0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте,

Още съм нова във форума и нямам възможност да изчета всичко вече написано по темите, затова реших да отворя нова тема с надежда да получа добър съвет.

На 41 години съм и с мъжа ми опитваме от 1.5 г да имаме бебче. Събирам информация за варианти за асистирана репродукция, както ни насочват лекарите (аз имам две малки миомни възелчета под 5 мм, а мъжа ми има проблемна спермограма - намалена подвижност плюс не особено добра морфология), но ми е трудно да избера клиника и лекар в София, към когото да се обърнем.

Ходихме при д-р Йосиф Димитров за консултация, но не ни допадна изобщо, защото вместо надежда и подкрепа, получихме повече обузкуражаващи фрази от сорта на "ами то времето ви изтича", "с всеки месец ви намалява шанса", "мъжа ви и да пие добавки за подобряване на спермограмата, няма никаква файда от тях" и прочее.

Искам да намерим специалист, който освен да е добър в областта си, да е и човечен, позитивен и подкрепящ и да е наш съюзник в осъществяване на желаната бременност.

Знам, че много от двойките във форума са минали преди нас по този трънлив път и ще се радвам да ни дадете съвет към кой лекар и коя клинака да се обърнем.

Благодаря предварително и стискам палци на всички да се сбъднат надеждите ви! :grouphug2:
« Последна редакция: Септември 04, 2015, 14:12:53 pm от Mirracles »
*
Здравей Mirracles, желая ти успех и щастлив край, но се въоръжи със сили и нерви. Аз съм била пациентка в 2 клиники в продължение на 8 години.Първата я избрах на принципа ,че там имаше свободни часове, за мен беше грешка, не попаднах на Моя лекар, това беше загуба на време и пари, загуба на надежда , с една дума пълен провал.Това обаче не означава, че лекаря е лош и т.н. просто не си паснахме. За втората клиника си запазих час за след година и половина и бях сигурна, че дотогава ще съм бременна и този час няма да ми трябва- е не се получи, дочаках си го , започнах при един лекар, но по различни причини много скоро ме пое друг от клиниката- е това беше МОЯ лекар. Излъчването, спокойствието, комуникацията бяха коренно различни от първия и така виждаш резултата в подписа ми след  2 процедури ИКСИ . Това обаче, което ти е казал лекаря при който си ходила е истината, колкото и да не ти е харесало. В този случай не е по- добрия вариант някой да те залъгва и да ти губи времето в някакви  фалшиви уверения. Тези думи според мен ще ги чуеш от повечето специалисти,  всичко се казва колкото и да боли и повярвай това  е правилния вариант, колкото и да не ни се иска. Ние също сме с мъжки фактор и след тонове изпити билки, отвари, операция, лекарства и каквото се сетиш стигнахме дъното , просто с времето нещата се влошаваха и стигнахме дотам че ползвахме материал замразен преди 4 години и запазен в клиниката от предишния опит, така че времето не е на Ваша страна. Наистина има и изключения от правилото, но все пак в тези клиники сме се събрали хора пробвали години, сменили няколко лекари, така че запиши си час поне в 2 ,отиди на прегледите и прецени тогава, но не губи време, то ще ти трябва. Успех!
url=http://lilypie.com][/url]
[/url
Re: Как да изберем подходящ репродуктивен АГ специалист
« Отговор #2 -: Септември 04, 2015, 14:08:45 pm »
Благодаря ти за бързия отговор, Елис :)

Радвам се, че вие сте успели да осъществите вашата мечта, независимо от перипетиите.
По отношение на "истината", спор няма, че когато става дума за фактология, тя трябва да се каже, но когато се поднася по начин, който съсипва психически двойката, отишла за помощ, очевидно това не е подходящия лекар. Затова и неуморно търся съвет при кого да отидем, за да намерим нашият лекар, който ще е откровен с нас, но и обнадеждаващ и позитивен. Познавам прекалено много двойки, на които не са им давали добри изгледи дори за инвитро, а после забременяват, някои от тях дори спонтанно, преди плануваната асистенция. Тоест "истината" не е така черно-бяла, както я представят лекарите понякога.
*
Мира, според мен си запазете час за колкото се може по-скоро, т.е изберете клиника със свободни часове. Преди каквато и да е процедура, се правят куп изследвания, хормонални, цветна снимка, фоликуметрия и др, които е важно да са направени в репродуктивна клиника. Ако не си паснете с доктора по време на изследванията, взимате си папката с документите и търсите друг лекар. Но информация за състоянието ви, трябва да почнете да събирате, колкото се може по-скоро!

Напасването с лекаря много зависи и от това колко голям ще се окаже проблемът...

За добавките съм съгласна. Те трябва да се пият с месеци/години и ефектът не е мигновен, нито потресаващо подобрен след тях. Важното е, че дори и да е трудно с дадена спермограма по естествен път, има и "изкуствени" пътища :) но за тях пък се иска набор от гореизброените изследвания, така че действайте.

Аз винаги, самоинициативно, препоръчвам да се направят и генетични и имунологични изследвания. В моя случай, без никакви симптоми и съмнения, реших да изследвам имунологията, преди ИКСИ, защото няма смисъл да дам 8 хиляди за обречена процедура, ако е можело да дам още малко, но да я "от-обреченя" лекувайки имунологичните проблеми...

Така че, направете всички изследвания, установете сложността на проблема и тогава по-лесно ще откриете вашия специалист.

Пожелавам ти да забременееш спонтанно и естествено, докато още правиш всички изследвания :) успех!
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!

Благодаря за съветите и подкрепата, makiyaki!

Действаме активно, защото сме наясно, че времето ни диша във врата. Направили сме вече микробиологични, хормонални и ехографски изследвания и на двамата и спермограма, както и консултация при андролог. Следващото в списъка е изследване за проходимост на тръбите и тъй като това вече е доста по-важно, искам да го направим в репродуктивна клиника и да продължим при специалист, който да ни поеме и в по-нататъшните стъпки.

Пожелавам и на теб добри новини в скоро време! Стискам палци!





 
*
Благодаря, Мира, дано скоро всички гушнем сладки бебчета :)

Хормоните в норма ли са? Изследвахте ли щитовидна жлеза? АМХ?
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!

И на двамата хормоните са ни в норма, включително на щитовидната жлеза! При него малко е по-нисък тестостерона, но пак в норма. При него имаме да работим за подвижност и подобряване на морфологията.

Не мисля, че са ми изследвали АМХ обаче, а само стандартния пакет от женски хормони плюс TSH.
*
Mirracles, понеже си съгласна, че фактите трябва да се изяснят, съветвам те да гледаш на целта си не само като забременяване (1), а и успешно износване на бременността (2) и раждане на здраво бебе (3).

На твоята (и моята) възраст шансовете за второто и третото не са като при по-младите жени, встрани от проблемите със забременяването. Затова не подценявай коментара, че времето ви изтича бързо. Не търси лекарЯ прекалено дълго и се спри на клиники, които няма да те карат да чакаш една година за първичен преглед.

За съжаление жените над 40 ги сочим като пример, само когато раждат здрави деца, особено знаменитостите. Изгубените или прекъснатите бременности, за които не се говори и пише, са паралелна реалност. Аз я преживях с втората си бременност, когато установиха двуцевна пъпна връв на бебето и плашещи рискове. Имах късмет и износих и родих здраво бебе, но няма да забравя колко коментари изчетох по чужди форуми за същата находка, хромозомни аномалии и органни малформации, и последващите аборти.
Цигу,

Напълно съм съгласна с това, че на нашите години рисковете са доста повече и шансовете за успех по-малко. Но дори и така, пак си струва да се направи всичко възможно, напълно осъзнавайки рисковете и молейки се и надявайки се, че всичко ще се нареди по най-добрия начин!

*
Miracles, забременях на 43+. Доста клиники и доктори посетих, предпочитах да ми кажат истината и фактите такива каквито са директно, отколкото да чуя всякакви замазващи положението оптимистични, но не толкова реалистични фрази.  Повярвай няма по съсипващо да правиш опит след опит с фалшиво подадена надежда и да разберш пост фактум, че от самото начало е било кауза пердута.
Факт е, че на такава възраст проблема не е само забременяването. Аз лично вече на 40 се бях приготвила психически за сериозна битка с всичките й рискове и последствия ( вкл. и след успеха) и не се и замислях дори за щъркела, макар до последно да си остана неизяснен стерилитета при нас.
Без АМХ е несериозно да се коментира каквото и да е, това е изходната точка. Не, че другите хормони за без значение. Има и още  други изследвания които са също много важни.  Нещата в общи линии се контролират и коригират по някакъв начин, но с лош АМХ мисията става много трудно възможна.
Успех!!! Пожелавам ти бързо да си намериш доктора и скоро да гушнеш съкровището.

П.С. За Доктора, който сбъдна мечтата ни чакахме година, но през това време свършихме доста полезни неща (и опити).  Точно две години след първото посещение при него родих.
« Последна редакция: Септември 04, 2015, 23:52:49 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Благодаря за подкрепата, avallon!

Напълно наясно съм с какво се заемаме и че няма да е лесно, но сме заредени с вяра и борбеност.
По отношение на истината и фактите, точно това най-много ме притеснява при лекарите.
Досега няколко пъти ме стряскаха с диагнози, които по-късно се оказват неверни и опровергани от други лекари. Тоест понякога обективната истина всъщност не отговаря на онова, което казва лекаря. Изгубих вече година и половина ходейки при лекари, които са наясно с възрастта и всички останали фактори, но не успявам да попадна на специалист, който наистина да ни помогне и да предприеме, каквото е необходимо. Ето например никой от гинеколозите, при които ходих (повече от 5 различни през този период) не ми е споменал за АМХ. Затова, за да си спестя още изгубено време питам за съвет към кой лекар и клиника да се обърна, защото съм наясно че времето ни е ценно.
*
Аз отдавна не ходя по клиники, но като ходех, най-много се чакаше при Стаменов. Чаках повече от година, но тогава бях на 24 и имах време...

Като отидох при него имах всички изследвания, хормони, тръби, фоликуметрии, цито намазки и микробиология (която беше старичка, но той нищо не каза, сега май държат на повече и доста неща). Разгледа изследваниятя, ние бяхме с мъжки фактор и той направо каза "като ти дойде цикъла, си запазвай час за стимулация и почваме". Това беше преди 10 години...

Сега най-добрата ми приятелка отиде при Щерев и е много доволна от него, въпреки че я убеждавах да ходи при Стаменов... Има го и Владимиров. Това са тези, дето бяха известни по мое време, сега може да има и нови. Обади се на тримата и питай къде най-бързо ще ти дадат час и така ... :)

АМХ виж в темата за хормоналните изследвания при жената, там има инфо за най-евтината лаб в София, където можеш да го изследваш :) утре ще пусна линк, че сега с едното око спя, с другото се опитвам да гледам :)

Успех!
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
Благодаря много, makiyaki!
Благодаря ви на всички, момичета!

Стискайте ни палци за скорошна радостна вест!  stork-boy

Здравей Mirracles ние също сме минали по пътя по който ти сега тръгваш ние също се чудехме коя клиника и лекар да изберем и решихме да изберем Владимиров с много борба постигнахме успех,но ти сама трябва да решиш кой е твоят доктор и дали се чувстваш сигурна в  неговите ръце според мен отиди при няколко и сама ще разбереш кой е твоят доктор
*
Грешката от самото начало е била, че си ходила при обикновен гинеколог.След 35г възраст при не забременяване повече от половин година се търси специалист.Обикновения гинеколог няма капацитета, знанията, да ти каже кое как да се прави и защо се прави.
Къде са правени хормони и спермограма?В специализирана клиника?

*
Йосиф Димитров е репродуктивен специалист, а МЦ Димитров е клиника за асистирана репродукция.

Mirracles, прекрасно те разбирам - след първото ми и единствено посещение при Димитров ме беше докарал до рев. Аз успях при Владимиров.

Която и клиника и лекар да избереш ти желая успех и по-бързо се отърси от "съветите" на Димитров.
*
Да, това горното го знам много добре, но тя пише, че е ходила там за консултация, не че е провила изследвания там?
Не го пиша да се заяждам, просто съм виждала много момичета, да си мислят, че всичко е ОК, да са минали през няколко АГ-та, а в същност нещата да са различни.


magi_st,

Не е грешка, а съзнателно взето решение. Слава Богу, че не отидохме още от самото начало в репродуктивна клиника, защото щеше да е много голяма грешка. Лекарят там направо съсипа психиката на мъжа ми с начина, по който му говори. Отне му известно време да се съвземе. За мен също беше много травмиращо. Ако беше станало в самото начало, щеше да е още по-голяма драма. Все пак да не забравяме, че бебеправенето трябва и да остане прекрасно преживяване за бъдещите родители, а не кошмар.

Освен това, няколко от приятелките ми (поне 3 в близкото ми обкръжение), на моята възраст в крайна сметка забременяха спонтанно и родиха живи и здрави деца още преди репродуктивните процедури, за които се готвеха и противно на всички лекарски прогнози за изключително малката вероятност това да стане. Така че не се знае, може Господ и нас да благослови със същото. Ще направим всичко каквото е нужно в посока асистирана репродукция, но и няма да изгубим вяра, че може и да не се наложи. :)
*
Ще направим всичко каквото е нужно в посока асистирана репродукция...

Това е едно наистина добро решение. Само не съди за всички репродуктивни клиники по едно единствено посещение в една клиника, всъщност това беше смисълът и на горния ми пост.
 :) Mirracles пожелавам ти успех

правете изследвания само в репродуктивна клиника, за да са коректни

в щерев бързо ще запишеш час (може и при доцента да идеш на преглед), за владимиров не знам как стоя нещата, най-много се чака за стаменов

годините ти не са твой приятел за съжаление  :? не губете време. да, има и хубави случаи в историята  :P за съжаление с увеличаване на възрастта намаляват шансовете за успех

относно психиката - подкрепяй мъжа си  :bighug:, но борбата ви тепърва започва  :P ще ви трябват много сили