много ми е жал така като я видя, че иска биба, а не мога да и дам
ДОБАВКА N2:
Лили, аз като психолог съм учила и еволюция (на човек, животни) и психология (на човек, животни). Та за котките беше много интересно, че са единствения вид, на който не може да бъде изчислен коефициента на интелигентност и капацитета на мозъчни функции, защото те отказват да участват в експерименти. Имаше сравнение на интелигентността на златна рибка с котка. Дори златната рибка показва данни, че е научила нещо, докато за котката не може да се прецени, защото тя НЕ проявява никакъв интерес към експеримента и своеволно отказва да участва
Та предишната Жужа сме се опитвали да я "възпитаваме" и да я наказваме, но сега откакто знам за психологията на котката съм се предала и Порша е господарката в къщи. Котката ако реши да направи едно или друго нещо, го прави, защото тя е изявила самоинициатива, а не защото в миналото сме и дали да разбере, че така трябва...
Кали, сетих се за ноктите, че в САЩ котките от приют идват скопени и с оперативно премахнати нокти. И хората които гледат котки ги скопяват и им измъкват ноктите, та така си запазват мебелите. Но ние искахме Порша да е натурална, защото като се преместим в къща с двор, ако няма нокти, ще е опасно вън за нея без нокти.
Другата новина е че от снощи почнахме да гледаме къщи за купуване, че от декември ни дигат наема и няма да можем да останем. А ако ще се местим, по добре направо да купим, макар че ММ е само от 2 години тук и не знаем дали ще му дадат заем. Само за сравнение ще ви кажа, че в момента наемът ни е 1 800 на месец, а ако закупим къща за 300 000 без депозит, месечно ще плащаме 1 400, а от декември наема се вдига на 2 000. Ние харесахме малка, нескопосана къща с 3 декара двор (за нас двора е важен, не къщата) за 170 000, месечна вноска от 800... Къде е по-добре от 1 800...