Специално за нимика:
Ризото с тиква и гъби
375 гр тиква (почистена е толкова, не с кората)
1/2 глава лук
2-3 скилидки чесън
150-200 мл мляко
1/2 л бульон (пишеше месен, но сложих зеленчуков)
Сол и черен пипер на око
Розмарин, риган, босилек и др. средиземноморски подправки - също на око
200 гр гъби
375 гр ориз за ризото
пармезан за поръсване
Може да се добавят и моркови
Лукът и чесънът се запържват леко, после се добавя тиквата и се сипва малко вода, за да се задуши. След това й се добавя горещо мляко, докато омекне. Пюрира се и се добавя оризът, като му се долива от бульона и почти непрекъснато се бърка. Слагат се подправките и солта. Оризът за ризото се вари около 20-25 минути. 10 минути преди да стане готов добавям и гъбите. При поднасянето се поръсва с пармезан и евентуално черен пипер (аз не обичам и не сложих).
Четох в рецензиите, че имал много силен вкус на тиква. Да, де, ама аз сложих и чесън, който го нямаше в оригиналната рецепта, точно защото не исках да ми сладни.