. Нимика, страхотна рецепта за Заек капама, даже я имаме в Рецептурника
само едно питане имам, мазнина предвидена ли е в продуктите?
Заешкото е сухо месо и аз добавям масло или самото месо намазвам с него и червен пипер!?
Питам, защото може и да си пропуснала в бързината?
Аз като изявен готвач , рецепти не спазвам и всеки път яденето си е уникално само по себе си
, та на въпросния заек капама един път може да налея струйка мазнина директно в гювеча, друг път хич да не сложа , или да натрием месото с него. Според бързането и настроението .
Всъщност може да се приготви и като се задушат предварително зеленчуците , запържи месото на порции , ама по -горе описваме по-мързеливия и здравословен вариант.
Нимика, опресни ми паметта, тези бисквити описва ли ги
със свои думи за Рецептурника ?
Бисквити с овесени ядки , тахан и мед 200 г сусамов тахан
250 г мед
1 чаена лъжица ванилова есенция
1 чаена лъжица канела
60 г стафиди
200 г овесени ядки
100 г смлени орехови ядки
В купа смесвам тахана и меда и загрявам малко в микровълновата , за да станат по -течливи и лесно да се разбърка всичко . Правих и с пълно зърнест , и с белен сусамов тахан -все са вкусни .
Добавям всички останали продукти и разбърквам хубаво . С ръце оформям топчета колкото орех и присплесквам. Редя в тава , застлана с хартия и пека в загрята на 180 градуса 12-15 мин. , охлаждат леко в тавата и изстиват върху решетка.
Аз обикновено правя половин доза, но слагам повече от предвиденото орехи .
Стафидите по рецепта се киснат в ром -аз не ги кисна -директно ги слагам -зависи дали са по-сочни или много сухи все пак.
Ползвам фини овесени ядки -сините пакети от Лидъла.
Сместа и неизпечена ,пак е вкусна за директна консумация
-констатирано от Калоянчо с лъжица в ръка.
Даже не меря много точно и продуктите и някой път са твърде сладки , някой път добавям още овесени ядки -все се полчуава.
Уикенда :
-пържени филийки
-английска закуска- печени филии, яйца ,чай , сирена и кашкавал
-супа кокошка
-картофи с кокошка
-млечна баница с юфка
-руло стефани
-зелева салата , зелена салата
--пържени гъби
-гъбен сос към Рулото - извадих гъбите от маслото ,в което ги пържих и запържих там една -лъжици натурално нишесте , долях вино , вода , обикновено подправям с мащерка ,ама не я намерих и сложих босилек - повря малко и ето сос към основното
-Довечера кюфтета -предполагам на фурна с гарнитура дето не съм я измислила и салата рукола
Сладкиши за рд на София
Какво приготви накрая