Бебе, това с вит.К е нормално. Дават го и при нас на всички новородени. Не са ме питали. Само ме информираха.
А, не думай? В тази цивилизована държава, където правата ти са гарантирани и там ли такива своеволия?
Сега нещо сериозно искам да ви кажа момичета, особено на бременните за първи път. НЯМА такова нещо като "задължителни ваксини" (или прием на медикаменти) никъде в ЕС, вкл и у нас. Вкл. защото здравната помощ във всички закони, наредби, правилници и пр. е формулирана като ПРАВО на гражданите, а НЕ като тяхно задължение. Може да бъде съден лекар, ако не ви окаже помощ, или ви навреди с намеса, но не и гражданин да бъде подведен под отговорност, че е отказал лекарска помощ/медицинска намеса.
Майките, които пищят по медии, форуми и пр., как някой
против волята им е ваксинирал децата им, дал им някакъв витамин и друго - реално лъжат. Лъжат, защото преди да се случи това от което се оплакват - те никъде и пред никого не са заявили волята си тяхното новородено да не бъде ваксинирано например, с предвидените по имунизационния календар ваксини у нас. Държавната здравна политика - предвижда рутинно и безплатно такива ваксинации за всички новородени, поради което също толкова рутинно - те биват поставяни в родилните отделения. Всяка бъдеща родилка има право ИЗРИЧНО, вкл. в писмен вид да откаже такива манипулации за бебето си. Не ги отказват обаче, защото? Ми защото 9 месеца обикновено зяпат колички, дрешки, креватчета и пр., но не се интересуват от тези неща, преди да родят и да зависнат в БГ-мама. ТОГАВА вече им хрумва колко ужасно нещо са то ваксините, как в болницата им нарушили правата и пр. Сори, ама като не си се информирала ти какво се прави в болницата - не ти е крива болницата. Да си питала, да си си решавала кое как и пр. Не се ражда от днес за утре все пак - време тия неща да ги проучиш - бол. Ама те даже не помислили, не попитали и после - задължителни ваксини, насилие, правата им... Тъпотии.
Още "по-весели" са следващата категория, които си ВОДЯТ лично бебетата при педиатъра за поставяне на ваксини по календар. Да сте чули за случай на педиатър изтръгнал бебе от ръцете на майка му и да му е боднал една ваксина, докато тя крещи, че е против? Не сте, няма и да чуете. Такива майки обясняват следното: "Аз отидох на консултация, педиатърът ми каза, че е време за еди коя си ваксина, аз споделих, че не съм много убедена, че трябва. Педиатърът ми изброи рисковете, ако не я сложим и аз тогава се уплаших и се съгласих, ама всъщност бях против". Всъщност изразът обичайно е: "Педиатърът ме НАПЛАШИ и аз...". Педиатърът е медицинско лице, което има много точна представа какво е полиомиелит, коклюш, хепатит Б, дифтерия, тетанус и други такива "приятни" неща. Знае също така процентите на смъртност, или инвалидизация, ако човек си лепне нещо такова, да не говорим бебе. Педиатърът ИНФОРМИРА тези майки какво рискуват, отказвайки дадена ваксина, не ги "наплашва". Просто си е плашещо какво ти се случва, ако те хване полиомиелит, лекарят какво да ти каже по темата?! "Няма страшно, кара се на крак"? Ми, ако го каже - бива да си изяде дипломата и жив пациент да не вижда повече. Значи имаме какво? Един път коректна информация от лекаря към майката, втори път липса на принуда спрямо нея - тя си решава дали ще вземе под внимание медицинските аргументи, или няма и ще откаже ваксината. НИКОЙ не може да я сложи насила и през главата й. Толкова. И ей тия същите гъски (без извинение), които описвам - масово ревЪт, че не ги били информирали лекарите и ваксините у нас били ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ и те нямали право на избор за здравето на децата си. Процедурата както описах е такава, че ни едно от тези твърдения не е състоятелно.
Държавната политика също така е насочена към защита на здравето на обществото, а не за угаждане на прищевките на всяка полуграмотна кукувица в това общество. Поради което - за постъпване на децата в ясли и градини (по закон и в училищата) - здравните власти изискват това дете да има имунизационен паспорт, с всички поставени по календар ваксини. ИМА правила, за особени случаи и съвсем законно "освобождаване" на деца от тази процедура. Страшен геноцид, дума да няма.
Посещението на ясла и градина - не е задължително. Това са звена предвидени в помощ на родителите, АКО желаят да ги ползват. Ако не - никой не им пречи да си гледат лично децата, у дома и да не си ги ваксинират. Тяхна воля. Принуда бихме имали, ако са задължителни ходенето на ясла и градина, ама само с поставени ваксини. Пък такова нещо няма. Тия "много загрижени за здравето на децата си" родители - се оказват по-загрижени от ползването на помощ за отглеждането му в детско заведение, ако може държавно, че да ляга тънко. Извинете, ама ако наистина съм убедена, че детето ми бива тровено и увреждано с ваксините - няма сила, която да ме накара да му ги поставя. Камо ли за да ходело на ясла/градина.
Т.е. става дума за чиста проба лицемерие и поза в такива случаи и "ако мине". Ама не минава де и аре пак - нарушени права, дискриминация, задължителни били ваксините и пр. глупости.
Нарушени закони - има всъщност. И те са в частта, че ваксинирани, неваксинирани - всички деца се допускат до училище. Не би следвало по закон, но все пак - прави се, за да не бъдат ощетени тези деца. Та оказва се, че зорът на антиваксърите е докато стане време за училище, как да си гледат децата сами и затова са писъците. Отстояването на такава позиция - иска усилия, ляга скъпо, не им изнася отникъде такова положение. Иначе нали - здравето на детето им е най-важното на света. Във форума де
Казвам ви ги тези неща по две причини. Колкото и да съм ЗА ваксините, коректно е да сте информирани, че имате право да откажете всяка една - за детето, за себе си, ако сте наистина убедени, че трябва.Има си съответния ред за тези неща, запознайте се с него, възползвайте се, ако желаете. И второто още по-важно е, че огромната част от кресливките по тази тема - са си ваксинирали децата "щото гадният педиатър ги е уплашил" навремето и ги насилил и н'ам какво си. Децата им са живи и здрави и те продължават да си ги ваксинират както е по календар и си нямат никакви битови ядове с тези въпроси. И здравословни нямат де. И от тази си позиция - търчат по телевизии и из нета и бълват всякакви апокалипсиси на бременни жени и майки на малки деца. Да не говорим, че т.нар. им "информация" по тези въпроси е обикновено от доста съмнителни източници. Или оповестяват като факт, нещо ОТДАВНА доказано като невярно вкл. от самия автор навремето твърдял такова нещо, като "има връзка между ваксините и аутизма". И куп, куп други неверни твърдения се изливат, които при желание - с два клика можете да проверите колко точно са неверни и защо. И стига с тия дивотии за фарма-мафията. Тя има интерес да боледуваме всички, мнго, често и тежко. Цъкнете една статистика колко точно много, често и тежко боледуващи от полиомиелит има например, след като се въвежда ваксина срещу него масово. Вижте данните и за преди ваксината, процентът на смъртност и инвалидност и повече няма да се налага да разсъждавате по темата. За тези с по-здрава психика - има и снимки бол, ама не ги препоръчвам, дори за небременни.
Извинявам се на всички, ако ви досадих с този пост, но и аз съм била бременна, ясни са ми майчините страхове буквално от ВСИЧКО и, че човек става много податлив, несигурен, какво решение ще вземе, дали ще е добре за детето му... Та ви съветвам - опичайте си акъла, ровете, четете,
проверявайте си източниците винаги и едва тогава взимайте решения за такива важни неща.
На всички желая безоблачна бременност, леко раждане и здрави бебета!