Давам и друг вариант на "
Винен кебап" (да има). За изпитаното - няма оплакали се за 15 години.
Месото нарязано на малки кубчета - се слага в купа и се овкусява предварително. Аз го обичам понакиснато в "Маги унисос", за неползващите подобни неща - само се осолява и си седи така 30-ина минути.
Аз слагам 1 голяма глава стар лук (ако ще е лук), а не две. В зависимост от сезона (и силно препоръчвам), вместо лук - праз, а по това време към лук, или праз се добавя връзка пресен чесън -всичко ситно накълцано разбира се. Зарзавата се задушава, като се слага в сгорещена мазнина първо на силен котлон за минута и после на намален (под капак) за още 4-5. Да стане "мек и прозрачен". Тогава се добавя месото и се запържва до придобиване на цвят и пускане на сок. Долива се вода, така, че да го покрие. Като заври - сипват се 200мл. червено вино (аз и повече слагам де
)и се добавя дафинов лист и така ври на средно силен котлон, докато месото е готово. В буркан с винтова капачка - 2-3 лъжици брашно (аз ползвам царевично) се разбиват със студена вода. Когато яденето е почти готово - добавя се сол, черен пипер (млян , на зърна) на вкус и разбитото брашно. Ври още 3-4 мин. и се разбърква и това е. Гарнитурата е ориз разбира се - може да е само ориз, може и с моркови и пр. Пожелание, при сервиране се гарнира и с пресен магданоз. За гости го сервирам "ефектно". В купичка с обло дъно слагам мръФките и я допълвам до края с ориз. Обръщам това в чинията и заливам със соса.
За да не е тотален спам.... Днес предвид Коледните температури - реших да готвя кисело зеле с ориз на фурна.