meshko106, при естествени раждания - не мисля, че каквито и уговорки да имаш с конкретен лекар - има гаранция, че той ще сколаса да ти води раждането.
Все пак и те са хора, не живеят в болницата 24/7 очаквайки коя тяхна пациентка, кога ще започне да ражда. Аз ако смятам да е естествено раждане - да, ще си избера конкретен лекар разбира се. Но главно ще избера такава болница, в която да ми е спокойно, че ако "моят" лекар не е на смяна когато тръгна да раждам, или не може да дойде по някаква причина - колегите му, които са на смяна са не по-малко компетентни. Т.е. не бих отишла в болница, на чието родилно "се носи кофти слава" като цяло, ама видиш ли там работел ЕДИН много добър специалист и аз съм се уговорила с него. И като тръгне бебето и въпросният не е там, или не може да дойде - да разчитам на късмета и да се оставям в ръцете на хора със съмнителна (и дори лоша) репутация - "не, благодаря".
За секциото - абсолютно подкрепям, че няма защо да се залежава родилката, ако всичко е минало гладко и няма някакви усложнения постоперативни. Аз бях на крака още същата вечер, като ме отпусна спиналната. Все пак на другата сутрин и рехабилитатор дойде, да ме "раздвижи" по протокол, макар че реално нямаше нужда, понеже щъках като хлебарка вече.
Нямах и лепенки и превръзки на разреза освен първата нощ. На сутринта Док дойде, махна лепенката и ми каза да ходя да си се къпя, точно както се къпя и у дома. На 7-я ден извадихме конеца и това беше всичко. Така си отвисях в напразно очакване нещо да ме боли и да на стъпи адската драма... Е, как да се изкривя да кажа, че секциото било страшно, ужасно, болезнено и пр. - за да го кажа трябва откровено да лъжа.
Помня, че и мен мацките на рецепция ме изгледаха с недоумение сутринта след секциото, като се смъкнах в цивилни дрехи до входа и помолих да ми развалят пари, за да си пусна капучино от автомата. Едната ме пита за какво лежа при тях, аз й казвам, че вчера секцио нали, имам син... И тя
Ама аз нали съм глист и остатъци от корем нямах почти, та нормално да се изненадат жените.
Като ни събраха в една зала родилките, за обучението как се къпе бебе и пр. - имаше и доста естествено родили момичета. Ами повечето ходеха като яхнали буре да ти кажа, понеже раждането с епидуралче, ОК, уж леки раждания, ама всичките бяха с кърпежи. Коя повече, коя по-малко... И като са ги пуснали упойките после - ела виж ти дали не боли. Колкото и парадоксално да звучи - всичките дето бяхме секцио - все едно на кафе сме били, сравнение с естествено родилите. Ходеха по нощници (тип рокля) и без бельо, че от шевовете им беше нетърпимо. Аз с нощница такава (служебна) бях само за операцията, после движех със спортен екип, двете пижами дето купих за раждането - така си ги прибрах с етикетите. Това го споделям,
не за да агитирам някого да си избира сам оперативно раждане, а за да успокоя тези, които не искат такова и ги е страх да не се наложи, че и да се - не е страшно момичета.
С пожелание от мен за леки раждания на всички, да протичат както вие ги искате и здрави майки и бебета да има на финала!!!