0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #760 -: Февруари 16, 2016, 15:51:23 pm »
скумрия с ориз и маслини на фурна

Рибна салатка и кисели краставички :)
[/color]
Я, разкажете    рецептите , моля :)


оф,  влизам за идеи за следващите дни  ,че идея си нямам какво да готвя
-довечера навярно някакви  наденички , омлети и  салата  цвекло , моркови , ябълка

[...картофени кюфтета :)
Салата тиквички с млечен сос :)
Кюфтета по Чирпански :)[/color]
Ето :)-благодаря за споделеното  - събрах  наведнъж достатъчно идеи за неща, които скоро не съм правила :)


*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #761 -: Февруари 16, 2016, 18:10:50 pm »
Скумрия с ориз и маслини на фурна

1-2 скумрии
1 глава лук
1 шепа маслини
1-2 чаши ориз (на 1 чаша слагам 5 чаши вода)
сол
чер пипер
1 ч.л. червен пипер
олио

Скумрията я почиствам и нарязвам на колелца. Нарязвам лука на ситно и и задушавам в мазнината. Като сваля от котлона прибавям червения пипер. В тава изсипвам почистения ориз, върху него слагам рибата, маслините, посолявам и прибавям и черния пипер. След като се задуши лука съдържанието го изсипвам върху ориза и рибата. Изсипвам водата и слагам да се пече на предварително загрята на 180 ° фурна до готовност на ориза.

Може да се направи например и само с маслини. Баба ми приготвяше така яденето по време на пости.

Вчера и днес

крем-супа от броколи
салата от карфиол и моркови
препечени кнакери (това са вид саламчета)
картофено пюре
салата домати и краставици


*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #762 -: Февруари 16, 2016, 23:48:51 pm »
гъбена каша
чеснови брускети
Зелена салата


Всеки миг е още един шанс...
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #763 -: Февруари 17, 2016, 21:32:03 pm »
- Печени кюфтенца на фурна
- Салата айсберг и краставица
- Плодове
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #764 -: Февруари 18, 2016, 13:01:13 pm »
Вчера крем супа от карфиол и разни други зеленчуци
Днес телешко варено
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #765 -: Февруари 18, 2016, 15:46:58 pm »
:eat: неделя - четвъртък

Зелена салата
Пилешко с гъби и сметана
Ярешко месо от буркан с ориз, праз и кисело зеле
Пилешки хапки със сусам и чеснов сос
Бъркани яйца с извара и същите с шунка
Сандвичи със сирене и чери домати
Тостери с шунка и кашкавал
Мъфини със сладко от праскови

Раче, страхотна рецепта за Скумрия ще я сготвя в най-скоро време,
а сега отива в Рецептурника :)
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #766 -: Февруари 19, 2016, 14:29:54 pm »
Леща с колбас и картофи
Салата от домати, краставици и зелен лук


Всеки миг е още един шанс...
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #767 -: Февруари 19, 2016, 15:33:37 pm »
Може да се направи например и само с маслини. Баба ми приготвяше така яденето по време на пости.
Благодаря .
Аз правя ориз с праз и маслини  . За варианта с риба ми бе интересно  рибата на кой етап се слага и как обработва , защото  с ориза имат  различно време за приготвяне .Юе я опитам.

-тиквички на фурна
-кюфтета по чирпански


*

    birzata

  • ***
  • 225
  • След лошото винаги идва хубавото !!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #768 -: Февруари 19, 2016, 18:31:30 pm »
Пилешка супа
Пилешко със зеле и ориз
Ананас
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #769 -: Февруари 19, 2016, 19:37:07 pm »
:eat: днес
Зелена салата с краставица и пресен лук
Мешани сърми /рецепта ТУК/
Бърза торта с бишкоти
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #770 -: Февруари 19, 2016, 23:51:42 pm »
през последните дни

пуешко и свинско със зеленчуци
салата маруля
къбена каша
салата домати
мъфини от тестото за кекс с ябълки и орехи на 47 Smiles
спагети с доматен сос
бъркани яйца с масло
салата ропотамо
трушия


*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #771 -: Февруари 21, 2016, 21:58:53 pm »
:eat: събота
Странджанки
Супа топчета
Бързото ропотамо на Цигу
Картофи с подправки на фурна
Печена скумрия /от гостите/
Пърленка

 :eat: неделя
Кус-кус буквички
Акция празен хладилник
Пица

Кулинарки имам два въпроса, първия е за хубава рецепта за баница с кори на сач?
А втория е свързан с един мой провал от преди няколко дни  8)
Опитах се да направя хумус, намерих рецепта - сусамов тахан, нахут, лайм, авокадо, чесън ...
но не се получи :( пълен блуткаш... моля за сполучлива рецепта!
Както и какъв нахут и сусамов тахан купувате?
Въпросите не са два, а поне четири  :P


Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #772 -: Февруари 22, 2016, 01:24:09 am »
Мише, последните няколко пъти правих баница с одрински кори (купени от Фантастико) по този начин:

Баница с одрински кори / кори на сач /

В кофичка кисело мляко разбърквам сода за хляб (малко по-малко от 1 чаена лъжичка). Отделно разбивам 4-5 яйца (зависи от големината) и ги добавям към киселото мляко. Върху всяка кора ръся натрошено сирене (на око), масло и от течната смес. Оформям на вита баница. Оставям малко от млечната смес и заливам навитата баница. Ако не ми е останало разбивам допълнително 1 яйце и му добавям 1-2 лъжици к.мляко. Наръсвам масло и пека. Като извадя от фурната напръсквам с малко вода и покривам с кърпа да се задуши за 10 мин. Много ми харесва тази баница, защото корите са плътни и като се напоят с всички съставки се доближава много до бабината точена баница. ;) Преди няколко дни закупих и кори на сач и мисля да ги употребя по същия начин.

последните дни:
спанак с ориз
червена леща
мусака с кълцано месо
палачинки
салата айсберг с авокадо и чери домати
макарони на фурна
« Последна редакция: Февруари 28, 2016, 18:41:28 pm от mishanta »
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #773 -: Февруари 22, 2016, 08:45:15 am »
Мише, купувам нахут на Крина. На пакета пише, че става за 45 мин и наистина става за толкова. Аз сварявам целия пакет и го разделям на 3 равни части. 2-те части слагам във фризера за следващи готвения. Едната част приготвям по ето тази рецепта:

Хумус с печени чушки

Продукти:
    2 чаши сварен нахут
    3 с.л. сусамов тахан
    3 с.л.зехтин
    сок от 1 малък лимон
    3 скилидки чесън
    3 печени чушки, обелени
    1 с.л. кимион, смлян
    1 ч.л. сладък червен пипер
    1 ч.л. черен пипер
    1/2 ч.л. хималайска сол
Смесете продуктите в кухненски робот и блиндирайте 1-2 минути до получаване на хомогенна паста. Овкусете допълнително с хималайска сол, черен пипер и прясно изцеден лимонов сок.

Източник: http://www.magipashova.com/2014/08/humus/

Сусамов тахан купувах преди черния на Тръндеви, но напоследък не го намирам по магазините и вземам на Хармоника. Има един на Балчо, който не ми хареса.

ПП. Хубаво е хумусът да се претрие през пръсти след като се свари, за да му паднат люспите, но е голяма играчка и аз или не го правя, или го правя частично.

Имам една много хубава рецепта с одрински кори (мисля, че те са като тези на сач). Става мнооогооо вкусна. Даде ми я стопанката на една къща, в която бяхме отседнали в Калофер.


Баница с Одрински кори

Одрински кори за баница 500гр. – правоъгълни /има и кръгли/.
Сирене 250гр.
Чисто масло за намазване – около 100гр.
Кисело мляко 400гр. /4.5%/ или друго.
Яйца 5-6 бр.
Сода за хляб  - ½  ч.л. се разбърква в киселото мляко.

Киселото мляко, содата и яйцата се разбъркват.
Всяка кора се намазва тънко с омекнало масло, след това със сместа с киселото мляко. Отгоре се натрошава сирене и се навива на руло. Поставя се в тава върху хартия за печене. Останала част от сместа от яйцето и млякото се намазва отгоре. Слага се в студена фурна. Пече се на 220 градуса около 25 минути.
Когато се извади се наръсва с вода на ръка. Завива се с вестник /хартия/ и кърпа.След 20-30 минути е готова за консумация.


Тези дни
Зеленчукова супа, яйца по панагюрски, лаврак на фурна, кекс с ябълки и орехи

Днес
Крем супа от карфиол (за пръв вземам Карфиол Романеско да го пробвам)
Пилешки бутчета с подправки в плик
« Последна редакция: Февруари 22, 2016, 09:05:58 am от 47 Smiles »
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #774 -: Февруари 22, 2016, 08:51:02 am »
Обърната баница

1 кори Одрински, на сач или да са дебели, не фини
1 кофичка кис. мляко
5-6 яйца
1ч.л сода, 1 захарче, 1 щипка лим.киселина
150 мл. олио
сирене

Разбиват се яйцата и олиото и половината кисело мляко. В кофичката кис.мляко разбърквам содата, захарчето и лимонената киселина да шупнат и прибавям към яйчената смес. С тази смес намазвам леко тавата, в която ще печа баницата. Добавя се сиренето и всяка кора се маже, навива, подрежда в тавата /ако ви се струват тънки корите може и по две кори заедно/. Колкото остане от сместа се залива баницата отгоре. Пече се в предварително загрята фурна 150-180 градуса. Когато преценя че е готова, изключвам фурната и оставям вътре баницата още 5 минути. При изваждането се обръща върху 3 купички и се завива отново отгоре с кърпа. Стои така поне 20-30 минути. Реже се след като изстине.

Забележка: Има вероятност баницата да падне ако не е намазана тавата със сместа. Баницана е вкусна, но рядко я правя, защото после тавата се мие отвратително  :oops:
« Последна редакция: Февруари 28, 2016, 18:36:40 pm от mishanta »
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #775 -: Февруари 22, 2016, 08:56:41 am »
Ох, момичета, сега се зачетах в рецептите ни, почти еднакви са, с много малки разлики  :lol:
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #776 -: Февруари 22, 2016, 11:18:37 am »
Безценни сте и много ви обичам :flower:

Додич, моля те, като пробваш с тези на сач да споделиш :)

Усмивке, чета те и виждам, че съм направила 2 генерални грешки  :lol:

Моя нахут беше от консерва, а тахана "цък" точно Балчо  8)
Яла съм хумус в една приятелка, толкова вкусен беше в сравнение с моята безвкусица ,
но няма да спра да опитвам, защото е полезен и съдържа все компоненти, който обичам.

Кафенце, има само едно средство антитавотъркащотави и то е хартия за печене.
Няма такъв благодат, всеки път благославям автора на това улеснение.
Баници, питки, козунаци, форми за торта - всичко застилам.
Взимам от Кауфланд една 20 метра за 3 лв, тъмна на цвят, ще я снимам и ще ти я пусна на лични!
Много е добраааааа  :P

 :eat: днес

Зелена салата
Гювечета
Мъфини с банани и шоколад
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #777 -: Февруари 22, 2016, 12:08:49 pm »
Мише, и аз само на хартия пека, но специално тази баница като я обърнеш с тавата и ще падне, затова рядко я правя, но е уникално вкусна и близка до дърпаните и точените баници на мама...

За да не е съвсем спам.
Събота и неделя:
скумрия с ориз и маслини на Рачко - много е вкусна благодаря
пица  - всичко от хладилника
плодова салата
попара за беззъбото дете
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #778 -: Февруари 22, 2016, 17:53:02 pm »
през последните дни

палачинки
крем-супа от тиква
печени свински ребърца
салата Снежанка
салата домати, краставици, печени чушки и патладжан
баварски наденички
картофена салата
панирана риба
пържени картофи
салата домати и краставици


*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #779 -: Февруари 24, 2016, 11:14:13 am »
Мише, направих баница с корите на сач. Чудна стана. Содата за хляб ми се беше свършила и сложих половин пакетче бакпулвер в яйчено-млечната смес. Корите обаче бяха 3 и малко ми малее, но като за закуска беше достатъчно количеството, дори остана малко. Покзавам и снимка. :)