Единствено фоликулометрия може да потвърди наличието на овулация в конкретен месец. За разлика от наличието или липсата на цервикална слуз, покачване на базална температура, или пък положителни уринарни трстове за овулация. Но пък тези три метода са полезни при първоначалните опити за спонтанно забременяване, за да се уцели момента на предполагаемата овулация.
Защо си объркана от неизяснения стерилитет? Това е много сериозна диагноза и се поставя от репродуктивни специалисти само след щателни изследвания и някои процедури. От колко време правиш опити за забременяване? Какви изследвания сте правили досега с партньора ти?
Аз преди да започна моите опити да забременея, не усещах ни овулация, ни цервикална слуз. След това обаче с малко четене забелязвах всички симптоми. Въпрос на вглеждане в собственото тяло е, а и един месец може да е различен от предходните.
Здрасти, Цигу!
Правим опити от 3 години, като по- сериозни и целенасочени - през последната 1.5.
Изследвания сме правили в клиника по репродуктивна медицина, като преди това съм обикаляла по разни други АГ, които само ме объркваха и ми поставяха диагнози, които после настоящият ми доктор отрече (ПКЯ например).
Изследванията, които сме правили са кръвни, хормонални, спермограма, имунологични и генетични. Абсолютно всички са ОК, с изключение на НК клетки, които бяха 19 и нещо, но доктора засега не ми обърна внимание върху тях.
Цикълът ми е сравнително редовен, макар и по - дълъг от обикновено (30, 31, 32 дни), което значи по - късна овулация, но все пак сме я засичали на УЗ няколко поредни месеца (слуайно).
И да, наистина започнах да се наблюдавам и изследвам от 5-6 месеца, но като връщам лентата назад (както казах), няма начин поне веднъж да не забележа тази прословута слуз.
Някъде четох, че може и да не се забелязва (т.е. да не излиза навън), но това не ме успокоява.
И да, знам, че д-ра може да отговори на въпросите ми, но нали знаете, не може да се изтрае. Ще започваме и с фоликуметрия, но след месец, може би...
Много е тъпо, когато не може да се намери причина за стерилитета. Не, че искам да има такава...
И толкова много пъти се разочаровах, че ми иде да крещя.