0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #700 -: Януари 22, 2016, 19:17:13 pm »
Нимика, моята баклава е  с плънка, ако ти допада ето Рецептата - ТУК

.....  добавям още  :eat:

Сладкиш с ябълки и канела на Марси ТУК
Домашен сок от дюли за кашлюркофците

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #701 -: Януари 22, 2016, 20:41:16 pm »
Мише,твоята рецепта на мен много ще ми допадне,но мъжа миниска класическа .
Парадокса е,че преди пак съм питала-точно в линка с рецептата ти - и очевидно още  не съм намерила точната си рецепта.


*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #702 -: Януари 23, 2016, 11:00:59 am »
- печена ципура;
- дроб сърма;
- салата зеле, цвекло, морков и ябълка;
- картофена салата.
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #703 -: Януари 23, 2016, 11:44:42 am »
:eat: днес

Весели гофретки
Сандвичи Бюрек
Зелена салата с краставица и чери домати
Свинско със спанак и булгур / седмицата на булгура е тази  :lol: /
Плодове
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #704 -: Януари 23, 2016, 16:51:54 pm »
Аз плънката на баклавата я правя само от орехи смлени или счукани, или смес, 1-2 лъжици захар и канела. Режа корите на ленти. Започвам от единия край да слагам плънка и сгъвам на триъгълник. Режа и продължавам до края на лентата с триъгълници. Накрая заливам със сгорещено олио, тригуните се отварят леко. Слагам в в фурната да се пече. След като изтине заливам първо с по-гъст сироп, може 1към1 вода захар, а на другия ден с по-рядък.
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #705 -: Януари 23, 2016, 22:10:08 pm »
пуешки гърди с лук и домати в тиган
салата от маруля с репички и краставица


*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #706 -: Януари 23, 2016, 23:34:39 pm »
Нимика, сетих се днес , че това лято на село една любима съседка
ми направи мастър клас на приготвянето на нейната баклава!
Мисля, че е това което търсиш, заповядай :)

*** Баклавата на Кака Тони *** :photo:


* 1 пакет фини кори
* 125грама масло, препържено / разтопено / с малко олио
* орехи - да има, смлени бяха една дълбока купа,
които майсторката омеси с 3 лъжици захар.
ВАЖНО за орехите / и това е ключа към топящата се баклава
е смилането много фино в случая с една бабаина мелничка,
която прави ореха пухкав и въздушен.

Тавата се подмазва с маслото и се слагат две кори
следва плънка + малко мазнина и така до изчерпване на кори и плънка.
Нарязва се на парчета и се залива с мазнината
да влезе във всяко парче.
Тавата се слага в студена фурна и се пече на 170-180 градуса около 20 минути.
Когато е готова се оставя да изстине добре
и се залива със сироп 1/1 чаена чаша
захар и вода. И веднага се слага в хладилника да отлежи около 5 часа.

Студена баклава / топъл сироп

Да Ви е сладко!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #707 -: Януари 24, 2016, 11:05:13 am »
готвенето продължава  :lol:
- рибена чорба;
- праз с яйца;
- хайвер от риба тон с майонеза;
- пилешко, свинско, картофи, моркови, лук и домати в гювеча.

салатите ще ги мисля в движение  :lol:
*

    birzata

  • ***
  • 225
  • След лошото винаги идва хубавото !!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #708 -: Януари 24, 2016, 14:57:28 pm »
Пиле с ориз
Реване
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #709 -: Януари 25, 2016, 10:47:37 am »
В събота и неделя бяхме на патешко -патешка супа и патица с кисело зеле.
Днес може би кюфтета с бял сос ще сготвя.
<br />[link=http:
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #710 -: Януари 25, 2016, 13:55:28 pm »
така - баклавата е на половина изядена   , и нямаме  спиране .
Циганката умря  , ще се похваля самичка-  стана удивително вкусна  .



Баклавата на Кака Тони

Рецептата , по която  я  направих е почти същата:

Баклава

1пакет кори / 400 грама/
125 грама масло
-орехи -да има -на око -една купа натрошени - моят мъж каза , че иска да ги усеща , а не смлени    и начука в хаванчето .

Намазах  тавата с малко  масло , изрязах корите  да са обли  с размера на тавата   .Редя кора , мажа с четка с малко масло - това го правеше и Калоян  , изрезките  от облата част също редя   и  намаслявам. Наръсих орехи  на 3 места  .  Нарязахме на малки тригълничета , правоъгълничета -както се получи .Не ми остана масло , така че отгоре    не съм  наливала мазнина.
Пекох на 160 градуса  60 минути .
Залях  след половин ден  със сироп : 800 мл вода и 500 грама захар - разбърква се и се вари 20 минути . С  половината сироп се залива баклавата , а останалия сироп се вари още  20 минути   , след сваляне от котлона добавих две прахчета ванилия и залях баклавата и я  покрих с друга тава да се задушава.
Чудесна е  !!!
 

- бъркана пица  "маргарита" .
Който  не е пробвал ,  да я опита -това тесто мие  любимо за спешни  бързи гости или когато няма нищо за ядене . става бързо , продуктите винаги  ги има у дома  -суха мая купувам    да има  винаги налична . А гарнирането може и с  каквото има -нашата този път беше  с лук, лютеница, чушка   , сирене , кашкавал и босилек .
- пържени руладини
-кюфтета на фурна
-салата  картофи, кисели краставички, царевица и грах
-супа  лапад 

Довечера  - кюфтета с бял сос


« Последна редакция: Януари 25, 2016, 16:08:19 pm от mishanta »


*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #711 -: Януари 25, 2016, 16:03:54 pm »
Нимика, така ме запали, че ще купя кори и ще направя и аз :noevil:
И ще кача в Рецептурника и твоя вариант :)

 :eat: неделя
Препечени макарони със сирене, мед и масло
Пица
Меденки

 :eat: понеделник
Сандвичи с шунка, кашкавал и чери домати
Таратор
Пилешко със зеленчуци в сладко-кисел сос
Варен ориз
Мандарини

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #712 -: Януари 26, 2016, 10:09:20 am »
mishanta ,  ти ме заплени с Шоколадовите мъфини   с банан   и снощи изпекох  половин доза , ама  не знам дали като намалях продуктите ,не сложих някоя съставка в редовно количество  . Вкусни са , много .
Но нещо вида   им не ме вдъхновява , че бяха за раздаване , ама нали са наречени   , раздадох ги.


Имам проблем нещо с мъфините - не  конкретно с тази рецепта ,а с всички  -очевидно с печенето  - стават с една твърда и малко жилава , мазна  кора  , а не е  мека  и сочна. Вътре са си ок , но и не бухват много . Забелязвам , че като пека в силиконовите форми стават едни по-сплескани и не така обемни , а ако пека в чашките за крем карамел  вида на кексчетата  е много по-стройни , високи , обемни и като че ли кората не е  така жилава , а са по -меки . Но пък  чашките за крем карамел искат миене , търкане ,а  силиконивите само изплакваш и готови .



Снощи пекох   Рогчета -божествени     са   по ТАЗИ рецепта
 
Аз направих половин доза , събраха се точно в  тавата от фурната  .
Понеже малкия мастър шеф Калоян помагаше    и да  оформим рогчета се оказа малко по-трудно , оформяхме  като   разточим  една топка тесто , режем  на триъгълници и слагаме плънка и завиваме като  кифличка / локумка. 
Аз поставих  върху застлана с хартия тава  и  пекох повече от  указаните  10 минути - мисля около 18-20  мин . , като намалих малко градусите - около 220 .
Разкошни са . Днес раздавах от тях    и всички много ги харесаха .


-и сварих един боб яхния  за днес  .
« Последна редакция: Януари 28, 2016, 17:04:35 pm от mishanta »


*

    birzata

  • ***
  • 225
  • След лошото винаги идва хубавото !!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #713 -: Януари 26, 2016, 20:55:14 pm »
кисело зеле с ориз на фурна
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #714 -: Януари 27, 2016, 21:56:37 pm »
през последните дни

палачинки
гулаш с телешко месо
салата цвекло
трушия
спаначена супа със сирене
кебапчета на грил-тиган
салата Ропотамо
таратор

днес

бял боб със свински ребра
трушия





*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #715 -: Януари 28, 2016, 17:02:55 pm »
:eat: последните няколко дни

Странджанки
Супа леща
Айсберг с краставица, чери домати и слънчогледови ядки
Яйца с шунка и кашкавал
Кюфтета и кебапчета на тиган
Пилешки хапки със сусам и чеснов сос
Плодове
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    birzata

  • ***
  • 225
  • След лошото винаги идва хубавото !!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #716 -: Януари 28, 2016, 18:07:11 pm »
Вчера
Домати с ориз
Днес
Кисело зеле с пилешко на фурна
Мляко с ориз
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #717 -: Януари 28, 2016, 18:33:45 pm »
Ципура на фурна
Задушени картофи с масло, чубрица и шарена сол
Салата зеле, моркови, червено цвекло и спанак

Много съм щастлива, защото моят мъж реши, че ще намаля месото до един път седмично. След време ще реши разбира се нещо друго, но поне засега е така. Хич не обичам да готвя с месо и идеално ме устройва  :lol:
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #718 -: Януари 28, 2016, 21:46:02 pm »
макарони с масло и сирене
супа топчета
салата различни видове марули с морков


*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #719 -: Януари 29, 2016, 10:54:33 am »
Пиле фрикасе.

"Единственото изкушение, което никой никога не е успял да победи, е надеждата."
Ромен Гари