0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #880 -: Април 26, 2016, 17:12:18 pm »
Мише, аз Винения кебап го правя така:
нарязвам си месото на късчета, нарязвам 2 глави лук, слагам 2-3 листа дафинов лист, малко черен пипер, че не съм му фен, наливам вино и малко зехтин и сол. Оставям така да се маринова месото, хубаво е поне 2-3 часа да престои. След това месото с много малка част от лука и листата дафинов лист слагам да се варят с домати, вода и черчен пипер. Брашно не ползвам по принцип за сгъстяване на сос.
След това си варя ориз и готово  :)
« Последна редакция: Април 26, 2016, 19:20:32 pm от mishanta »
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #881 -: Април 26, 2016, 19:26:55 pm »
Стефи  :thankyousign: рецептата е вече в Рецептурника :)
Направих го аз в кукъра, по една сходна рецепта от нета малко по-рано,
че народа си е у дома и рано гладен!

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #882 -: Април 26, 2016, 20:15:40 pm »
Давам и друг вариант на "Винен кебап" (да има). За изпитаното - няма оплакали се за 15 години.  :D

Месото нарязано на малки кубчета - се слага в купа и се овкусява предварително. Аз го обичам понакиснато в "Маги унисос", за неползващите подобни неща - само се осолява и си седи така 30-ина минути.
Аз слагам 1 голяма глава стар лук (ако ще е лук), а не две. В зависимост от сезона (и силно препоръчвам), вместо лук - праз, а по това време към лук, или праз се добавя връзка пресен чесън -всичко ситно накълцано разбира се. Зарзавата се задушава, като се слага в сгорещена мазнина първо на силен котлон за минута и после на намален (под капак) за още 4-5. Да стане "мек и прозрачен". Тогава се добавя месото и се запържва до придобиване на цвят и пускане на сок. Долива се вода, така, че да го покрие. Като заври - сипват се 200мл. червено вино (аз и повече слагам де  :lol:)и се добавя дафинов лист и така ври на средно силен котлон, докато месото е готово. В буркан с винтова капачка - 2-3 лъжици брашно (аз ползвам царевично) се разбиват със студена вода. Когато яденето е почти готово - добавя се сол, черен пипер (млян , на зърна) на вкус и разбитото брашно. Ври още 3-4 мин. и се разбърква и това е. Гарнитурата е ориз разбира се - може да е само ориз, може и с моркови и пр. Пожелание, при сервиране се гарнира и с пресен магданоз. За гости го сервирам "ефектно". В купичка с обло дъно слагам мръФките и я допълвам до края с ориз. Обръщам това в чинията и заливам със соса.

За да не е  тотален спам.... Днес предвид Коледните температури - реших да готвя кисело зеле с ориз на фурна.  :lol:
« Последна редакция: Април 26, 2016, 21:22:30 pm от mishanta »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #883 -: Април 26, 2016, 21:21:32 pm »
Колкото повече, толкова повече,  :thankyousign: Жбрул!
Ще цопне в Рецептурника :) след минута!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #884 -: Май 04, 2016, 16:09:11 pm »
Привет след великденския маратон, еййй, един козунак не показахме, значи  :lol:
Празничното печено месце на великден не го броя, защото изобщо не му усетих вкуса,
хремав лазарет се оказах  8)

 :eat: последните няколко дни
Таратор
Зелена салата
Пилешка супа със спанак и зелен лук
Чушки бюрек
Пълнени чушки бюрек
Червено ризото
Мляко с ориз
Козунак и руло с мармалад в една тава / за домашна употреба  :P /

********************************************

       *** Пълнени чушки бюрек ***

- тази рецепта си я измислих, за да разнообразя традиционната и се оказа сполучлива,
децата ги одобриха, което моментално става любима на 4ма и ще се приготвя по-често :)

В купичка смесих извара, настъргано или натрошено сирене, пера зелен лук, копър и магданоз.
С тази смес напълних по-здравите чушки, сплесках ги като шницел,
след това овалях в брашно и непосредствено преди да ги изпържа,
потопих в разбити яйца! Ако искате да избягате от пърженето,
може след яйцето да оваляте в галета и да изпечете във фурната
върху намазана с мазнина хартия за печене!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    birzata

  • ***
  • 225
  • След лошото винаги идва хубавото !!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #885 -: Май 04, 2016, 19:28:46 pm »
Пилешки пържоли
Тaрaтор
Бaницa
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #886 -: Май 13, 2016, 16:11:11 pm »
Препоръки за   крема сирене , което не е солено  / и   на  вкус , и на цена :) /  ?


Еха , от кога не съм готвила   -от преди Великден :)
-картофена яхния  вчера
-спагети снощи
Днес :
супа с късчета месо и  зеленчуци
агнешка дроб сърма
зелена салата


Трябва  да спретна нещо за спортен ден в  детската градина  - хем вкусно , хем здравословно -мисля рогчета   , локумки  и  бисквитки  с овесени ядки .
Всъщност имам една рецепта на солени бисквитки  с магданоз и овесени ядки , която не съм пробвала и ще опитам  довечера  .



Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #887 -: Май 13, 2016, 17:57:08 pm »
пиле с грах
салата айсберг с краставица
мелба с ягоди десерт

*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #888 -: Май 15, 2016, 18:49:29 pm »
Вчера: - постна леща с моркови и печени червени чушки
            - салата краставица

Днес:   - кюфтенца на фурна
            - домати, краставица, зелен лук
            - постен какаов кекс
              рецепта от тук: http://recepti.gotvach.bg/r-42741-%D0%9F%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD_%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BE%D0%B2_%D0%BA%D0%B5%D0%BA%D1%81
« Последна редакция: Май 15, 2016, 18:54:09 pm от Zlateto ♡ »
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #889 -: Май 15, 2016, 21:51:49 pm »
вчера

крем-супа от аспержи
мусака
трушия

днес

баница със сирене
зелен боб със свинско
салата маруля


*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #890 -: Май 15, 2016, 22:47:11 pm »
Риба по средиземноморски

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #891 -: Май 16, 2016, 08:20:06 am »
:balk_56: пиша си голяма червена точка и се явявам на поправителен  8)

 :eat: миналата седмица
Зелена салата с краставица
Морковена салата с маслини, магданоз и орехи
Салата печени чушки
Огретен с тиквички на тиган
Пиле по китайски с варен ориз
Доматена манджа с пресен лук
Пица в два варианта
Печно ярешко с картофено пюре
Питка

 :eat: днес
Таратор
Шопска салата
Пиле фрикасе
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #892 -: Май 18, 2016, 10:41:30 am »
Пълнени чушки с кайма и ориз
салата от домати, краставици и магданоз

"Единственото изкушение, което никой никога не е успял да победи, е надеждата."
Ромен Гари
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #893 -: Май 18, 2016, 22:58:51 pm »
през последните дни

боб чорба
пилешка каша
салата Снежанка
салата домати
крем нишесте
диня

днес

панирани патладжани с доматен сос
салата зеле и моркови
домашен хляб


*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #894 -: Май 19, 2016, 14:28:41 pm »
картофена салата и печено пиле
супа кокошка
салата -зелена , шопска  и т.н.
ориз с лапад и кокошка
яхния с печени чушки , пилешко ,лук, моркови


-картофи запечени с гъби , сметана , сирена и кашкавал
-таратор
-чушки бюрек на фурна


*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #895 -: Май 19, 2016, 14:53:28 pm »
:eat: вторник - четвъртък
Супа със спанак и няколко останали месца ярешко от печеното
Таратор
Тостери
Пица
Месо с ориз на фурна
Сладолед


Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #896 -: Май 19, 2016, 16:31:22 pm »
оф, отдавна не съм се разписвала, да не си помислите, че не готвя, готвя и пушек се вдига, ама все не остава време да докладвам тук :lol:

Но, да ви кажа снощи какво спретнах, получи се добре и е бърза манджа.

          Бързо пилешко ризото - " Импровизация "

Нарязах обезкостени пилешки бутчета, задуших ги с малко мазнина в дълбок тиган с капак, 2 скилидки чесън с пресата, след това добавих 4 триъгълничета топено сиренце, като се разтопи сложих една чаша ориз и 2-3 вода. Оставих да ври, през това време нарязах 4 неголеми червени чушки и 2 моркова на кубчета. Като се посвари ориза добавих и зеленчуците да се поварят и те малко, но малко, защото исках да останат хрупкави. Можеше и броколи да добавя, обаче нямах :lol:
та, получи се едно много свежо ядене, всички си облизахме пръстите. А, писнах и един дафинов лист да ври вътре.
« Последна редакция: Октомври 07, 2016, 06:03:51 am от mishanta »
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #897 -: Май 19, 2016, 17:24:24 pm »
Скоро правих 2 страхотни нови салати. Едната е с краставица, червен лук и копър, залята с кисело мляко. изключително свежа и готина.
Другата е само за хора, обичащи магданоз. У нас съм само аз, така че си я изядох сама, но беше прелестна. 1 домат, много магданоз, червен лук, орехи и натрошено сирене, подправена с балсамов оцет, олио и сол.
<br />[link=http:
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #898 -: Май 20, 2016, 10:51:00 am »
 meshko106 ,  чудесни салатки - и аз редовно си правя подобни импровизации  , ръсейки със сурови тиквени и  слънчогледови семки  , а киселото мляко при нас винаги е  добавка почти към всичко -   -заквасвам домашно овче   мляко  добавяме при сервиране в  чинията към зелена  салта , ориз   и т.н....

Снощи  останаха ягоди и засипах със захар , че до днес ще с развалят -  довечера точно  с кисело мляко  ще ги изядем за десерт  .

Днес:
леща
сетих се за кашкавала на фурна с прясно мляко и ще запека една тавичка


Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #899 -: Май 23, 2016, 16:34:21 pm »
оф, отдавна не съм се разписвала, да не си помислите, че не готвя, готвя и пушек се вдига, ама все не остава време да докладвам тук :lol:

Но, да ви кажа снощи какво спретнах, получи се добре и е бърза манджа.
Нарязах обезкостени пилешки бутчета, задуших ги с малко мазнина в дълбок тиган с капак, 2 скилидки чесън с пресата, след това добавих 4 триъгълничета топено сиренце, като се разтопи сложих една чаша ориз и 2-3 вода. Оставих да ври, през това време нарязах 4 неголеми червени чушки и 2 моркова на кубчета. Като се посвари ориза добавих и зеленчуците да се поварят и те малко, но малко, защото исках да останат хрупкави. Можеше и броколи да добавя, обаче нямах :lol:
та, получи се едно много свежо ядене, всички си облизахме пръстите. А, писнах и един дафинов лист да ври вътре.

Ммм, страхотно звучи... Ще го открадна за тези дни...  :P

А мен хем ме няма, хем и почти не готвя  :oops:

Но днес се разписвам..

Ориз с яйца и зеленчуци
Сиренява супа
Кюфтета (от мляно месо)
Домати, краставици, ягоди, праскови и череши....