Балзак, няма да ми плашиш подопечните с естественото раждане. Не е толкова страшно, а и има и упойки. С упойка бих могла да родя още няколко пъти (не казвайте на мъжа ми).
Да бе, те пък като се подплашили
Не е страшно разбира се, просто на мен не ми допада идеята, не че друго. И ми даваш идеален метод да те рекетирам, а нещо не ми ходиш по водата, а съм казала на мъжа ти, че можеш да раждаш още.
Vilia, бременната жена не е нещо болна, или извънземна т.е. не се налага в общи линии за нищо да се ограничаваш, ако няма изрична лекарска препоръка за това, на база някакви специфични при теб показатели. Разбира се, има си някои неща които се отнасят за всички бременни и са превенция на някои проблеми, като да не се консумират незрели сирена, полусурови риби, меса колбаси. Това, че не следва да се наливаш с алкохол е ясно, но не означава и че 9 месеца трябва да я караш за всичко "на пост и молитва" я.
Щом се чувстваш добре, може и чаша вино да си позволиш някой път и чаша бира. Въпросът е да не е в някакви сериозни количества, а не че е абсолютно забранено и ще вземе да му стане нещо на бебето от толкова. Но, ако съвсем можеш без такива неща - пак е ОК. Аз кафе съм пила през цялата си бременност, ден не съм пропуснала, понякога и по две на ден. Съвсем нормално такова кафе, еспресо. По принцип пия "дълги" кафета с малко мляко и бременна и небременна, е късички тип "италианско", ама той кофеина - все толкова де. Аз съм хипотоничка де, та даже за мен си е ползено. Вече, ако имаш проблеми с високо кръвно - тогава се избягват всякакви храни и напитки, които допълнително го вдигат и лекарят ти ще ти каже да ги избигвяш. Ама така "на общо основание" и без нужда - излишно е да се лишаваш от нещо, което ти се дояло/допило зер само щото си бременна. Аз просто не обичам кола, сокове и пр. ,ама ако обичах - щях да си пийвам, като ми се допие. Както казах и напред, ако не прекаляваш, примерно да думнеш 2 литра Кола, ами пий една чаша, като ти се е допило бе човек, защо трепериш?
За любителките на кафето, искам да подчертая нещо обаче. Много честа грешка при бременните жени е да минат на т.нар. безкофеиново кафе. По-добре наистина никакво не пийте, ако ще е такова. То хубаво няма кофеин, ама си направете справка по каква технология се извлича същия. Чрез куп химия, с която бихте почистили тоалетната у дома и ако случайно и капка ви попадне в устата - ще търчите на лекар. Та цялата тази химия нали се сещате, че си остава отчасти все по безкофеиновото кафе, което пиете т.е. с една чаша поглъщате куп токсини. МноУ "полезно" и за вас и за плода - дума да няма.
Същата глупост правят и кърмачки. Обръщам внимание, защото рядко се коментира този въпрос и много хора просто не знаят. Или спирате кафето изобщо, ако ви тревожи консумацията му, или лекарят ви каже да го спирате, защото е установил, че при вас има проблеми, които приемът на кафе обостря. Или, ако всичко ви е наред и ви се пие кафе - пийте си нормално кафе, разбира се не по 5 на ден, ама 1-2 може, зависи от организма. Никакви безкофеинов г**а, 3 в 1, 5 в 1, нес и пр.