Мише, купувам нахут на Крина. На пакета пише, че става за 45 мин и наистина става за толкова. Аз сварявам целия пакет и го разделям на 3 равни части. 2-те части слагам във фризера за следващи готвения. Едната част приготвям по ето тази рецепта:
Хумус с печени чушкиПродукти:
2 чаши сварен нахут
3 с.л. сусамов тахан
3 с.л.зехтин
сок от 1 малък лимон
3 скилидки чесън
3 печени чушки, обелени
1 с.л. кимион, смлян
1 ч.л. сладък червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. хималайска сол
Смесете продуктите в кухненски робот и блиндирайте 1-2 минути до получаване на хомогенна паста. Овкусете допълнително с хималайска сол, черен пипер и прясно изцеден лимонов сок.
Източник:
http://www.magipashova.com/2014/08/humus/Сусамов тахан купувах преди черния на Тръндеви, но напоследък не го намирам по магазините и вземам на Хармоника. Има един на Балчо, който не ми хареса.
ПП. Хубаво е хумусът да се претрие през пръсти след като се свари, за да му паднат люспите, но е голяма играчка и аз или не го правя, или го правя частично.
Имам една много хубава рецепта с одрински кори (мисля, че те са като тези на сач). Става мнооогооо вкусна. Даде ми я стопанката на една къща, в която бяхме отседнали в Калофер.
Баница с Одрински кориОдрински кори за баница 500гр. – правоъгълни /има и кръгли/.
Сирене 250гр.
Чисто масло за намазване – около 100гр.
Кисело мляко 400гр. /4.5%/ или друго.
Яйца 5-6 бр.
Сода за хляб - ½ ч.л. се разбърква в киселото мляко.
Киселото мляко, содата и яйцата се разбъркват.
Всяка кора се намазва тънко с омекнало масло, след това със сместа с киселото мляко. Отгоре се натрошава сирене и се навива на руло. Поставя се в тава върху хартия за печене. Останала част от сместа от яйцето и млякото се намазва отгоре. Слага се в студена фурна. Пече се на 220 градуса около 25 минути.
Когато се извади се наръсва с вода на ръка. Завива се с вестник /хартия/ и кърпа.След 20-30 минути е готова за консумация.
Тези дниЗеленчукова супа, яйца по панагюрски, лаврак на фурна, кекс с ябълки и орехи
ДнесКрем супа от карфиол (за пръв вземам Карфиол Романеско да го пробвам)
Пилешки бутчета с подправки в плик