Бебе, на твоето мнение съм за тия излишни и с нищо необоснавани болнични престои у нас, когато РЕАЛНО - няма нужда да си в болница. Ако си болен - ок, ама иначе... Ама това са административните простотии на НЗОК де. След едно естествено раждане, протекло без усложнения, майката и бебето като са добре и без проблеми - ми айде 24 часа да има престой. Да се пуснат изследвания и на двамата, да се сложат ваксини, да е под надзор майката, ако недай Боже има следродови усложнения, някой кръвоизлив и пр. Ако е първо бебе - да й покажат акушерките каквото трябва за кърмене, къпане и пр. Ама 3 дни?! Обаче изпишат ли те по-рано пък - НЗОК не им плаща пътеката и точка по темата. То от ей такива простотии се генерират ненужни болнични разходи, пък за наистина належащите такива - все не стигат парите.
Аналогична история с ваденето на третата сливица на Дани. Отидохме в 8 сутринта, пуснаха кръвни, извадиха я малко преди обед, мина час и нещо докато съвсем излезе от упойката, докторът ни прати да ядем в ресторанта до болницата. Тоя оперирания, дето нали следва да е на умирачка се наплющя обилно и взе да вади душа да го водим в "Джъмбо".
Там повилня два часа, напълнихме една торба с играчки и "гоу хоум". И до днес няма идея, че нещо са му правили де. Говори за "онзи хотел в Пловдив, дето имаше един доктор с бонбони".
Описаната ситуация по "каноните" на НЗОК изисква два дни ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН болничен престой, ако и да няма грам причини и показания за такъв. Иначе не плащат процедурата. И не, не е въпрос на "медицински стандарт", защото за същата процедура платена кеш - здравните власти не изискват такъв престой, а е по преценка на лекаря. Демек - яко се точат едни пари, ама якооо. За ражданията - също.
Щото няма логика след безпроблемно естествено раждане да те държат три дни. А мен след секцио (също безпроблемно) лекарят да ми каже на третия ден, че съм за изписване. Пък каквото ще да е - все пак е коремна операция моето, плащам си за всеки ден престои и от чисто финансов интерес само - бива да ме държат повече. Но хората бяха коректни и като няма нужда да вися там - казаха ми да си Одя. Толкова не го очаквах, та останах още една нощ в болницата, за да се приготвят близките да ме прибират, не щото нещо го налагаше от медицинска гледна точка.
И понеже съм супер консерва. Ако ще седя в болницата с бебе - ми барем да ми го гледат те бебето за някакво време, да преобуват и пр., че да мога да си почина от това раждане все пак, ако ще оставам някой ден не по медицински показания някакви. Ако и това не правят - естествено, че у дома ще ми е по-добре с помагачи, да си отспя, да не ми досаждат някакви "съкилийнички", да щъка персонал 24/7 и пр. Пък то у нас какво? Хем седиш в болница без нужда, хем докато седиш - сам опъваш каиша за всичко с новороденото. Логика, логика...