третата ми любима тема - фаворити са ми Бисерите на нашите деца и Галерията за тях , но и трите много са замряли напоследък
Да раздвижим тази
Никаква активност тук, ще рече човек че гладни стоим
Ние сме сами август, децата са на село и аз готвя само печени тиквички, патладжани с домати, сирене и яйце, лятна манджа тип постен гювеч, салати, различни сирена и туй то ни е менюто
Да дойда у вас - напоследък само такива неща ми се ядат
.
У дома все има сварен зелен боб - го ям на салата подправен със зехтин и оцет ; или тиквички , печени на фурна .
Наскоро правих
*** Кули от патладжан със сирене*** - много вкусни и ефектни .
Няколко патладжана се нарязват на шайби посоляват , отцеждат и подсушават и изпичат на грил - аз запекох на тиган с капки мазнина .Може и в тава на фурна да се запекат- намазани с мазнина .
Настъргани домати се изваряват до сгъстяване , подправят със счукан чесън , щипка захар , босилек и магданоз.
Аз приготвих повече сос и това , което остана- още горещ налях соса в бурканче и обърнах за капчака -в хладилник ще изтрае няколко дни- за сос за спагети после .
В тава се редят кулички - от резен патладжан , лъжичка доматена паста , резен меко сирене - оригиналната рецепта е с моцарела ,става с всякакво сирене , пак патладжан , доматен сос , сирене и така до каквато височина решите -отгоре завършва със сирене или настърган кашкавал -забождат се с клечки, за да се закрепят кулите .
Запича се на фурна и преди сервиране се изваждат клечките . Може да се сервира студено като предястие или мезе , или топло основно .
Хубаво е , че няма почти никава мазнина и може да се приготявт патладжаните предватително и после само да се сглоби и запече .
Днес имаме :
-зеле с ориз и месо
-супа топчета
-извара с яйца , чушки и лук
-картофи задушени
- и остатъци от свежа ябълкова торта по рецепта на м-и . Гостите , за които я правих , не я оцениха като че ли , но аз я обичам много .