0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #420 -: Ноември 15, 2015, 23:00:24 pm »
Вчера:
свински пържоли на фурна
шопска салата
таратор

Днес:
Леща и шопска салата
Йоан 19.09.2017г.
Матей 22.10.2018г.
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #421 -: Ноември 16, 2015, 08:36:53 am »
ти пък, какво се извиняваш :)
думата е странна, мисля че е турска, а дали имат комшиите изобщо такова нещо идея нямам, но баба ми го правеше, мама и тя се научи и те така, ужасно вкусно е. :)
Те някъде и по други странни начини го наричат като крокмач  :lol:

Днес само руска салата и пица, че трябва да разчистим хладилника.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #422 -: Ноември 16, 2015, 14:35:16 pm »
. Нимика, страхотна рецепта за Заек капама, даже я имаме в Рецептурника :)
само едно питане имам, мазнина предвидена ли е в продуктите?
Заешкото е сухо месо и аз добавям масло или самото месо намазвам с него и червен пипер!?
Питам, защото може и да си пропуснала в бързината?

:lol:  Аз като изявен готвач , рецепти не спазвам   и всеки път яденето си е  уникално само по себе си  :lol: , та  на въпросния  заек  капама  един път може да налея струйка мазнина директно в  гювеча, друг път  хич да не сложа  ,   или да натрием месото с  него.  Според бързането и настроението .  :wink:

Всъщност може да се приготви и  като се задушат предварително  зеленчуците  , запържи месото на порции , ама по -горе описваме по-мързеливия и здравословен вариант.


Нимика, опресни ми паметта, тези бисквити описва ли ги
със свои думи за Рецептурника ?


Бисквити с овесени ядки , тахан и мед

200 г сусамов тахан
250 г мед
1 чаена лъжица ванилова есенция
1 чаена лъжица канела
60 г стафиди
200 г овесени ядки
100 г смлени орехови ядки

В купа смесвам тахана и меда и загрявам малко в микровълновата , за да станат по -течливи и  лесно да се разбърка всичко  . Правих и с пълно зърнест , и с белен сусамов тахан -все са вкусни .
Добавям всички останали продукти и разбърквам хубаво . С ръце оформям топчета колкото орех и присплесквам. Редя в тава , застлана с хартия и пека в загрята на 180 градуса  12-15 мин.  , охлаждат леко в тавата  и изстиват върху решетка.
Аз обикновено правя половин доза, но слагам повече от предвиденото орехи .
Стафидите по  рецепта се киснат в  ром -аз не ги кисна -директно ги слагам -зависи дали са по-сочни или много сухи  все пак.
Ползвам фини овесени ядки -сините пакети от Лидъла.
Сместа и неизпечена ,пак е вкусна  за директна консумация :) -констатирано от Калоянчо  с лъжица в ръка.
Даже не меря много точно и продуктите  и някой път са твърде сладки , някой път добавям още овесени ядки  -все се полчуава.

Уикенда :
-пържени филийки
-английска закуска- печени филии, яйца ,чай , сирена и кашкавал 
-супа кокошка
-картофи с кокошка
-млечна баница с юфка
-руло стефани
-зелева салата , зелена салата
--пържени гъби
-гъбен сос към Рулото  - извадих гъбите от маслото ,в  което ги пържих и запържих там една -лъжици натурално нишесте , долях вино , вода   , обикновено подправям с  мащерка ,ама не я намерих и сложих босилек - повря малко и  ето сос към основното

-Довечера  кюфтета -предполагам на фурна  с гарнитура  дето не съм я измислила  и  салата  рукола

Сладкиши за рд на София
Какво приготви  накрая    :D
« Последна редакция: Ноември 20, 2015, 16:43:19 pm от mishanta »


*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #423 -: Ноември 16, 2015, 23:48:14 pm »

2. Много интересно ми прозвучаха няколко рецепти   :P

* "Пилешки бутчета с марината от мед в тиган" и
"Пилешки гърди с ориз и зеленчуци по китайски на  ra4ko75
 /Раче, искам зеленчуците в китайското хрупкави да ми остават,
а в моята рецепта са все меки и като варени, при теб как са?/




ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА С МЕД НА ТИГАН

Около 1 кг пилешки бутчета (горни и долни)
2 с.л. мед
сол
чер пипер
2-3 с.л. олио

Бутчетата се измиват. След това се посоляват и поръсват с чер пипер. Меда се разтопява и с него се поливат бутчетата и хубаво се размесват с подправките. Престояват така около час. След това в тиган се затопля мазнината. Бутчетата се запечатват от двете страни до образуван на коричка. След това се похлупват с капак оставят се така около 5 мин., поливат се с меда от купата, в която са стояли. Задушават се до готовност на месото, като се обръщат многократно.



ПИЛЕШКИ ГЪРДИ С ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ПО КИТАЙСКИ
 

2 бр. пилешки гърди
2-3 бр. зелен лук
шепа грах
1 морков
2 бр. чушки по възможност назноцветни
няколко броя китайски гъби
няколко розички броколи
1 тиквичка
1/2 бурканче соеви кълнове
соев сос
чили сос за китайско
мазнина за Wok
сол

за маринатата на гърдите:

1 с.л. натурално нишесте
1с.л. зехтин
1 с.л. бяло вино
2 с.л. соев сос
1 скилидка пресован чесън
чер пипер

1 ч.ч. ориз

Пилето се нарязва на лентички и се смесва с маринатата. Оставя се така за около 15-20 мин.. След това в тиган се сипват 2-3 с.л. мазнина, в която се запечатват от всички страни късчетата месо. Изваждат се в чиния. В същият тиган се задушават зеленчуците за около 3 мин. - лукът на кръгчета, чушката, моркова и тиквичката на ивици. След това се сипва соевият сос и чилито, сипва се и месото, добавя се и мъничко вода и се оставя още около 3 мин. да се задуши. След това се сваля от котлона и се смесва с предварително свареният ориз.

Гледам да не оставям много зеленчуците под капак, за да не стават меки. И аз ги харесвам хрупкави.

днес

боб чорба
трушия
« Последна редакция: Ноември 16, 2015, 23:52:51 pm от ra4ko75 »


*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #424 -: Ноември 17, 2015, 08:58:10 am »
Снощи - вратни пържоли в гъбен сос на фурна :)
Салатака - катък с печени чушки :)
Десерт - домашна бисквитена торта с течен шоколад и маскарпоне/тип Щастливеца/ :)

За днес съм намислила една леща гореща  :wink:
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #425 -: Ноември 17, 2015, 10:16:12 am »
Не съм се записвала много време, но си готвя де. :)

Последните дни:

салата домати, краставици и печени чушки
червена леща
кавърма със свинско месо
банички
маслена питка
печени ябълки

Днес съм намислила една зеленчукова кремсупа, постно зеле на фурна и евентуално едни кюфтета за месоядните.
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #426 -: Ноември 17, 2015, 18:59:51 pm »
кюфтенца с доматен сос
салата маруля


*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #427 -: Ноември 18, 2015, 08:37:43 am »
Снощи вечеряхме рибена чорба и дояждахме каквото имаше останало от неделя, а за десерт печени дюли с мед, орехи, канела и ванилия.
За довечера мисля праз с яйца да им спретна  :)
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #428 -: Ноември 18, 2015, 09:31:56 am »
снощи : спагети със сметанов сос и бекон

качамак
салата
зеленчукова супа  със свински хапки


*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #429 -: Ноември 20, 2015, 15:41:28 pm »
:flower: Раче и  :flower: Нимика много благодаря за рецептите,
ще ги добавя в Рецептурника :)

 :eat: последните няколко дни

Салата царевица с чеснов сос
Бързото Ропотамо на Цигу
Яйца с извара и пера зелен лук
Пилешко със сос от гъби и сметана
Варени картофи за гарнитура
Кюфтета
Плодови мъфини
Питка възелчета

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #430 -: Ноември 20, 2015, 16:16:30 pm »
Последните неща, които готвих бяха:
телешко с дюли -стана фантастично. Мисля, че за пръв път готвих истинско телешко, което стана за половин час буквално. С бульона от телешкото направих и едно чудно рагу.
След това имахме пълнени чушки и спаначена супа. Като салата моркови с чесън и майонеза и туршийки.
За събота и неделя още не съм измислила всичко, но май ще има боб с наденица и тортелини със сметанов сос.
<br />[link=http:
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #431 -: Ноември 20, 2015, 20:40:04 pm »
Вчера - спагети "Болонезе" :)
Картофена салатка с пресен лук :)
Днес - картофена запеканка с пиле :)
За детето: кус-кус със сиренце :)
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #432 -: Ноември 21, 2015, 10:42:44 am »
Днес
Свинско със зелени чушки по китайски
Варен ориз

Утре
Печено пиле с картофи
Пилешка супа
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #433 -: Ноември 21, 2015, 11:59:02 am »
през последните дни

пилешка супа
салата маруля с кисело мляко
печени наденички
шопска салата
гулаш с телешко
трушия

днес

принцеси с кайма
свински пържоли на оребрен тиган
салата варен боб
салата зеле и моркови


*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #434 -: Ноември 21, 2015, 12:25:22 pm »
последните 2-3 дни:
- пица;
- печена тънка наденичка;
- фусили с бял сос;
- салата айсберг, домат, краставица, царевица и риба тон;
- гуакамоле

за утре не съм измислила още :(
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #435 -: Ноември 21, 2015, 15:10:13 pm »
Момичета, донесоха ми една огромна селска тиква, като една част ще е печена, тиквеник, но ще остане и още. Дайте изпитана рецепта за сладкиш или друга вкусотия.
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #436 -: Ноември 21, 2015, 15:48:13 pm »
Додич , можеш да си я сложиш във фризера и примерно след седмица пак да направиш нещо. Иначе може някакви бисквити, мъфини.

Аз днес правих едни -

Постни бисквитки с банан


Мисля, че може без проблем да се замени със сварена/печена тиква. Рецептата е от блога на Йоли, но търпи промени според вкус и наличности :) Та какво сложих аз:
 1 банан
1с.л. мед
2с.л. зехтин
3 шепи фини овесени ядки
1 шепа стафиди
1 шепа трошен шоколад
2-3 с.л. лъжици кокосови стърготини
филирани бадеми и смлени 3-4с.л.
около 50гр. кандирани лимонови корички
Загрях фурната на 180градуса и пекох 15-16 минути. Сместа се разбърква и с лъжица се слага, пише за 16 броя, излязоха 11, естествено при продукти различни като вид и количество е нормално. Направих си консистенцията не много рядка и си останаха като купчинки. Ще ви снимам последните 2  :oops:

И да допиша. Моите сладки са мекички, ако искате да хрупкат, вероятно трябва да се сплескат с лъжицата и да се пекат повече :)

Крем супа леща
Памук погача
« Последна редакция: Ноември 22, 2015, 17:28:17 pm от mishanta »
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #437 -: Ноември 21, 2015, 20:41:56 pm »
Днес, както повелява традицията :
Питка :)
Риба - толстолоб на фурна :)
Салата - маруля с краставички, репички, чесън, лук и магданоз, объркани с цедено мляко :)
*
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #438 -: Ноември 22, 2015, 14:13:56 pm »
Момичета, донесоха ми една огромна селска тиква, като една част ще е печена, тиквеник, но ще остане и още. Дайте изпитана рецепта за сладкиш или друга вкусотия.
Супа от тиква също се получава много добре, ама не помня писала ли съм тук рецепта.
Ще разровя, но виж в нета - има много.

Днес - яхния с домашно пиле и гъби, домашен хляб с масло и мляко /много е вкусен, ще напиша рецептата/ и един нов ябълков сладкиш пробвам, защото ми се видя лесен и бърз. Ето рецептата - аз, обаче леко намалих ябълките, ръснах щипка бакпулвер и малко олио в яйчената смес. Маргаринът го замених с масло. Сметани няма да мажа.
« Последна редакция: Ноември 22, 2015, 14:15:36 pm от Елфи »
*

    birzata

  • ***
  • 225
  • След лошото винаги идва хубавото !!
Re: Какво ще готвим тази вечер - 22
« Отговор #439 -: Ноември 22, 2015, 15:00:16 pm »
палачинки с шунка и майонеза(сладко+сирене) :P
мусака
пиле с ориз
домашни питки